Chlebek kokosowy to lekkie, smaczne pieczywo przygotowane z ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta drożdżowego, przygotowujemy rozczyn drożdżowy, później wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie potrzebuje wyrosnąć - najpierw w misce, później już jako uformowany chlebek w formie. Chlebek z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest mocno słodki, choć najlepiej smakuje(...)dodatkami słodkimi, jak dżem czy miód, lub z masłem czy twarożkiem. Można go przechowywać tak jak zwykłe pieczywo drożdżowe, na drugi dzień po upieczeniu smakuje także dobrze i nie traci wiele na swojej świeżości. Mój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Chlebek kokosowy Składniki: 230g mąki pszennej 10g drożdży świeżych 150ml mleka 1 łyżka i 0,5 łyżeczki cukru
Smakołyki Berenikiprzypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo, aż ciasto samo(...)wprm-recipe-rating-38-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-rating-38-66 stop { stop-color: #343434; } Smartbake.pl przemyślane wypieki. Course Deser Cuisine desery polskie Keyword ciasto drożdżowe, pączki, tłusty czwartek Prep Time 2 hours Cook Time 20 minutes Total Time 2 hours 20 minutes Servings 40 sztuk Calories 337 kcal Equipment blat lub stolnica z wałkiem mąka
SmartBake.plDomowa strucla drożdżowa to jedno z moich ulubionych ciast. Mogłabym ją jeść na okrągło, zmieniając tylko nadzienie. Ostatnio gościła u nas strucla orzechowa , która szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi. Tym razem postanowiłam zrobić nadzienie pod siebie i przygotowałam struclę serową z kokosem i kakao. To smak mojego dzieciństwa. Strucla serowa to drożdżowe ciasto w formie warkocza z nadzieniem(...)trzeba wcześniej zmielić lub zblendować na gładką masę, by nie było czuć grudek. Twaróg nie powinien być też zbyt kwaśny, gdyż zepsuje smak całego ciasta. Mięciutkie i pulchne ciasto drożdżowe z dużą ilością kakaowego nadzienia serowego z kokosem oraz lukrem mlecznym na wierzchu smakuje znakomicie. Świetnie komponuje się ze szklanką ciepłego kakao lub mleka. Idealna propozycja na drugie śniadanie
Kuchnia MagdaLenywszystko, co możemy tam znaleźć – obok wyśmienitych przysmaków, na świątecznym stole znajdują się także pyszne wypieki, wśród których niezaprzeczalnie jest tylko jedna królowa – znakomita, wilgotna babka drożdżowa. Skąd pochodzi i jak ją przygotować? Tego dowiesz się w naszym artykule. Historia Babki Wielkanocnej – co symbolizuje? Babka wielkanocna to ciasto drożdżowe, które wywodzi się z Europy Środkowej. W Polsce wypiek(...)Piątek z wykorzystaniem sporej ilości jaj. Tradycyjna receptura na to ciasto znana była jedynie ówczesnym kobietom – mężczyźni mieli zakaz wchodzenia do kuchni, podczas, gdy babka się piekła. Ciasto drożdżowe przyrządzane na Wielkanoc jest symbolem nowego życia i odradzania się. To nieodłączony element święconki i świątecznego stołu. Podstawowe składniki babek wielkanocnych W polskich domach babka wielkanocna to obowiązkowy przysmak, który
ProstePesto.plDrożdżowy makowiec – świąteczne ciasto Dziś mam dla Was przepis na pyszny i efektownie wyglądający drożdżowy makowiec z dużą ilością maku. My go uwielbiamy. Robię go raczej tylko na święta, choć zdarza mi się go też piec na niektóre uroczystości. Z tym ciastem dobrze się pracuje. Jest miękkie i plastyczne. Jeśli nie chcecie lub nie macie czasu się bawić(...)formowanie kształtów, to śmiało z tego przepisu możecie też przygotować dwie rolady makowe. Choć ja polecam Wam zrobić taki „gwieździsty” makowiec i zaskoczyć swoich bliskich. Drożdżowy makowiec możecie śmiało udekorować lukrem i np. skórką pomarańczową. Ja tym razem po prostu oprószyłam go cukrem pudrem. P.s. Wybaczcie jakość zdjęć, ale w przedświątecznych przygotowaniach miałam czas na zdjęcia tylko późno
Słodkie okruszkiDzisiaj proponuje Wam pyszna babkę makową, klasyczne ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem i bakaliami. Babka jest bardzo łatwa do zrobienia i niezwykle smaczna. Idealna na Święta lub do kawy na każdą inna okazje. Składniki: Ciasto drożdżowe : 500 g maki pszennej 1 szklanka mleka 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 1/3 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko(...)wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wsypać do niej drożdże oraz cukier. Do miski następnie dodać jajko, żółtka i sól, lekko wymieszać
Pani M - kuchnia smakowitaJesienne ciasto z gruszkami i kruszonką Moje ulubione mięciutkie, wilgotne ciasto drożdżowe z gruszkami, prosty szybki przepis na jesienne ciasto gruszkowe. Jakie ciasto można zrobić z gruszek lub z gruszkami? Co kto lubi, te twarde czyli tarta z gruszkami, albo miękkie ciasto z gruszkami i budyniem czy najprostsze ciasto drożdżowe z gruszkami. Dzisiaj stawiamy na cisto drożdżowe z gruszkami(...)kruszonką. Mięciutkie ciasto, twarda chrupiące kruszonka i delikatne, wilgotne gruszki. Pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania z maślaną kruszonką, którego aromat na długo wypełnia dom. Wilgotne ciasto z gruszkami jak zrobić? Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z gruszkami to szybkie i łatwe ciasto, jeżeli znasz przepis na ciasto leniwej gospodyni, to wiesz już wszystko. Jest to pyszne, mięciutkie
Dieta moja pasjaOkrągłe, cienkie, ale jednocześnie puszyste i cudownie sprężyste… Naleśniki drożdżowe , to jedna z moich ulubionych wersji naleśników! Nadają się do pałaszowania zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dzisiaj ukręciłem je sobie z masłem orzechowym, syropem klonowym, bananem, malinami, tartą czekoladą i płatkami migdałów… Oj jak mi takie coś smakuje…! Naleśniki drożdżowe Do przygotowania naleśników nie potrzebujesz(...)mleku sojowym waniliowym, ale świetnie sprawdzi się również każde inne mleko, a nawet woda. Niezbędne i niezastąpione będę natomiast… drożdże… w końcu nie bez powodu robimy naleśniki drożdżowe Świeże drożdże można ewentualnie zastąpić drożdżami instant – powinno wystarczyć 7g. Do smażenia naleśników drożdżowych będzie Ci potrzebna patelnia – najlepiej taka do naleśników. Nie ważne czy używasz patelni
BlendmanChałka z kruszonką, czyli drożdżowa chałka z kruszonką. Słodka chałka drożdżowa to nie jest wyczyn kulinarny, to łatwy wypiek, każdy sobie z nim poradzi! Można się pokusić i zrobić swoją własną, słodką, pyszną domową chałkę. Ta chałka drożdżowa najbardziej smakuje nam z zimnym mlekiem prosto z lodówki, najlepiej jak jest posmarowana domowymi powidłami śliwkowymi ! Na blogu znajdziecie już przepis(...)miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ucieramy jajka z resztą cukru i rozpuszczonym, chłodnym masłem. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Gdy ciasto drożdżowe jest gotowe, rozciągamy i formujemy podłużną drożdżówkę. Układamy chałkę w podłużnej formie posypanej mąką, posypujemy maślaną kruszonką, zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Chałkę pieczemy w temp. 180 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJagodzianki przepis Jagodzianki przepis na pulchne bułeczki drożdżowe z jagodami. Sprawdzony przepis na domowe bułeczki z owocami. Z tego ciasta drożdżowego można zrobić bułki z rabarbarem, serem, truskawkami czy bułeczki z budyniem lub makiem. Można także przygotować bułki z dżemem. Każdy z sentymentem wspomina jagodzianki jak u Babci, jagodzianki z kruszonką i te z cukrem pudrem. Czy dziś jeszcze(...)przepisu Babci? Możemy próbować odtworzyć przepis, ale smaku jagodzianek jak dawniej nie damy rady. Jagodzianki przepis sprawdzony, wiele razy przetestowany i prosty. Jagodzianki jak zrobić Jagodzianki to drożdżowe bułki z nadzieniem, ich podstawą jest dobre ciasto drożdżowe. Ciasto na jagodzianki oraz inne drożdżowe wypieki musi być takie aby się z nim dobrze pracowało. Bułki z jagodami robi się podobnie
Dieta moja pasjaPyszne, drożdżowe bułeczki w kształcie ślimaczków z truskawkami i lukrem to prosty, słodki i efektowny wypiek. Polukrowane cytrynowym lukrem smakują obłędnie. Puszyste i domowe drożdżówki nie mają sobie równych. Możesz przygotować je z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi. Zamiast lukru sięgnij po kruszonkę lub zwyczajnie przed pieczeniem oprósz je brązowym cukrem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis(...)szybkie i proste mini pączki z serka homogenizowanego . Drożdżowe ślimaczki z truskawkami SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 8 g suchych drożdży instant 1/3 szklanki drobnego cukru 4 łyżki cukru z wanilią większa szczypta soli 1 jajko 2/3 szklanki mleka 50 g masła – 1/4 kostki 500 g truskawek SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody 2 łyżki
Zasmakuj Kuchni