drożdżowe - 16813 przepisów (strona:50/1121)

Słodkie odrywane bułeczki drożdżowe wyrastające na zimno 119

Drożdżowe pieczywo wyrastające w lodówce przez noc? Tak,  to bardzo dobry sposób na pyszne i idealnie wyrośnięte drożdżowe ciasto. Słodkie drożdżowe bułeczki, które wyrastają przez noc w lodówce to doskonały pomysł na gorące pieczywo na weekendowe śniadanie. Wystarczy przygotować wieczorem ciasto, a rano wcześniej wyjąć je z lodówki. W ciągu tygodnia trudno jest wygospodarować rano więcej czasu, gdyż każda(...)Czas przygotowywania ciasta: 20 minut + 10 minut przed pieczeniem Czas pieczenia: 30 minut Stopień trudności: średni Spróbuj także:  [Aby otworzyć stronę z przepisem kliknij w nazwę lub zdjęcie] Drożdżowe bułeczki odrywane z kajmakiem i marmoladą pigwową Odrywane bułeczki z masą krówkową Odrywane ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem Boisz się, że ciasto drożdżowe Ci nie wyjdzie?  Zajrzyj

Codzienna kuchnia niecodzienna
Graham drożdżowe z rabarbarem 94

Graham drożdżowe z rabarbarem Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)oszczędność czasu a trzy duże ułatwienie dla dzieci, które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki. Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z pełnoziarnistej maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS NA GRAHAM DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki na graham drożdżowe z rabarbarem 350g mąki pszennej graham typ 1850 150g mąki pszennej jasnej typ 550 150g masła 2 jajka

Dorota Smakuje
Bułeczki preclowe 112

Bułeczki drożdżowe Bułeczki preclowe to bułeczki drożdżowe z którymi po fazie wyrastania ciasta postępujemy w trochę inny sposób, który powoduje, że ich skórka jest taka jak słone chrupiące paluszki. Ten charakterystyczny kolor i smak zawdzięcza obgotowywaniu w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.  Bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na szybkie śniadanie . Bułeczki preclowe smakują wspaniale z dodatkami, zarówno z mięsem(...)nabiałem jak i warzywami.  Wskazówka: Bułeczek nie należy przechowywać w wilgotnym miejscu, bo stracą swój urok. Śniadanie przepisy: Rogaliki drożdżowe Placuszki z serka homogenizowanego Śniadaniowe bułki zapiekane z jajkami Omlet z kiełbasą i pieczarkami Naleśniki Co zjeść na śniadanie? Śniadanie z takimi bułeczkami nie będzie nudne. Z pewnością bułki zwrócą uwagę każdego, dlatego przygotowując śniadanie do pracy - weźcie

MamaOskarka
Bułeczki drożdżowe 132

Przepis na bułeczki drożdżowe Bułeczki drożdżowe są bardzo lubiane u nas w domu, z resztą u Was zapewne również. W sklepach i piekarniach jest niezliczona ilość rodzajów pieczywa jakie możecie kupić. Skład ich jednak jest dla klienta nieoczywisty. Zazwyczaj musicie poprosić o skład, żeby się wczytać co w nich się mieści. Długie nazwy ulepszaczy i polepszaczy często(...)mówią, dlatego polecam domową produkcję. Zajrzyj również: Bułki wrocławskie Bułeczki mleczne Bułeczki z jabłkiem i chrzanem Bułeczki z marchewką Przepis na bułeczki śniadaniowe Pyszne śniadanie - na stole drożdżowe bułeczki , dużo warzyw i innych smakołyków - tak widzę śniadanie w gronie rodzinnym. Mamy to szczęście, że na wspólne śniadania zasiadamy bardzo często. To niezwykle przyjemny rytuał. Dzieciaki cieszą się z każdej chwili

MamaOskarka
Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku 219

Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku.     Rogaliki drożdżowe z makiem. Składniki: 600 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1 żółtko 50 g drożdży świeżych 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g masy makowej   Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka(...)rodzinną zabawą jest właśnie gotowanie. Już dawno zauważyliśmy, że Zosi i Marysi najbardziej przypada do gustu pomoc przy wyrabianiu, gnieceniu dowolnego rodzaju ciasta. Dzisiaj przygotowaliśmy rogaliki drożdżowe z makiem , są mega pyszne i najlepiej przygotowuje je się całą paczką.   Kwestia nadzienia   My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze, możecie przygotować

kuron.com.pl
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane 122

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste  ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które nie wymaga użycia miksera ani ręcznego wyrabiania. Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa. Ciasto drożdżowe z truskawkami(...)łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza. Jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane- składniki  - składniki-umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej 3 rozbełtane jajka na jajka rozkruszyć 5o gramów (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane 123

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste  ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które nie wymaga użycia miksera ani ręcznego wyrabiania. Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa. Ciasto drożdżowe z truskawkami(...)łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza. Jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane- składniki  - składniki-umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej 3 rozbełtane jajka na jajka rozkruszyć 5o gramów (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 158

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem – chyba jeden z najbardziej świątecznych wypieków, jakie mogą znaleźć się na Waszym stole. Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy tradycyjny makowiec, na idealnym drożdżowym cieście, do tego idealna wilgotna masa makowa (możecie użyć gotową, ale czy naprawdę na tym to polega?) z bakaliami, no i ten kształt. Chyba jeszcze nie widziałam dwóch podobnych(...)betlejemskich drożdżowych gwiazd z makiem – mimo, że wydają się skomplikowane, to wcale tak nie jest, ale każda będzie choć odrobinę inna (nawet na naszych zdjęciach są dwie różne – kwestia „podwinięcia” ramion gwiazdy). Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem fantastycznie ozdobi Wasz bożonarodzeniowy stół, a do tego jeszcze zachwyci całą rodzinę smakiem. Składniki: na ciasto: 500g mąki pszennej

Pociąg Do Kuchni
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 150

szaleć, to szaleć! Bułeczki przesmacznie nadziane - idealne na Sylwestra ! Słodkość do której wracam często i którą regularnie przygotowuję, to ślimaczki drożdżowe . Są idealną przekąską imprezową i zdecydowanie nie zabraknie ich na mojej "posiadówce" Sylwestrowej . Ł atwe do konsumpcji "ręcznej" , akurat na kilka gryzów, niebrudzące - kreacja sylwestrowa jest z tej okazji bezpieczna. A co najważniejsze, można je przygotować już dzień wcześniej(...)względu na to, że nigdy się nie znudzą, bo wariantów nadzienia jest tu tyle, ile pola do popisu dla wyobraźni.  Prezentowałam je już na blogu w różnych konfiguracjach: Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe Drożdżowe ślimaczki chałwowe Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami Ale zawsze znajdzie się jeszcze nowy smak

Grunt to przepis!
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 198

wpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe.   Zrobienie ciasta drożdżowego nie przysporzy nam żadnych trudności, jeśli będziemy przestrzegać ważnych zasad, które mają decydujący wpływ na efekt finalny   Zasada Nr 1: Wszystkie składniki czyli mąka, cukier, jajka, drożdże(...)niż pozostałe składniki. Mąkę należy koniecznie przesiać przez sitko. Dzięki temu lepiej się ją napowietrzy, a ciasto lepiej wyrośnie, będzie lekkie, puszyste. Najlepszą mąka do wypieku słodkich ciast drożdżowych jest mąka pszenna wrocławska Typ 500, lub Typ 550 (luksusowa) ( zobacz: rodzaje i typy mąki ) . Zasada Nr 3: Drożdże . Jeśli używamy świeżych drożdży, muszą być bardzo świeże . Trzeba uważać, żeby

Kuchnia u Krysi
Wiekanocne bułeczki drożdżowe 102

wielkanocne śniadanie polecam słodkie bułeczki drożdżowe połączone w dużą pisankę. Bułeczki udekorowane są bitą śmietaną udającą biało jajka i morelami – żółtkami. Niby proste drożdżowe bułeczki, a podane w ten nietypowy sposób ucieszą domowników i gości. Częstujemy więc bułeczkami i wszystkim czytelnikom bloga życzymy zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych! Składniki(...)mąki pszennej • 2 jajka • 5 łyżek cukru • 300 ml mleka • 1/2 łyżeczki soli • 50 g masła Rozczyn drożdżowy • 8 g suszonych drożdży • 3 łyżki mleka • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka mąki • 1 łyżka jogurtu Dekoracja • 1,5 szklanki śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1 puszka moreli w kompocie Wykonanie: Rozczyn drożdżowy • Do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier

To co kocham
Drożdżowe ze śliwkami! 152

Chodziło za mną ciasto ze śliwkami, takie bardzo domowe, po wizycie na ryneczku miałam do wyboru albo śliwki typu węgierki, bądź małe renklody. Wymyśliłam sobie, że przygotuje drożdżowe ciasto z połączeniem tych dwóch rodzaju śliwek. Bardzo dawno już nie piekłam drożdżowego ciasta, ze względu na dietę, ale raz na jakiś czas trzeba spróbować i zjeść to na co ma się(...)ochotę bo inaczej człowiek chodzi i podjada mnóstwo innych rzeczy hehehe. Mąż w domku, więc tym bardziej okazja do pyszności na stole. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać i uwielbiam ten zapach kiedy się piecze, czuć w całym mieszkaniu i pewnie na korytarzu, że w domu piecze się ciacho. W ogóle mam zawsze takie wyobrażenie, że w domu w którym piecze

SMYKWKUCHNI
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką 143

mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny. Napisz(...)Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Ciasto Zaczyn drożdżowy 2 łyżki mąki 3 łyżki mleka 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej 50 g cukru

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania