drożdżowe - 16813 przepisów (strona:51/1121)

Ciasto drożdżowe 121

CIASTO DROŻDŻOWE MOJEJ MAMY Jest wiele przepisów na ciasto drożdżowe i wiele z nich przetestowałam, mimo to nigdy mi nie wychodziło ...W końcu postanowiłam poprosić o radę moją mamę, która też kiedyś nie była najlepsza w przygotowywaniu ciasta drożdżowego...ale to było kiedyś :) Teraz nie ma z tym najmniejszego problemu. Pomyślałam sobie, że jeśli moja mama nauczyła się go robić(...)kruszonkę. Oprócz kruszonki na ciasto możemy położyć różnorodne owoce, np. śliwki, jabłka, borówki, czy truskawki. Wcześniej posmaruj ciasto albo białkiem albo rozbełtanym jajkiem. Na owoce sypiemy kruszonkę. Ciasto drożdżowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut, ale nie dłużej, żeby ciasto ciasto się zbytnio nie przypiekło i by nie zrobiło się suche. Ja wkładam blachę

Calzonella.com
Placek drożdżowy na żółtkach z serem 154

mojprzepisna.pl | Placek drożdżowy na żółtkach z serem Klasyczne drożdżowe ciasto z dużą ilością białego sera i pyszną kruszonką na żółtkach, zamiast całych jaj. Bardzo długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne i sycące. Polecam na śniadanie czy kolację. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż 50 gr) 100 gr masła 1/3 szklanki cukru(...)poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia, ciasto może się kleić, ale nie przejmować się tym. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić

moj przepis na
Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 168

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)przekroić na pół, wzdłuż, pozbawić pestek.   Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier

moj przepis na
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 157

Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast. Długo zachowuje świeżość, jest zdrowe i można do niego dodawać  przeróżne sezonowe owoce. Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską. Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej. Polecam! Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm) 250-300 g borówki amerykańskiej 4 szklanki mąki pszennej  50 g świeżych drożdży 1 szklanka(...)góry. Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI  CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM  JAGODZIANKI

potrawyregionalne
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 181

Drożdżowe rogaliki z dynią o nadzieniu orzechowo - dyniowym Drożdżowe, dyniowe rogaliki z nadzieniem orzechowo-dyniowym! Pysznie! Kochani, jestem przeszczęśliwa. Wymyśliłam sobie rogaliki takie puchate i puszyste z ciasta drożdżowego z dodatkiem puree z dyni pieczonej, z nadzieniem z dyni masła orzechowego. Wyszło tak pysznie, tak jak chciałam ;-).  Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni miało obłędny kolor, widzieliście zresztą już(...)Piękny słoneczny, pomarańczowy kolor. Nadzienie z pieczonej dyni, masła, i masła orzechowego, było strzałem w dziesiątkę.  Polecam na jesienne poranki. Dobry humor gwarantowany! Dzień dobry! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA ROGALIKI DYNIOWE: - 1 kg mąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 3 białka - szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - kostka masła - 1/2 szklanki puree z dyni green - 1/2 łyżeczki cynamonu - paczka drożdży

SMYKWKUCHNI
Wielkanocna babka drożdżowa 422

Wielkanocna babka drożdżowa jest dla niektórych obowiązkowym ciastem na świątecznym stole. Przyznam, że u mnie w domu nigdy takiej babki nie było, królowały babki ucierane, ale w tym roku postanowiłam przekonać się, jak smakuje tradycyjna drożdżowa baba. Przepis skomponowałam po przejrzeniu chyba kilkudziesięciu innych, dopasowałam do swoich upodobań i powiem Wam, że efekt finalny bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Babka jest(...)owoców kandyzowanych, dość mocno słodka, ale ciasto świąteczne musi być bogate w smak i nie ma tutaj miejsca na odchudzone przepisy. Chociaż nie jestem wielbicielką rodzynek, w babce drożdżowej smakują one wyjątkowo dobrze, a wraz ze smakiem kandyzowanych owoców oraz aromatem wanilii, tworzą idealną całość. Babki drożdżowe zawierają w sobie dużo żółtek, masła oraz drożdży i to odróżnia je znacznie

Smakołyki Bereniki
Podkarpackie ciasta z makiem 41

zawiera śladowe ilości opium ;) Współcześnie uwielbiamy makowce ze względu na ich smak i nie jest nam potrzebna żadna dodatkowa filozofia :) Przypominam 10 przepisów na wspaniałe regionalne ciasta z makiem – drożdżowe, przekładane, zawijane i na kruchym spodzie. Są tu również ciasta, gdzie warstwa makowa łączona jest z orzechową, serową czy jabłkową. Jeśli tylko lubicie makowce, na pewno znajdziecie tu coś(...)dopełniają powidła śliwkowe, którymi przekłada się ciasto. Przepis pochodzi z Niebieszczan. https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/04/czarny-makowiec-kuchnia-podkarpacka.html Drożdżówka z makiem i orzechami Przepis z Krzemienicy na drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Drożdżówkę przekłada się przed upieczeniem, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, ale też spójne. Jego największą zaletą jest jednak bogaty smak. https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/10/drozdzowka-z-makiem-i-orzechami-kuchnia.html

Trzeci talerz
Ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka 45

Ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stare Sioło, gmina Oleszyce, powiat lubaczowski Ciasta drożdżowe pieczone w prostokątnych lub podłużnych blaszkach zwykle nazywane są drożdżówkami lub bułkami drożdżowymi. Niektóre z nich pełnią rolę ciasta do popołudniowej kawy, a inne kroi się na kromki, które posmarowane masłem lub dżemem podawane są na śniadanie albo kolację. Zależy to od konsystencji ciasta, która z kolei(...)bardziej rwące i mają większe pęcherzyki powietrza. Drożdżówki, do których dodano więcej tłuszczu, przypominają raczej babkę piaskową. Są bardziej kruche i wilgotne, co sprawia, że dłużej zachowują świeżość. Ciasto drożdżowe ze Starego Sioła to ta druga opcja. Na dodatek panie z tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich proponują przed upieczeniem posypać ciasto kruszonką i owocami, dzięki czemu drożdżówka po upieczeniu nie potrzebuje

Trzeci talerz
Przepis na drożdżowe bułeczki z makiem 52

Bułeczki drożdżowe z makiem      Drożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami.      Agnieszka robiła już bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami, bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i jagodzianki.      Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe(...)modelowaniem...       Zapraszamy na przepis na drożdżówki z makiem.       Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem Przepis na BUŁECZKI DROŻDŻOWE z MAKIEM - Mini MAKOWIEC - Domowe drożdżówki z makiem-410     Składniki: masa makowa (w linku przepis jak zrobić:... 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 20g drożdży 3 łyżki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Paszteciki z pieczarkami 46

mój smak z dzieciństwa. Kojarzą mi się z beztroskim czasem w świątecznej atmosferze. Paszteciki najlepiej smakują mi oczywiście do barszczu czerwonego. Zobacz jak krok po kroku zrobić paszteciki drożdżowe z pieczarkami . Paszteciki wykonasz w 2 godziny. Potrawę upieczesz w 30 minut . Paszteciki z pieczarkami – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: kcal w 100 g. Dieta wegetariańska. Wszystkie składniki(...)powinny być w temperaturze pokojowej . Z podanych składników otrzymasz około 20 – 25 bułeczek . Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka (4/5 szklanki) 30 g świeżych drożdży (12 g drożdży instant) 65 g masła 82 % extra (około 1/3 kostki) 2 jajka (rozmiar L w temperaturze pokojowej ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 800 g pieczarek

Ania gotuje
Strucla z masą orzechową 111

Strucla z masą orzechową to nic innego jak proste ciasto drożdżowe przełożone masą orzechową. Z jednej strony wielu osobom ten wypiek kojarzy się ze świętami. Dla mnie jest to ciasto na każdą okazję. Uwielbiam wypieki drożdżowe, a już zwłaszcza kiedy są one totalnie świeże. A do tego uwielbiam orzechy. I od zawsze marzyło mi się zrobić coś z tą masą(...)Wydawało mi się, że jest jej dość sporo, a nawet za dużo. A jednak zapomniałam, że ciasto drożdżowe podczas pieczenia też jeszcze zwiększa objętość. Więc spokojnie mogłoby być tej masy jeszcze więcej Strucla z masą orzechową, przepis na jedną większą i jedną mniejszą keksówkę (lub dwie średnie) Ciasto drożdżowe: 380 g mąki 150 ml mleka 25 g świeżych drożdży

Relaxtime
Langosze z piekarnika 54

piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec w piekarniku na rumiano. Aby zjeść oryginalnego langosza, nie musisz(...)pomocą praski lub widelca. Następnie odstawiam do ostudzenia i dodatkowo chłodzę w lodówce . Idealnie sprawdzą się ziemniaki z wczorajszego obiadu, przechowywane w lodówce. Krok 2. Przygotowuję rozczyn drożdżowy Do miski wlewam pół szklanki ciepłego mleka (125 ml o temperaturze około 30 – 35 stopni C). Wkruszam drożdże i posypuję 3 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki (odebranych z odmierzonych

Ania gotuje
Langosze z ziemniakami 51

Poznaj sprawdzony przepis na węgierskie langosze, czyli drożdżowy placek z ugotowanymi ziemniakami. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Sprawdź z czym podawać oryginalne, węgierskie placki. Jestem pewna, że langosze skradną nie jedno podniebienie. Langosze to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień . Kiedyś langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, po wypieczeniu chlebów. Dziś najczęściej(...)głębokim oleju. Chociaż mi najbardziej smakują pieczone w piekarniku. Langosze zrobisz z kilku ogólnodostępnych składników : mąki, ugotowanych ziemniaków, mleka, oleju, soli, cukru i drożdży. Z ciasta formuje się placki drożdżowe, które następnie smaży na głębokim tłuszczu. Jest też dietetyczna wersja pieczona w piekarniku. Aby zjeść pysznego i oryginalnego langosza, nie trzeba jechać do Węgier. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu. Langosze

Ania gotuje
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka 51

Proste domowe ciasto drożdżowe, które świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao. Puszyste, mięciutkie, lekko słodkie. Jest to ciasto drożdżowe bez jajek i mleka , ale niczego mu nie brakuje! Idealnie nadaje się dla alergików, jak i wegan. Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka Do mojego ciasta dodałem dropsy gorzkiej czekolady oraz kandyzowane owoce – są one w środku(...)Ciebie i od tego co lubisz. Świetnie będą pasowały tutaj rodzynki, posiekane suszone morele, kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, orzechy… Możliwości jest naprawdę wiele. Gotowe, przestygnięte ciasto drożdżowe polałem lukrem, posypałem kandyzowanymi owocami i posiekanymi orzechami. Takie udekorowanie ciasta serdecznie Ci polecam. Jeśli chcesz, możesz również zrobić kruszonkę -> Zobacz jak zrobić kruszonkę do ciasta . Posyp nią wyrośnięte

Blendman

Proponowane wyszukiwania