Wieniec drożdżowy z dżemem – wypiek który sprawdzi się zarówno jako deser do kawy jak i słodki pomysł na śniadanie czy lunch do śniadaniówki do szkoły czy do pracy. Bułeczki, drożdżówki i inne tego typu wypieki pojawiają się u nas często – są bardzo lubiane przez dzieci a więc i przeze mnie bo jak już zrobię ich większa ilość(...)śniadanie będą i na drugie śniadanie do szkoły i na kolację. Drożdżowe wypieki mrożą się świetnie więc to drugi powód by je robić od razu w większej ilości – dla mnie, zapracowanej mamy trójki to duże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. Zobacz poradnik
Dorota SmakujeMiędzy myciem okien, a układaniem rzeczy w szafie, zakupami i spacerami z psem, zagniatam ciasto drożdżowe z aromatycznym tymiankiem i słodką żurawiną. Nadziewam krążek Camemberta i układam dookoła drożdżowe kulki wielkości włoskiego orzecha w kształcie choinki, bo na tę prawdziwą będzie jeszcze czas :) Po niedługim czasie zapach ziół i świeżo pieczonego drożdżowego roznosi się po całym domu. Jeszcze zdążę poprawić(...)końcu umościć się w brzuszku :) Szczególnie w tym zabieganym i zasprzątanym czasie, jak teraz. A zatem! Zanim pognasz po kolejne zakupy lub wypucować jeszcze jedno okno, zatop zęby w drożdżowej choince i daj sobie odrobinę przyjemności w przedświątecznej krzątaninie. Mmmmm...i ten ser! ♥ Drożdżowa choinka z ziołami i Camembertem Potrzebujesz: 10g świeżych drożdży / 5g drożdży suszonych 250ml letniej wody szczypta
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDrożdżowe pierożki z kapustą i grzybami Święta już tuż tuż. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pierogów z kapustą i grzybami. Przepis na tradycyjne pierogi podawałam Wam już w tamtym roku. Dziś pora na mój mały HIT! Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami. Uwielbiamy je! Tak przygotowane pierogi możecie podać zarówno na Święta, jak i na każde przyjęcie(...)pewno przygotuje je również na Sylwestra. Pyszne drożdżowe ciasto i szybki, dobrze doprawiony farsz, to podstawa tych pieczonych pierogów. Tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby . Coś cudownego! Idealne rozwiązanie dla zabieganych Do tego kapusta kiszona i przyprawy. I farsz do drożdżowych pieczonych pierożków gotowy Polecam Wam spróbować. Pamiętajcie, że mój blog
Słodkie okruszkiBejgli to węgierski smakołyk pieczony przez Węgrów w każde święta. Bejgli z orzechami włoskimi Bejgli jest połączeniem ciasta drożdżowego z nadzieniem przygotowanym z maku lub orzechów włoskich. Ciasto formowane jest w kształt rolady a następnie pieczone na złoto-brązowy kolor. Masa makowa robiona jest zazwyczaj z maku, rodzynek, masła lub mleka, cukru lub miodu. Do smaku doprawiana jest tartą skórką(...)rumowym. Masa orzechowa składa się z mielonych orzechów, rodzynek, masła lub mleka, startej skórki cytrynowej i zapachu rumowego. Często do takiej masy dodawana jest również odrobina dżemu morelowego. Ciasto drożdżowe , w którym zawinięte jest makowe lub orzechowe nadzienie jest dość “sztywne” i jednocześnie elastyczne. Bejgli cechuje się również charakterystyczną skórką. Ciasto przed upieczeniem dwa razy po wierzchu smarowane
mecooksUwielbiam ciasto drożdżowe z szafranem . Szafranowy wieniec drożdżowy to właśnie drożdżowe z szafranem o pięknym, żółtym kolorze. Słodkim wypiekom na drożdżach dodają smaku i charakteru dodatki. Może to być otarta skórka z cytryny lub pomarańczy, kardamon lub różana woda. Różana woda ma bardzo intensywny zapach, więc nie należy z nią przesadzać. Można ją kupić w sklepie, a jeśli polubicie(...)Poza tym upiekłam to ciasto z pistacjami… Zielone pistacje są smaczne i ładnie się prezentują w cieście. Przepis na szafranowy wieniec to jeden z moich świątecznych wypieków. Ciasto drożdżowe nigdy nie sprawiało mi kłopotu ale wiem, że wymaga ono nieco wprawy. Moja porada, lepiej zagnieść luźniejsze ciasto niż za twarde. Szafranowy wieniec drożdżowy 2 wieńce Składniki: 350 ml lekko
codojedzeniaProsty przepis na paszteciki - paszteciki drożdżowe z mięsem Prosty przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu, najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło. Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza(...)tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży, ale to bardzo proste. Przeczytajcie jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży Poniżej podaję dwa przepisy - jeden oryginalny zawarty w książce i drugi z moimi modyfikacjami. Prosty przepis na paszteciki - Cztery Fajery Prosty przepis na paszteciki - składniki Ciasto drożdżowe na paszteciki
Cztery FajeryKotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych obtoczonych w bułce tartej. Płatki drożdżowe nieaktywne to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak. Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy(...)chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. Osobiście uwielbiam wzbogacać nimi różne potrawy, zwykłe kanapki, czy też koktajle i dania wegańskie . Ryba panierowana w płatkach drożdżowych również świetnie smakuje, ale wracając do kotletów... Są naprawdę bardzo smaczne i soczyste, a dzięki płatkom nabrały delikatnie serowego posmaku. Polecam! 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g
Di gotujeKukurydziane ciasto drożdżowe to mała wariacja na temat tradycyjnego ciasta drożdżowego (którego jestem wielką fanką). Tak naprawdę jedyną zmianą w porównaniu do oryginału jest dodatek mąki kukurydzianej, który nie tylko dodaje ciastu smaku, ale również sprawia, że ciasto drożdżowe jest dłużej świeże, nie zsycha się i można je przechowywać dłużej niż tradycyjne. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ciasta drożdżowego(...)koniecznie musicie spróbować także tej wersji Kukurydziane ciasto drożdżowe Składniki ciasto: 450 szklanki mąki pszennej 250 szklanka mąki kukurydzianej 3 jajka 50 g drożdży 150 g masła lub oleju kokosowego 0,5 l mleka krowiego lub roślinnego pół szklanki cukru szczypta soli Składniki kruszonka: 3 łyżki masła 2 łyżki cukru ok. 4 łyżek mąki Sposób wykonania: Przygotować zaczyn
365 dni dookoła kuchniwaniliowym, żółtkami i śmietaną. Masa nie powinna zbyt rzadka, powinna dać się potem rozsmarować na cieście. Odstawić ją, ale nie chować do lodówki. Powinna mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie ciasta drożdżowego: Mleko podgrzać lekko. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące. Mąkę przesiać, a masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Przygotować rozczyn: Drożdże przełożyć do miski(...)świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Nie podaje proporcji, gdyż jedni lubią bardziej gęsty, żeby zastygał od razu na cieście, a inni wolą rzadszy. Dokładny opis jak zawinąć wieniec drożdżowy znajdziecie przy przepisie na najpyszniejszy cynamonowy wieniec drożdżowy . Jeśli ktoś lubi cynamon, to ten wieniec na pewno mu zasmakuje. Dodatek masła nadaje wyjątkowej delikatności i jednocześnie kruchości. ➤ Tutaj znajdziesz inne
Codzienna kuchnia niecodziennaDrożdżowe jagodzianki z kruszonką Lipiec to miesiąc w którym królują jagody, niestety sezon na jagody trwa bardzo krótko wiec trzeba się spieszyć aby w pełni wykorzystać jagodowy sezon. Z jagód można zrobić wiele pysznych rzeczy jedną z nich są jagodzianki. Jagodzianki to słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego są miękkie i puszyste wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem, posypane wyśmienitą(...)chrupiącą kruszonką zadowolą każdego. Przepis na rozczyn drożdżowy. 25 dag świeżych drożdży ¼ szklanki letniego mleka ( mleko nie może być gorące) 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mąki W misce kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i zasypujemy mąką. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Uzyskaną masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut
Księga-SmakuCiasto drożdżowe do odrywania – mięciutkie, rozpływające się w ustach maślane ciasto drożdżowe przełożone dżemem, ułożone w kawałkach i upieczone tak by można było odrywać je po kawałku i delektować się Fajnie sprawdza się na imprezach. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE DO ODRYWANIA Składniki na Ciasto drożdżowe do odrywania (2 bochenki): 600g mąki pszennej 175g masła 2 jajka 1 łyżka cukru(...)szkl erytrolu (można zastąpić cukrem) 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka szczypta soli słoik ulubionego dżemu Jak zrobić Ciasto drożdżowe do odrywania: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z erytrolem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe
Dorota Smakujetruskawkami są wybitnie smaczne! Truskawki są idealne do serników na zimno. Łatwo się miksują i nie mają pestek. Nie trzeba ich zatem przecierać przez sito. Truskawki świetnie pasują w drożdżowych wypiekach. Drożdżowe z truskawkami lub słodkie bułeczki są przepyszne i u nas znikają w zawrotnym tempie. Nie znam osoby, która by nie lubiła puszyste drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżowe(...)owocami to prawdziwy hit lata. Obok drożdżowego często wypiekam kruche z owocami . W zeszłym roku był niesamowity wysyp owoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne i idealne na kruche ciasto. Kolejnym owocowym ciastem, bez którego nie m dla mnie lata jest
codojedzeniaDrożdżowe babeczki robię dość często bo super nam się sprawdzają na śniadania albo do lunchboxów. Od razu można upiec więcej i zamrozić a potem wyjmować sobie po jednej sztuce kiedy najdzie nas ochota. Musze przyznać, że jako świeżo upieczona mama trójki dzieci cenię sobie takie rozwiązania – raz zrobić więcej, zamrozić i mieć na zaś, na dni kiedy czasu brak(...)Bardzo lubię poniższy przepis na ciasto drożdżowe bo jest uniwersalny i smaczny a takie babeczki świetnie smakują nadziane powidłami śliwkowymi lub dżemem morelowym. PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BABECZKI Składniki na drożdżowe babeczki: 500g mąki pszennej 150g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta soli 1 słoiczek ulubionego dżemu syrop
Dorota SmakujeBabka z makiem drożdżowa Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)oszczędność czasu a trzy duże ułatwienie dla dzieci, które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki. PRZEPIS NA BABKĘ Z MAKIEM DROŻDŻOWĄ Składniki na babkę z makiem drożdżową: 500g mąki 4 łyżki maku 120g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka szczypta soli 10 suszonych
Dorota SmakujeMakowiec to prawdziwa klasyka połączona z tradycją wśród polskich ciast. Makowiec drożdżowy to ciasto idealne na każdą okazje, począwszy od świąt a skończywszy na deserze do kawy. Makowiec z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny, puszysty - cudowny. Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Składniki (na ok. 2 dość duże makowce): 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła(...)szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie do reszty
Słodka Strona