drożdżowe - 16813 przepisów (strona:56/1121)

Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 109

mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)jajka, dodać mleko, cukier, drożdże, sól, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Do mąki wlać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

moj przepis na
Bułeczki drożdżowe, chleb, rogaliki drożdżowe i inne domowe pieczywo 270

nimi: odrywany chlebek ziołowy   - to taki klasyk, ale myślę, że warto się o niego pokusić chleb z boczkiem   - pyszny chleb z wnętrzem jakiego się nie spodziewasz! Bułeczki drożdżowe Najlepsze według Was! Bułki wrocławskie - piękne, puszyste, z doskonałą skórką. Bułki pszenne to moje lubione. Cóż, uwielbiam gluten i nie zamierzam się z tym kryć. Taka bułka z masłem(...)Jeżeli macie ochotę na hot dogi, czy hamburgery to przygotujcie bułki do burgerów , albo bułki do hot dogów . Dla dzieci idealne będą proste bułeczki mleczne , są to szybkie bułeczki drożdżowe. Takie mięciutkie o przyjemnym lekko słodkawym smaku.  Na koniec bombowe przepisy! Rogaliki drożdżowe , z którymi pracuje się bardzo prosto, a efekt jest naprawdę niesamowity. Ja nie jestem jakimś sztukmistrzem

MamaOskarka
Ciasto drożdżowe z cynamonem 82

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe z cynamonem. Puszyste i pachnące cynamonem ciasto świetnie sprawdzi się z kubkiem mleka lub kakao zarówno na śniadanie, jak i pyszną kolację.  Drożdżówka z cynamonem przypomina moje dzieciństwo, które spędzałam na wsi. Pieczenia drożdżówki nie można było nie zauważyć, gdyż w całym mieszkaniu unosił się przyjemny zapach ciasta i cynamonu. Ciasto drożdżowe(...)najlepiej smakowało w chłodne dni z kubkiem ciepłego mleka. Kiedyś unikałam pieczenia ciasta drożdżowego, gdyż wydawało się trudne i pracochłonne. Moje obawy wynikały chyba z braku doświadczenia, gdyż ciasto jest raczej czasochłonne, ale nie jest trudne do zrobienia. Do przygotowania drożdżówki na pewno potrzebna jest cierpliwość, jeśli chodzi o czekanie na wyrastanie, a wcześniej staranne wyrobienie ciasta. Tak jak cierpliwość

Kuchcik gotuje
Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami 122

Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami Dziś zapraszam Was na pyszne, drożdżowe paszteciki z serem, papryką i pieczarkami. Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu lub podgrzać przed podaniem w piekarniku. Dzięki temu ser jest tak pysznie ciągnący. My to uwielbiamy(...)łatwością go pokroicie. Nie trzeba się bawić w tarcie na tarce. Nie polecam tu serów typu mozzarella, bo mogą całkiem wypłynąć z pasztecików. Ciasto i farsz na drożdżowe paszteciki robi się naprawdę szybko i prosto. Do tak przygotowanych pasztecików idealnie smakują domowe sosy, jak pomidorowy czy czosnkowy. Polecam! Składniki: Na farsz: 250 g pieczarek 150 g sera w plasterkach

Słodkie okruszki
Wieniec drożdżowy z dżemem 88

Wieniec drożdżowy z dżemem – wypiek który sprawdzi się zarówno jako deser do kawy jak i słodki pomysł na śniadanie czy lunch do śniadaniówki do szkoły czy do pracy. Bułeczki, drożdżówki i inne tego typu wypieki pojawiają się u nas często – są bardzo lubiane przez dzieci a więc i przeze mnie bo jak już zrobię ich większa ilość(...)śniadanie będą i na drugie śniadanie do szkoły i na kolację. Drożdżowe wypieki mrożą się świetnie więc to drugi powód by je robić od razu w większej ilości – dla mnie, zapracowanej mamy trójki to duże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. Zobacz poradnik

Dorota Smakuje
Ziołowa choinka drożdżowa z Camembertem 102

Między myciem okien, a układaniem rzeczy w szafie, zakupami i spacerami z psem, zagniatam ciasto drożdżowe z aromatycznym tymiankiem i słodką żurawiną. Nadziewam krążek Camemberta i układam dookoła drożdżowe kulki wielkości włoskiego orzecha w kształcie choinki, bo na tę prawdziwą będzie jeszcze czas :) Po niedługim czasie zapach ziół i świeżo pieczonego drożdżowego roznosi się po całym domu. Jeszcze zdążę poprawić(...)końcu umościć się w brzuszku :) Szczególnie w tym zabieganym i zasprzątanym czasie, jak teraz. A zatem! Zanim pognasz po kolejne zakupy lub wypucować jeszcze jedno okno, zatop zęby w drożdżowej choince i daj sobie odrobinę przyjemności w przedświątecznej krzątaninie. Mmmmm...i ten ser! ♥ Drożdżowa choinka z ziołami i Camembertem Potrzebujesz: 10g świeżych drożdży / 5g drożdży suszonych 250ml letniej wody szczypta

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 98

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami Święta już tuż tuż. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pierogów z kapustą i grzybami. Przepis na tradycyjne pierogi podawałam Wam już w tamtym roku. Dziś pora na mój mały HIT! Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami. Uwielbiamy je! Tak przygotowane pierogi możecie podać zarówno na Święta, jak i na każde przyjęcie(...)pewno przygotuje je również na Sylwestra. Pyszne drożdżowe ciasto i szybki, dobrze doprawiony farsz, to podstawa tych pieczonych pierogów. Tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby . Coś cudownego! Idealne rozwiązanie dla zabieganych Do tego kapusta kiszona i przyprawy. I farsz do drożdżowych pieczonych pierożków gotowy Polecam Wam spróbować. Pamiętajcie, że mój blog

Słodkie okruszki
Bejgli z orzechami włoskimi 152

Bejgli to węgierski smakołyk pieczony przez Węgrów w każde święta. Bejgli z orzechami włoskimi Bejgli jest połączeniem ciasta drożdżowego z nadzieniem przygotowanym z maku lub orzechów włoskich. Ciasto formowane jest w kształt rolady a następnie pieczone na złoto-brązowy kolor. Masa makowa robiona jest zazwyczaj z maku, rodzynek, masła lub mleka, cukru lub miodu. Do smaku doprawiana jest tartą skórką(...)rumowym. Masa orzechowa składa się z mielonych orzechów, rodzynek, masła lub mleka, startej skórki cytrynowej i zapachu rumowego. Często do takiej masy dodawana jest również odrobina dżemu morelowego. Ciasto drożdżowe , w którym zawinięte jest makowe lub orzechowe nadzienie jest dość “sztywne” i jednocześnie elastyczne. Bejgli cechuje się również charakterystyczną skórką. Ciasto przed upieczeniem dwa razy po wierzchu smarowane

mecooks
Szafranowy wieniec z pistacjami, różaną wodą i płatkami róży 68

Uwielbiam ciasto drożdżowe z szafranem . Szafranowy wieniec drożdżowy to właśnie drożdżowe z szafranem o pięknym, żółtym kolorze. Słodkim wypiekom na drożdżach dodają smaku i charakteru dodatki. Może to być otarta skórka z cytryny lub pomarańczy, kardamon lub różana woda. Różana woda ma bardzo intensywny zapach, więc nie należy z nią przesadzać. Można ją kupić w sklepie, a jeśli polubicie(...)Poza tym upiekłam to ciasto z pistacjami… Zielone pistacje są smaczne i ładnie się prezentują w cieście. Przepis na szafranowy wieniec to jeden z moich świątecznych wypieków. Ciasto drożdżowe nigdy nie sprawiało mi kłopotu ale wiem, że wymaga ono nieco wprawy. Moja porada, lepiej zagnieść luźniejsze ciasto niż za twarde. Szafranowy wieniec drożdżowy 2 wieńce Składniki: 350 ml lekko

codojedzenia
Prosty przepis na paszteciki 109

Prosty przepis na paszteciki  - paszteciki drożdżowe z mięsem Prosty przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu,  najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło. Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza(...)tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży, ale to bardzo proste. Przeczytajcie jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży   Poniżej podaję dwa przepisy - jeden oryginalny zawarty w książce i drugi z moimi modyfikacjami. Prosty przepis na paszteciki - Cztery Fajery Prosty przepis na paszteciki - składniki  Ciasto drożdżowe na paszteciki

Cztery Fajery
Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych 73

Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych obtoczonych w bułce tartej.   Płatki drożdżowe nieaktywne to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak.   Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy(...)chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. Osobiście uwielbiam wzbogacać nimi różne potrawy, zwykłe kanapki, czy też koktajle i dania wegańskie . Ryba panierowana w płatkach drożdżowych również świetnie smakuje, ale wracając do kotletów...  Są naprawdę bardzo smaczne i soczyste, a dzięki płatkom nabrały delikatnie serowego posmaku. Polecam! 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g

Di gotuje
Kukurydziane ciasto drożdżowe 79

Kukurydziane ciasto drożdżowe to mała wariacja na temat tradycyjnego ciasta drożdżowego (którego jestem wielką fanką). Tak naprawdę jedyną zmianą w porównaniu do oryginału jest dodatek mąki kukurydzianej, który nie tylko dodaje ciastu smaku, ale również sprawia, że ciasto drożdżowe jest dłużej świeże, nie zsycha się i można je przechowywać dłużej niż tradycyjne. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ciasta drożdżowego(...)koniecznie musicie spróbować także tej wersji Kukurydziane ciasto drożdżowe Składniki ciasto: 450 szklanki mąki pszennej 250 szklanka mąki kukurydzianej 3 jajka 50 g drożdży 150 g masła lub oleju kokosowego 0,5 l mleka krowiego lub roślinnego pół szklanki cukru szczypta soli Składniki kruszonka: 3 łyżki masła 2 łyżki cukru ok. 4 łyżek mąki Sposób wykonania: Przygotować zaczyn

365 dni dookoła kuchni
Najpyszniejsze ciasto drożdżowe z waniliowym serem i cytrynowym lukrem 88

waniliowym, żółtkami i śmietaną. Masa nie powinna zbyt rzadka, powinna dać się potem rozsmarować na cieście. Odstawić ją, ale nie chować do lodówki. Powinna mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie ciasta drożdżowego: Mleko podgrzać lekko. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące.  Mąkę przesiać, a masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Przygotować rozczyn: Drożdże przełożyć do miski(...)świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Nie podaje proporcji, gdyż jedni lubią bardziej gęsty, żeby zastygał od razu na cieście, a inni wolą rzadszy. Dokładny opis jak zawinąć wieniec drożdżowy znajdziecie przy przepisie na najpyszniejszy cynamonowy wieniec drożdżowy . Jeśli ktoś lubi cynamon, to ten wieniec na pewno mu zasmakuje. Dodatek masła nadaje wyjątkowej delikatności i jednocześnie kruchości.  ➤ Tutaj znajdziesz inne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 110

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Lipiec to miesiąc w którym królują jagody,  niestety sezon na jagody trwa bardzo krótko wiec trzeba się spieszyć aby w pełni wykorzystać jagodowy sezon. Z jagód można zrobić wiele pysznych rzeczy jedną z nich są  jagodzianki. Jagodzianki to słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego są miękkie i puszyste wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem, posypane wyśmienitą(...)chrupiącą kruszonką zadowolą każdego. Przepis na rozczyn drożdżowy. 25 dag świeżych drożdży ¼ szklanki letniego mleka ( mleko nie może być gorące) 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mąki W misce kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i zasypujemy mąką. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Uzyskaną masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut

Księga-Smaku
Ciasto drożdżowe do odrywania 71

Ciasto drożdżowe do odrywania – mięciutkie, rozpływające się w ustach maślane ciasto drożdżowe przełożone dżemem, ułożone w kawałkach i upieczone tak by można było odrywać je po kawałku i delektować się Fajnie sprawdza się na imprezach. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE DO ODRYWANIA Składniki na Ciasto drożdżowe do odrywania (2 bochenki): 600g mąki pszennej 175g masła 2 jajka 1 łyżka cukru(...)szkl erytrolu (można zastąpić cukrem) 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka szczypta soli słoik ulubionego dżemu Jak zrobić Ciasto drożdżowe do odrywania: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z erytrolem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe

Dorota Smakuje