drożdżowe - 16813 przepisów (strona:52/1121)

Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka 55

Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski Ciasto drożdżowe przygotowywane przez lasowiackie gospodynie zgodnie z tradycją i lokalnymi przesądami wyrabiano tyle razy, ile jest dni w roku. Z kolei tyle razy, ile jest pór roku, ciasto musiało wyrastać – najpierw jako zaczyn, następnie wyrobione ciasto wyrastało w dzieży, kolejny raz w formie, a czwarty i ostatni(...)udany i smaczny wypiek bez zakalca. Te i inne sekrety lasowiackich gospodyń od lat na warsztatach kulinarnych i w lokalnej prasie przekazuje Pani Janina Olszowy. Dzisiaj proponuję Wam babkę drożdżową według je przepisu, który pochodzi z „Ziemi Kolbuszowskiej” nr 3/198. Babka jest puszysta, lekka, idealnie słodka, z lekkim posmakiem cytrusowym. Jeśli nie zapomnicie o rytuale wyrabiania i wyrastania ciasta będziecie

Trzeci talerz
Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl 1084

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl Przepis na bardzo puszystą, maślaną i niesamowicie smaczną chałkę drożdżową posypaną z wierzchu słodziutką, lekko zrumienioną kruszonką. Z poniższego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości chałki, które zapewniam błyskawicznie znikną z talerzy.  Smacznego   Chałka – przepis Składniki na 2 średniej wielkości chałki 250ml mleka 600g mąki pszennej 20g drożdży 1 jajko 60g cukru(...)zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko, wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy

Księga-Smaku
Rogaliki drożdżowe z jagodami 64

Rogaliki drożdżowe z jagodami. Kupiłam pyszne, słodkie jagody z myślą, że z części upiekę ciasto z jagodami i kruszonką , oraz drożdżowe rogaliki z jagodami. 1 łyżeczka jagód starcza na nadzienie do 1 rogalika. Rogaliki z jagodami, sezonowe, małe, pyszne, domowe! Można też upiec Rogaliki drożdżowe ze śliwkami , rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Smaczne. Akurat jest(...)minut ( na funkcję ciasta), wyłączamy, ale zostawiamy rogaliki na kolejne 10-15 minut aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Ja uwielbiam rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali z jagodami. The post Rogaliki drożdżowe z jagodami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe rogaliki z budyniem 64

Drożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki(...)budyniem. Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy czy piknik. PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM Porcja na około 35 sztuk. Ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej typu 450 2 jajka rozmiar L 3 łyżki płynnego masła 250 ml mleka 2% 14 g drożdży instant 100 g cukru ½ łyżeczki soli Nadzienie 2 budynie czekoladowe bez cukru

Alle Dobre!
Jak zrobić miód pitny – przepis krok po kroku 90

wody z miodem (może to być duży garnek, ja użyłam popularnego, białego, plastikowego wiaderka do żywności) Zobacz jak krok po kroku zrobić miód pitny trójniak. Krok 1. Przygotowuję matkę drożdżową. W sklepach dostępne są 2 rodzaje drożdży do alkoholi domowych: aktywne oraz susz drożdży. Osobiście korzystam z suszu drożdży, ponieważ są pewniejsze i za każdym razem się udają. Aktywne drożdże(...)upały, mrozy) drożdże były przechowywane. Zdarzyło mi się nie raz sytuacja, że drożdże aktywne nie wystartowały i musiałam prędko przygotować nowe. Dlatego obecnie korzystam tylko i wyłącznie z suszu drożdżowego do samodzielnego namnożenia drożdży firmy Zamojscy. Są to najpopularniejsze drożdże, z zakupem których nie będzie problemu. Koszt bardzo niski – około 2-3 zł za opakowanie. Z racji, że stężenie

Ania gotuje
Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste 91

czasie adwentu wiadomo, obowiązkowym wypiekiem są pierniczki. Ale co piec w okresie Wielkiego Postu? Dziś padło na te drożdżowe zajączki. Idealny wypiek na czas oczekiwania na Święta. Od kilku lat widziałam w necie te wesołe supełki drożdżowe, przypominające zajączki, z uroczymi ogonkami. U mnie w wersji bardzo podstawowej, bo same drożdżowe zajączki możecie ozdobić dowolnymi dodatkami jak grupy cukier, bakalie(...)bułeczki maślane, ale są zdecydowanie mniej słodkie, bo w samym cieśnie nie ma zbyt dużej ilości cukru, na wierzchu nie ma też słodkiej kruszonki. W oryginalnym przepisie , na wierzchu drożdżowe zajączki posypane są grubym cukrem. Ja jednak zrobiłam takie zajączki minimalistyczne Dałam też do środka mnie cukru niż w oryginalnej wersji. Bułeczki ładnie wyrastają, są puszyste i panu mężowi

Mieszam w Garnku
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 67

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż

moj przepis na
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 65

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż

moj przepis na
Pączki na maślance 71

pączki na maślance z niewielką ilością cukru. Sprawdzony przepis na puszyste pączki maślankowe z dżemem.  Idealny słodki zestaw na tłusty czwartek. Tradycyjne mięciutkie  pączki smażone na smalcu. Drożdżowe pączki z niewielką ilością cukru, aby później móc je kosztować z pysznym dżemem. Przywykliśmy że maślanka, kefir, jogurt czy zsiadłe mleko wykorzystuje się do wypieków na sodzie. Jednak maślanka świetnie(...)zastępuje mleko i sprawdza także w drożdżowych wypiekach. Takie maślankowe pączki mogą być tradycyjne duże, a także mini pączki, małe pączusie czy też pączki z piekarnika. A także jako racuchy drożdżowe z patelni. Jak zrobić pączki maślankowe? Jak smażyć pączki z maślanką? Pączki na maślance jak zrobić? Pączki na maślance jak każde drożdżowe ciasto wymagają odpowiedniej temperatury. Maślanka, jajka, mąka

Dieta moja pasja
Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem 63

Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem są puszyste i mięciutkie, nawet na drugi dzień. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można podać je z sosem czosnkowym lub z jakimś dipem, czy hummusem, albo przekroić na pół, posmarować masłem i przełożyć serem czy warzywami. Sprawdzą się też doskonale jako dodatek do zupy, np. cebulowej czy grillowanego mięsa. Składniki na drożdżowe chlebki(...)minut, aby lekko podrosły. Chlebki można posmarować mlekiem, ale nie jest to konieczne. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem. Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem Zobacz inne przepisy na wytrawne drożdżowe wypieki: Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia Bułki drożdżowe z pieczarkami Pszenno-żytnie pizzerinki z pieczarkami Bułki pszenno-żytnie

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżowy wieniec z makiem 74

Drożdżowy wieniec z wilgotną masą makową z bakaliami to niezwykle pyszne i puszyste ciasto. Idealna propozycja na świąteczny wypiek, domową uroczystość. Wieniec wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Możesz przygotować go przez cały rok zmieniając jedynie farsz. Pasować będą marmolady, konfitury, powidła śliwkowe, nadzienie serowe, z nutelli lub świeżo smażone drobne owoce. Drożdżowy wieniec z makiem SKŁADNIKI NA ROZCZYN(...)masła 500 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 1 żółtko spora szczypta soli 500 g gotowej masy makowej HELIO z bakaliami Dodatkowo: 3 łyżki masła (60 g) do wysmarowania drożdżowego ciasta przed pieczenia SKŁADNIKI NA LUKIER: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub wody Do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, rodzynki, posiekane orzechy PRZYGOTOWANIE: Zaczynam

Zasmakuj Kuchni
Stollen 88

Lista składników jest dość długa, ale to ze względu na bardzo dużą ilość bakalii. Reszta już taka sama jak do prawie wsystkich ciast drożdżowych. CO BĘDZIE POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA STRUCLI STOLLEN? bakalie , duuuużo bakali. Jezeli nie lubisz tych w przepisie poniżej, można zastąpić je innymi. W końcu to Twój smak. rum - najlepiej ciemny. Jest go tu całkiem sporo, jednak alkohol(...)wyparuję w trakcie pieczenia i leżakowania, więc dzieci też moga zjeść to ciasto. drożdże - do tego przepisu lepiej użyć świeżych drożdży i nie zastępować ich suszonymi. mąka do ciast drożdżowych - czyli taka o większej zawartości białka (glutenu). jaja masło - wyjęte z lodówki przed przygotowaniem, aby trochę zmiękło. cukry - trzcinowy i waniliowy. Można zastąpić innym, ale nie ksylitolem. Ciasta drożdżowe

Pełny talerz
Zawijany makowiec krucho – drożdżowy 99

Zawijanka z makiem, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Świąteczny makowiec w bogatej wersji, spora ilość masy makowej zawinięta w cienkie krucho – drożdżowe ciasto. Całość polukrowana lub oprószona miałkim cukrem pudrem. Zawijanka z makiem to tradycyjny wigilijny wypiek królujący w polskich domach w trakcie Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zawijana rolada makowa z bakaliami(...)Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 rolady Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 35 min. Kalorie 260 kcal Świąteczna rolada makowa z dużą ilością maku i bakalii. Cieniutkie krucho – drożdżowe ciasto oplata bogate wnętrze makowca. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE 30 g 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 120 ml letniego mleka

ProstePesto.pl
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami 81

Ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i płatkami migdałowymi, które rośnie jak szalone. Warto wyłożyć je na naprawdę dużą blachę, pomimo cienkiej warstwy ciasta, podczas pieczenia pięknie wyrośnie. Ciasto możesz przygotować w wersji bogatszej z cynamonową kruszonką lub oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem. Mimo że jest to ciasto drożdżowe nie ma masy, jest przyjemnie wilgotne i co więcej, długo zachowuje świeżość(...)Możesz przechowywać je do 5 dni, pod przykryciem ściereczki w wystudzonym piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 16 kawałków Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 170 kcal Drożdżowe ciasto ze śliwkami i płatkami migdałów, które rośnie jak szalone. Ciasto ze śliwkami

ProstePesto.pl