drożdżowe - 16813 przepisów (strona:61/1121)

Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 144

Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu(...)piekarniku smakują bardzo dobrze. Bułeczki zostały wykonane z ciasta drożdżowego na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle. Nadzienie stanowi domowa konfitura z czerwonej cebuli przygotowana na czerwonym winie wytrawnym, z dodatkiem brązowego cukru, octu balsamicznego oraz tymianku. Taka konfitura jest zarazem słodka, słona, jak i kwaśna - stąd

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 144

Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu(...)piekarniku smakują bardzo dobrze. Bułeczki zostały wykonane z ciasta drożdżowego na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle. Nadzienie stanowi domowa konfitura z czerwonej cebuli przygotowana na czerwonym winie wytrawnym, z dodatkiem brązowego cukru, octu balsamicznego oraz tymianku. Taka konfitura jest zarazem słodka, słona, jak i kwaśna - stąd

Kuchnia MagdaLeny
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread 1144

Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków  Dziś zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków - brzmi dziwnie? Za to smakuje rewelacyjnie! Jeśli kiedykolwiek piekliście chleb ziemniaczany (lub bułki z ziemniakami), wiecie, że charakteryzują się wyjątkowo miękkim i puszystym wnętrzem. Taki właśnie jest ten prosty chleb bez formy - delikatny i puszysty w środku z delikatnie chrupiącą(...)skórką. To jeden z lepszych pszennych chlebów , jakie piekłam. Nic dziwnego, to w końcu przepis samej Nigelli Lawson. Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków możecie upiec z dodatkiem suchych lub świeżych drożdży. Jeśli chcecie, może to być chleb nocny , przygotowany wieczorem i wyrastający w lodówce przez noc - będzie gotowy do upieczenia rano. Może też wyrastać tradycyjnie w ciepłym

Lekcje w kuchni
Puszyste pączki – najlepszy przepis 110

przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo, aż ciasto samo(...)human: Print Pączki – najlepszy przepis .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Smartbake.pl przemyślane wypieki. Course Deser Cuisine desery polskie Keyword ciasto drożdżowe, pączki, tłusty czwartek Prep Time 2 hours Cook Time 20 minutes Total Time 2 hours 20 minutes Servings 40 sztuk Calories 337 kcal Equipment blat lub stolnica z wałkiem mąka do podsypywania ciasta

SmartBake.pl
Rolada drożdżowa z jabłkiem i cynamonem 104

ciasto drożdżowe jest przepyszne! Rolada jest mięciutka, puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Można ją nadziać czym tylko dusza zapragnie – orzechami wymieszanymi z cukrem, kajmakiem, dżemem lub smażonymi jabłkami z cynamonem – tak jak ja to zrobiłam. Z ciasta można robić rolady, ale równie dobrze można uformować bułeczki z różnymi nadzieniami. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 200ml ciepłego mleka(...)silikonową, posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać sezamem i odstawić na około 10-15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego Rolada drożdżowa z jabłkiem i cynamonem Rolada drożdżowa z jabłkiem i cynamonem Rolada drożdżowa z jabłkiem i cynamonem Rolada drożdżowa z jabłkiem i cynamonem Artykuł Rolada drożdżowa z jabłkiem i cynamonem pochodzi

Smaki Armine
Drożdżowe pierogi z soczewicą 137

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę(...)soczewicą, choć wątpię bo smakuje prawie identycznie jak mięsko, to można zrobić farsz jak do pierogów ruskich czy z mięsem, czy innych, gdzie farsz jest o podobnej konsystencji. Smacznego! Drożdżowe pierogi z soczewicą Drożdżowe pierogi z soczewicą Drożdżowe pierogi z soczewicą Drożdżowe pierogi z soczewicą

moj przepis na
Bułeczki cynamonowe 107

cynamonowe . Większość z nas już pewnie powoli zaczyna się nudzić, siedząc w domu, wiec myślimy, że produktywne spędzanie czasu w kuchni jest jednym ze sposobów na zwalczanie tej nudy. Drożdżowe ciasta zawsze wymagają zaangażowania i długiego czasu, a ponieważ składniki na cynamonowe bułeczki raczej każdy powinien posiadać w domu, zachęcamy do udania się do kuchni i upieczenia tych pachnących cynamonem(...)słodkich bułeczek. Udostępnij Składniki na bułeczki cynamonowe Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 40 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 szczypta soli Cynamonowe nadzienie: 50 g masła 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mielonego cynamonu Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Mleko lekko

niecodziennikpary
Bułeczki cynamonowe 116

cynamonowe . Większość z nas już pewnie powoli zaczyna się nudzić, siedząc w domu, wiec myślimy, że produktywne spędzanie czasu w kuchni jest jednym ze sposobów na zwalczanie tej nudy. Drożdżowe ciasta zawsze wymagają zaangażowania i długiego czasu, a ponieważ składniki na cynamonowe bułeczki raczej każdy powinien posiadać w domu, zachęcamy do udania się do kuchni i upieczenia tych pachnących cynamonem(...)słodkich bułeczek. Udostępnij Składniki na bułeczki cynamonowe Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 40 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 szczypta soli Cynamonowe nadzienie: 50 g masła 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mielonego cynamonu Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Mleko lekko

niecodziennikpary
Placek z czerwonej kapusty i pora 105

dodatek do obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie w nowych wydaniach. Składniki Ciasto drożdżowe(...)czerwonej kapusty 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 100 g żółtego sera sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko ciepłe mleko (ok. 30 o C), wymieszać. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

niecodziennikpary
Dyniowe drożdżowe bułeczki 104

Długi weekend był dobrą okazją do upieczenia czegoś na świeżych drożdżach, czasu mieliśmy dużo, więc ciasto mogło sobie spokojnie wyrastać. Ponieważ ostatnio nic nie robiliśmy z dyni, wymyśliliśmy dyniowe drożdżowe bułeczki z dodatkiem rodzynek. Mimo pierwszych objawów zimy za oknem, dynie są dalej dostępne w sklepach, więc polecamy wypróbowanie naszego przepisu, pomarańczowe bułeczki z pewnością nadadzą kolorów tym szarym dniom(...)Składniki na dyniowe drożdżowe bułeczki 150 g puree z dyni 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 100 g masła 100 g rodzynek 20 ml miodu pitnego lub rumu Dodatkowo: żółtko do posmarowania odrobina mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Puree z dyni przygotować wg przepisu

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe, cukrowo- śmietankowe 113

Uwielbiam to delikatne, puszyste, baaaardzo proste do przyrządzenia i po prostu przepyszne ciasto drożdżowe. Dzięki dodaniu śmietanki pod koniec pieczenia, wydaję się, że ciasto to jest przełożone delikatnym kremem śmietankowym. Jeśli lubicie drożdżowe wypieki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis Składniki na formę 21cm: – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 100g mleka – 2 jajka – 15g świeżych(...)przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, polać śmietanką i piec przez kolejne 6-9 minut. Gotowe ciasto wystudzić i pokroić na porcję. Smacznego Ciasto drożdżowe cukrowo- śmietankowe Ciasto drożdżowe cukrowo- śmietankowe Ciasto drożdżowe cukrowo- śmietankowe Artykuł Ciasto drożdżowe, cukrowo- śmietankowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą 117

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą to jedne z lepszych drożdżówek, jakie upiekłam i jakie jadłam. I wprawdzie tak mogłabym zakończyć post, bo nic więcej nie trzeba dodawać. Bułeczki rozpływają się w ustach, dosłownie. Są tak delikatne, puszyste i maślane , że mogłabym kilka dni przeżyć na samych drożdżówkach. Idealne proporcje masła, mąki i drożdży pozwalają na pięknie wyrośnięte i przede(...)pękają. Masa czekoladowa wypływa, ale to nie zmienia niczego – w środku nadal jest jej dużo no i są wiśnie. Kiedyś używałam miksera z hakiem do zagniatania cista drożdżowego. Jest to z pewnością wielkie ułatwienie, ale czy daje tyle samo satysfakcji z pieczenia drożdżówek? Ja zagniatając ciasto ręcznie relaksuję się po prostu. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, smak , jego strukturę

Słodkie Gotowanie
Placek orzechowy – kuchnia podkarpacka 128

Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka Pod prostą nazwą placek orzechowy kryje się jedno z najbardziej charakterystycznych dla środkowego Podkarpacia ciast tradycyjnych. Składa się ono z 4 warstw ciasta drożdżowego, które jeszcze przed pieczeniem przekłada się typowymi dla regionu nadzieniami. Najpopularniejsza jest wersja ciasta przełożonego nadzieniem makowym, orzechowym i powidłami. Takie ciasto piecze się na przykład w Krzemienicy w gminie Czarna, gdzie(...)makiem i orzechami. W Gorliczynie (gmina Przeworsk) placek ten znany jest pod nazwą przekładaniec, albo mazurek królewski. W Gliniku (gmina Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego, w którym 2 warstwy nadzienia stanowią orzechy, a warstwa środkowa to powidła. Z kolei samym nadzieniem makowym przekładają ciasto drożdżowe gospodynie z wioski Grzęska pod Przeworskiem. Prezentowany przepis na placek orzechowy

Trzeci talerz
D – jak drożdżowe ciasto 104

wszystko Wiemy na temat ciasta drożdżowego? Czy się go boimy, czy zawsze wychodzi? Przed laty rozpoczęłam pracę w firmie Tupperware i tam jednym ze sztandarowych produktów była i jest miska do ciasta drożdżowego i zawsze to ciasto wyjdzie:) Trafiłam do potencjalnej klientki po 60, która miała problem z ciastem drożdżowym. W pobliżu była cukiernia i mąż tam jeździł na rowerze(...)ciasto drożdżowe. To była jej pięta Achillesa, że nie mogła go zrobić, nie wychodziło i już:) Miska uratowała jej życie, dlaczego? Bo tam wkładamy produkty zamykamy szczelnie i to na tyle:) Zachęcam do zakupu. Ale czy ją mamy cze nie warto pamiętać o poniższych zasadach: Wszystkie składniki o tej samej temperaturze pokojowej lepieJ wyrasta, jeżeli drożdże z mlekiem, jajka

gotuj ze mną
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 153

mnie co do ciast drożdżowych nic się nie zmieniło – najlepsze jest ciepłe z kubkiem kakao, mleka lub gorącej czekolady! Rozpieściłam siebie i rodzinę jak nic, bo ciasto drożdżowe z dodatkiem chrupiącej, maślanej kruszonki to strzał w dziesiątkę w ostatnie dni. Wspaniale smakuje, dzieciństwo przypomina, jest smakiem i radością w jednym. Na bezludną wyspę zabrałabym jak nic Ciasto drożdżowe(...)rozm. L 1 szklanka oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru szczypta cukru z wanilią PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w następującej kolejności: pokruszone drożdże cukier pasta waniliowa lub cukier waniliowy ciepłe mleko jajka rozkłócone widelcem olej rzepakowy 4 szklanki mąki Jak umieścisz wszystkie składniki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania