drożdżowe - 16813 przepisów (strona:63/1121)

Najlepsze Racuchy Drożdżowe 171

Racuchy drożdżowe to klasyka wśród kulinarnych recept ur . Chrupiące z wierzchu, delikatne i puchate w środku - takie właśnie wychodzą placuszki z poniższego przepisu. Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub pożywny deser, w połączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej mąki pszennej Lubella(...)idealnej do ciast drożdżowych" 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 4 czubate łyżki cukru łyżka miękkiego masła szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy. Drożdże rozpuszczamy w ok. 1/3 szklanki letniego mleka z dodatkiem ok. łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy

Słodka Strona
Paluchy a’la pizza 499

zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić(...)zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka inna mini pizza , pizza rolls , tylko w innej postaci. Polecam też mój przepis na inne paluchy drożdżowe z szynką . Drożdżowe Paluchy a’la pizza: Składniki : 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  242

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za to dużo się dzieje w kuchni, bo apetyty dopisują. Z domowych porzeczek upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość(...)blenderem na jednolitą masę. Kruszonka: 3/4 szklanki mąki (100 g) 1/4 szklanki cukru (50 g) 1/4 szklanki roztopionego masła (50 g) Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Wyrobić drożdżowe. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać jajka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać

moj przepis na
Rogale marcinkowickie 170

rogali przed 11 listopada, ponieważ chciałam poczęstować rodzinę ich najświeższą wersją w dniu święta, a było to równoznaczne z opóźnieniem w publikacji. Trudno. Mam nadzieję, że ten słodki mariaż drożdżowego ciasta i maku możecie też stworzyć np. w okazji najbliższych świąt Bożego Narodzenia, wystarczy zamienić biały mak na niebieski albo nie zamieniać :). Nasze robione od kilku lat rogale nie mogą(...)umniejsza ich smaczność? Absolutnie nie! Bazą do tego rarytasu są dwa przepisy ze strony Pani Doroty mojewypieki.com. Ponieważ oryginalne  ciasto na rogale jest wersją długo wyrastającego drożdżową ciasta półfrancuskiego, takiego maślanego, wielokrotnie listkowanego, aby uprościć sobie pracę wybrałam ciasto duńskie, także bardzo maślane i drożdżowe, różniące się głównie tym, że masło wprowadza się do ciasta w drobniutkich kawałkach

I tu będę miała takie te
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 174

blogu są już różne wypieki drożdżowe (m.in. bułki drożdżowe na serwatce , podłużne bułki pszenne , rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej , rogale drożdżowe , tureckie bajgle-Simit …). Wszystkie wypieki są godne polecenia, ale czasem nachodzi ochota spróbowania czegoś nowego. Puszyste bułeczki Pauliny były tym czego właśnie szukałam. Z niewielkimi zmianami – Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia. Składniki na 12 sztuk(...)niej upiekłam puszyste bułeczki) i marynowanym imbirem . Czy na słodko – z dżemem, miodem… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 208

orzechami włoskimi, gotowany sernik z białą czekoladą i limonką, sernik z czarnym sezamem, sernik gryczany czy w końcu sernik z wiśniami pieczony w filiżankach! Kolejny rozdział przedstawia cudowne drożdżowe wypieki. Jak my uwielbiamy ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście koniecznie do zrobienia! Pięknie wyglądające brioszki, absolutnie cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem(...)drożdżówki z makiem, drożdżowe babeczki ze śliwką czy w końcu precle z cynamonem! W książce znajdziemy też rozdział dla alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział i skłania do dalszego kombinowania w tym kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik

Plate of Joy
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 332

Witam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego przepisu na rogaliki drożdżowe . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 16 rogalików 650 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 120 g cukru kryształu 250 ml letniego mleka 3 żółtka 1 jajko całe(...)łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli nadzienie : krem czekoladowy , dżem , konfitura , marmolada do pomalowania przed pieczeniem białko i mąką do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowaniem : Rogalików drożdżowych  https://www.youtube.com/watch?v=3CNh4hc4nDk Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację) , łyżkę mąki i około 50 ml mleka . Całość mieszam , miskę nakrywam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżowe pierogi z soczewicą 195

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę(...)soczewicą, choć wątpię bo smakuje prawie identycznie jak mięsko, to można zrobić farsz jak do pierogów ruskich czy z mięsem, czy innych, gdzie farsz jest o podobnej konsystencji. Smacznego! Drożdżowe pierogi z soczewicą Drożdżowe pierogi z soczewicą Drożdżowe pierogi z soczewicą Drożdżowe pierogi z soczewicą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='560 gr mąki u mnie Luksusowa

moj przepis na
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 317

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne(...)sezonowe owoce. Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25. Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu) 200ml kefiru 1/4 szklanki wody 1 jajko 30g drożdży świeżych 1/4 szklanki (50g) cukru (1 łyżeczka do rozczynu) 1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych 50g masła szczypta soli 600g śliwek kruszonka

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 155

Rabarbarowe szaleństwo trwa! Tym razem prezentuję mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami, a wszystko to przykryte kruszonką i przyprószone cukrem pudrem. O rany jak ja lubię drożdżowe wypieki!!! Zajadaliśmy się z Mężusiem jeszcze takim cieplutkim, mięciutkim ciachem, popijaliśmy gorącą kawą i wcale nam nie przeszkadzała ulewa, która rozpętała się na zewnątrz. Tak nam upłynął(...)ranek, a teraz po południu została już tylko garść okruchów i nieodparta pokusa, żeby upiec jeszcze jedna blaszkę... Polecam!!! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 3 żółtka 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego

Rozpustne gotowanie
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 330

lecz TRZEBA jeść(dużo jeść).. taka to już jest ta tradycja.  Dzisiaj, nieco spóźniony post, który miał pojawić się tuż przed Wielkanocą, jednak uznałyśmy, iż ten rodzaj ciasta drożdżowego każdy powinien koniecznie znać, poznać, a już na pewno skosztować. Topielec . Nazwa wywodzi się od techniki przygotowania, a mianowicie zatapiania ciasta w zimnej wodzie w procesie rośnięcia. Owinięte lnianą ściereczką(...)delikatne, pulchne ciasto drożdżowe podczas "kąpieli" w garnku lub głębokiej misce pochłania tlen zawarty w wodzie przez co bardzo efektywnie rośnie, a tym samym wzrasta porowatość jego struktury. Wpływa to bardzo korzystnie na smakowitość - na pewno różnicę zauważyliby wszyscy faworyci ciasta drożdżowego.  My jedną część naszego zatapianego ciasta polałyśmy lukrem na bazie cukru pudru i cytryn oraz posypałyśmy skórką

Symfonia Smaków
Jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy ? - porady kuchenne 153

Dostałam od Was kilka maili z pytaniem - "jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy?" . Abyście mieli wszystko na blogu, postanowiłam umieścić wpis na ten temat. Mam nadzieję, że Wam to ułatwi pracę w pieczeniu przeróżnych ciast z zaczynem z drożdży. Do osób, które radzą sobie z zaczynem, mam prośbę - napiszcie w komentarzach, czy robicie podobnie?  Robienia zaczynu nauczyła mnie babcia(...)Mówiła mi zawsze, że zaczyn drożdżowy należy robić tylko i wyłącznie w szklanych naczyniach, nie żadnych plastikach czy metalach oraz że nie wolno zostawiać łyżki lub innego "mieszadła" w zaczynie, bo nie urośnie. I ja tą zasadę stosuję od zawsze. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na działanie drożdży ale kiedyś się wyłamałam i zrobiłam w plastikowej miseczce - zaczyn

CookYourself
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 270

Drożdżowe rogaliki to taki przysmak, który zapewne niejednemu z nas kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci …. itd. Ileż to razy zdarzyło mi się , że takie gorace wyjadałam prosto z piekarnika … i ileż to razy poparzyłam nimi podniebienie! Ale to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje(...)najlepiej! Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy … albo do szkoły. Łatwe do zrobienia … szybkie do zjedzenia … miekkie … puszyste … i delikatne – IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 500 g * mleko – 0,5 szkl * jajko – 3 szt * świeże drożdże

Ostra na Słodko
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 198

Dusze słały zakwas pocztą. Co więksi szaleńcy nastawiali w pośpiechu zakwas, nie robiąc tego nigdy wcześniej, a zdesperowani "bez-zakwasowcy" odetchnęli z ulgą, gdy udało się dla nich znaleźć drożdżową alternatywę.  Piekły Panie i Panowie, blogujący i nie, wytrawni piekarze i tacy, dla których ten chleb był PIERWSZYM WŁASNORĘCZNIE UPIECZONYM CHLEBEM W ŻYCIU!  Nadal niewiele rozumiejąc(...)skórkę i dość puszysty, ładnie dziurkowany  miąższ. Upiekę go jeszcze nie jeden raz!  Przepis na wersję z naturalnym zakwasem znaleziony na tej stronie - klik , przepis z zaczynem drożdżowym pochodzi z tej strony - klik.   Etap I przygotowania chleba podaję w dwóch wersjach - na zakwasie naturalnym i zaczynie drożdżowym, kolejne etapy są wspólne dla obu rodzajów zaczynu. Etap

KUCHARNIA
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 380

dodatkiem: - 1 łyżeczki cukru odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie na tym cukrze pracować, a w tym czasie wsypujemy do miski: -   0,5 kg mąki  (ciasto drożdżowe u nas z najzwyklejszej pszennej ale można mieszać z razową jak najbardziej), -  1 łyżkę soli,  - solidny syp  ziół prowansalskich,  do tego lejemy: -  pół szklanki oleju(...)ZAWSZE lepiej wychodzi :)))  A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania