drożdżowe - 16813 przepisów (strona:66/1121)

RÓŻKI DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM 68

Różki drożdżowe z jabłkiem podczas pieczenia pachną nieziemsko. Uwielbiam jak w moim domu roznosi się zapach ciasta drożdżowego . Pyszne, puszyste, pełne nadzienia jabłkowego. Tak przygotowane drożdżowe ciastka doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawki, jako przekąska w szkole, w pracy, na spacerze czy pikniku rodzinnym. Wystarczy posypać je cukrem pudrem i zajadać ;) Składniki na różki drożdżowe z jabłkiem (około 18 sztuk(...)podrósł. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, 2 żółtka i wlać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie miskę zakryć ścierką, ciasto odstawić na 60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć z miski na stolnicę lekko podsypaną mąką. Ciasto lekko wyrobić dłonią

Zrób to smacznie
Placek drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką 66

Puszysty, mięciutki i pachnący placek drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką . W sam raz na podwieczorek w towarzystwie kawy lub herbaty. Najlepszy jeszcze ciepły Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 czubate szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła 40 g świeżych drożdży 3 jabłka Orzechowa kruszonka: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich(...)miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki płynnego miodu Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło

Oryginalny smak
Bułeczki drożdżowe 83

Bułeczki drożdżowe to słodycze, które robią wrażenie na małych i dużych miłośnikach słodkości. To jedne z najprostszych i najmniej wyszukanych wypieków, ale są one jednym z najpopularniejszych pomysłów na drugie śniadanie dla dzieci i dla dorosłych. Zamiast jednak kupować byle jaką drożdżówkę w sklepie, zrób swoje własne. Wbrew pozorom to nic trudnego Bułeczki drożdżowe Składniki na 12 bułeczek drożdżowych(...)świeżych drożdży 50 g cukru 70 g masła 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej szczypta soli + dowolne dodatki: np. dżem z pomarańczy, masło orzechowe, nutella Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych: Przygotuj zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżką cukru, zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Masło rozpuść

365 dni dookoła kuchni
Bułki drożdżowe z jagodami i jabłkiem 91

Bułki drożdżowe z jagodami i jabłkiem Bułeczki, drożdżówki i inne tego typu wypieki pojawiają się u nas często – są bardzo lubiane przez dzieci a więc i przeze mnie bo jak już zrobię ich większą ilość to i na śniadanie będą i na drugie śniadanie i na kolację. Drożdżowe wypieki mrożą się świetnie więc to drugi powód by je robić(...)czwórki) to duże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same wezmą sobie kolację, wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I JABŁKIEM Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka szczypta soli

Dorota Smakuje
Wieniec drożdżowy z makiem 70

mojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ja wszystkie składniki umieszczać w misie miksera i miksuje około 10-15 min, hakiem do ciasta drożdżowego. Miksuje do momentu, aż ciasto jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy

moj przepis na
Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane 56

mojprzepisna.pl | Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane Coś dla miłośników tradycyjnych drożdżowych, ale nie do końca, bo to ciasto ma w sobie pazurek :). Aby wyszło takie pyszne, należy wcześniej upiec śliwki, ale tak aby się mocccno zarumieniły. Najlepsze do tego będą dojrzałe i słodkie Węgierki. Ciasto nie zawiera cukru, a posłodzone jest miodem. Składniki na formę(...)drugiej misce wymieszać mleko, drożdże, miód, jajko, olej, do mąki dodać mokre składniki, wyrabiać długo aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ja wyrabiałam w mikserze planetarnym, hakiem do drożdżowego, około 3-5 min na wysokich obrotach, następnie 10 min na średnich obrotach. Wyrabiałam do momentu, aż ciasto całkowicie odkleiło się od ścianek, było gładkie, elastyczne. Ciasto przykryć, odstawić

moj przepis na
Wieniec drożdżowy z makiem 68

mojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ja wszystkie składniki umieszczać w misie miksera i miksuje około 10-15 min, hakiem do ciasta drożdżowego. Miksuje do momentu, aż ciasto jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy

moj przepis na
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z CIASTA TOPIONEGO – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 87

Rogaliki drożdżowe z ciasta topionego to przepis, który przygotowałam dziś w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR , a jednocześnie przepis, który jest propozycją na zbliżające się cudowne święto – Dzień Babci i Dziadka. Są to rogaliki, o których powiedziała mi moja mama ( przyznaję, że wcześniej nie słyszałam o takim cieście ),a które jak się okazało robiła również moja(...)świętej pamięci babcia i są w Jej starym zeszycie z przepisami. Ciasto topione to ciasto drożdżowe zatapiane po przygotowaniu w lodowatej wodzie, a następnie wyrabiane i wypiekane. Idealne do zwijania rogalików ( ps. na blogu znajdziecie też inne rogale – TUTAJ ! ). Nie odstawiamy do do wyrastania w ciepłe miejsce, tak jak tradycyjnego ciasta drożdżowego. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste

Ostra na Słodko
Warkocz drożdżowy z dżemem 86

Warkocz drożdżowy z dżemem wypiek który sprawdzi się zarówno jako deser do kawy jak i słodki pomysł na śniadanie czy lunch do śniadaniówki do szkoły czy do pracy. Bułeczki, drożdżówki i inne tego typu wypieki pojawiają się u nas często – są bardzo lubiane przez dzieci a więc i przeze mnie bo jak już zrobię ich większa ilość(...)śniadanie będą i na drugie śniadanie do szkoły i na kolację. Drożdżowe wypieki mrożą się świetnie więc to drugi powód by je robić od razu w większej ilości – dla mnie, zapracowanej mamy trójki to duże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. Zobacz poradnik

Dorota Smakuje
Wieniec drożdżowy z jabłkami 80

Wieniec drożdżowy z jabłkami wypiek który sprawdzi się zarówno jako deser do kawy jak i słodki pomysł na śniadanie czy lunch do śniadaniówki do szkoły czy do pracy. Bułeczki, drożdżówki i inne tego typu wypieki pojawiają się u nas często – są bardzo lubiane przez dzieci a więc i przeze mnie bo jak już zrobię ich większa ilość(...)śniadanie będą i na drugie śniadanie do szkoły i na kolację. Drożdżowe wypieki mrożą się świetnie więc to drugi powód by je robić od razu w większej ilości – dla mnie, zapracowanej mamy trójki to duże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. Zobacz poradnik

Dorota Smakuje
Bułki pszenne drożdżowe 65

Bułki pszenne drożdżowe robi się całkiem szybko i co najważniejsze prosto. Będą pysznie smakowały z dowolnymi dodatkami na śniadanie czy kolację. Robiąc je, niezwykle istotne są dwa czynniki: żeby dobrze wyrobić ciasto i żeby rosło w odpowiednio ciepłej temperaturze. To jest klucz do sukcesu, który zagwarantuje Ci, że bułeczki z tego przepisu zawsze Ci wyjdą. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe(...)u0142eczki posypa\u0107 ziarenkami wedle uznania.\r","Piec 30 minut w 200st."],"recipeYield":"9 bu\u0142ek","keywords":"bu\u0142ki,dro\u017cd\u017cowe,pszenne","totalTime":"PT1H10M"} Drukuj Bułki pszenne drożdżowe Czas przygotowania: 40 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y Porcje: 9 bułek Składniki: 450g mąki pszennej, 280g ciepłej, przegotowanej wody, 40g oleju, 1 saszetka suszonych drożdży

Bardzo Gruby Smok
Babka drożdżowa 95

Kolejny sprawdzony przepis na pyszną babkę drożdżową. Babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, polana słodkim lukrem. Pachnie i smakuje wybornie. Idealna babka do upieczenia na Wielkanoc lub do upieczenia w zwykłej formie. Kto ma ochotę na kolejną, pyszną, słodką babkę ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa Składniki Składniki na ciasto: 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru(...)składnikami. Gotową babkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h. Pieczemy około 50 minut w 180 C. Cukier puder ucieramy z sokiem cytryny i polewamy wystudzoną babkę. Babka_drożdżowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam Artykuł Babka drożdżowa pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Jagodzianki (zawijane) / Polish Blueberry Rolls 132

Jagodzianki zawijane Zawijane, drożdżowe jagodzianki to tradycyjne polskie bułki z jagodami na świeżych lub suchych drożdżach. Mój przepis na te jogurtowe bułeczki jest bardzo prosty, a dzięki dodatkowi jogurtu jagodzianki są mięciutkie i puszyste. Zobacz, jak w prosty sposób zawijać domowe jagodzianki na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Maślane jagodzianki z ciasta drożdżowego możecie przygotować(...)wyprzedzeniem. Samo ciasto drożdżowe może wyrastać przez noc w lodówce, następnego dnia wystarczy nadziewać bułeczki jagodami i odstawić na drugie rośnięcie. Ciasto na drożdżowe jagodzianki wyrasta oczywiście również metodą tradycyjną, w ciepłym miejscu, około 60-90 minut. Bułki z jagodami możecie przygotować ze wszystkimi rodzajami jagód - najlepsze będą świeże, ale jagodzianki z mrożonych jagód (rozmrożonych) i jagodzianki z jagodami

Lekcje w kuchni
Malinianki - bułeczki z malinami! 135

Bułeczki drożdżowe z malinami, nazwałam je malinianki, bo przypominają wyglądem jagodzianki. Ciasto drożdżowe do malinianek, jest mniej maślane niż przy MAŚLANYCH JAGODZIANKACH , jest go też więcej w bułeczce. Bułeczki te możesz wykonać również z porzeczką czerwoną, czarną lub zwykłą konfiturą. To bardzo uniwersalny przepis na bułeczki drożdżowe. Ciasto się super zachowuje nie nasiąka od wilgoci owoców. W przypadku tych bułeczek(...)samymi malinami w środku (łącząc je z cukrem tylko) lub jeśli masz "ciapowate" maliny dodać mąki kokosowej, proszku budyniowego i cukru, i tak uratować maliny! PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MALINAMI - 500 g mąki pszennej typ 480 - 7 g drożdży instant ( 25 g drożdży świeżych) - 2 jajka wiejskie - 1/2 szkl. cukru - 200 g letniego mleka - 100 g roztopionego masła Mąkę

SMYKWKUCHNI
CIASTO DROŻDŻOWE NA SUSZONYCH DROŻDŻACH Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – najlepszy przepis! 79

wiecie miłością bezgraniczną kocham wszystkie ciasta drożdżowe ( o czym opowiadałam Wam już chyba setki razy! ). Ciasto drożdżowe zarówno w formie ciasta, jak i w formie drożdżówek czy innych wypieków na słono. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto drożdżowe nie ze świeżych, ale z suszonych drożdży. U mnie zagościło z truskawkami – Wy śmiało możecie wykorzystać dostępne na targach sezonowe(...)oczywiście jabłkami , śliwki, brzoskwinie czy też maliny. Kropka nad I to chrupiąca, słodka kruszonka – w moim wypadku – im więcej tym lepiej, bo uwielbiam duża jej ilość. Ciasto drożdżowe z suszonych drożdży w niczym nie jest gorsze od tego na świeżych. Jest niesamowicie puszyste i delikatne. Długo utrzymuje świeżość. Spróbujcie i Wy! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * suszone drożdże

Ostra na Słodko