drożdżowe - 16813 przepisów (strona:77/1121)

Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 152

ziemniak marchewka pietruszka 1/2 selera burak papryka 10 g oliwy sól, pieprz 20 g masła orzechowego 200 ml wody 10 g sosu sojowego ząbek czosnku łyżka płatków drożdżowych papryka wędzona Warzywa, tj. ziemniaki, marchew, pietruszkę, buraka i seler obierz i pokrój w kostkę lub słupki. W misce wymieszaj oliwę z solą i pieprzem. W tej mieszance wymieszaj warzywa, ułóż(...)oraz wodę i gotuj do czasu aż masło się roztopi. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sos sojowy. Sos dopraw do smaku wędzoną papryką. Na koniec dodaj płatki drożdżowe. Warzywa podawaj z sosem. Sos podgrzewaj i mieszaj do czasu aż zgęstnieje. Możesz do doprawić solą i pieprzem. RAZEM: 2001 kcal

365 dni dookoła kuchni
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 129

naturalnego tofu 50 g cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy 1 duży pomidor lub 5 małych (odmiany koktajlowe, cherry, śliwka, koraliki) garść jarmużu 3 pieczarki 1 łyżka (7g) płatków drożdżowych 1 łyżeczka oleju (5g) 2 łyżki mleka roślinnego lub wody sól morska lub kala-namak pieprz 60 g chleba żytniego na zakwasie Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną(...)cebulę oraz kurkumę. Tofu odsącz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego, rozkrusz go w dłoniach i dodaj na patelnię. Dodaj sól oraz płatki drożdżowe. Potem dodaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekane w plastry pieczarki oraz jarmuż. Smaż do czasu aż tofu nabierze żółtego koloru, a warzywa zmiękną. Jeśli tofucznica jest za sucha, dodaj łyżkę wody lub mleka roślinnego

365 dni dookoła kuchni
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami 98

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami to idealna propozycja nie tylko na smaczne śniadanie oraz kolację, ale nadają się też na ekspresowy obiad bez mięsa .  Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają.  Ich nadzienie możecie urozmaicić o ulubione dodatki, ale koniecznie najpierw wypróbujcie pieczarki oraz ciągnącyyy się seeer! U nas zawsze znikają solo(...)mnóstwem świeżych warzyw. Pasują też do różnych sosów. Polecam! Ps. Jeśli lubicie racuchy na słodko to koniecznie skorzystajcie z przepisu na Racuchy drożdżowe z jabłkami według sprawdzonej receptury mojej mamy - klik . Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - składniki: (około 17 sztuk) 250g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka drożdży (płaska) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki papryki

Di gotuje
Drożdżówki z serem i rabarbarem 95

oraz takie z rabarbarem i truskawkami, ale połączenie sera i rabarbaru z dodatkiem kruszonki jest obłędne. Próbujcie koniecznie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z serem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy Przygotowanie: około 2,5 h Ilość : 10 drożdżówek Składniki(...)klasycznego cukru) Składniki kruszonka: – 20 g twardego masła – 20 g cukru – 36 g mąki pszennej dodatkowo 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek. PRZYGOTOWANIE: Pamiętaj że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko). ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru

nietylkopasta.pl
Ślimaki drożdżowe z budyniem 103

siebie- bułeczki zetkną się ze sobą podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe bułeczki opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego Ślimaki drożdżowe z budyniem Ślimaki drożdżowe z budyniem Ślimaki drożdżowe z budyniem Artykuł Ślimaki drożdżowe z budyniem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Bułeczki drożdżowe z cynamonem 119

rozkłóconym żółtkiem i odstawić na około 15 minut. Wyrośnięte bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Wyjąć, przestudzić, odrywać i podawać. Smacznego Bułeczki drożdżowe z cynamonem Bułeczki drożdżowe z cynamonem Bułeczki drożdżowe z cynamonem Bułeczki drożdżowe z cynamonem Artykuł Bułeczki drożdżowe z cynamonem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Drożdżówki z serem 94

trudne w przygotowaniu i żałuję tylko, że nie są fit, bo sięgałabym po nie codziennie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy Przygotowanie:  około(...)łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią – 60 g masła dodatkowo 1 rozbełtane jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek PRZYGOTOWANIE: Pamiętaj że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko). ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru

nietylkopasta.pl
Babka drożdżowa z pesto 119

mojprzepisna.pl | Drożdżowa babka z pesto Macie już dość drożdżowych wypieków w moim wykonaniu, obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji(...)wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny lub dłużej, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie

moj przepis na
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  137

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za to dużo się dzieje w kuchni, bo apetyty dopisują. Z domowych porzeczek upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość(...)blenderem na jednolitą masę. Kruszonka: 3/4 szklanki mąki (100 g) 1/4 szklanki cukru (50 g) 1/4 szklanki roztopionego masła (50 g) Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Wyrobić drożdżowe. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać jajka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe na kefirze 129

Znalazłam w szafce kuchennej kilkanaście twardawych już krówek i postanowiłam dać im drugie życie. Upiekłam rogaliki drożdżowe na kefirze, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki na 14-16 sztuk: – 150ml kefiru – 320g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 30g masła – 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania rogalików przed pieczeniem – 2 łyżeczki drożdży instant – 1 łyżka cukru(...)góry i będzie odstawać. Posmarować rogaliki rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem. Smacznego Rogaliki drożdżowe na kefirze Rogaliki drożdżowe na kefirze Rogaliki drożdżowe na kefirze Artykuł Rogaliki drożdżowe na kefirze pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Racuchy drożdżowe jak pączki 447

Racuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Racuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie smakują posmarowane domową konfiturą. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują(...)świeże. Jeśli chcecie przygotować jakieś słodkości na Tłusty Czwartek, a nie macie cierpliwości do pączków, ten przepis sprawdzi się doskonale. https://youtu.be/ntJQxbZP1X4 Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk): 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 100 g masła 2 jajka 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli łyżka wódki lub spirytusu olejek waniliowy

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżowe trójkąty z powidłem, rodzynkami i cynamonem 108

Takie pyszne trójkąty drożdżowe dzisiaj mam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale o tym już pisałam wiele razy i dodam, że zawsze mi wychodzi. Tym razem do ciasta dodałam cynamonu, znalazł się on również w nadzieniu i skorupce. A ta skorupka najlepsza. Jeśli takiej nie robiliście to polecam. Zobaczycie jak będzie pysznie. Trójkąty nadziałam domowym powidłem śliwkowym, jeszcze coś(...)najlepsze. Do powidła dodałam cynamon i rodzynki. Nie ukrywam, że wyszły mi obłędnie pyszne i ...słodkie. Pachniało w całym domu jak piekłam, ale ja tak lubię jak dom pachnie drożdżowym :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 2 jajka

Izabelawkuchni
Przepis na Wigilę: Drożdżowe kapuśniaczki 106

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne(...)kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych, co miało miejsce 25 września 2015 r. Ojczyzną drożdżowego kapuśniaczka, jak wynika z rejestru prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa, jest Brzozów na Podkarpaciu, który w ten sposób na zawsze

Niedzielny kucharz
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 774

zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta z grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis na Thermomix na samym dole. Składniki na kapustę(...)grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 350-400g mąki pszennej 650 – 250ml mleka, ciepłego – 100g masła, miękkiego – 3 żółtka, o temp. pokojowej – 35g świeżych drożdży – 1 łyżka cukru

Be Fit Be Strong
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 219

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne(...)kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych, co miało miejsce 25 września 2015 r. Ojczyzną drożdżowego kapuśniaczka, jak wynika z rejestru prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa, jest Brzozów na Podkarpaciu, który w ten sposób na zawsze

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania