drożdżowe - 16813 przepisów (strona:79/1121)

Rogaliki drożdżowe z makiem 213

Domowe pieczywo na śniadanie Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie bułeczki z makiem. My bardzo je lubimy. Mają nie tylko miękki miękisz, ale również skórkę, która jest pięknie zarumieniona, ale cieniutka i miękka. To właśnie charakteryzuje dobre rogaliki . Rogaliki drożdżowe z makiem dzieciakom smakują na sucho albo z masłem, ja lubię przełożyć je dobrą szynką i sałatą, a do tego lubię(...)zrobić rogaliki? Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy i dzielimy

MamaOskarka
Słodko-słony wywiad dla VIVA! 123

kuchni, że coś nam nie wychodzi. Sernik miał być puszysty i lekki jak chmurka, a wyszedł suchy i ciężki. Beza nie chce się ubić lub nie twardnieje, a ciasto drożdżowe wcale nie wygląda jakby miało wyrosnąć… Co zrobić, kiedy gotowanie nie idzie po Twojej myśli? Cennych kuchenny wskazówek udziela Renata Czelny-Kawa – autorka książki „Serniki słodkie i wytrawne” oraz(...)się wtedy, gdy wszystkie składniki będziemy dodawać stopniowo. Dodatek kremówki także nada strukturze ciasta lekkości. ŻEBY ROSŁO JAK NA DROŻDŻACH! Oprócz smakowitych przepisów na serniki, piecze Pani również ciasta drożdżowe. Co w wypadku, gdy takie ciasto nie chce wyrosnąć? Czy zna Pani jakieś sprawdzone “drożdżowe sposoby”? Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc to podstawa, aby zapewnić mu właściwe warunki wyrastania. Jeżeli

Raj dla Podniebienia
Racuchy drożdżowe 110

Smak mojego dzieciństwa – racuchy drożdżowe, posypane cukrem pudrem. Takie puszyste i grubiutkie, jakie pamiętam ! Lubicie? Takie smaki, w dorosłym, życiu powodują, że człowiekowi o wiele lepiej się na sercu robi. Najlepsze racuchy drożdżowe robiła moja babcia – szkoda, że nie mam już szansy zapytać się jej o przepis. Ten z którym się z Wami dzielę poniżej, jest prawie identyczny(...)cukry, dodajemy jajko i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką do połączenia składników – ciasto będzie dosyć rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, tak aby ciasto na drożdżowe racuchy podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej (tak żeby było ok 3 mm oleju). Dwie suche łyżki, maczamy w oleju z patelni i nabieramy ciasto z miski. Przekładamy

CookYourself
Pączki z dziurką - donuty z czekoladą 97

dziecko ciągle męczy mnie o donuty z Biedronki. Postanowiłam, że w końcu przygotuję mu pączki z dziurką, takie prawdziwe amerykańskie doughnuts z polewą czekoladową. Zadanie było dosyć proste. Ciasto drożdżowe z dodatkiem spirytusu przygotowałam w kilka chwil. Wyrosło dosyć szybko, później szło jak po maśle. Przygotowanie donutów z czekoladą jest naprawdę bardzo proste. Ciasto na pączki z dziurką świetnie wyrasta(...)czwartek nie może odbyć się bez łakoci. Smażone pączki w ten dzień nie idą w boczki, pamiętajcie! :) Inne przepisy na tłusty czwartek: Pączki z serka homogenizowanego Domowe pączki Chrusty drożdżowe Na amerykańskie pączki z dziurką potrzebujemy: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru 375 ml ciepłego mleka (1 i 1/2 szklanki) 70 ml ciepłej wody (1/4 szklanki) 5 szklanek mąki

MamaOskarka
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 190

słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki(...)pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar

Kulinarne przygody Gatity
Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec 234

Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Pyszny, prosty zawijany makowiec drożdżowy. Idealny na święta, idealny ot po prosty do filiżanki kawy lub herbaty. Ja go uwielbiam. Z podanego przepisu wyjdą Wam aż 2 makowce. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Makowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem i obsypać delikatnie suchym(...)makiem. Spróbujcie, polecam. Do zawijanego drożdżowego makowca można użyć domowej lub kupnej masy. Ja dziś postawiałam na tą drugą opcję. Masa Helio sprawdza się tu doskonale, starczy na dwa makowce. Składniki: (na 2 makowce) 500 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru mała szczypta soli 40 g świeżych drożdży 125 ml mleka (pół szklanki) 2 jajka (białka

Słodkie okruszki
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 128

Zauważyłam, że w internecie popularna jest drożdżowa gwiazda makowa, więc i ja postanowiłam zrobić swoją świąteczną drożdżówkę, ale nie w kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy robienia po swojemu i na przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona(...)lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się w oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne.  Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowy warkocz makowy 138

każde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. W tym roku postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny. Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;* Drożdżowy warkocz makowy Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 25 g roztopionego(...)wyłożoną papierem do pieczenia formę i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C z termoobiegiem około 40-45 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego     Artykuł Drożdżowy warkocz makowy pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 303

czas, który chcemy spędzić z rodziną. Warto poświęcić trochę czasu, aby były wyjątkowe i niekoniecznie z przepychem. Ja w tym roku na świąteczny stół proponuję tak trochę nietypowo, bo drożdżowe rogaliki, ale za to z bogatym nadzieniem, orzechowym z miodem prawdziwym i korzennymi przyprawami. Nadzienie rogalików wzbogaciłam o rodzynki, a wierzch posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła(...)się na nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :)  „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie

Izabelawkuchni
Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. 166

Witam Was cieplutko :) Najczęściej na świąteczny stół przygotowuje się drożdżowe makowce, w większości domów to tradycja, ja osobiście rzadko je piekę, nie ukrywam, że wolę ciasto drożdżowe z serem lub nadzieniem orzechowym i takim właśnie przepisem Was dzisiaj częstuję. Ciasto drożdżowe postanowiłam upiec w kształcie wieńca i przyznam się szczerze, że bardzo ładnie mi to wyszło i pysznie. Taki wieniec(...)miodu prawdziwego płynnego 1/4 szklanki gorącego mleka 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego drożdżowego wieńca z orzechami: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. Ciasto: Jajka

Izabelawkuchni
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką 536

Czas ciepłej herbaty z cytryną, kolorowej apaszki, zbierania liści i kasztanów, kocyków, ciepłych skarpet i przytulania uważam za otwarty. Jesień. Tym razem drożdżowe dla leniwych. Przy tym cieście nie trzeba się (prawie) w ogóle napracować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki w misce, odstawić na jakiś czas, później wymieszać u upiec. Bez żadnego wyrabiania. Brzmi zachęcająco? Jeśli macie ogromną ochotę na drożdżówkę(...)lubicie się trudzić z ciastem drożdżowym to polecam Wam ten przepis. Jak do swojej drożdżówki wykorzystałam śliwki - jak na początek jesieni przystało. Jedynym minusem tego ciasta jest - moim zdaniem - zbytnio wyczuwalny aromat drożdży. Zatem jeśli jednak wolicie klasyczne drożdżowe, to odsyłam po przepis tutaj ( klik ).  Źródło: ( klik )   Blaszka 25x30cm Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki

My simple kitchen
Ciasteczka kruche z wody – kuchnia podkarpacka 203

przez dorosłych. W kuchni podkarpackiej zdecydowanie królują wśród tego rodzaju wypieków ciasteczka na amoniaku, zwane amoniaczkami. Jednakże wypieka się tu od pokoleń również ciasteczka kruche, jak i krucho drożdżowe. To właśnie od tych wypieków zaczynano w czasach przedwojennych, a i długo po wojnie, kilkudniowe przygotowania do wesela, gdyż kruche ciastka długo zachowują swoją świeżość. Przepis, który dzisiaj proponuję, to ciasteczka(...)krucho drożdżowe, czyli takie, do przygotowania których używa się zarówno drożdży, jak i tłuszczu siekanego z mąką. Ale dlaczego z wody? Drożdże piekarnicze, których dzisiaj używamy do wielu domowych wypieków, zaczęto produkować w zachodniej Europie już w roku 1850. Wtedy to w Wiedniu powstała fabryka, w której między innymi produkowano drożdże prasowane. W Polsce drożdżownictwo przemysłowe rozwinęło się końcem

Trzeci talerz
Rogaliki drożdżowe 112

dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam prosty przepis na rogaliki drożdżowe. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuje się u mnie na Św. Marcina, jak nakazuje wielkopolska tradycja. Niestety, nie są to prawdziwe Rogale Marcińskie, jednak od kiedy pamiętam, właśnie rogaliki drożdżowe przygotowywało się w moim domu z tej okazji. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuję z powidłami lub czekoladą, jednak... Tryb czytania Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi

PysiaGotuje.pl
Drożdżowe ciasto malinami i jezynami 175

się zdjęciem zbiorów malin i jeżyn z zapytaniem, czy zjeść od razu czy coś piec. Wybrałam kompromis, część podżarłam, a z reszty upiekłam ciasto. Jest to klasyczne, puszyste ciasto drożdżowe, tyle że zbajerowane o naprawdę fantazyjnym wyglądzie. Za to właśnie uwielbiam drożdżowe ciasto, można z nim robić cuda, pod warunkiem że zna się kilka trików, którymi regularnie się z Wami(...)drożdże z łyżką cukru i odstaw na 15-20 minut, aż się obudzą. Następnie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, szczyptę soli. wymieszaj. Dodaj rozgniecionego banana i zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to 1-2 godziny, musi podwoić swoją objętość. Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami cukru, dzięki temu

greenscarf
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 133

sama się przyznaje, ale jak wiecie ja lubię mega słodkie i wcale mi to nie przeszkadza! Wręcz przeciwnie! Takie mega słodkie dżemy świetnie komponują się z moim ukochanym ciastem drożdżowym. Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem! Zniknęły jeszcze gorące! Od nich nie dało się odejść! Serio! U Was będzie dokładnie to samo! Koniecznie spróbujcie(...)SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt + dżem wiśniowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO DROŻDŻOWE: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania