Ciasto drożdżowe może wydawać się takie zwyczajne, ale w tym wydaniu zyskuje niesamowity kształt i estetykę. Właśnie dlatego różyczki drożdżowe wydają mi się świetnym nawiązaniem do książki „Dżentelmen w Moskwie”, w której główny bohater pozbawiony majątku, piękna i wszystkiego, co kochał do tej pory, stara się odnaleźć piękno w zwyczajnych rzeczach i budować na nowo swój świat, wierząc że… „prawdziwe(...)bogactwo nosimy w sobie”. Mam skromną nadzieję, że moje różyczki drożdżowe przypadłyby do gustu naszemu bohaterowi. Polecam Wam i książkę i różyczki Składniki na 14 różyczek: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki ) ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli 16 łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie
Słodki sentymentMiały być, bułeczki drożdżowe z makiem i kruszonką, ale z lenistwa powstało, takie oto, ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką :) Muszę przyznać, że to był eksperyment. Nigdy wcześniej, nie robiłam ciasta drożdżowego z makiem w takiej formie. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Rodzinka się zajadała. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe. Następnym razem, zrobię(...)łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło roztopić i wystudzić. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Przykryć ściereczką
Agusiowe smakołykiSkoro pizza wychodzi tak cudownie, to dlaczego nie spróbować upiec bagietek? No dobrze, może nie jest to w 100% bagietka, ale jak inaczej nazwać? Długie i cienkie bułki? Paluchy drożdżowe wędzone? Wiecie co? Nieważne. Ważne, że są pyszne! Przepis na bagietki z wędzoną papryką Składniki na 4 bagietki: 500 g mąki pszennej - użyłam typ 450 1 i 1/2 łyżeczki drobnej(...)skórka jest delikatnie chrupiąca. Bagietki pieczone z parą wodną są dłużej świeże. Mąka przesiana przed pieczeniem jest bardziej napowietrzona, a ciasto po upieczeniu jest pulchniejsze. Kawałków surowego ciasta drożdżowego nie odrywamy lecz odcinamy. Odrywanie niszczy łańcuchy glutenowe, które nadają ciastu pulchność. Surowe ciasto drożdżowe wyrastające w lodówce można przechowywać nawet do 3 dni. Jest to więc dobry sposób na codziennie
Codzienna kuchnia niecodziennapamiętam, kiedy ostatnio piekłam placek drożdżowy z owocami. Dwa lata temu? Trzy? Bardzo dawno! Musiało minąć sporo czasu, żeby przypomnieć sobie, jakie wspaniały jest to wypiek. W szczególności, kiedy spożywamy go na ciepło, zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka. O taaaaak! Więcej do szczęścia nie potrzeba :) Ciasto drożdżowe to kapryśny zawodnik. Lubi przerosnąć, lubi nie urosnąć wcale, lubi stać się(...)Dzisiejszą wersję przygotowałam z jabłkami, cynamonem i kardamonem, a więc idziemy typowo w jesienne smaki. Polecam również wersję z truskawkami - PRZEPIS . Najlepiej jednak smakuje w sezonie na truskawki. PLACEK DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI (blaszka 25x 40 cm) Składniki na placek 0,75 szklanki ciepłego mleka 0,5 kostki świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 2 jajka rozm
W kuchni Karmel-itkiCiasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę Spróbujcie, bo warto Składniki: ½ kg mąki 150 ml mleka roślinnego 1 szczypta soli 5 łyżek musu(...)ciasto, na górze układam truskawki i posypuję kruszonką. Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentZiemi Chebskiej. To różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście. Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli(...)łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 200 g powideł 1 łyżka rumu Składniki na kruszonkę: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 80 g masła 2 garście migdałów w słupkach Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, odrobiną letniego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, mleko, jajko i sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy
Słodki sentymentObłędne drożdżowe ciasto w kształcie warkocza pachnące masłem i pomarańczą, nadziane twarogiem z żurawiną. Nie jestem specjalistką od ciasta drożdżowego ale na serio to najlepsze drożdżowe ciasto jakie zrobiłam w życiu - pięknie wyrosło, było miękkie i puszyste. A nadzienie z twarogu, skórki pomarańczy żurawin.. idealne! Trochę przesadziłam z wielością formy, a raczej z jej małością :) - forma powinna być(...)wierzchu ( nie ustawiajcie termoobiegu tylko pieczenie góra i dół) ale i tak było wyśmienite. Do przepisy wykorzystałam nabiał z bez-laktozowej serii od Mlekovita - twaróg, mleko i masło. Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą CIASTO 5 gr drożdży instant 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka bez laktozy 3,2% Mlekovita 3 łyżki masła Polskiego bez laktozy
Smaczny zeszytDziś przepis na pyszne drugie śniadanie lub przekąskę - drożdżowe bułki z serem i pieczarkami. Elegancka wersja zapiekanek z pieczarkami. Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki z zamkniętym farszem pieczarkowo-pomidorowym i serem w środku, posypane sezamem na wierzchu. Jeżeli boicie się ciasta drożdżowego to pora się przełamać - ten przepis Wam w tym pomoże. Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami CIASTO 1 szklanka
Smaczny zeszytRogaliki drożdżowe ze śliwkami. Kupiłam pyszne, duże i słodkie śliwki z myślą, że z części upiekę drożdżowe rogaliki. 1 śliwka starczyła na nadzienie do 4 rogalików. Rogaliki ze śliwkami, sezonowe, małe, pyszne, domowe! Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Smaczne. Akurat takie by ugościć gości. Polecam też przepis na Pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką(...)minut ( na funkcję ciasta), wyłączamy, ale zostawiamy rogaliki na kolejne 10-15 minut aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Ja uwielbiam rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali. The post Rogaliki ze śliwkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną. Dziś zapraszam Was na pyszne drożdżowe pierogi, które wspaniale sprawdzą się na przyjęciu lub w formie obiadu. Ja podaję je i tak i tak. Dziś były naszym drugim daniem Do tak przygotowanych drożdżowych pieczonych pierogów najlepiej pasuje domowy sos czosnkowy. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Ciasto nie wymaga(...)przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Tak przygotowane drożdżowe pierogi najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego
Słodkie okruszkimałą odmianą dla naszych klasycznych jagodzianek. A dlaczego zapytacie? A dlatego, że do środka zamiast jagód włożyłam borówki amerykańskie oraz dodałam szczyptę cynamonu i brązowego cukru. Powiem Wam, że drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi są idealnym zamiennikiem dla tradycyjnych bułeczek z jagodami. Kto jeszcze ich nie robił, to serdecznie zapraszam do wypróbowania. Sezon na borówki trwa zdecydowanie dłużej, niż(...)jagody, więc możemy się nimi cieszyć w letnim czasie prawie bez końca. Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate
Kulinarne przygody Gatityzwiązku z tym owoce te bardzo długo gościły w naszej kuchni. Robiłam z nich różnego rodzaje ciasta i desery, a także przetwory. Tym razem upiekłam z nich drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Drożdżowe ciacho, owoce i kruszonka to połączenie wprost idealne! Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi Pełnoziarniste(...)tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata
Kulinarne przygody Gatityskładniki 600 g ziemniaków kilka łodyg szczypiorku, pietruszki lub koperku 50 g bułki tartej 50 g płatków owsianych błyskawicznych (lub pokruszonych płatków kukurydzianych) 3 łyżki (15 g) płatków drożdżowych (możesz je kupić w sklepie ymt24.pl, tutaj link: https://ymt24.pl/platki-drozdzowe-nieaktywne-200g-vivio ) 1 łyżka mieszanki przypraw – np. do mięs , do ziemniaków lub mieszanka ziół i przypraw stworzona samodzielnie 1 płaska łyżeczka(...)Ziemniaki obierz lub umyj. Zalej wodą i od momentu zagotowania gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź, lekko ostudź i pokrój w ćwiartki. Posiekany szczypiorek, bułkę tartą, płatki owsiane, płatki drożdżowe, przyprawę, sól, olej, passatę lub ketchup oraz wodę wymieszaj tak, aby powstało gładkie ciasto. Każdą ćwiartkę ziemniaka zamocz w cieście i wyłóż na posmarowaną tłuszczem (minimalną ilością) blachę do pieczenia
Via GustoCiasta drożdżowe przygotowane w domu są bez porównania smaczniejsze niż te zakupione w cukierniach. Może i nie wyglądają tak pięknie, ale mają zdecydowanie lepszy skład i nie znajdziemy w nich żadnych ulepszaczy i spulchniaczy. Chałki lubię od małego. Są takim wspomnieniem, choć właśnie nie pamiętam, by to Mama je piekła. Zazwyczaj chyba gdzieś kupowała. A może to moja pamięć szwankuje(...)Chleby piekła w ilościach wręcz hurtowych, ale tej drożdżowej buły nijak nie pamiętam. Aż zapytam przy najbliższej nadarzającej się okazji :) Ja za to chlebów piekę zdecydowanie mniej, a ciasta drożdżowe, zarówno w dużej formie jak i drożdżówki pojawiają się u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Powiecie, że to też wcale nie jakiś szał, ale wyobraźcie sobie jeść je codziennie- znudziło
Kuchnia w czekoladzie