Ziemi Chebskiej. To różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście. Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli(...)łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 200 g powideł 1 łyżka rumu Składniki na kruszonkę: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 80 g masła 2 garście migdałów w słupkach Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, odrobiną letniego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, mleko, jajko i sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy
Słodki sentymentObłędne drożdżowe ciasto w kształcie warkocza pachnące masłem i pomarańczą, nadziane twarogiem z żurawiną. Nie jestem specjalistką od ciasta drożdżowego ale na serio to najlepsze drożdżowe ciasto jakie zrobiłam w życiu - pięknie wyrosło, było miękkie i puszyste. A nadzienie z twarogu, skórki pomarańczy żurawin.. idealne! Trochę przesadziłam z wielością formy, a raczej z jej małością :) - forma powinna być(...)wierzchu ( nie ustawiajcie termoobiegu tylko pieczenie góra i dół) ale i tak było wyśmienite. Do przepisy wykorzystałam nabiał z bez-laktozowej serii od Mlekovita - twaróg, mleko i masło. Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą CIASTO 5 gr drożdży instant 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka bez laktozy 3,2% Mlekovita 3 łyżki masła Polskiego bez laktozy
Smaczny zeszytDziś przepis na pyszne drugie śniadanie lub przekąskę - drożdżowe bułki z serem i pieczarkami. Elegancka wersja zapiekanek z pieczarkami. Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki z zamkniętym farszem pieczarkowo-pomidorowym i serem w środku, posypane sezamem na wierzchu. Jeżeli boicie się ciasta drożdżowego to pora się przełamać - ten przepis Wam w tym pomoże. Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami CIASTO 1 szklanka
Smaczny zeszytRogaliki drożdżowe ze śliwkami. Kupiłam pyszne, duże i słodkie śliwki z myślą, że z części upiekę drożdżowe rogaliki. 1 śliwka starczyła na nadzienie do 4 rogalików. Rogaliki ze śliwkami, sezonowe, małe, pyszne, domowe! Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Smaczne. Akurat takie by ugościć gości. Polecam też przepis na Pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką(...)minut ( na funkcję ciasta), wyłączamy, ale zostawiamy rogaliki na kolejne 10-15 minut aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Ja uwielbiam rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali. The post Rogaliki ze śliwkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną. Dziś zapraszam Was na pyszne drożdżowe pierogi, które wspaniale sprawdzą się na przyjęciu lub w formie obiadu. Ja podaję je i tak i tak. Dziś były naszym drugim daniem Do tak przygotowanych drożdżowych pieczonych pierogów najlepiej pasuje domowy sos czosnkowy. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Ciasto nie wymaga(...)przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Tak przygotowane drożdżowe pierogi najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego
Słodkie okruszkimałą odmianą dla naszych klasycznych jagodzianek. A dlaczego zapytacie? A dlatego, że do środka zamiast jagód włożyłam borówki amerykańskie oraz dodałam szczyptę cynamonu i brązowego cukru. Powiem Wam, że drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi są idealnym zamiennikiem dla tradycyjnych bułeczek z jagodami. Kto jeszcze ich nie robił, to serdecznie zapraszam do wypróbowania. Sezon na borówki trwa zdecydowanie dłużej, niż(...)jagody, więc możemy się nimi cieszyć w letnim czasie prawie bez końca. Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate
Kulinarne przygody Gatityzwiązku z tym owoce te bardzo długo gościły w naszej kuchni. Robiłam z nich różnego rodzaje ciasta i desery, a także przetwory. Tym razem upiekłam z nich drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Drożdżowe ciacho, owoce i kruszonka to połączenie wprost idealne! Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi Pełnoziarniste(...)tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata
Kulinarne przygody Gatityskładniki 600 g ziemniaków kilka łodyg szczypiorku, pietruszki lub koperku 50 g bułki tartej 50 g płatków owsianych błyskawicznych (lub pokruszonych płatków kukurydzianych) 3 łyżki (15 g) płatków drożdżowych (możesz je kupić w sklepie ymt24.pl, tutaj link: https://ymt24.pl/platki-drozdzowe-nieaktywne-200g-vivio ) 1 łyżka mieszanki przypraw – np. do mięs , do ziemniaków lub mieszanka ziół i przypraw stworzona samodzielnie 1 płaska łyżeczka(...)Ziemniaki obierz lub umyj. Zalej wodą i od momentu zagotowania gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź, lekko ostudź i pokrój w ćwiartki. Posiekany szczypiorek, bułkę tartą, płatki owsiane, płatki drożdżowe, przyprawę, sól, olej, passatę lub ketchup oraz wodę wymieszaj tak, aby powstało gładkie ciasto. Każdą ćwiartkę ziemniaka zamocz w cieście i wyłóż na posmarowaną tłuszczem (minimalną ilością) blachę do pieczenia
Via GustoCiasta drożdżowe przygotowane w domu są bez porównania smaczniejsze niż te zakupione w cukierniach. Może i nie wyglądają tak pięknie, ale mają zdecydowanie lepszy skład i nie znajdziemy w nich żadnych ulepszaczy i spulchniaczy. Chałki lubię od małego. Są takim wspomnieniem, choć właśnie nie pamiętam, by to Mama je piekła. Zazwyczaj chyba gdzieś kupowała. A może to moja pamięć szwankuje(...)Chleby piekła w ilościach wręcz hurtowych, ale tej drożdżowej buły nijak nie pamiętam. Aż zapytam przy najbliższej nadarzającej się okazji :) Ja za to chlebów piekę zdecydowanie mniej, a ciasta drożdżowe, zarówno w dużej formie jak i drożdżówki pojawiają się u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Powiecie, że to też wcale nie jakiś szał, ale wyobraźcie sobie jeść je codziennie- znudziło
Kuchnia w czekoladziebiałkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe bułeczki studzić na kratce, przed podaniem można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Artykuł Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineRolada orzechowa to klasyka wśród tradycyjnych, dawnych wypieków. Rolada orzechowa jest wyśmienita i wyjątkowa w smaku - orzechowa masa idealnie komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym tworząc wypiek, któremu nie sposób się oprzeć - godna przygotowania na święta. Drożdżowa Rolada Orzechowa - Składniki (na ok. 2 dość duże rolady): Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka(...)masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka cukier waniliowy pół łyżeczki cynamonu ekstrakt migdałowy (ew. aromat) Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody bakalie do dekoracji Drożdżowa Rolada Orzechowa - Sposób przygotowania: Nadzienie: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego rozpuszczenia, następnie dodajemy zmielone orzechy oraz migdały i energicznie mieszamy. Wlewamy mleko cały czas
Słodka Stronaochotę na domowego cheeseburgera? 😋 Dzisiaj pomysł na przygotowanie drożdżowego ciasta nadzianego mięsem mielonym, ogórkami konserwowymi, żółtym serem, musztardą i pieczarkami. Aby ciasto przypominało z wyglądu bułki hamburgerowe to przed pieczeniem wierzch ciasta posypałam sezamem oraz czarnuszką. Poniższe ciasto jest bardzo podzielne i wszystkie warstwy idealnie ze sobą smakują. Jestem pewna, że poniższym ciastem cheeseburger zaskoczycie swoich domowników. Zachęcam do pieczenia(...)Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm (dla co najmniej 8 osób) ciasto drożdżowe 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (0,5 kg) 1 szklanka letniej, przegotowanej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) nadzienie 0,5 mięsa mielonego, np. z łopatki 1 duża szalotka 1 szklanka passaty pomidorowej
UgotowaćOstatnio miałam bardzo dużą ochotę na domową drożdżówkę. W związku z tym, upiekłam maślane ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Całość była idealnie słodka w smaku, a samo ciasto niesamowicie smaczne - puszyste, miękkie i z wyraźną nutą masła. Ps. czasami najprostsze wypieki są najlepsze w smaku! 😊 Składniki na keksówkę o długości 26 cm: ciasto drożdżowe 2 szklanki mąki(...)łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli kruszonka 2 łyżki zimnego masła 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 4 płaskie łyżki mąki pszennej Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże pokruszyć, wsypać do nich 1 łyżkę drobnego cukru, 1 łyżkę mąki i wlać mleko. Całość wymieszać ze sobą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Ugotować