Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem
Zasmakuj Kuchnidzisiejszy przepis to połączenie dwóch przepisów w jednym ;) drożdżowego kulebiaka z kapust ą i suszonymi grzybami oraz galette, rustykalnej tarty, która odróżnia si ę od zwykłych tart tym, ż e nie wymaga użycia formy do pieczenia. Ciasto drożdżowe poprzez dodatek m ą ki gryczanej i startego parmezanu, nabrało brązowego koloru i charakterystycznego dla gryki lekko(...)farina di grano saraceno e parmigiano reggiano grattugiato. Sarà proprio la loro presenza a rendere più scuro e allo stesso tempo più saporito l'impasto. Buon appetito ;) SKŁADNIKI Drożdżowe galette 150 g m ą ki pszennej 70 g m ą ki gryczanej 30 g startego parmezanu 8 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki
La grande e la piccola cuocaPuszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia… Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko współgra doskonale(...)Zróbcie koniecznie Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 czubate szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 150 ml mleka 100 g masła 2 jajka 40 g świeżych drożdży 3 łyżki likieru Amaretto (nie jest konieczne!) Kruszonka migdałowa: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 100 g masła Dodatkowo: około 700 g śliwek około 8 suszonych daktyli 2 łyżki płatków migdałowych
Oryginalny smakszarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza(...)szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie? Przyznam szczerze, że jesień
Mieszam w GarnkuCoś, co poprawi humor całej rodzinie i oczywiście nam samym, bo tylko radosne kulinaria mają prawdziwą wartość. Podejmujemy dzisiaj nasz ulubiony temat, który rozwijamy na wiele sposobów, czyli bułki drożdżowe na słodko i na słono. Takie przysmaki najlepiej podać z konfiturą własnej roboty. Będą one idealnym podsumowaniem mijających wakacji. Bułeczki na wycieczki i do poduszeczki Pachnące, świeże bułeczki to symbol(...)udanego dnia. Powracajmy do tej symboliki więc w naszych domach i wypełniajmy je szczęściem oraz smakiem drożdżowego ciasta. Bułki podane z ulubionym dodatkiem to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, zwłaszcza w sobotni czy niedzielny poranek, kiedy mamy zazwyczaj więcej czasu na przyjemności. Zabierzcie je także na weekendowe wycieczki. To dużo lepszy pomysł niż na przykład kupione na szybko fast foody
KulinarneImpresje.plKrucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami Dziś zapraszam na proste, szybkie i przepyszne rogaliki wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych(...)uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** Rogaliki smarujemy lukrem i czekamy kilka minut, aż zastygnie *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z ApetytemCiasto drożdżowe, to dla jednych łatwizna, a dla innych istny potwór. Bo może nie wyrosnąć, bo po upieczeniu może być twarde, albo po prostu dla niektórych bywa zdecydowanie zbyt nudne. Dla mnie jednak, ciasto drożdżowe to zdecydowany lider w rankingu ciast. Istny król cukierniczy. Podobno – jak mówił mój nauczyciel technologii żywienia – nie można nazwać się kucharzem nie potrafiąc(...)zrobić drożdżówki. Hmm… być może coś w tym jest Dzisiaj na moim stole zagościła strucla drożdżowa z twarogiem. Wyszła idealnie puszysta, mięciutka, lekko słodka z fantastycznie kontrastującym kwaskowatym twarogiem. Co prawda ciasto potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć, ale polecam poświęcić te 2 godzinki, aby cieszyć się pysznym ciastem do popołudniowej kawy Składniki: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłego mleka
Jacob TastesCiasto drożdżowe ze śliwkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Składniki: 7 g drożdży suchych 150 ml mleka 3 jajka 200 g cukru 150 ml oleju roślinnego 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g śliwek Kruszonka: 100 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g masła Przygotowanie(...)piecz 60 minut. Pamiętajcie nie jedzcie ciepłego bo Was brzuszek rozboli Smacznego Ciasto ze śliwkami przepis krok po kroku Super proste ciasto drożdżowe? Odpowiedź jest prosta: Ciasto ze śliwkami Banalne i super wyrośnięte, przepis idealny dla osób które do tej pory bały się ciast na drożdżach. Receptura
kuron.com.plsię cieszę! Udaje się, blog nie stracił na mojej aktywności mimo malutkiej pełzającej Księżniczki w domu, dwóch kotów i upałów Są sezonowe owoce, jest kruszonka i cała blacha gorącego drożdżowego placka – czy coś jeszcze mówić?? Nie jest nowością, że pierwsze porcje w naszym domu (u mnie od zawsze:) z lekkim poparzeniem języka, ale! poszły gorące, wprost po wyjęciu(...)piekarnika. Warto było czekać…. Zapraszam na domowy, wspaniały, sprawdzony przepis na placka drożdżowego z porzeczkami i kruszonką, bomba!:) Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej + 2,5 łyżki 80 g świeżych drożdży 80 g masła niecała szklanka ciepłego mleka pół szklanki cukru + 2 łyżki 500 g porzeczek, u mnie jasne i czerwone, pół na pół 2 żółtka dodatkowo masło
Zasmakuj KuchniSłodkie bułeczki odrywane z białym serem Słodkie bułeczki odrywane z białym serem to jeden z tych wypieków, które bardzo lubię i chętnie przygotowuję Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe, a do tego nadzienie z białym serem, a całość posypana kruszonką. Czy może być coś lepszego na śniadania lub do popołudniowej kawki niż taka słodka bułeczka? No ok, może być... dwie słodkie bułeczki(...)Jeśli tak jak ja lubicie drożdżowe wypieki to gorąco zachęcam do przygotowania Przepis na 24 Słodkie bułeczki odrywane z białym serem - blaszka 36*24 cm SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 7 łyżek cukru 250 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 50 g masła Nadzienie: 400 g białego sera półtłustego
WSZYSTKO SMACZNERogaliki drożdżowe to małe, słodkie wypieki, który sprawdzą się idealnie jako przekąska na piknik, grilla czy imprezę w stylu finger party. Rogaliki są łatwe do przygotowania, miękkie i bardzo smaczne. Kwaśne maliny idealnie komponują się z ciastem drożdżowym jak i cukrową polewą. Zachęcam do pieczenia! 😋 Składniki na 20-24 rogalików: ciasto drożdżowe 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)ostudzeniu polukrować (cukier puder rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody). Zawijanie rogalików Od góry: wygląd rogalików od razu po zwinięciu i przed samym pieczeniem (po 2 wyrośnięciu ciasta drożdżowego
Ugotowaćdmuchane” piórkowe chleby, a okazały się godnymi całkiem niezłej piekarni ). Teraz przyszła pora wypróbować MIX B- Bread Mix – Bezglutenowy mix do pieczenia chleba i ciasto drożdżowych. W swoim składzie zawiera : skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu , dekstroza, błonnik jabłkowy, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól. Można z niego upiec chleb, bułeczki, placki, drożdżówki nie rezygnując z ulubionego smaku i zapachu(...)ciast drożdżowych! Ja postawiłam na bułeczki/ drożdżówki z serem i rodzynkami. Pomysł okazał się strzałem w 10! Nie wiem czy to zdrowo, ale zniknęły jeszcze gorące! Spróbujcie i Wy! Ps.konsystencja ciasta nie jest dokładnie taka sama jak w przypadku tradycyjnych wypieków drożdżowych. Są troszeczkę bardziej”zwarte” i bardziej twarde – ale gwarantuję Wam, że równie pyszne! SKŁADNIKI: * mieszanka
Ostra na SłodkoBułeczki drożdżowe zwane potocznie drożdżówkami to chyba mój ulubiony wypiek. Lubię przygotowywać drożdżowe ciasto, lubię jego zapach unoszący się w domu. Uwielbiam drożdżówki na śniadanie z dużą ilością owoców pod grubą warstwą kruszonki. Puszyste i najlepiej jeszcze ciepłe. W czerwcu można je przygotować z każdymi owocami, które będą w sezonie. Koniecznie zapisz przepis i smakuj razem z nami! Przepis(...)bułeczki drożdżowe z owocami: - 550 g mąki pszennej typ 550 + 100 g na kruszonkę - 100 g masła + 50 g masła na kruszonkę - 180- 200 ml mleka (ciepłego ale nie gorącego!) - 1/2 szklanki cukru + 100 g cukru na kruszonkę - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka wiejskie Mąkę przesiej przez sitko do miski. W mące zrób dołeczek. Do dołeczka pokrusz drożdże, dodaj
SMYKWKUCHNIDługo szukałam przepisu na domowe ciasto drożdżowe przypominające mi dzieciństwo, tę każdą sobotę pachnącą ciepłymi drożdżami, rozpływającym się w ustach i wręcz gorącym ciastem. W moim rodzinnym domu co sobotę piekło się długie keksówki (zazwyczaj 2,3) ciasta drożdżowego z rodzynkami, znikało jeszcze gorące, choć niezbyt dobrze się kroiło.. nikt na to nie zwracał uwagi.. Przepis podobny(...)smaku znalazłam (tutaj) , upiekłam i mam! Gorące ciasto drożdżowe z chrupiącą pięknie przyrumienioną kokosową kruszonką, której zapach unosi się w całym domu. Pięknie pachnie! Pachnie wiosną, świeżością, smakiem dawnego domu. Ciasto wychodzi obłędnie miękkie, możecie urozmaicać i przygotowywać taką drożdżówkę z serem, dowolnymi owocami, także bakaliami, jak tymi rodzynkami z dzieciństwa…, oczywiście z kruszonkami też można zaszaleć, przyjemnie jest
Zasmakuj Kuchni