drożdżowe - 16813 przepisów (strona:97/1121)

Drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym 69

serowo-ziemniaczanym to wypiek, który śmiało podać można na śniadanie , kolację, a także jako dodatek do zup. Przygotowanie tych drożdżówek jest bardzo proste. Cały proces zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Jest to ciasto drożdżowe do wykonania, którego używam wody, a nie mleka bądź jogurtu. Ciasto po zarobieniu odkładam, aby mi wyrosło i w tym czasie pracuję nad nadzieniem. Nadzienie, którym(...)drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym. Nadzienie serowo-ziemniaczane: 3 dkg zielonej cebulki 40 dkg ugotowanych ziemniaków 1/2 łyżeczka soli 80 ml mleka szczypta pieprzu 10 dkg sera żółtego Ciasto drożdżowe: 3 dkg świeżych drożdży 220 ml letniej wody 40 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru kryształu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania drożdżówek Jak zrobić drożdżówki

MeCooks
CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ 62

Ciasto drożdżowe jak wiecie kocham miłością bezgraniczną ( tak samo jak serniki ). Gości u mnie na stole kilka razy w miesiącu, w przeróżnych wersjach – zarówno na słodko, jak i na ostro, słono czy wytrawnie. Nie może zabraknąć też takiego z sezonowymi owocami! Dziś przygotowałam dla Was wersję z marmoladą. Może nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego, gdyby nie ozdobny sposób(...)tarty. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i odstawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia. Pieczemy w 160C z termoobiegiem przez ok. 30-35 minut. Smacznego! The post CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy 93

Masło czosnkowe: 80g masła 3 ząbki czosnku Pół filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki Dodatkowo jedno rozmącone jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn(...)drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe

Księga-Smaku
Serowa babka z migdałami 69

Babka to jedno z najbardziej klasycznych ciast goszczących na naszych stołach podczas Wielkanocy. U nas królują głównie te drożdżowe, piekę je z bakaliami lub bez, polewam np. lukrem, czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Podrzucam Ci linki do tych przepisów: Drożdżowa babka z bakaliami Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Natomiast dziś zapraszam na trochę inne ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na Tłusty Czwartek 72

Słodkości na Tłusty Czwartek . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Przepisy na Tłusty Czwartek. Pączki przepisy. Pączek to wyrób cukierniczy przygotowywany z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe powstaje z połączenia mąki z jajkami, cukrem, tłuszczem oraz drożdżami. Kolejno, ciasto drożdżowe formowane jest w kulki, które po wyrośnięciu smażone są na tłuszczu. Po usmażeniu pączki wypełnia się(...)tradycyjne Jeśli masz ochotę spróbować nieco innych pączków, aniżeli te tradycyjne to zachęcam do wypróbowania poniższych przepisów na pączki. Pączki dyniowe to puszyste pączki o pięknym pomarańczowym kolorze. Ciasto drożdżowe, z którego formowane są pączki przygotowywane jest z dodatkiem puree dyniowego. Po usmażeniu pączki oprószane są brązowym cukrem z odrobiną cynamonu. Przepis na pączki dyniowe znajdziesz: TUTAJ . Pączki Mini pączki

MeCooks
Drożdżowe bułeczki z serem 162

Drożdżowe bułeczki z serem to przekąska, której nikt się nie oprze. Taka pulchniutka drożdżówka skusi każdego łakomczucha i nie tylko. Ciasto jest bardzo delikatne i długo zachowuje swoją świeżość. Nadzienie serowe nadaje całej drożdżówce jeszcze lepszego smaku. Zapraszam wszystkich miłośników drożdżówek na pyszne drożdżowe bułeczki z serem. To nasze ulubione bułeczki z dodatkiem twarogu, które są bardzo smaczne a dodatkowo(...)łatwe w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM Składniki CIASTO 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych  3/4 szklanki mleka  2 łyżki jogurtu naturalnego 100 g cukru  40 g  masła 2  jajka szczypta soli NADZIENIE 500 g sera białego  4 żółtka  2 łyżki cukru

Alle Dobre!
Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami 127

Kapuśniaczki nieodłącznie kojarzą mi się z zimą i okresem świątecznym. Tym razem postanowiłem przygotować przepis na drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Wspaniale smakują w towarzystwie domowego barszczu, jak i tego torebkowego. Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami Cudownie puszyste ciasto, delikatna kapusta, aromatyczne grzyby leśne… Klasyczny, ale jednocześnie wyjątkowy i wciągający smak. Dodatek kminku(...)tylko sprawianie, że kapusta jest dla nas łatwiej strawna, ale również nadaje kapuśniaczkom wyjątkowego sznytu. Drożdżowe kapuśniaczki to obowiązkowa pozycja do zrobienia w okresie świątecznym! Szukasz innych świątecznych przepisów? Zobacz koniecznie przepis na wegański piernik , pierniczki bez jajek oraz wegański bigos . Są to zweganizowane klasyki, których nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole. Dodatkowo w okresie świątecznym świetnie sprawdza się

Blendman
Gwiazda drożdżowa z makiem 70

Składniki: Ciasto drożdżowe – 500 g mąki pszennej – 180 ml mleka – 50 g zwykłego cukru – 2 jajka – 30 g świeżych drożdży – 50 g masła – szczypta soli Nadzienie i lukier: – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżka gorącego soku z cytryny – 400 g gotowej masy makowej – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie(...)Przygotowujemy rozczyn do ciasta drożdżowego: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem

I LOVE LIFE
Ariete Mikser planetarny 1588/07 Classica - moja opinia 71

możemy dodawać składniki podczas gdy on pracuje.  Teraz słów kilka o końcówkach :-) Końcówka do zagniatania: Specjalny hak do zagniatanie plus wysoka moc silnika pozwalają na sprawne przygotowanie ciasta drożdżowego, czy chlebowego. Dzięki niemu nie musimy zagniatać ciasta ręcznie, bo mikser wyrabia je szybko i sprawnie.  Końcówka do mieszania: Jest ona precyzyjnie spasowana z metalową misą, co pozwala(...)bitej śmietany. Ja taką końcówką ucieram też żółtka z cukrem, oraz według mnie super przygotowuje ciasto na biszkopt.  Mnie najbardziej zależało, żeby mikser poradził sobie z wyrobieniem ciasta drożdżowego, oraz kruchego. Dlatego też, na pierwszy ogień poszło właśnie drożdżowe z którym mój pomocnik poradził sobie genialnie. Ciasto było super wyrobione, ja tylko dodawałam składniki i czekałam na efekt końcowy

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania