Witam Was bardzo cieplutko :) Od czasu do czasu lubię na obiad przygotować coś drożdżowego, czy to pizzę czy to cebularze. Tym razem padło na pizzeriny z nadzieniem ze szpinaku, a szpinak bardzo lubimy. I żeby było bardziej wiosennie podałam je z jajkiem i zieleniną własnoręcznie wyhodowaną na parapecie okiennym. Taki domowy szczypiorek jest najlepszy i rzeżucha oczywiście. Do przygotowania farszu(...)użyłam szpinaku mrożonego i rozdrobnionego od HORTEX, który zawsze mam w zamrażalniku, bo nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie nam na niego ochota. Napiszę, że takie drożdżowe pizzeriny to super pomysł na obiad, wychodzi ich dużo, są bardzo sycące i pięknie się prezentują na talerzu...tak wiosennie. Lubię dbać o to, żeby jedzenie wyglądało apetycznie. Jeśli macie smak na takie pizzeriny
IzabelawkuchniWypiekaniu na śniadanie" zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 50 g cukru kokosowego 170 g puree z bananów 2 jajka 120 ml letniego mleka 100 g masła szczypta(...)włoskich Do smarowanie: 1 jajko 1 łyżka mleka Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody ok 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree
Ala piecze i gotujeKlasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świetna propozycja na śniadanie, czy propozycja na kolację, jak kto woli. Domowy fast food nie musi być do końca niezdrowy. Bez bułki to i parówka nie ma domu Bułki drożdżowe do hot dogów jakie ostatnio przygotowałam to tak zwane bułki preclowe, które mają piękną brązową skórkę dzięki temu w jaki sposób zostały przygotowane, ale o tym opowiem Wam już podczas(...)ciepłą wodą. Temperatura mleka, ani wody nie może przekraczać 37 stopni. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy miękkie masło, rozrobione w mleku i wodzie drożdże, po czym wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie ciasta drożdżowego to jedna z najważniejszych czynności jakie musimy wykonać przy jego przygotowaniu. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
MamaOskarkaKiedy po raz pierwszy zobaczyła tę przystawkę od razu zapisałam sobie na nią przepis. Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi idealnie sprawdzi się na zbliżające się Walentynki, jak również na spotkanie w gronie przyjaciół. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto. Zwłaszcza jeśli, tak jak ja, jesteście fanami serów pleśniowych. Pyszne drożdżowe skrętki z szynką, które moczymy w roztopionym i ciągnącym(...)się serze podbiją Wasze serce Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki 5-6 plastrów prosciutto 2 łyżki białego wytrawnego wina świeżo mielony pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy łyżka cukru sól Rozpoczynamy od ciasta
PatiGotujeciemniejszą od reszty usmażonego pączka 😉 Podejrzewam, że w tym karnawale te pączki usmażę jeszcze raz i dla porównania nadzieję po usmażeniu. Wtedy zachowam też swój sposób wyrabiania ciasta drożdżowego, bo przyznaję, że mam inny w porównaniu z Weganonem. Podejrzewam, że większość z nas ma swój sprawdzony sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Ja do swojego dochodziłam latami, głównie zarabiając ciasto na chleby(...)drożdżowe . Składniki (na ok. 40 pączków): pół szklanki mleka roślinnego 25 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ok. 4 szklanek mąki pszennej + 2 łyżki (mus dyniowy miałam dość wilgotny, więc użyłam 5 szklanek mąki) 1 szklanka musu dyniowego 3 łyżki spirytusu olej do smażenia marmolada Mleko podgrzać. Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto wlać ciepłe mleko
Weekendy w domu i ogrodzieObok kruchych rogalikow drożdżowych nikt nie przejdzie obojętnie. Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce
dolcevitainmykitchenZapiekany deser drożdżowy Prosty i tani sposób na przygotowanie czegoś pysznego z „niczego”. Zamiast wyrzucać resztki ciast, często zeschłych (, a bo to dziecko chciało, a potem jednak nie zjadło, a bo to ktoś zostawił nie przykryty kawałek drożdżówki itd) można je wykorzystać i zjeść naprawdę pyszny deser. Spróbujcie, polecam. Oczywiście możecie zmienić dodatki – np. zamiast kandyzowanych skórek(...)moim domu nic się nie marnowało. Wystarczy odrobina inwencji i można stworzyć coś naprawdę pysznego. Z zeschłych placków tortilli można przygotować pyszne chipsy paprykowe (przepis znajdziecie tutaj), z ciast drożdżowych lub chałki wspomniany deser (przepis poniżej), nadmiar niektóry dań można zamrozić, nie mając pomysłu na kolację czy obiad można przygotować wyborne hod-dogi (sprawdźcie jakie warzywa macie w lodówce
Słodkie okruszkiPierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem - to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone krucho-drożdżowym ciastem, dało wspaniały efekt smakowy. Składniki na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka(...)olej do smażenia cebuli 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków czarnuszka do posypania Przepis na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem Kaszę ugotować i ostudzić. Ser zemleć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić. Składniki nadzienia wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim
Rodzinka w kuchnilicznej rodziny. Robot wyposażony jest w 3 mieszadła ze stali nierdzewnej, dzięki którym ubije pianę z białek, wymiesza składniki na ciasto, ugniecie puree oraz wyrobi gęstsze ciasto, np. drożdżowe. Ja miałam okazję przygotować z jego pomocą ciasto na świąteczną babę z ricottą (przepis wkrótce na blogu), ciasto na ravioli oraz ciasto na pizzę. Hak do wyrabiania ciasta drożdżowego jest gruby(...)trakcie zagniatania. Ponadto robot ma wytrzymały silnik, dzięki czemu bez problemu poradził sobie z trudnym zadaniem, jakim jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy - ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza. Na koniec dodam, że robot planetarny Kenwood nadaje się
Chilli Czosnek i OliwaKocham wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe i dobrze to wiecie! Ciasta drożdżowe , słodkie drożdżówki , wypieki na słono , pizze , focaccie , bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta w moim piekarniku! Dziś drożdże znów królowały w kuchni, ale tym razem w innym wydaniu. Przygotowałam dla Was pyszne drożdżowe, bezglutenowe racuchy z jabłkami . Łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne! Gwarantuję, że takie bezglutenowe
Ostra na SłodkoKolejna sobota przed nami pora więc upiec coś na deser, prawda! Dzisiaj skusiłam się na Chelsea buns czyli słodkie bułeczki z Chelsea. Jestem fanką drożdżowych wypieków. Uważam, że są to jedne z łatwiejszych wypieków, ale wymagają wprawy. Pieczenie na drożdżach lub na zakwasie to nie skrupulatne powielenie przepisu. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna. Jakość drożdżowego wypieku zależy od ilości(...)samej mąki to i tak czasami muszę zmienić proporcje. Różnica może być tak mała, choćby jedna dodatkowa łyżka mąki lub jakiegoś płynu…Ale nie chcę Was wystraszyć, bo drożdżowe wypieki jak bułeczki z Chelsea są łatwym wypiekiem. Bułeczki z Chelsea przypominają szwedzkie cynamonowe ślimaczki . W odróżnieniu do nich piecze je się z suszonymi owocami. Ja wybrałam rodzynki sułtanki
codojedzeniadrożdży instant. W przypadku drożdży suszonych czyli instant warto jednak przeczytać wskazówki na opakowaniu. Sól – to nieodzowny składnik ciasta na pizzę. Przygotowanie – każde ciasto drożdżowe, również na pizzę wymaga czasu. Dlatego zacznijcie przygotowania około 2-3 godziny przed planowanym podaniem. Pizza piecze się krótko, jednak czas wyrabiania i garowania zajmie wam około 2 godziny. Zaczyn – robimy(...)ciasta. Wyrabianie – ciasto na pizzę wyrabiamy ręcznie lub w robocie planetarnym. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do ścianek naczynia lub do rąk. Wyrastanie – Ciasto drożdżowe rośnie dwa razy. Pierwszy raz, tuż po wyrobieniu, wówczas ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka, odstawiamy do podwojenia objętości od 1 do 3 godzin. Ja często pozwalam
moj przepis na