carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet(...)Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake
Kulinarne przygody GatityCiasto drożdżowe należy do ciast wymagających, jeżeli tak je można ogólnie określić. Jest nie tyle pracochłonne, co czasochłonne, a najdłuższe jest o-cze-ki-wa-nie. Na rozczyn, na wyrośnięcie przed formowaniem wypieku i po uformowaniu. Jednym słowem, jeżeli zabieramy się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony(...)Upieczone drożdżówki przestudziłam na kratce i polałam lukrem. Od przygotowania do gotowego wypieku minęło kilka godzin, ale czas poświęcony na drożdżówki z budyniem nie jest czasem straconym. Zapach ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu, będzie zawsze zapowiedzią wspaniałych doznań kulinarnych dla Waszego podniebienia. Ten zapach, ten smak… i nie tylko, bo to nie wszystko, a jeszcze wanilia, zresztą… sami
mojewypiekiinietylkotaką furorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną wersję. Tym razem postawiłam na nadzienie z dodatkiem soczystych gruszek. Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie. Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : ( 10 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier(...)gotujemy na wolnym ogniu , aż zacznie się gotować. Dodajemy cukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy. KRUSZONKA : Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków. Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie. Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek. Posypujemy kruszonką
Ostra na SłodkoSezon na ciasta drożdżowe z owocami minął, jednak czasami ochota na pewne rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku. W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić J Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie i rozpływa się(...)ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto. Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką Składniki: Ciasto 500 g mąki ( najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych ( typu 500 lub 550 ) 150 g cukru 100 g masła 5 żółtek 1 szklanka mleka cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Zaczyn: 2 opakowania suchych drożdży (po 7g) 1 łyżka
Mania GotowaniaStrucla z marmoladą... Puszyste, pachnące i pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Słodka, różana marmolada wewnątrz. A na wierzchu waniliowa kruszonka. Idealna do kawy! Zapraszam! Składniki: Ciasto: 750 g mąki pszennej; 2 jaja; 300 ml mleka; 90 g białego cukru; 8 g cukru wanilinowego; 100 g miękkiej margaryny; Łyżeczka soli; 3 łyżeczki suchych drożdży (tj. 12 g); 300 g marmolady (u mnie(...)mieszankę wlać do przygotowanego dołka w misce z mąką i drożdżami. Dodać margarynę i sól i wyrobiać miękkie i elastyczne ciasto. Ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość wolno. Po upływie tego czasu ciasto ponownie, bardzo krótko wyrobić (ja wyrabiam
Gospodyni MiejskaBułki drożdżowe są bardzo podobne w przygotowaniu do cebularzy rolls , czy też pizza rolls. B ułeczki te są poręczne, są na kilka kęsów, świetnie pasują też na spotkanie ze znajomymi czy na piknik. Będą idealne do piwa. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Mimo, że zrobiłam ich całą blaszkę 16 sztuk, to nic nie zostało. Można je zrolować(...)kostkę żółtą i czerwoną paprykę, kawałki salami i żółtego sera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostatnim śliwkowych poście wspomniałam, że będę przymierzać się do zrobienia tarty. Tak się za nią zabierałam, że ni stąd ni zowąd zamiast tarty powstało drożdżowe ze śliwkami. A zmianę planów ‚zawdzięczam’ koleżance. Wczoraj wspomniała, że ma ochotę na drożdżowe i w tym samym czasie odczułam ogromnego smaka na drożdżówkę, zachcianki co najmniej jak u kobiety w ciąży(...)trzy i gotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować
Made By Mom And Sonkapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą na wigilijnym stole :) PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Zaczyn do ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli - 1 jajko(...)gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest to rzecz łatwa, więc nie zniechęcajcie się jak coś nie wyjdzie. Ja za pierwszym razem podchodziłam chyba 3 razy do ciasta, wkurzona jak diabli. Ale praktyka czyni mistrza :) Mleko
Zgrabne Gotowaniedeszczem do suchej nitki są zupełnie skrajne i zmieniają się z dnia na dzień, to przychodzę dziś do Was ze słodkością dobrą na każdą pogodę :) Brunsviger, czyli duńskie ciasto drożdżowe pełne zagłębień i dołków wypełnionych maślano-cukrową polewą, która w piekarniku zmienia się w karmelową skorupkę z wilgotną warstwą cista. Mięciutkie ciasto i chrupiący wierzch, który przyjemnie chrzęści pod zębami(...)duńskie ciasto z wyspy Funen, gdzie urodził się Hans Chrustian Andersen, jest często serwowane na śniadanie w towarzystwie filiżanki kawy :) Jeśli masz zatem ochotę na przytulność w postaci drożdżowego ciasta z cukrową skorupką, nie daj się prosić i upiecz Brunsviger! Brunsviger - duńskie ciasto drożdżowe Potrzebujesz: • 240 ml ciepłego mleka • 25g świeżych drożdży • 30g cukru • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 420g
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZapraszam na nowy przepis - pyszne i proste rogaliki drożdżowe z marmoladą , które można nadziać czym się chce. Ciasto drożdżowe jest delikatne i bardzo miękkie dzięki dużej ilości masła i śmietany , dlatego rogaliki znikają błyskawicznie. Jednak należy mieć na uwadze, że jak każdy wypiek drożdżowy, na drugi drugi dzień rogaliki będą już nieco twardsze, ale nadal pyszne
Kawa z mlekiemjednym z najhuczniej obchodzonych dni przez szwedów w roku, z wiankami na głowachm, wśród zieleni, uśmiechów i truskawek :) I tym radosnym czasem inspirowałam się, piekąc truskawkowe cynamonki. W pulchne drożdżowe ciasto z cynamonem zawinęłam soczyste truskawki i odrobinę migdałów, które od czasu do czasu wesoło chrupią. Mięciutkie w środku, soczyste w każdym kęsie i delikatnie chrupiące z wierzchu cynamonki wypełnione(...)spotkanie z ulubionymi ludźmi. Do tego jeszcze w zwieńczeniu śmietankowy serek mascarpone połączony z jogurtem i miodem, które wspaniale łączą się z truskwakami i można odpłynąć na puszystej, drożdżowej chmurce rozkoszy. A jeśli macie ochotę na więcej owocowych pomysłów na cynamonki, koniecznie sprawdźcie te z jagodami i fioletowym sosem ! :) Cynamonki z truskawkami Potrzebujesz: Na ciasto drożdżowe 25g świeżych drożdży
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam drożdżówkę, drożdzówki, drożdżowe rogaliki, i właściwie wszystko co na drożdżach 😍 Dla mnie najpiękniejszy zapach to właśnie zapach zapach drożdżowego ciasta bądź chleba, dochodzący z piekarnika... A jak się coś lubi, to wiadomo, robi się to częściej niż mniej ulubione potrawy 😋 Tak więc u mnie na blogu drożdżowych wypieków sporo, bo kocham i robić i jeść 💓 Dziś zapraszam na mięciutkie
Walijskie PichcenieDobrze wiecie, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną w każdej formie! W formie ciast, drożdżówek, wypieków na słodko, przysmaków na słono, ciast na ostro i w formie pizzy czy też foccacci. Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne jabłka w cieście drożdżowym. Takie racuszki! Idealne zarówno na leniwe, słodkie śniadanie, jak i np. obiad na słodko czy słodki podwieczorek. Smakują(...)wyrośnięcia! Jabłka kroimy w plastry, obtaczamy w wyrośniętym cieście. Smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem. Podajemy na gorąco z cukrem pudrem! Smacznego! The post Jabłka w cieście drożdżowym first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Przepis na pyszne domowe drożdżówki na delikatnym puszystym cieście drożdżowym z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym …samo dobro, palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzi 7 pysznych drożdżówek. Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Składniki na 7 szt.: 150ml mleka 410g mąki pszennej 20g drożdży 40g masła (roztapiamy i studzimy) 40g cukru(...)jedno żółtko (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do posmarowania drożdżówek) dodajemy również cukier, i szczyptę soli, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawiamy
Księga-Smaku