Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Najchętniej zjadam je jeszcze gorąco, chociaż wiem, że to nie zdrowe. Drożdżowe ciasto poza czekaniem przygotowuje się błyskawicznie i bardzo rzadko kiedy się nie udaje. Chciałam przygotować wersję taką, żeby można było łatwo wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe(...)smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; Drożdże utrzeć z łyżką cukru, łyżką
dom-agi.pldyni, gdyż jego kolor jest dla mnie sam w sobie apetyczny. W dużej mierze rolę odegrała również ciekawość, gdyż nigdy nie jadłam dyni, oprócz pestek, które uwielbiam. Przepis na drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe znalazłam u Kasi . Kiedyś przedstawiałam Wam ślimaczki z budyniem i malinami , które również są na cieście drożdżowym, ale te drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe przeszły moje najśmielsze oczekiwania(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/drozdzowe-slimaczki-cynamonowo-dyniowe/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('a2c20bc2d04fecdce9a6cef1ea1e74e2').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe appeared first
dom-agi.plbyło. Dużo przygotować do Świąt, trochę spraw w firmie w związku z końcem roku i tak czas błyskawicznie pędzi, że nie wiadomo od czego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce nie podbijają naszych serc(...)kuchennym (aby ciasto nie wyschło) i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blat lub stolnicę posypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe no prostokąt o grubość 0,5 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy warstwę masy makowej. Do dokoła pozostawiamy 1 cm margines. Ciasto zwijamy w rulon, przecinamy ostrym i obsypanym mąką nożem
dom-agi.plMimo, że obecnie staramy się ograniczać gluten w naszej codziennej diecie, to nie mogę przecież pozbawiać Was przepisów na zwykłe wypieki. Takie jak ta bułka pszenna drożdżowa, którą miałam okazję piec przed Świętami, ale jakoś nie miałam okazji wcześniej jej dodać na bloga. Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk . Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest(...)zawsze mogę upiec ją dla gości Jedyną wada tej pszennej bułki jest to, że trzeba ją długo wyrabiać ale zdecydowanie jest tego warta. Zapraszam na pyszną, delikatną pszenną bułkę drożdżową. Bułka pszenna drożdżowa Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży
UgotujmyTo.plTuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach(...)Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek na wynos. Moja mama zjadłam dwa kawałki, podobnie tata, który jest znawcą ciasta drożdżowego. Jedynym zarzutem było, że nie zrobiłam ciasta panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna
Wypieki i Rumieńcerusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam. W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. A i oto przepisy: "Zawijaniec Makowy" "Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem" Składniki: Ciasto drożdżowe: 5 szklanek mąki 1/3 szklanka(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Nakrywając pojemnik ścierką. Margarynę rozpuścić w rondelku i delikatnie przestudzić. Do mąki w misce dać cukier, kurkumę, sól i zamieszać. Następnie dać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i zamieszać. Dać żółtko i jajka, margarynę i zagniatać. Dodać tyle mleka z tego pozostałego, aby nasze cisto było miękkie i łatwe do zagniatania. Nie może być za mocno twarde
Moje pyszne gotowaniecarne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet(...)Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake
Kulinarne przygody GatityCiasto drożdżowe należy do ciast wymagających, jeżeli tak je można ogólnie określić. Jest nie tyle pracochłonne, co czasochłonne, a najdłuższe jest o-cze-ki-wa-nie. Na rozczyn, na wyrośnięcie przed formowaniem wypieku i po uformowaniu. Jednym słowem, jeżeli zabieramy się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony(...)Upieczone drożdżówki przestudziłam na kratce i polałam lukrem. Od przygotowania do gotowego wypieku minęło kilka godzin, ale czas poświęcony na drożdżówki z budyniem nie jest czasem straconym. Zapach ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu, będzie zawsze zapowiedzią wspaniałych doznań kulinarnych dla Waszego podniebienia. Ten zapach, ten smak… i nie tylko, bo to nie wszystko, a jeszcze wanilia, zresztą… sami
mojewypiekiinietylkotaką furorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną wersję. Tym razem postawiłam na nadzienie z dodatkiem soczystych gruszek. Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie. Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : ( 10 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier(...)gotujemy na wolnym ogniu , aż zacznie się gotować. Dodajemy cukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy. KRUSZONKA : Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków. Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie. Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek. Posypujemy kruszonką
Ostra na SłodkoSezon na ciasta drożdżowe z owocami minął, jednak czasami ochota na pewne rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku. W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić J Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie i rozpływa się(...)ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto. Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką Składniki: Ciasto 500 g mąki ( najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych ( typu 500 lub 550 ) 150 g cukru 100 g masła 5 żółtek 1 szklanka mleka cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Zaczyn: 2 opakowania suchych drożdży (po 7g) 1 łyżka
Mania GotowaniaStrucla z marmoladą... Puszyste, pachnące i pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Słodka, różana marmolada wewnątrz. A na wierzchu waniliowa kruszonka. Idealna do kawy! Zapraszam! Składniki: Ciasto: 750 g mąki pszennej; 2 jaja; 300 ml mleka; 90 g białego cukru; 8 g cukru wanilinowego; 100 g miękkiej margaryny; Łyżeczka soli; 3 łyżeczki suchych drożdży (tj. 12 g); 300 g marmolady (u mnie(...)mieszankę wlać do przygotowanego dołka w misce z mąką i drożdżami. Dodać margarynę i sól i wyrobiać miękkie i elastyczne ciasto. Ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość wolno. Po upływie tego czasu ciasto ponownie, bardzo krótko wyrobić (ja wyrabiam
Gospodyni MiejskaBułki drożdżowe są bardzo podobne w przygotowaniu do cebularzy rolls , czy też pizza rolls. B ułeczki te są poręczne, są na kilka kęsów, świetnie pasują też na spotkanie ze znajomymi czy na piknik. Będą idealne do piwa. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Mimo, że zrobiłam ich całą blaszkę 16 sztuk, to nic nie zostało. Można je zrolować(...)kostkę żółtą i czerwoną paprykę, kawałki salami i żółtego sera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostatnim śliwkowych poście wspomniałam, że będę przymierzać się do zrobienia tarty. Tak się za nią zabierałam, że ni stąd ni zowąd zamiast tarty powstało drożdżowe ze śliwkami. A zmianę planów ‚zawdzięczam’ koleżance. Wczoraj wspomniała, że ma ochotę na drożdżowe i w tym samym czasie odczułam ogromnego smaka na drożdżówkę, zachcianki co najmniej jak u kobiety w ciąży(...)trzy i gotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować
Made By Mom And Sonkapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą na wigilijnym stole :) PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Zaczyn do ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli - 1 jajko(...)gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest to rzecz łatwa, więc nie zniechęcajcie się jak coś nie wyjdzie. Ja za pierwszym razem podchodziłam chyba 3 razy do ciasta, wkurzona jak diabli. Ale praktyka czyni mistrza :) Mleko
Zgrabne Gotowanie