drożdżowe - 16813 przepisów (strona:118/1121)

Oponki drożdżowe 92

smażenia lukier – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki zimnej wody kandyzowana skórka pomarańczowa – skórka z 1 dużej pomarańczy – 1 łyżka cukru zwykłego Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże zasypać łyżką cukru rozetrzeć a następnie zalać ciepłym mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać łyżkę mąki i wymieszać dokładnie aby nie powstały grudki. ( cukier, mleko oraz mąkę(...)rozczynu). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (ja wyrabiam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować

I LOVE LIFE
Pączki 101

Pączki z marmoladą i skórką pomarańczową są idealnym wypiekiem na Tłusty Czwartek. Puchate ciasto, dużo marmolady i lukier cytrynowy to u mnie warunek udanego drożdżowego wypieku. Kandyzowaną skórkę pomarańczową możesz zastąpić cytrynową lub tartymi orzechami. Wbrew pozorom pączki domowe nie są trudne do zrobienia, lecz czasochłonne. To mój sprawdzony przepis na pączki, po który zawsze sięgam. Z przepisu wychodzi(...)kuchenną i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Przykrywam garnuszek ściereczką. Najczęściej nagrzewam piekarnik do temperatury nie wyższej niż 35 st. C i tam wstawiam zaczyn. Poniżej zaczyn drożdżowy przed i po wyrośnięciu. Masło roztapiam w małym rondelku, lekko studzę. Żółtka ubijam mikserem przez 2 minuty. Do ubitych żółtek dodaję zaczyn oraz resztę składników (a także wódkę jeśli dodaję

Zasmakuj Kuchni
Pączki na kwaśnej śmietanie 106

utarte żółtka. Za pomocą robota kuchennego z hakiem lub ręcznie wyrabiać kilka minut jednolite i sprężyste ciasto. Wlać masło wymieszane z wódką, ponownie wyrobić, aż masło się wchłonie. Drożdżowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto na pączki wyłożyć na blat, zagnieść i rozwałkować na grubość(...)ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia. Z podanych proporcji wycięliśmy 23 pączki. W dużym garnku powoli rozgrzać smalec do temperatury 180 o C. Włożyć kilka drożdżowych krążków (górą do dołu), przykryć pokrywką, smażyć w temperaturze ok. 175 o C – tak, aby nie wzrosła powyżej 180 o C i nie spadała poniżej

niecodziennikpary
Akademia pieczenia chleba: CHLEB nr 1- drożdżowy chleb pszenny 104

klika przepisów, ale zaczniemy wszystko od początku, od podstaw. Otwieram „akademię pieczenia chleba”. Co tydzień w piątek dodam nowy przepis na chleb, na początku będą to wypieki drożdżowe (chleby, bułki, chałki itd.), bo są dużo łatwiejsze i naprawdę trzeba się postarać, aby nie wyszło. A tak jeszcze z historii, to najstarszy, jaki odnaleźli archeologowie chleb pochodzi z Krety(...)będzie pulchniejszy. Jeżeli nie masz „przesiewaczki” równie dobrze możesz przemieszać mąkę rózgą, a nawet widelcem. W kubku rozpuść drożdże z cukrem w połowie ilości wody. Dodaj zaczyn drożdżowy (rozpuszczone drożdże w wodzie) do przesianej mąki, dodaj resztę wody i sól. Wymieszaj dokładnie ciasto dużą łyżką (drewniana najlepiej tu się sprawdzi). Miskę w ciastem przykryj szczelnie folą spożywczą

greenscarf
Wieniec drożdżowy z marcepanem i żurawiną na skandynawską nutę 106

spotkania pod gałązką jemioły dzieli nas już tylko parę dni. Jeżeli szukacie jeszcze jakiejś pysznej zimowej słodkości na świąteczne dni, to dziś przychodzę właśnie z taką propozycją! Przepiękny wieniec drożdżowy pełen słodko-kwaśnego nadzienia i cynamonowego aromatu. Między puszystymi splotami ciasta wiją się różowe wstęgi pełne smaków świątecznej Skandynawii, bo właśnie tam marcepan i żurawina rozpieszczają spragnione podniebienia zimowych łasuchów(...)drożdżowy smakołyk nie tylko pięknie się prezentuje ale i wypełnia policzki świąteczną radością :) Ciężki smak migdałów zamkniętych w marcepanie wspaniale komponuje się z lekko kwaśną świeżą żurawiną. Całość domyka cynamon, wprowadzając ogrom przytulności i świątecznego klimatu w każdym kęsie. Brakuje tylko trzaskającego ognia w kominku drewnianej chatki, wysokonogich lasów przykrytych białymi czapami śniegu i odgłosu świątecznych dzwonków ;) Niech zatem będzie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zakręcona baba drożdżowa z kakao 73

Uwielbiam drożdżowe wypieki i niezawodny przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem kremówki, mój ulubiony. Tym razem prosta baba drożdżowa, zakręcona niczym rolada, z cukrem i kakao w środku, upieczona w formie z kominem. Można również upiec na blasze, w formie wieńca. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 szklanki mąki  100 g masła 25 g drożdży świeżych 0,5 szklanki mleka

Kocham..lubię..gotuję..
Bejgli z orzechami włoskimi 128

Bejgli to tradycyjna węgierska rolada zrobiona z ciasta drożdżowego, wypełnionego orzechami włoskimi lub makiem. W okresie świątecznym nie ma chyba domu na Węgrzech, w którym nie podaje się tejże rolady. Cechą charakterystyczną bejgli jest tzw. marmurkowa skórka, która tworzy się na cieście po jego upieczeniu. Taką skórkę uzyskuje się poprzez smarowanie ciasta drożdżowego osobno najpierw żółtkiem a następnie białkiem jajka(...)się zdarzyć, iż pomimo nakłucia ciasta nadal popęka. W takich sytuacjach gorące jeszcze bejgli należy ułożyć na prosto, docisnąć po bokach i pozostawić do wystygnięcia. Szukasz przepisów na rolady drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę makową. The post Bejgli z orzechami włoskimi appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Racuchy drożdżowe na jogurcie 95

Lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na jogurcie to idealne danie na śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Prosty i łatwy do przygotowania posiłek, który z odpowiednimi dodatkami staje się pyszną przekąską. Nawet najprostsze danie może stać się niezapomnianym, jeśli podamy je z odpowiednio dobranymi smakowo i jakościowo dodatkami. Zawsze staram się, aby na zimę były zrobione(...)niezapomnianym daniem. Syrop nadał cudownego malinowego smaku śmietance, a pigwa herbacie, która rozgrzała i uzupełniła cały posiłek. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie i smażenie Składniki na drożdżowe racuchy na jogurcie: (składniki o temperaturze pokojowej) 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki masła 3 łyżki

Kuchcik gotuje
Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami - bułeczki pełne światła 115

ciepłem, dobrem, i życzliwością, zapalam świeczki, sączę herbatę z ulubionego kubka, otulam się słowami dobrych książek i poezją oraz nade wszystko przytulnymi smakami i aromatami. Tym razem jesienne bułeczki drożdżowe zapiekane z kremem i owocami :) Mięciutkie i rumiane z dołkiem po środku, który po brzegi został wypełniony słodką masą z orzechów laskowych i soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe w smaku(...)ciepłe w zapachu, który wypełnia jesienną słodyczą najciemniejsze zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu o pięknym zapachu i lekkiej konsystencji, a na końcu przyjemne kulanie bułeczek i wykańczanie całości ociekającymi słodyczą cząstkami gruszek. Po upieczeniu zostaje już tylko rozkosz podniebienia, jak obiecywał autor przepisu - Michał z  rozkoszny.pl

Kuchnia w Słońcu Skąpana
STRUCLA DROŻDŻOWA Z NADZIENIEM WIŚNIOWYM 75

Uwielbiam ciasta drożdżowe, nie wiem dlaczego ale mam do nich ogromny sentyment. Takie ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem, drożdżowe ciasto, kubek mleka lub kakao a teraz filiżanka kawy lub herbaty :) Pyszne, pulchne, miękkie ciasto wypełnione przepysznym nadzieniem wiśniowym a na wierzchu kruszonka. Uwielbiam drożdżowe ciasta nie tylko za smak ale i zapach podczas pieczenia. Składniki na jedną formę keksówkę

Zrób to smacznie
Chałka drożdżowa z kardamonem 87

jajka. Kolejną zmianą w stosunku do oryginalnego przepisu było zostawienie ciasta do ponownego wyrośnięcia przed pieczeniem. I nie posypywałam jej cukrem przed pieczeniem… i to wszystkie zmiany. Chałka drożdżowa z kardamonem jest zdecydowanie warta polecenia Chałka drożdżowa z kardamonem Składniki na 1 dużą chałkę: (ja robiłam z połowy tej porcji) 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży(...)folię. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (ja piekłam w 180 stopniach) Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego Artykuł Chałka drożdżowa z kardamonem pochodzi z serwisu UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Bułeczki cynamonowe ze śliwkami 111

wiódł Cobbler ze śliwkami, o którym pisałam tutaj ładnych parę lat temu i do którego możecie wrócić TUTAJ . Ale były też bułeczki pełne jesiennego romansu wszechczasów. Między mięciutkimi zwojami drożdżowego ciasta przeplatały się kawałki soczystych śliwek i słodki cynamon. Lepki sok z owoców połączonych z cukrem, stworzył lekką glazurę na spodzie bułeczek i obklejał palce śliwkową poezją. Przytulny zapach drożdżowych(...)zaczyn - rozpuść drożdże w letnim mleku z cukrem i odstaw na 15min. 2. W misce wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem i solą. 3. Dodaj do mąki jaja i zaczyn drożdżowy - rozpocznij zagniatanie ciasta. 4. Do wstępnie zagniecionego ciasta dodaj roztopione masło, zagniataj do uzyskania jednolitego, miękkiego i elastycznego ciasta (ok.10min). 5. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 101

sezonie na śliwki nie może zabraknąć u mnie w domu drożdżowego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Bardzo smaczny pomysł na umilenie sobie czasu przy filiżance kawy czy chociażby pomysł na śniadanie zamiast drożdżówki do kubka mleka. Jak dla mnie śliwki są bardzo wdzięcznym owocem do każdego rodzaju wypieku, pięknie pasują do ciast drożdżowych jak [...] Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto śliwkowe 93

Drożdżowe ciasto śliwkowe trochę inaczej, czyli z migdałowym sosem Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¾ szklanki mąki ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g masła 5 dag drożdży 1 jajko 1 szczypta soli Uwaga: szklanka 200 ml Masło rozpuszczam, a mleko delikatnie podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki i zasypuję 1 łyżką cukru. Do miski wsypuję mąkę, dodaję resztę cukru, jajko(...)mieszam chwilę i dolewam śmietankę. Gotuję około 5 minut. Do masy dodaję płatki migdałów, mieszam i odstawiam. Następnie wykładam blaszkę (30 x 40 cm) papierem do pieczenia, wylewam ciasto drożdżowe, rozprowadzam równomiernie po blaszce (najlepiej zwilżoną dłonią) i ponownie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie układam śliwki na cieście, wylewam sos migdałowy i wstawiam ciasto

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania