drożdżowe - 16813 przepisów (strona:124/1121)

Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami 157

Stuten, regionalny (Nadrenia, Hesja, Westfalia) przysmak - to nic innego jak niemiecki drożdżowy chlebek rodzynkowy. Blisko mu smakowo do naszej chałki. Nie jest jednak pleciony jak chałka, ale zawsze upieczony w kasetowej foremce, z apetycznym nacięciem na górze i usiany mnóstwem rodzynek. Stuten od chałki różni także struktura ciasta, jest bardziej zwięzła. Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekłam(...)jeszcze ciast drożdżowych to było najczęściej kupowane przeze mnie pieczywo. Dalej uwielbiam drożdżowe wypieki teraz jednak tylko domowe, bo wiadomo te sklepowe nie mogą się z nimi równać, dlatego Stuten jem już tylko z domowego wypieku. Poza tym mój domowy jest z mąki orkiszowej, a takiego nie kupisz nawet w najlepszej piekarni. W Niemczech obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole, choć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity 194

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wieniec drożdżowy z masą z białego maku 118

Dzisiaj mam dla Was totalnie pyszny hit, drożdżowy wieniec z masą z białego maku. Muszę Wam powiedzieć, że uwielbiam biały mak, ma on tak pyszny smak, całkowicie inny od niebieskiego maku. A masa z białego maku z dużą ilością marcepanu i migdałów po prostu wywala kubki smakowe w kosmos. Polecam Wam taki wieniec zrobić sobie albo na Święta albo(...)składnikami. Masę najlepiej zostawić na noc w lodówce. Aromaty się uzupełnią. Do masy o temperaturze pokojowej dodaj 1 jajko. Całość wymieszaj w misie robota na wolnych obrotach. Ciasto drożdżowe na wieniec ( z tej ilości otrzymasz dwa wieńce) - 500 g mąki pszennej tortowej + ewentualnie do podsypywania - 50 g drożdży - 1/2 szkl cukru - 4 żółtka - 2 białka - 120 ml mleka

SMYKWKUCHNI
Choinka drożdżowa z serem i makiem 113

Choinka drożdżowa z serem i makiem Wspaniałe połączenie ciasta drożdżowego oraz masy makowej i serowej. Ciasto jest przepyszne, proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 300g masy makowej z puszki 200g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego) 1 żółtko 2 łyżeczki(...)ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Choinka drożdżowa z serem i makiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Bolo Rei - portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe 148

chciano nas lepiej zapoznać z kulturami innych krajów. Właśnie wtedy wylosowałem Portugalię i przeczesując Internet w poszukiwaniu względnie prostego, jak na dwunastolatka, przepisu znalazłem właśnie Bolo Rei — królewskie ciasto drożdżowe. To była chyba jedna z pierwszych drożdżówek, jaką upiekłem i chyba nawet mi się udała, bo nie pamiętam, żadnych tragicznych historii z nią związanych. Od tego czasu o Bolo(...)trochę zapomniałem, aż odkryłem je na nowo, będąc w Portugalii i zajadając się nim wraz z kieliszkiem Porto obok. Co takiego niezwykłego jest w tym cieście drożdżowym? Przede wszystkim całe mnóstwo bakalii nasączonych wcześniej w słodkim winie, od których ten wieniec aż się ugina. Bolo Rei piecze się w okresie od Bożego Narodzenia, aż do Święta Trzech Króli. Stąd również

Food Square
NAJLEPSZE NA ŚWIECIE DYNIOWE DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ I ORZECHAMI 103

Setki, a nawet chyba już tysiące razy mówiłam Wam jak bardzo jestem zakochana w cieście drożdżowym. Puszyste drożdżówki ostatnio wypiekam do kilka dni kombinując jednak z nadzieniami, dodatkami i sposobem zaplatania. Ostatnio, zainspirowana internetowym, drożdżowym konkursem przygotowałam przepyszne drożdżówki z dodatkiem puree z dynii. Nadziałam je masą makową ( oczywiście domową! ) i chrupiącymi orzechami. Zostały okrzyknięte przez rodzinę i znajomych jednymi(...)najlepszych jakie w życiu jedli, a jakie ja w życiu zrobiłam! Z całą pewnością będę je powtarzać, a ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dynii stanie się jednym z ulubionych. Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 650 g * mleko 3,2% – 125 ml * masło – 125 g * świeże drożdże – 50 g * cukier – 0,5 szkl * puree

Ostra na Słodko
Drożdżowy wieniec dyniowo-cynamonowy 92

Sprawdzone nie raz, nie dwa, moje ulubione dyniowe ciasto drożdżowe na chałkę , wykorzystałam do upieczenia wieńca pachnącego cynamonem. Wygląda efektownie, więc z powodzeniem, można go upiec, gdy spodziewamy się gości. Jest też mało słodki, jak większość moich drożdżówek, więc sama podałam go na śniadanie. Po dwóch dniach, gdy ciasto było już przesuszone, zrobiłam z niego pyszne tosty francuskie. Nic się(...)zmarnowało :) Jeśli jesteście fanami cynamonek, dyniowych wypieków lub ciast drożdżowych, to koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało :) ciasto: 420 g mąki pszennej 20 g drożdży 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki puree z dyni łyżka cukru 2 łyżki rozpuszczonego masła 1 jajko nadzienie: łyżka masła klarowanego kopiasta łyżeczka cynamonu łyżka konfitury dyniowo-pomarańczowej (lub łyżka cukru trzcinowego i skórka

Mienta blog
Strucla drożdżowa z orzechami 129

kilkanaście lat. A jaki będzie listopad? Oby nie ponury, bo wtedy energia ulatnia się ze mnie w okamgnieniu. Na chłodniejsze wieczory mam sposób - kubek rozgrzewającej herbaty albo kakao, kawałek drożdżowego ciasta - i życie od razu nabiera smaku. Strucla drożdżowa z orzechami wyjątkowo wpisuje się w jesienną aurę, a swoim smakiem osłodzi każdy listopad (a nawet i całą zimę:) Strucla drożdżowa

Obiad gotowy
Drożdżowe racuchy z jabłkami 233

Drożdżowe racuchy z jabłkami najczęściej robię na śniadanie. Wtedy ciasto drożdżowe przygotowuję wieczorem, przed pójściem spać. Odstawiam na parapet i … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowe <span>racuchy z jabłkami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką oraz "Portugalka" 149

wiaderka z opadającymi jabłkami (i gruszkami). I codziennie wymyślam sposób na ich przerobienie. Dziś zajadaliśmy się żabimi mordkami z Sielca , a kilka dni wcześniej upiekłam ciasto "imprezkowe" ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek i kruszonką. Ciasto znikało w oka mgnieniu głównie za sprawą pewnego młodego człowieka, który wciąż prosił o dokładkę 😉 Piekłam je z myślą o naszej wspólnej imieninowej "imprezce" 😉 Składniki(...)miski wlać namnożone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać chłodne, stopione masło. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego zagnieść składniki kruszonki i wstawić ciasto do lodówki oraz obrać i pokroić jabłka na duże kawałki (u mnie ćwiartki i ósemki). Ciasto drożdżowe ponownie lekko wyrobić i rozłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe rożki z kabanosem – na przyjęcie lub piknik 186

Drożdżowe rożki z kabanosem. Idealne na przyjęcie lub piknik. Smaczne zarówno same, jak i w towarzystwie domowych sosów. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym. Drożdżowe rożki z kabanosem są naprawdę proste w przygotowaniu. U mnie to hit każdego spotkania, przyjęcia czy pikniku. Często przygotowuję je również od tak, gdy mamy ochotę na coś dobrego. Rożki można zjeść zarówno(...)dołu (będą wówczas inaczej wyglądać, bardziej jak ruloniki, ale będziecie mieli pewność że się nie rozwiną). To jest wyłącznie kwestia gustu i wprawy przy sklejaniu rożków. Nasze drożdżowe rożki z kabanosem pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja zazwyczaj pierwsze 10 minut piekę w ustawieniach grzanie góra-dół, a potem włączam termoobieg. Pieczemy do uzyskania ładnego złoto

Słodkie okruszki
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 190

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Rogaliki te upiekłam na piknik nad jeziorem.Sprawdziły się rewelacyjnie, cieszyły się ogromnym powodzeniem i wszystkim bardzo smakowały. Są bowiem mięciutkie, puszyste i delikatne, i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować(...)termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
drożdżówka ze śliwakmi 130

ustach rozpływają to sami możecie sobie wyobrazić, że aż żal nie przerabiać na cokolwiek. A jak przerabiać to prócz przetworów, które właśnie pyrkają na kuchni, najbardziej oczekiwane jest ciasto drożdżowe. Tymczasem zamiast ciasta są drożdżówki. Przez większość uwielbiane, przez Miśkę hmmm no bez śliwek zje 😅 A że w Thermomixie wyrabianie ciasta drożdżowego to chwila, to co weekend ciasta drożdżowe królują

Gotowanie z pasją
Bułeczki z płynącym serem 105

Nawet gorąco! Przyszło lato, a wraz z nim jesienna wręcz pogoda.. Coś się przyrodzie pomieszało, ewidentnie.  Jak jest zimno, to my mamy smaka na wszystko co drożdżowe. Drożdżowe bułeczki z roztopionym w środku serem i kremem z suszonych pomidorów to to, co sprawiło, że na naszych twarzach pojawił się uśmiech. :) Potrzebujemy: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego

MamaOskarka
Drożdżówki z rabarbarem 197

dobrego z niego wyczarować polecam proste jogurtowe ciasto lub puszyste babeczki z rabarbarem . Z podanych niżej proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość to trochę za mało miejsca. Drożdżówki z tej ilości ciasta najlepiej upiec w dwóch turach i jak zwykle(...)druga zostawiona na blacie w kuchni będzie ładniejsza i lepiej wyrośnięta – drożdżowe po prostu nie lubi pośpiechu, warto o tym pamiętać! Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania