drożdżowe - 16813 przepisów (strona:115/1121)

Brunsviger - duńskie ciasto drożdżowe z cukrową skorupką 36

deszczem do suchej nitki są zupełnie skrajne i zmieniają się z dnia na dzień, to przychodzę dziś do Was ze słodkością dobrą na każdą pogodę :) Brunsviger, czyli duńskie ciasto drożdżowe pełne zagłębień i dołków wypełnionych maślano-cukrową polewą, która w piekarniku zmienia się w karmelową skorupkę z wilgotną warstwą cista. Mięciutkie ciasto i chrupiący wierzch, który przyjemnie chrzęści pod zębami(...)duńskie ciasto z wyspy Funen, gdzie urodził się Hans Chrustian Andersen, jest często serwowane na śniadanie w towarzystwie filiżanki kawy :) Jeśli masz zatem ochotę na przytulność w postaci drożdżowego ciasta z cukrową skorupką, nie daj się prosić i upiecz Brunsviger! Brunsviger - duńskie ciasto drożdżowe Potrzebujesz: • 240 ml ciepłego mleka • 25g świeżych drożdży • 30g cukru • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 420g

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Proste rogaliki drożdżowe z marmoladą 35

Zapraszam na nowy przepis - pyszne i proste rogaliki drożdżowe z marmoladą , które można nadziać czym się chce. Ciasto drożdżowe jest delikatne i bardzo miękkie dzięki dużej ilości masła i śmietany , dlatego rogaliki znikają błyskawicznie. Jednak należy mieć na uwadze, że jak każdy wypiek drożdżowy, na drugi drugi dzień rogaliki będą już nieco twardsze, ale nadal pyszne

Kawa z mlekiem
Cynamonki z truskawkami na święto lata 35

jednym z najhuczniej obchodzonych dni przez szwedów w roku, z wiankami na głowachm, wśród zieleni, uśmiechów i truskawek :) I tym radosnym czasem inspirowałam się, piekąc truskawkowe cynamonki. W pulchne drożdżowe ciasto z cynamonem zawinęłam soczyste truskawki i odrobinę migdałów, które od czasu do czasu wesoło chrupią. Mięciutkie w środku, soczyste w każdym kęsie i delikatnie chrupiące z wierzchu cynamonki wypełnione(...)spotkanie z ulubionymi ludźmi. Do tego jeszcze w zwieńczeniu śmietankowy serek mascarpone połączony z jogurtem i miodem, które wspaniale łączą się z truskwakami i można odpłynąć na puszystej, drożdżowej chmurce rozkoszy. A jeśli macie ochotę na więcej owocowych pomysłów na cynamonki, koniecznie sprawdźcie te z jagodami i fioletowym sosem ! :) Cynamonki z truskawkami Potrzebujesz: Na ciasto drożdżowe 25g świeżych drożdży

Kuchnia w Słońcu Skąpana
MIĘCIUTKIE ROGALE DROŻDŻOWE. Z JABŁKAMI 38

Uwielbiam drożdżówkę, drożdzówki, drożdżowe rogaliki, i właściwie wszystko co na drożdżach 😍 Dla mnie najpiękniejszy zapach to właśnie zapach zapach drożdżowego ciasta bądź chleba, dochodzący z piekarnika... A jak się coś lubi, to wiadomo, robi się to częściej niż mniej ulubione potrawy 😋 Tak więc u mnie na blogu drożdżowych wypieków sporo, bo kocham i robić i jeść 💓 Dziś zapraszam na mięciutkie

Walijskie Pichcenie
Jabłka w cieście drożdżowym 40

Dobrze wiecie, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną w każdej formie! W formie ciast, drożdżówek, wypieków na słodko, przysmaków na słono, ciast na ostro i w formie pizzy czy też foccacci. Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne jabłka w cieście drożdżowym. Takie racuszki! Idealne zarówno na leniwe, słodkie śniadanie, jak i np. obiad na słodko czy słodki podwieczorek. Smakują(...)wyrośnięcia! Jabłka kroimy w plastry, obtaczamy w wyrośniętym cieście. Smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem. Podajemy na gorąco z cukrem pudrem! Smacznego! The post Jabłka w cieście drożdżowym first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką 42

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Przepis na pyszne domowe drożdżówki na delikatnym puszystym cieście drożdżowym z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym …samo dobro, palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzi 7 pysznych drożdżówek. Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Składniki na 7 szt.: 150ml mleka 410g mąki pszennej 20g drożdży 40g masła (roztapiamy i studzimy) 40g cukru(...)jedno żółtko (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do posmarowania drożdżówek) dodajemy również cukier, i szczyptę soli, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawiamy

Księga-Smaku
Zajączki drożdżowe 45

Macie ochotę na zajączki na wielkanocnym stole? Smok poleca pyszne i bardzo efektowne zajączki drożdżowe. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/kroliczki-drozdzowe-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/kroliczki-drozdzowe-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/kroliczki-drozdzowe-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 saszetka suchych dro\u017cd\u017cy,\r","0,5 szklanki ciep\u0142ego mleka,\r","0,5szklanki cukru(...)posmarowa\u0107 nim zaj\u0105czki.\r","Piec 25 minut w 180st.\r"],"recipeYield":"12","keywords":"bu\u0142ki,dro\u017cd\u017cowe,s\u0142odkie bu\u0142ki,Wielkanoc,zaj\u0105czki"} Drukuj Zajączki drożdżowe Porcje: 12 Składniki: 1 saszetka suchych drożdży, 0,5 szklanki ciepłego mleka, 0,5szklanki cukru, 600g mąki, 1 jajko, 0,5 szklanki ciepłej wody, 0,25 szklanki oleju, sól

Bardzo Gruby Smok
Szwedzka semla szafranowa 79

rozpływa się w ustach. Dlatego mój wybór to brioche z pokaźną dozą masła. Semla szafranowa to słodka bułka nadziewana marcepanem i bitą śmietaną, podobnie jak tradycyjna semla, gdzie do drożdżowej bułki dodaje się sporo kardamonu. Jeśli wolicie ten wariant to wybierzcie przepis na semla z marcepanem . Osobiście jestem wielką fanką szafranu i dlatego w tym roku postanowiłam wykonać ten deser(...)często można znaleść w kupnym marcepanie. Innym składnikiem tego szwedzkiego deseru jest bita śmietana. Nie słodzę śmietany, ponieważ masa migdałowa jest bardzo słodka. Nieco cukru dodaję również do ciasta drożdżowego. Warto spróbować coś innego i upiec szwedzką semla na tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków. Polecam przepis! Semla szafranowa 8 sztuk Składniki: 400 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży

codojedzenia
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera! 55

serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! A wszystko to za sprawą dwóch składników, zblendowanego ziemniaka, który nadaje konsystencji sosu serowego, oraz oczywiście płatków drożdżowych, nadających pyszny serowy posmak! Do tego kilka dodatków, dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i konsystencji i bez wątpienia można nieźle oszukać bliskich Proponuję przygotować go na imprezę, a następnie spytać(...)żadnego z tych składników tam nie ma! Koniecznie zobacz również pozostałe przepisy na wegańskie przekąski Przepis na sos serowy z ziemniaka Składniki 4 ziemniaki (300 g*) ½ szklanki płatków drożdżowych (33 g) łyżeczka soli 4 łyżki oleju lub oliwy (40 g) 2 łyżki wody ** (20 g) Opcjonalnie marchewka (70 g*) ½ łyżeczki czosnku w proszku ⅔ łyżeczki papryki wędzonej ½ papryki ostrej lub chilli

WegePrzepis
Kręciołki drożdżowe z parmezanem i pietruszką 69

Minimum składników, maksimum smaku! Tak mogłabym podsumować te drożdżowe bułeczki z natką i parmezanem. Jeżeli jesteście fanami drożdżowych smaków, zachęcam do przygotowania takich kręciołków. Sam kształt możecie wybrać dowolny. Ten konkretny, wybrany przeze mnie, kojarzył się mojemu mężowi w sprośny sposób, więc nie musi to być właśnie ten Ja chciałam po prostu zrobić coś innego Dodam też, że ciężko było(...)Same bułeczki wyszły tak dobre, zwłaszcza zaserwowane z sosem czosnkowym, że nie byłam w stanie sprawdzić jak smakują następnego dnia, czy choćby po przestudzeniu. Wszystkie zniknęły błyskawicznie. Wykorzystałam ciasto drożdżowe z przepisu na pizzowe świderki i taki też kształt możecie wybrać do swoich kręciołków. Ciasto: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 00, do pizzy) 7 g suchych drożdży instant

Smaki Na Talerzu
Drożdżowe koszyczki kebabowe 277

Przepis na takie drożdżowe koszyczki wypełnione pysznymi dodatkami wypatrzyłam kiedyś na stronie przyślij przepis. Od razu pomyślałam, żeby je wypróbować! Początkowo chciałam się mocno zainspirować i przygotować swoje ciasto, ale okazało się, że wyrosło tak mocno, że nie można już było nawet myśleć o nazwaniu ich „koszyczkami”. Po prostu wypełniły całą przestrzeń formy, w efekcie czego otrzymałam bułeczki(...)odłożyłam do pojemniczka i wstawiłam do lodówki – mam wrażenie, że na drugi dzień były równie smaczne o ile nie smaczniejsze. Idealna opcja śniadaniowa. Serdecznie polecam Wam takie koszyczki drożdżowe jako pomysł na niebanalną kolację lub imprezową przekąskę. Super sprawdzą się też na Sylwestra. Mam nadzieję, że nie zrazi Was długa lista składników. Jeśli przygotujecie tylko jeden rodzaj sosu też

Smaki Na Talerzu
Paszteciki z kapustą i grzybami 50

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Paszteciki wigilijne to puszyste, drożdżowe paszteciki z fraszem z kapusty i grzybów. Tak przygotowane paszteciki możemy podać zarówno jako dodatek do wigilijnego barszczu, albo jako samodzielne danie. Jednak paszteciki z kapustą i grzybami to nie tylko danie przeznaczone na wigilię, tak przygotowane paszteciki możecie również podać na inne spotkania(...)imprezy. Paszteciki z kapustą mogą być świetnym pomysłem na przystawkę. Idealnie smakują podawane na ciepło, jak i jedzone na zimno. Paszteciki można przygotować z ciasta drożdżowego, a jak nie mamy czasu to na bazie ciasta francuskiego. Na wigilię paszteciki przygotowuję z suszonych grzybów, natomiast na inne okazje, jak nie macie pod ręką grzybów to możecie wykorzystać pieczarki. Paszteciki z kapustą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozpustne rogale z łososiem 47

liści i mokrej ziemi po jesiennych deszczach i wszystkich odcieni żółci, złota i pomarańczy będę wracać i znurzać się w nich miękko bez opamiętania, jak palce w pulchnym cieście drożdżowym, z którego powstały rozpustne rogale. W objęciach cienkiego ciasta tulą się do siebie same pyszności. Tu drobno siekany łosoś łączy się ze szpinakiem w kremowej rozkoszy podbitej smakiem wyrazistego żółtego(...)sera. Drożdżowe księżyce w kolorze jesiennego złota, wypełnione po same końce treściwym i pysznym nadzieniem to wspaniała opcja na ciepłą kolację, drugie śniadanie na wynos, a także na plenerowe wojaże w szeleszczących liściach z biesiadą pod jesiennym niebem. Proste, sycące, smakują wspaniale na ciepło i na zimno, z jogurtowym dipem i bez niego także :) Chodźcie zwinąć kilka złocistych rogalików

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania