bolognese z tofu Składniki na dwie porcje: dowolna ilość makaronu spaghetti, zaleca się ok. 80 – 100 g suchego makaronu na osobę 300 g tofu naturalnego 4 łyżki płatków drożdżowych pół łyżeczki sproszkowanego czosnku łyżeczka papryki wędzonej 3 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy pomidory w puszce szklanka passaty pomidorowej średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Zacznijmy(...)tofu: na początek wyjmij je z opakowania, połóż na papierowym ręczniku i odciśnij nadmiar wody. Pozostaw je na chwilę. W tym czasie w miseczce wymieszaj przyprawy: płatki drożdżowe, wędzoną paprykę oraz sproszkowany czosnek. Do większej miski rozkrusz tofu, dodaj do niego przyprawy oraz sos sojowy i oliwę. Całość wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na niej tofu. Powinno
365 dni dookoła kuchnimnie wczoraj naszło na drożdżowe z serem. Zrobiłam bułeczki. Oczywiście były pyszne. Ja po prostu uwielbiam, połączenie drożdżowego z serem. Jeśli też lubicie takie połączenie, to konieczne spróbujcie tych bułeczek. Miękkie ciasto drożdżowe, nadzienie serowe, a na wierzchu kruszonka. Coś pysznego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 30 g. drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju
Agusiowe smakołykiTaki deser mogłabym jeść każdego dnia Racuchy drożdżowe są pulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe A do tego można je przygotować w 30 minut ! Przepis na te racuchy drożdżowe znalazłam na starych skrawkach wyciętych z gazety przez mamę. Składniki na około 10 sztuk: 1 ½ szklanki mąki 2 dag drożdży(...)rodzynki i ponownie mieszam). Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto. Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPączki z lukrem cynamonowym i orzechami: Tym razem polecam Wam mój przepis na delikatne, puszyste pączki oblane lukrem cynamonowym i posypane orzechami. To pączki są drożdżowe z nadzieniem różanym, ale bez nadzienia też są pyszne za sprawą lukru z cynamonem. Pączki jeszcze na drugi dzień wciąż są świeże. Polecam zrobić je na karnawał, czy na Tłusty, są łatwe do przygotowania(...)podwójną porcję. Gwarantuję, że wszystkim będą smakować!. Po upieczeniu nadziałam je różaną konfiturą za pomocą cienkiej szprycy, ale takie bez farszu pączki też są pyszne. Polecam tez przepisy na drożdżowe Pączki mini obtoczone cukrem albo przepis na najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini lub oponki serowe z lukrem . Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięozdobny kleksik budyniowej masy na wierzchu. Naprawdę proste w przygotowaniu i o przepięknie pachnącym cieście. A potem…potem to już czysta poezja i przyjemność brylowania między teksturami miękkiego ciasta drożdżowego, leciutko chrupiącego wierzchu i kremowego, budyniowego nadzienia z wyraźną waniliowo-śmietankową nutą. Gdzieś z tyłu głowy majaczą przydrożne cyprysy z toskańskich pocztówek. Na kremowej chmurce budyniu można daleko odpłynąć(...)tego: olej do smażenia cukier kryształ Sposób przyrządzenia: 1. Drożdże rozpuść w letnim mleku z cukrem. 2. Żółtka ubij z jajkiem na puszystą masę i połącz z zaczynem drożdżowym. 3. W dużej misce umieść mąkę i dodaj masę jajeczno-drożdżową - zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji. 4. Dodaj do ciasta masło, skórkę otartą z owoców i aromat - zagnieć bardzo dokładnie, przykryj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZachciało mi się bułeczek drożdżowych z budyniem, poszperałam trochę w necie i znalazłam, drożdżowe bułeczki z dodatkiem proszku do pieczenia.W przepisie było całe opakowanie, ale ja dałam 1 łyżeczkę.[Kiedyś już robiłam drożdżowe z proszkiem do pieczenia - klik ,ale to przez przypadek do ciasta wsypałam proszek do pieczenia zamiast cukru waniliowego.].W tych bułeczkach trochę też co nieco pozmieniałam
Moje domowe kucharzenieBułeczki drożdżowe z jabłkiem, mięciutkie, pełne jabłek i kruszonki. Nie ma szans żeby kupić takie w sklepie. Składniki 16 bułeczek: 600g mąki pszennej 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 2 opakowania suchych drożdży 100g roztopionego masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 jajka dodatkowo: jajko do wysmarowania bułeczek Składniki na nadzienie : około 8 średnich jabłek 3 łyżki cukru (opcjonalnie(...)można zamiast cukru dodać galaretkę cytrynową) Składniki na kruszonkę: szklanka mąki pszennej (około 150g) 100g masła pół szklanki cukru Przepis: W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże, cukier, masło, jajka, sól oraz mleko, Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość, Składanki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy. Odstawiamy
tyfranboxJeżeli chcecie zaskoczyć gości nietypowym wyglądem makowca to zachęcam do przygotowania drożdżowej gwiazdy. Uwierzcie mi na słowo - poniższe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Cały sekret tkwi w tym, aby odpowiednio pokroić oraz wywinąć kawałki drożdżowego ciasta. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 1 dużą gwiazdę: ciasto drożdżowe 0,5 kg mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki) 1/3 kostki świeżych
UgotowaćJutro w kościele katolickim obchodzone jest Objawienie Pańskie popularnie zwane świętem Trzech Króli. U mnie oznacza to podanie na stół Roscón de Reyes, ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii pieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty. Składniki : Masa makowa 200 g niebieskiego maku(...)wrzątku łyżka masła 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 60 g suszonych fig 2 łyżki miodu odrobina olejku migdałowego 2 białka Zaczyn drożdżowy 5 g świeżych drożdży 80 g mleka 90 g mąki orkiszowej typ 630 Mleko aromatyzowane 110 g mleka laska cynamonu skórka starta z pomarańczy skórka starta z limonki Ciasto 340 g mąki orkiszowej
Weekendy w domu i ogrodziePaszteciki grzybowe Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe paszteciki z grzybowym farszem. Idealne na święta do domowego czerwonego barszczu. Takie paszteciki śmiało możecie postawić obok tradycyjnych pierogów czy uszek. Paszteciki grzybowe sprawdzą się również na Sylwestra i inne przyjęcia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasto drożdżowe wychodzi miękkie i dobrze się z nim pracuje. A farsz, to wyłącznie(...)uzyskamy miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny, u mnie krócej). Ciasto krótko
Słodkie okruszkiStollen strucla bożonarodzeniowa - tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe Stollen strucla bożonarodzeniowa to tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii. Smażona skórka pomarańczowa i rodzynki namoczone w rumie, tureckie migdały oraz domowy marcepan sprawiają, że stollen jest przepyszny. Najsłynniejszy jest oczywiście dresden stollen - stollen drezdeński, ale przepisów na to niemieckie ciasto bożonarodzeniowe z bakaliami są tysiące. Również takich, w których(...)ciasto zawijany jest batonik z marcepanu. Przepis na stollen, mimo długiej listy składników, jest bardzo prosty, a ciasto robi się dość szybko.. Strucla drożdżowa z bakaliami może leżakować nawet 5 tygodni, ale nasza znika już po trzech dniach. Stollen strucla bożonarodzeniowa - przepis Cztery Fajery Stollen strucla bożonarodzeniowa składniki Bakalie 100 - 130 g rodzynek, mogą być różne rodzaje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPuszyste drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy, z pysznym farszem z maku z bakaliami. Bardzo efektowne i doskonałe w smaku. Już kiedyś mignęło mi gdzieś to ciasto, ale jak to w życiu bywa, jak nie przygotujesz od razu, to potem zapomnisz... Tym razem było inaczej. Natknęłam się na nie i od razu postanowiłam je upiec. I tak o to jest, piękna(...)czasochłonne, jak mogłoby się wydawać (całość zajmuje ok.2,5-3h), do tego pyszne w smaku. Warte każdej poświęconej mu minuty. Polecam, nie tylko na Święta :-) Składniki: Ciasto drożdżowe: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej tortowej) - 25g świeżych drożdży - 245g mleka (ok. 250ml) - 40g ksylitolu (lub cukru) - 20g cukru trzcinowego - 1 jajko - 60g masła - szczypta soli
Smaczne ZdroweWegetariańska zupa z ciecierzycy Prosta, szybka (poza przygotowaniem ciecierzycy oraz wywaru z warzyw) rozgrzewająca, pachnąca tymiankiem zupa z charakterystycznym dodatkiem w postaci płatków drożdżowych. Składniki: 250 g suchej ciecierzycy 1 l wywaru jarzynowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 garść makaronu typu kolanka sól i świeżo zmielony pieprz do smaku(...)łyżeczki kurkumy 1 szczypta kuminu kilka gałązek tymianku 1 garść posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka płatków drożdżowych kilka ziaren czerwonego pieprzu Wykonanie: Ciecierzycę namoczoną minimum 8 godzin przepłukać, zalać solidnie wodą w garnku, gotować na małym ogniu 45 minut. Uzupełnić wywarem z jarzyn, dodać posiekaną i przesmażoną na oliwie cebulę oraz czosnek, przyprawić całość, dorzucić tymianek, gotować jeszcze przez
Wino Francja Kuchniaugotowanych na parze warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchew) 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej 1 łyżka mleka 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 szczypta sody (solidna) papryka słodka sól (u mnie prowansalska) pieprz Ponadto: olej/masło do smażenia Kaszę, ciecierzycę oraz warzywa należy zblendować na jednolitą masę. Następnie dodać żółtko(...)drobno posiekany czosnek z natką pietruszki, mleko, mąkę, płatki drożdżowe oraz sodę oczyszczoną. Na końcu wmieszać białko uprzednio ubite na sztywną pianę. Masę doprawić do smaku. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie solidne ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Racuchy smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami. W przepisie
Di gotujeZapach świeżo upieczonych domowych wypieków to jedno z najlepszych wspomnień jakie można wynieść z rodzinnego domu. Warto dać dzieciom takie wspomnienia przygotowując na przykład drożdżowe bułeczki z serem i żurawiną. Składniki na ciasto 10 bułeczek: 450g mąki tortowej 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 50g świeżych drożdży 100g roztopionego masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 żółtka dodatkowo: białka(...)łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. W dużej misce łączymy pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru, masło, żółtka, sól oraz zaczyn drożdżowy, Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość, Żurawinę płuczemy i obsypujemy cukrem pudrem, Ser mieszamy z jajkiem i cukrem waniliowym, Piekarnik nagrzewamy
tyfranbox