ciepłem, dobrem, i życzliwością, zapalam świeczki, sączę herbatę z ulubionego kubka, otulam się słowami dobrych książek i poezją oraz nade wszystko przytulnymi smakami i aromatami. Tym razem jesienne bułeczki drożdżowe zapiekane z kremem i owocami :) Mięciutkie i rumiane z dołkiem po środku, który po brzegi został wypełniony słodką masą z orzechów laskowych i soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe w smaku(...)ciepłe w zapachu, który wypełnia jesienną słodyczą najciemniejsze zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu o pięknym zapachu i lekkiej konsystencji, a na końcu przyjemne kulanie bułeczek i wykańczanie całości ociekającymi słodyczą cząstkami gruszek. Po upieczeniu zostaje już tylko rozkosz podniebienia, jak obiecywał autor przepisu - Michał z rozkoszny.pl
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam ciasta drożdżowe, nie wiem dlaczego ale mam do nich ogromny sentyment. Takie ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem, drożdżowe ciasto, kubek mleka lub kakao a teraz filiżanka kawy lub herbaty :) Pyszne, pulchne, miękkie ciasto wypełnione przepysznym nadzieniem wiśniowym a na wierzchu kruszonka. Uwielbiam drożdżowe ciasta nie tylko za smak ale i zapach podczas pieczenia. Składniki na jedną formę keksówkę
Zrób to smaczniejajka. Kolejną zmianą w stosunku do oryginalnego przepisu było zostawienie ciasta do ponownego wyrośnięcia przed pieczeniem. I nie posypywałam jej cukrem przed pieczeniem… i to wszystkie zmiany. Chałka drożdżowa z kardamonem jest zdecydowanie warta polecenia Chałka drożdżowa z kardamonem Składniki na 1 dużą chałkę: (ja robiłam z połowy tej porcji) 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży(...)folię. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (ja piekłam w 180 stopniach) Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego Artykuł Chałka drożdżowa z kardamonem pochodzi z serwisu UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwiódł Cobbler ze śliwkami, o którym pisałam tutaj ładnych parę lat temu i do którego możecie wrócić TUTAJ . Ale były też bułeczki pełne jesiennego romansu wszechczasów. Między mięciutkimi zwojami drożdżowego ciasta przeplatały się kawałki soczystych śliwek i słodki cynamon. Lepki sok z owoców połączonych z cukrem, stworzył lekką glazurę na spodzie bułeczek i obklejał palce śliwkową poezją. Przytulny zapach drożdżowych(...)zaczyn - rozpuść drożdże w letnim mleku z cukrem i odstaw na 15min. 2. W misce wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem i solą. 3. Dodaj do mąki jaja i zaczyn drożdżowy - rozpocznij zagniatanie ciasta. 4. Do wstępnie zagniecionego ciasta dodaj roztopione masło, zagniataj do uzyskania jednolitego, miękkiego i elastycznego ciasta (ok.10min). 5. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką
Kuchnia w Słońcu Skąpanasezonie na śliwki nie może zabraknąć u mnie w domu drożdżowego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Bardzo smaczny pomysł na umilenie sobie czasu przy filiżance kawy czy chociażby pomysł na śniadanie zamiast drożdżówki do kubka mleka. Jak dla mnie śliwki są bardzo wdzięcznym owocem do każdego rodzaju wypieku, pięknie pasują do ciast drożdżowych jak [...] Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pieprzyć z FantazjąDrożdżowe ciasto śliwkowe trochę inaczej, czyli z migdałowym sosem Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¾ szklanki mąki ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g masła 5 dag drożdży 1 jajko 1 szczypta soli Uwaga: szklanka 200 ml Masło rozpuszczam, a mleko delikatnie podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki i zasypuję 1 łyżką cukru. Do miski wsypuję mąkę, dodaję resztę cukru, jajko(...)mieszam chwilę i dolewam śmietankę. Gotuję około 5 minut. Do masy dodaję płatki migdałów, mieszam i odstawiam. Następnie wykładam blaszkę (30 x 40 cm) papierem do pieczenia, wylewam ciasto drożdżowe, rozprowadzam równomiernie po blaszce (najlepiej zwilżoną dłonią) i ponownie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie układam śliwki na cieście, wylewam sos migdałowy i wstawiam ciasto
Słodki sentymentBułki drożdżowe z serem białym są rewelacyjne, proste w przygotowaniu, puszyste i nie za słodkie.Przepis na bułki drożdżowe z serem białym pochodzi od pani Urszuli. Dziękuję ślicznie za przesłanie przepisu CIASTO SKŁADNIKI 1 kg mąki 8 dkg drożdży 3/4 szklanki oleju 2 szklanki ciepłego mleka … The post Bułki drożdżowe z serem białym appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyDrożdżówki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z jabłkami i kruszonką to wspaniały pomysł na jesienny podwieczorek. Takie drożdżowe, maślane bułeczki z cynamonem pysznie smakują z kubkiem kakao, mleka, herbaty lub kawy. Zobaczcie, jak łatwo przygotowuje się drożdżówki z jabłkami na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Łatwe drożdżówki z jabłkami i cynamonem udadzą się(...)nawet początkującym w kuchni. Można je przygotować na drożdżach suchych lub świeżych, a połowę mleka zastąpić jogurtem naturalnym. Ciasto drożdżowe na drożdżówki z jabłkami i kruszonką możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać w lodówce jak ciasto na bułki nocne. Z powodzeniem możecie je też mrozić (podobnie jak upieczone drożdżówki). Jeśli chcecie, by Wasze maślane bułeczki z jabłkami były naprawdę pyszne
Lekcje w kuchniWaniliowe ciasto drożdżowe z borówkami Puszyste, aromatyczne i wilgotne ciasto z kruszonką i borówkami. Zazwyczaj piekę je w dwóch keksówkach gdyż wówczas wychodzi wyższe niż w standardowej blaszce i bardziej wilgotne. Do przygotowania ciasta używamy samych żółtek, z pozostałych białek polecam zrobić przepyszną roladę bezową z owocami PRZEPIS TUTAJ (klik) , którą wbrew pozorom robi się bardzo łatwo i szybko(...)czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek (ja wolę piec ciasto drożdżowe w keksówkach, gdyż wtedy wychodzi wyższe i bardziej wilgotne – piekę wówczas oba ciasta na raz). Na wierzchu wykładamy borówki. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około
Blog z Apetytemzakończenie leniwej niedzieli zapraszam Was na pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem malin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto drożdżowe z serem i malinami Składniki 4 szklanki mąki 100 g miękkiego masła 300 g sera białego (z wiaderka) 200 g jogurtu naturalnego 30 g drożdży 3 jajka ½ szklanki cukru 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)przekładamy do keksówek (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w 180 C. Artykuł Ciasto drożdżowe z serem i malinami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamJeśli zastanawiacie się co zrobić dzisiaj, pysznego na podwieczorek to ja Was zachęcam do zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z serem Składniki Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 70 g cukru 350 ml ciepłego(...)około 15-18 minut, aż się ładnie zrumienią. Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru wymieszana z sokiem z cytryny). Smacznego Artykuł Rogaliki drożdżowe z serem pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamPlacek z blachy – to brzmi przyjemnie staromodnie i sentymentalnie… Wielka blacha drożdżowego ciasta z dowolnymi owocami – zupełnie jak u babci. Tym razem nie mogłam się zdecydować i mój placek z blachy jest w dwóch wariantach – jedna połówka ze śliwkami, a druga z wiśniami. Do tego ciasto drożdżowe z lekko cytrynową nutą i sukces gwarantowany Składniki: 3,5 szklanki mąki(...)cieście układam śliwki i wiśnie i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypuję je cukrem pudrem i cynamonem. Żeby ciasto drożdżowe nie było twarde na drugi dzień, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową. Smacznego Artykuł Placek z blachy pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentochotę na jagodzianki z cynamonem i muscovado? Piekłam już wiele jagodzianek ale jeszcze nigdy z muscovado cukrem. Wybrałam jasny muscovado. Ciasto drożdżowe jest nieco ciemniejsze Często dodaję do jagód cynamon lub kardamon. Przyprawy podnoszą smak jagód. słodkie bułeczki są bardzo aromatyczne. Jakoś w tym roku jest mało słońca, bo jagody są dosyć kwaśne i jakieś takie bez smaku, choć niby(...)chętnie je zbierają. Spotkaliśmy mnóstwo ludzi po drodze. Jagód wystarczy dla wszystkich. Co prawda nie pieką jagodzianek ale inne ciasta jak proste ciasto z jagodami i kardamonową kruszonką lub drożdżowe ślimaczki z jagodami . U nas królują jednak tradycyjne jagodzianki, słodka bułeczka, która w środku kryje jagodowy raj. Upiekłam jagodzianki nieco większe, bo znając możliwości moich domowników to wiem, że zwykle
codojedzeniaCiasto drożdżowe bez wyrastania i bez użycia miksera to idealne ciasto dla niecierpliwych, czyli dla mnie! Nie lubię czekania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Nigdy też nie przepadałam za tego rodzaju ciastem. Ale gdy w ubiegłym roku siostra poczęstowała mnie swoim ciastem ze śliwkami zjadłam pół blachy! Od razu też poprosiłam o przepis dla Was :). Zapraszam i życzę smacznego! Obserwuj Słodki(...)jeśli rózgą będzie ciężko). Ciasto wyjdzie luźne, lepiące się do rąk i takie ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Ciasto wykładamy do formy, wyłożonej papierem do […] Artykuł CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA i bez miksera pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłDrożdżowe gofry z jagodami to propozycja dla osób, którym marzą się domowe jagodzianki, a którzy nie mają dostępu do piekarnika. Gofry a’la jagodzianki przygotowuje się praktycznie tak jak tradycyjne bułeczki, różnica polega jednak na tym, że nie pieczemy ich w piekarniku tylko w gofrownicy Dzięki temu nabierają one niecodziennego wyglądu, są też bardziej chrupiące Istotne jest tutaj jednak(...)się nie wylały z środka. Gofry najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ja lubię je z kokosową bitą śmietaną i malinami A Wy zjedźcie z tym, z czym lubicie najbardziej Drożdżowe gofry z jagodami Składniki na 12 gofrów: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży łyżka cukru 80 g erytrolu pół łyżeczki soli 2 jajka 250 ml mleka (może być
365 dni dookoła kuchni