Najpiękniejszy zapach świata, to wg mnie zapach drożdżowego ciasta unoszący się podczas jego wypieku ❤ No i ten smak! Cóż jest bardziej smacznego od świeżej, pulchniutkiej, jeszcze letniej drożdżówki, posypanej obowiązkowo maślaną kruszonką? I właśnie ze względu na te walory drożdżowego ciasta, jest - było - i będzie ono dla mnie zawsze na pierwszej pozycji wśród wszystkich innych gatunków domowych słodkości 💗 Dziś(...)zapraszam na placek drożdżowy z wiśniami ... taki "maminy" 😉 Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła (82% tłuszczu) Dodatkowo: cukier waniliowy (do posypania) słoik drylowanych wiśnie (lub dowolne inne
Walijskie PichcenieDROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek - 5 łodyg rabarbaru
SMYKWKUCHNIJest to przepis od mojej siostrzyczki. Kucharki w jej przedszkolu zawsze pieką drożdżówkę z tego przepisu. Jest pyszna. Ciasto drożdżowe – do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, trochę cukru i mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, jajka z cukrem lekko ubić. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Masło roztopić, przestudzić. Wlać masło do mąki. Teraz(...)małe kawałki. Thermomix do naczynia miksującego wlać letnie mleko dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, obroty 1, temp 37 C, czas 1 minuta wylać drożdżowy zaczyn do garnuszka i zostawić do wyrośnięcia do naczynia miksującego dodać jajka i cukier, zmiksować obroty 3, czas 30 sek dodać przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże i letnie rozpuszczone masło, wyrobić ciasto
Kuchnia Pokoleńktóre stworzyłam z myślą o Wielkanocy, ale które równie wspaniale sprawdzi się w roli smakołyku na czerwcowy piknik, kiedy truskawki są najsmaczniejsze. Zamiast puszystej, dorodnej baby stworzyłam równie efektowny, drożdżowy wieniec. Kiedy po długich poszukiwaniach kremu pistacjowego odkryłam, że mogę go kupić w markecie w mojej mieścinie, zaopatrzyłam się (na zapas) w kilka słoiczków, i teraz namiętnie dodaję(...)wszystkiego. Drożdżowemu też się dostało. Ciasto wyszło mięciutkie i przyjemnie przyjemnie maślane, a nadzienie ze słodkiego kremu i całkiem już smacznych truskawek pasuje tutaj idealnie. Słodka, cukrowa skorupka i chrupiące kawałki orzeszków tylko dodają mu atrakcyjności. Wygląda ślicznie, a smakuje jeszcze lepiej. Nie czekajcie na kolejną Wielkanoc, żeby wypróbować ten przepis. Drożdżowy wieniec z kremem pistacjowym i truskawkami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiamy babki drożdżowe. Przede wszystkim dlatego, że można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą z cytryny. Smakuje(...)samo jak babka drożdżowa na mleku. Dla mnie najlepsza babka, jaką do tej pory jadłam! 30 g. drożdży 3 żółtka (dla niealergików - 2 całe jaja) 0,5 kg. mąki 200 ml. wody (dla niealergików - mleko) 0,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka miękkiego oleju kokosowego (dla niealergików 50 g. roztopionego masła) 150 g. rodzynek Lukier cytrynowy: 0,5 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo(...)osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest Zapraszam. Post Wieniec drożdżowy z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeCiasto drożdżowe i sernik bez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba , z tego co wiem, ogromna(...)fanka ciasta drożdżowego. Ja też lubię, zwłaszcza taki jeszcze ciepłe i z wyczuwalnym smakiem drożdży. 😋 0,5 kg mąki 0,5 szklanki ksylitolu 50 g świeżych drożdży szklanka mleka 1,5% 0,5 szklanki oleju 3 żółtka szczypta soli cukier waniliowy 4 plastry ananasa z puszki 0,5 szklanki żurawiny Kruszonka: szklanka płatków owsianych 0,5 szklanki sezamu
Dieta moja pasjasię smak na wołowinę lub kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek . Nadziewany wyśmienitym kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii, smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona cebula-pierwsze wrażenie ....….przecież to takie proste ! Tak, właśnie tak, ma być prosto i smacznie ale z fantazją, dajmy się ponieść wiosennemu nastrojowi , przecież to nic trudnego iść(...)kuchni zrobić ciasto drożdżowe i zapleść J bawcie się smakami jak ja ! doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno , jako dodatek proponuję sos czosnkowy, mówię Wam poezja! Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru szczypta soli Nadzienie: 1 opakowanie
Wanilia i Kardamonroku wrzuciłam tu swoje pomysły wielkanocne na ostatnią chwilę, to w tym zamierzam bez pośpiechu podrzucać od czasu do czasu moje pomysły na świątecznie śniadaniowy stół. Pierwsze wskakują grubiutkie, drożdżowe zające :D Puchate, o chrypiących uszkach i wypełnione przepysznym farszem z białą kiełbasą, ziołami i kremowymi nutami miodu z musztardą. U wielu podaje się barszcz biały z jajkiem ugotowanym(...)naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz: Bułki: 300g mąki 15g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych) 1/2 łyżeczki cukru 100ml mleka
Kuchnia w Słońcu Skąpanamech, czyli taka zielona wersja kopca kreta , którą dekoruje się czerwonymi pestkami granatu. Takie ciasto oznacza jednak sprzątanie całej kuchni, bo się kruszy. Dlatego dziś będzie zielona wersja ciasta drożdżowego. Zwykle używam suszonych drożdży, bo nie trzeba przygotowywać zaczynu, ani dodawać proszku do pieczenia. Owoce na tym cieście zabezpieczają ciasto drożdżowe przed zbyt szybkim wysychaniem i pięknie wyglądają. Kolejnym sekretem(...)dużej misce miksujemy mokre, czyli mleko, szpinak, olej, jajka, skórkę i sok z cytryny. Następnie łączymy suche z mokrymi i zagniatamy gęste ciasto – takie jak na ciasto drożdżowe. Jest przy tym sporo pracy, ale obiecuje, że będzie warto. Przekładamy ciasto do formy, w której będziemy je piec. Pamiętaj, że takie ciasto urośnie 2-3 krotnie, więc forma musi być
Ugotowane pozamiataneKruchy, francuski, drożdżowy, wypełniony masą jajaeczno-śmietanaową lub nie, wytrawny lub słodki, na ciepło lub na zimno, kombinacji smakowych jest od groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem(...)francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie
Słodki Kompromissłabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki
Cynamonowe szczęściezawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe, a najbardziej to takie klasyczne mojej mamy pełne rodzynek i skórki pomarańczowej, delikatne, aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe zapijane zimnym mlekiem. I tak mi z tym drożdżowym pozostało do dziś, że gdzieś mi zapachnie, zobaczę jakieś zdjęcie i po prostu muszę je upie. :) Tak było i tym razem, wiedziona myślą o delikatnej, mięciutkiej drożdżówce udałam się
Cynamonowe szczęścieBułki z ciasta drożdżowego są charakterystycznym wypiekiem na terenie wschodniego Mazowsza. Tradycji tego wypieku można się doszukiwać w zwyczajach ludowych w połowie XX wieku. W okolicznych parafiach tradycją było obchodzenie tzw. odpustów. W ten dzień w parafii urządzano kiermasz, który lud obchodził z zabawą, zapraszając znajomych i krewnych z innych parafii. Tradycją było obdarowywanie odjeżdżających gości jagodziankami, ponieważ bardzo dobrze(...)kolejne wspomnienie lata i nadmorskich wojaży. Latem, kiedy wolnego czasu, choć ograniczonego ramami czasowymi, ale jednak w danej chwil mamy pod dostatkiem, cenię sobie tzw. "slow food", a drożdżowe wypieki z pewnością mieszczą się w tej kategorii. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, ciepła i umiejętnego dotyku, a to co ukryjemy w środku niech dyktują zmieniające się pory roku. Jako
Słodki Kompromisolejem w roli głównej powstawały w mojej sobotniej kuchnie prażynki, jednak to pączki najbardziej zapadły mi w pamięć. Jako już dorosłą dziewczynka sięgam po wersję bardziej ambitną, czyli drożdżową. Pracy nie przysparza to więcej, a jedynie czasu, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, w zamian za to otrzymamy lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku(...)ciepłe miejsce, rozczyn przygotowujemy w wysokim naczyniu gdyż szybko rośnie 2. Ciasto właściwe - w misce miksera łączymy mąkę, sól, cukier, żółtka, letnie mleko i rozczyn drożdżowy, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz 3. Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny 4. Kiedy ciasto
Słodki Kompromis