drożdżowe - 16813 przepisów (strona:132/1121)

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką 167

smak świetnie przełamuje delikatną słodycz ciasta. Za pierwszym razem jednak nie wyszły mi tak ładne i puszyste, bo na chwilę musiałam otworzyć piekarnik w czasie pieczenia, a tego ciasto drożdżowe nie lubi i pięknie wyrośnięte mi opadły... Ale w smaku super :)  wczoraj już wszystko wyszło mi jak trzeba, ciasto wyrobiłam jeszcze lepiej, piekarnika nie otwierałam w czasie pieczenia(...)pracy i na koniec pomagała posypywać kruszonką :) Przepis uzupełniłam o swoje uwagi co do wykonania (np. aby drożdże były w temperaturze pokojowej) - mam nadzieję, że komuś się przydadzą :) Ciasto drożdżowe jest na tyle uniwersalne, że nie tylko bułeczki można z niego upiec - można też samo w sobie przełożyć do formy i nacieszyć podniebienie drożdżówką do kubka mleka, kakao czy kawy

Kolorowy Przepisownik
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 185

Cynamonowa kruszonka - obłędny zapach przy pieczeniu i boski smak w ustach Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre!  Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe . A do tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową .  A wszystko to w ramach weekendowej akcji(...)Ciasto na niedzielę , w której tym razem pieczemy Babki, babeczki . Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :) ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej   100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU 1/2 słoika powideł

Grunt to przepis!
Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 140

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem.     Bułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam(...)piekarnika, odpalamy piekarnik na 180 C. Ciasto będzie nam rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimną.  Smacznego !  Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 108

minutach w misce już siedział zaczyn. Bułeczki są pyszne - nie za słodkie. Idealne na podwieczorek czy drugie śniadanie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Ja zawsze "mam stresa" przy drożdżowych wypiekach a tu miła niespodzianka - wszystko wyszło wspaniale. Dla kogo: dla kochających drożdżowe wypieki dla tych, którzy do tej pory kupowali bułeczki cynamonowe w piekarni dla szukających czegoś fajnego(...)posmarować bułeczki rozmąconym żółtkiem i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut. Bułeczki piec w temperaturze 220 stopni.  Z przepisu otrzymamy ok. 14 ślimaczków. Przepis pochodzi z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka

Mania Wypiekania
NOCNA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH 184

Poniższy przepis polecam wszystkim, którzy twierdzą uparcie, że wypiek ciasta drożdżowego jest nie dla nich :)  Kiedy dostałam ten przepis lat ponad 20 temu, nie bardzo wierzyłam, że użyte do drożdżówki produkty nie muszą mieć jednakowej temperatury, że drożdże nie muszą wyrastać rozrobione w ciepłym mleku, a ciasta po wyrośnięciu nie trzeba wyrabiać! Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam(...)cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań.  A tu - przyszło miłe zaskoczenie :)  Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne.  Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę.  Warunkiem jest tylko przestrzeganie kolejności dodawanych do miski składników

Walijskie Pichcenie
Proste ciasto drożdżowe z orzechami laskowymi 105

ciasto drożdżowe nie brałam się przez wiele lat. Podobnie było z makaronem, którego samodzielne przygotowanie wydawało mi się wyższym stopniem wtajemniczenia. Z jednym i drugim zmierzyłam się w końcu, a moje zdziwienie było ogromne: tak naprawdę jest to bardzo proste.  Ciasto drożdżowe często gości w mojej kuchni, bo wbrew pozorom jest wdzięcznym obiektem modyfikacji. Nie musi wcale być suche(...)powinno być tyle, aby uzyskać pożądaną gęstość lukru. Gdyby lukier okazał się zbyt rzadki, można dosypać cukru. To ciasto jest dość wilgotne i niczym nie przypomina typowego suchego ciasta drożdżowego. Świeżość utrzymuje nawet przez 2-3 dni. Przed rozkrojeniem dobrze jest dać ciastu ostygnąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Oponki drożdżowe babci 217

Oponki drożdżowe, smażone w głębokim tłuszczu są charakterystyczne dla karnawału czy Tłustego Czwartku. Uwielbiają je dzieci, ale dorośli również z przyjemnością je pałaszują, wspominając swoje dzieciństwo. Szybko znikają ze stołu, więc jeśli spodziewamy się gości szczególnie z dziećmi, można pokusić się o zrobienie podwójnej porcji. Świetne zarówno na ciepło ( bo kto im się oprze) jak i kolejnego dnia. Przepis(...)cukier puder na wierzchu nadaje im słodkiego smaku, jeśli więc nie lubicie bardzo słodkich wypieków, nie sypcie go za dużo. W tym wydaniu oponki są robione z ciasta drożdżowego, ale możemy spotkać oponki z serem (wkrótce również na blogu). Tak jak w przypadku wszystkich ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, warto je po usmażeniu wyłożyć na ręczniczek papierowy i odsączyć nadmiar

Mieszam w Garnku
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 178

Dziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa gwiazda z makiem 253

obecnej edycji Ciasta na niedzielę odkurzyć przepis na słodki wypiek z makiem . Taka próba generalna przed świątecznym wypiekaniem. Mierzyliśmy się więc z przepisem z bloga Moje kucharzenie na Drożdżową gwiazdę z makiem . Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm: CIASTO: 500g mąki pszennej 2 jajka 180ml letniego mleka 60g cukru 30g masła 30g świeżych drożdży NADZIENIE: 300g gotowej(...)masy makowej - u mnie marki HELIO, jest gęsta (!) i dobrze doprawiona bakaliami i miodem DO POSMAROWANIA: 1 jajko Od razu uprzedzam, że zmieniłam sposób wykonania rozczynu drożdżowego, w stosunku do oryginalnego przepisu. Poniższą metodę praktykuję od dawien dawna, wydaje mi się najprostsza i ciasto drożdżowe zawsze ładnie mi dzięki niej wyrasta. W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i podgrzać

Grunt to przepis!
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 183

śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i  olej.  Inspiracja pochodzi(...)mąki). Wymieszać odstawić na 15 min aby zaczyn ruszył (ruszył to znaczy że zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki).  Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało

moj przepis na
Golas drożdżowy 172

mojprzepisna.pl | Golas drożdżowy Ulubione ciasto drożdżowego mojego męża, bez kruszonki, bez owoców, bez żadnych innych dodatków. Nie mogłam, nie zamieścić tego przepisu, jest bardzo, bardzo proste, ma proste składniki i zawsze się udaje. Potrzebujesz tylko mąkę, odrobinę cukru, mleko lub wodę, jajko, masło lub olej i oczywiście drożdże. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='15 gr świeżych drożdży(...)piekarnika piec 25 – 35 min do suchego patyczka. Pozostawić w uchylonym piekarniku do lekkiego wystudzenia. Podawać z masełkiem i ulubionym dżemem czy miodem. Smacznego! Golas drożdżowy

moj przepis na
Racuchy – mięciutkie i puszyste 158

Zapewne wielu z Was ma swój sprawdzony przepis na racuchy – te tradycyjne drożdżowe. Ponieważ zbliżają się Święta chcę się z Wami podzielić przepisem, z którego korzystam już kilka ładnych lat. Zanim jednak wszedł na stale do jadłospisu, nie obyło się bez wpadki. Pamiętam 5-6 lat temu kiedy chciałam zabłysnąć przed rodziną i zrobić racuchy na Wigilię niestety okazały(...)Wigilię racuchy podawane są bez dodatku jabłek, ale jeśli je robię na co dzień to z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego

Niebieski kubek z kawa
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 176

wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem. Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków . Już od dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto(...)podwieczorek gotowy ! Składniki na 12 sztuk średnich drożdżówek: 200g chałwy - u mnie kakaowo-waniliowa 100ml mleka 50g świeżych drożdży 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g cukru  2 całe jajka + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem szczypta soli   słoik 300ml gęstego dżemu śliwkowego - przetwór własny cukier perlisty

Grunt to przepis!
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 123

racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko.   Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 550) * - 14 g drożdży instant(...)średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą), z obu stron na rumiano. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedna z bardzo wielu propozycji na śniadanie, obiad, deser, czy kolację. Wspaniale smakują na ciepło, ale również na zimno. Gdy za oknem szaro i ponuro

mojewypiekiinietylko
Jak zrobić ciasto drożdżowe - Drożdżówki Cynamonowe odrywane - filmiki 167

strasznie się wstydzę obiektywu, a tym bardziej przycisku REC :) Na fan page`u piszecie do mnie dużo, tam Was poznaję bliżej i jak jedna z Was napisała, że ciasto drożdżowe to jej całkiem nie wychodzi chciałam pomóc. Pewnego ranka postanowiłam upiec ulubione drożdżówki mojego dziecka i kiedy spał ja wzięłam telefon i nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł(...)mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę mówić, a powinnam! Potem w trzecim włączyłam już głos, słychać muzykę jakiej słuchałam i jedno moje zdanie :) Chyba potrzebowałam czasu

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania