drożdżowe - 16813 przepisów (strona:139/1121)

Smak z dzieciństwa – racuchy na drożdżach według przepisu mojej babci 80

można próbować różne warianty. Zgodnie z życzeniem. Byleby podstawa, czyli wykonanie racuchów było zawsze takie same. Granatowy rondelek przykryty talerzykiem, a w nim to, co wszyscy uwielbialiśmy – racuchy drożdżowe i słowa babci – posmarujesz sobie sama dżemem, czy mam ci posmarować? Tylko uważaj bo gorące! Babcia miała zeszyt w kratkę. Trzymała go w szufladzie dębowego stołu, który kochały korniki(...)gładkie, lekko lejące ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na minimum pół godziny. KROK 3 – przygotowanie / smażenie racuszków Na patelnię wlewam olej (około 10 łyżek, ciasto drożdżowe lubi olej). Na gorący tłuszcz nakładam mini chochelką porcję ciasta. Łyżkę / chochelkę można zwilżyć każdorazowo zimną wodę, dzięki temu ciasto ładnie wylewa się na patelnię. Smażę ciasto na racuchy drożdżowe

W Kawiarence
Test Makowca Lubartowskiego + film 72

może zastapić wielkanocne, własnorecznie wykonane ciasto.     Makowiec to tradycyjny przysmak świąteczny, który kusi smakiem maku, orzechów, skórki pomarańczowej i rodzynek. Smaki te otoczone są cienką warstwą ciasta drożdżowego. Makowiec lubartowski pochodzi z rodzinnej cukierni z Lubelszczyzny, a przepis sięga czasów powojennych i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest to wyjątkowy wypiek. tajemnica jego smaku i unikatowość kryje(...)rodzynek i bakalii. Mak pochodzi z upraw na terenie Lubelszczyzny, zaś miód – prosto z lubelskich pasiek. Makowiec podaje się w formie strucli z przypieczoną i lśniącą skórką z ciasta drożdżowego polaną lukrem i udekorowaną skórką pomarańczową.     Tym, co wyróżnia lubartowski makowiec spośród podobnych ciast, jest właśnie nadzienie i jego ilość – mak połączony z rodzynkami, miodem i bakaliami

Smakowite Dania
Chleb pszenny tostowy – przepis 81

wody z jedną  łyżką cukru, oraz dwie foremki do pieczenia o wymiarach 12X30cm i ok. 15g masła do posmarowania wewnątrz tych foremek. Chleb pszenny tostowy Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn(...)drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka, wodę, wsypujemy mąkę i sól po czym zaczynamy wyrabiać ciasto chlebowe. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki chwilę zagniatamy po czym formujemy dwa wałki o długości około

Księga-Smaku
Super babki wielkanocne 84

Naprawdę super, ta drożdżowa wilgotna za sprawą sera, pachnąca sokiem z pomarańczy, słowem znakomita a pracy tyle, co nic. W ciągu niecałych 3 godzin, ciasto było gotowe i pachniało nim w całym mieszkaniu. Jak zauważyliście nie ma w nim masła. Możemy, ale nie musimy dodawać do ciasta drożdżowego. W tym przypadku ser odrobinę zastąpił masło. Tak na marginesie, jeśli kiedykolwiek(...)zamiast masła chcecie dodać margarynę, to lepiej zrezygnujcie w ogóle z dodawania tłuszczu. Jak na drożdżowe przystało, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagapiłam się z jajkami, ale posiedziały chwilę w dobrze ciepłej wodzie. Ciasto jest słodkie, ale bez przesady, jeśli lubicie więcej cukru, możecie jego ilość zwiększyć. Babkę udekorowałam polewą zrobioną z cukru pudru i soku z kiszonych buraków

Leśny Zakątek
Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców 67

liście też są jadalne Sos jest na bazie domowego mleka z nerkowców , które świetnie zastępuje śmietanę kremówkę. Dodałam do niego suszony czosnek niedźwiedzi (uwielbiam!), zrumienioną cebulkę i płatki drożdżowe aby uzyskać lekko serowy posmak. Wyszedł przepyszny i aksamitny… Składniki: Pulpeciki z kalarepy: 100 g kaszy jaglanej 2 średnie kalarepy (z liśćmi) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy(...)łyżeczka kurkumy sól pieprz Sos z nerkowców: 2 szklanki mleka z nerkowców 1 średnia cebula 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 płaska łyżka płatków drożdżowych sól pieprz Przygotowanie: Pulpeciki z kalarepy: Kaszę jaglaną ugotować (lekko rozgotować). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zrumienić. Z kalarepy odciąć ładne listki, umyć i oderwać wszystkie

Oryginalny smak
Ciasto orzechowo-jabłkowe 93

Kolejne udane ciasto według receptury siostry Anastazji. Łączy w sobie wszystkie smaki, które uwielbiam - wkładkę z ciasta drożdżowego z jabłkami oraz biszkopt orzechowy. Idealne, pyszne, podzielne.  Składniki (na dużą blaszkę): Ciasto drożdżowe z jabłkami: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g masła 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 40 g świeżych drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany(...)Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z łyżeczką cukru pudru, a potem dodawać po łyżce budyniu (również w temp.pokojowej).  4. Przełożyć ciasto: 1 biszkopt orzechowy - połowa kremu budyniowego - ciasto drożdżowe z jabłkami - reszta kremu - biszkopt orzechowy. Na wierzch przygotować dowolną polewę, posypać mielonymi orzechami. Smacznego!!!  Źródło: 100 nowych ciast, przepisy siostry Anastazji

Kuchnia domowa Ani
Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc 97

przygotowaniu, a zarazem pyszny sernik. Nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu, wykładamy wszystkie warstwy i całość pieczemy razem. Smak, aromat i wygląd pierwsza klasa. Polecam!   2. Makowiec   Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką Przepis tutaj (KLIK) Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować! Ciasto jogurtowe z masą makową Przepis tutaj(...)długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Makowiec wielkanocny Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać!   3. Babka   Babka jogurtowa Przepis tutaj (KLIK) Przepyszna babka na jogurcie naturalnym ozdobiona polewą czekoladową. Jest wilgotna, miękka oraz

Blog z Apetytem
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta 43

słońcem i ciepłem, że w kuchni staram się przywołać chociaż jej namiastkę. Ostatnio wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka(...)ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe z truskawkami 50

truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę(...)momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min. Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe! Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym 53

inspirację na prosty, szybki i bezmięsny obiad. Makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym. Zaskoczeniem może być fakt, że do przygotowania tego dania nie użyłam sera, tylko płatki drożdżowe nieaktywne. Uwielbiam z nich korzystać w kuchni, bo nadają daniom fajny, serowy smak, a jednocześnie podkreślają aksamitną konsystencję sosu. Poniższe danie polecam przygotować od razu na dwa dni, aby zaoszczędzić czas spędzony(...)porcje): 320g makaronu gryczanego, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebulka, 100g świeżego szpinaku, 250g pieczarek, 200g śmietanki 18%, 6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych, 2 łyżki nasion słonecznika, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj makaron al dente. Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i przesmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem

Natka Pietruszki
Pączki z budyniem pieczone 80

polewa czekoladowa tylko dodają im charakteru. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: 90 min Czas pieczenia 15-20 min   Składniki: (na 13 pączków po 60 g) Ciasto drożdżowe: 400 g mąki / 2,5 szklanki 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C) / niepełna szklanka 30 g drożdży świeżych 5 żółtek 50 g cukru / 4 łyżki 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżka oleju Nadzienie: budyń waniliowy bez cukru (40 g) 400 ml mleka 40 g cukru 40 g miękkiego masła Do dekoracji: czekolada lub lukier kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mąkę wsyp do misy, pośrodku zrób dołeczek, wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru, 3-4 łyżki ciepłego mleka i przysyp lekko mąką Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania