drożdżowe - 16813 przepisów (strona:138/1121)

Domowa kostka rosołowa! Koncentrat bulionu warzywnego w kostce – PRZEPIS 65

domu. Kostki rosołowe dają intensywny smak i możesz je wykorzystać na wiele sposobów! Do przygotowania tej kostki rosołowej potrzebujesz warzyw, przypraw i ziół. Dodatkowo pyszny smak dają płatki drożdżowe oraz białe wino. Przepis jest wegetariański i wegański. Jak zrobić koncentrat bulionu warzywnego? Aby przygotować koncentrat bulionu warzywnego, należy wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać na małym(...)pietruszki 10 g suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki kurkumy 50 g soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy 25 g białego wina wytrawnego 15 g płatków drożdżowych przygotowanie Marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora i cebulę posiekaj. Czosnek przetrzyj przez praskę. Pomidory z oleju pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj

Via Gusto
Drożdżówki z serem 791

Przepis na cudowne drożdżówki zwijane z serem. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste, mięciutkie i długo zachowuje świeżość. Polecam, idealne na słodkie śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy. Łączny czas przygotowania: ok. 2,5 godz. Składniki: (na ok. 15 mniejszych drożdżówek) Ciasto drożdżowe: 300 g mąki (niecałe 2 szklanki) 40 g cukru (3-4 łyżki) 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżka masła roztopionego Glazura: 1 białko 1 łyżka mleka Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru ok. 2-3 łyżki gorącej wody * Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Sypkie składniki połącz w misce Dodaj jajko, żółtko oraz ciepłe mleko i wyrób gładkie ciasto (ok. 15 min) Pod koniec wyrabiania dodaj masło i ponownie wyrób do połączenia

Słodki Blog
Drożdżowe reniferki 53

Składniki na ciasto ok. 70szt.: Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj -> Drożdżowe serduszka Składniki na dekorację: 1 opakowane małych precelków 1 opakowanie białych groszków czerwone m&m’sy na noski troszkę gorzkiej czekolady lukier królewski Wykonanie: Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany(...)metalowej kratce. Za pomocą lukru przykleić noski z czerwonych m&m’sów oraz oczy z białych groszków. Z rozpuszczonej czekolady zrobić na groszkach czarne kropeczki. Artykuł Drożdżowe reniferki pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Gruzińskie chaczapuri 68

Gruzińskie chaczapuri z serem Gruzińskie chaczapuri, chrupiący lekko twarde na zewnątrz i miękki w środku drożdżowe chlebki. Co jest w chaczapuri? Pyszny drożdżowy chlebek z jajkiem na miękko doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno. Stopień ścięcia się jajka jest kluczowy. Nadzienie do chaczapuri żółtko i ser, żółtko w chaczapuri może być bardziej płynne, ale nie powinno być ścięte(...)stałe. Chaczapuri z serem lub chaczapuri z mięsem to dwa najpopularniejsze zestawy. Jak zrobić chaczapuri w domu? Z czym się robi chaczapuri Chaczapuri to ciasto drożdżowe w wersji na słono. Ten adżarski przysmak to klasyczny miękki wypiek podawany z serami, sałatkami lub jogurtem. Mieszanka serów sprawia, że danie za każdym razem może inaczej smakować. Jak odgrzać chaczapuri? Choć doskonale smakuje

Dieta moja pasja
Drożdżówki z jabłkami 90

Przepis na najlepsze drożdżówki z jabłkami jakie w życiu jadłam! Ciasto drożdżowe jest trochę nietypowe, bo z dodatkiem dużej ilości masła, dzięki temu drożdżówki wychodzą bardzo maślane. Jabłka jakie należy użyć do tego przepisu to antonówki lub szara reneta, czyli takie które dobrze się rozpiekają. Inny rodzaj jabłek należy najpierw uprażyć na patelni. Czas przygotowania: 40 min Czas oczekiwania(...)Czas pieczenia: 15-17 min   Składniki: (na 10 drożdżówek) Ciasto drożdżowe: 300 g mąki (niepełne 2 szklanki) 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych) 2 żółtka 100 g miękkiego lub roztopionego masła 120-150 ml ciepłego mleka 60 g cukru (5 łyżek) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli * Ze świeżych drożdży należy najpierw przygotować zaczyn . Nadzienie: 2 duże

Słodki Blog
Domowe pyzy drożdżowe na parze 56

Ostatnio naszła mnie ochoty na pyzy drożdżowe na parze! Kojarzą mi się one z dzieciństwem, gdyż moja mama je robiła co niedzielę na obiad. Do tego pyszny ciemny sos pieczeniowy i takie coś mógłbym jeść niemal codziennie! Co się okazało, nie jest to nic trudnego w przygotowaniu, przepis prezentuję poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pyzy drożdżowe: 50 g drożdży

Gotuj z Prezesem
Bułeczki drożdżowe z ciasta do jagodzianek 65

miksera, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do kolejnej, również dużej miski, przesiewamy pozostałą mąkę,  wlewamy do niej puszystą masę jajeczną, rozpuszczone i przestudzone masło  oraz podrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy składniki łyżką do połączenia,  po chwili zaczynamy zagniatać dłonią. Możemy też użyć miksera  z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrabiamy około 10 - 15 minut, by ciasto stało(...)kuchennej. Można je polukrować, oprószyć pudrem,  posypać przed pieczeniem kruszonką maślaną,  można zostawić w wersji bez dodatkowego wykończenia, jak ja tym razem. Wystarczy mleczno - maślany smak ciasta drożdżowego  i wybranego przez Was nadzienia. Polecam serdecznie

Kronika Piekarnika
Drożdżówki z budyniem i borówkami 61

Drożdżowe bułeczki z budyniem i borówkami to pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest mięciutkie, lekkie i puszyste. W połączeniu z budyniem, borówkami i kruszonką są obłędne w smaku. Przepis na drożdżówki z budyniem i borówkami jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Jeśli nie macie borówek z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce np. maliny, truskawki czy porzeczki(...)każdej formie będą smakować wyśmienicie! DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI PRZEPIS Składniki (na ok. 12 bułeczek) Ciasto drożdżowe 1 jajko 3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 25 g drożdży świeżych 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Budyń 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru wanilinowego Kruszonka

Alle Dobre!
Termos obiadowy – 9 przepisów na zdrowe dania na podróż, w góry i do pracy! | N’OVEEN 83

dodaj pokrojone w kostkę buraki (wcześniej ugotowane) i pokrojone w kostkę jabłko. *Jeśli w przepisie użyjesz wody, do risotto dodaj sól – około ½ łyżeczki. Gnocchi z pesto i płatkami drożdżowymi Składniki: 200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 80 g mąki pszennej 10 g margaryny roślinnej ¼ łyżeczki soli Dodatkowo: 2 łyżeczki płatków drożdżowych 1 łyżeczka pesto (użyłam bazyliowego) Przygotowanie(...)około 3 cm). Gotowe kawałki gnocchi możesz jeszcze przerolować przez widelec, aby utworzyć “rowki”. Gnocchi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Ugotowane gnocchi wymieszaj z płatkami drożdżowymi i pesto. Błyskawiczny budyń czekoladowy z płatków jaglanych Składniki: 50 g błyskawicznych płatków jaglanych 180 ml mleka roślinnego 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) 1 łyżka kakao truskawki lub inne

Via Gusto
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta 50

słońcem i ciepłem, że w kuchni staram się przywołać chociaż jej namiastkę. Ostatnio wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka(...)ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe z truskawkami 53

truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę(...)momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min. Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe! Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Domowa pizza z parówką i frytkami 84

pomidorowy, a także podpowiem jakie wykorzystać dodatki. Składniki są na 2 blachy pizzy. Ja zrobiłem jedną i to dzielną smakami. Drugą część ciasta zamroziłem. Tak, tak możemy mrozić ciasto drożdżowe. Po wyjęciu czekamy, aż nabierze temperatury i mamy gotowe ciasto na pizzę. Dlaczego warto zrobić włoską pizzę z parówkami ciasto jest cienkie i elastyczne pizza uwielbiają dzieci szybki czas przygotowania(...)Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw robimy rozczyn. Do kubeczka wlewamy 100 ml wody, dodajemy 3 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Aby szybciej zaczęły pracować daję 1/2 łyżeczki cukru. Rozczyn drożdżowy odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto na pizzę mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki w misce, a następnie wyrabiamy rękami ciasto. Powinno być po wyrobieniu bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHAŁKA PSZENNA Z 6 WARKOCZY 69

pachnące piekarnią i drożdżami. Dziś postanowiłam przygotować dla Was przepis na chałkę pszenną – nie bójcie się – jej wykonanie absolutnie nie sprawi nikomu trudności! Przepis na chałkę drożdżową przygotowałam dla Was krok po kroku – z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, który do tej pory nie mieli styczności z ciastem drożdżowym . Jest lekko słodka – świetnie będzie smakować

Ostra na Słodko
Pesto z liści botwiny i czosnku niedźwiedziego 61

się niedźwiedziego spamu! :) Zmiksowałam tych garść smukłych, zielonych liści z pierwszą tegoroczną rubinową botwinką. Tak powstało pesto wczesnej wiosny! Ciepła, chrupiąca grzanka z warstwą tego zielonego dobra oprószona płatkami drożdżowymi lub parmezanem to czysta poezja! Jeśli nie macie pod ręką czosnkowych liści, możecie zwiększyć ilość botwiny i dodać ząbek lub dwa klasycznego czosnku - wyjdzie pysznie! :) To idealny dodatek do wiosennych(...)botwiny z łodyżkami / 200g liści botwiny 100g liści czosnku niedźwiedziego / 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżka płatków migdałów 1/3 łyżeczki soli 80ml oleju rzepakowego tłocznego na zimno płatki drożdżowe niealtywne / parmezan do smaku (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Liście botwiny i czosnku umyj i osusz. 2. Umieść składniki w blenderze lub moździerzu u zmiksuj / utrzyj na pesto. 3. Dodaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makowiec zawijany 60

Mój ukochany przepis na Makowca zawijanego. Idealne ciasto drożdżowe, dużo nadzienia makowego, polewa czekoladowa oraz skórka pomarańczy...mogłabym go jeść na okrągło :) Długo zachowuje świeżość. Składniki: Ciasto drożdżowe na 3 makowce : mąka pszenna 450 g + 3 łyżki do podsypywania, letnie mleko 180 ml, rozpuszczone i przestudzone masło 150 g, żółtka 6 szt, drożdże świeże 45 g lub suszone(...)minut. Odsączyć, ostudzić i dwukrotnie zemleć.  Do maku dodać pozostałe składniki a na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek, które zostały z ciasta.  Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm. Nałożyć masę makową i zwinąć roladę. Każdą roladę zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania