Kolejne drożdżówki, nie umiem im odmówić. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta i smak jeszcze ciepłej puszystej, świeżej bułeczki. W domu często przygotowuję drożdżówki, bo wszyscy uwielbiamy taką wersję kolacji. Do tego kubek mleka lub kakao i nic więcej nie trzeba. Drożdżówek wprawdzie na moim blogu nie brakuje, ale dzisiejsza wersja ciasta drożdżowego z blogu Bayaderki bardzo mnie zainspirowała. Drożdżówki z brzoskwiniami(...)przygotowałam z ciasta drożdżowego wykonanego metodą Bartineta. Jest to metoda, która wymaga zaangażowania i tego, żeby lubić chwilę pobawić się ciastem drożdżowym, ja to lubię i dlatego spróbowałam, ale nie jest skomplikowana. Drożdżówki upieczone tą metodą są pyszne, delikatne i mięciutkie. Pycha Składniki (cytuję): rozczyn: – 15 g sw. drozdzy – 80-100 ml mleka, letniego – 1,5 lyzki
dom-agi.plChlebek odrywany z rabarbarem to mięciutkie ciasto drożdżowe, uformowane w ten sposób, aby kawałki ciasta po upieczeniu mogły dość łatwo odrywać się od siebie, bez potrzeby użycia noża. Istnieje wiele przepisów na ten rodzaj ciasta, więc i ja pokusiłam się o swój wariant, a że obecnie trwa sezon na rabarbar, upiekłam chlebek odrywany z jego wykorzystaniem. Przygotowanie chlebka(...)większości te same czynności co w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, dopiero końcowa faza, czyli formowanie, wymaga od nas nieco cierpliwości, gdyż posmarowane masłem i obciążone rabarbarem plasterki ciasta nie są łatwe w obsłudze. Chlebek można przygotować w keksówce o wymiarach 25x11cm lub 30x11cm (mierzonych u góry formy). Chlebek odrywany z rabarbarem Składniki: ciasto 320g mąki pszennej 15g drożdży 125ml wody
Smakołyki BerenikiDrożdżowe ślimaczki kokosowe to mięciutkie zawijane bułeczki z dużą ilością wiórków kokosowych. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jak to jest w przypadku każdego ciasta drożdżowego, ale jeśli ten rodzaj wypieków nie stanowi dla Was problemu, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Bułeczki można jeść przez kilka dni, a jeśli staną się lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej(...)piekarniku. Z podanej ilości składników można przygotować 8-10 bułeczek (w zależności od grubości plastrów). Drożdżowe ślimaczki kokosowe Składniki: ciasto 240g mąki pszennej + do podsypania ciasta 140ml wody (lub mleka) 8g drożdży świeżych 3,5 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu) 20g masła szczypta soli nadzienie 50g wiórków kokosowych 20g masła 20g cukru
Smakołyki BerenikiCiasto drożdżowe te jedno z moich ulubionych ciast, i za każdym razem, kiedy umieszczam drożdżowy przepis na blogu powtarzam to samo. Uwielbiam kiedy dom pachnie pieczonym drożdżowym ciastem. C zęsto je piekę czy to na słodko czy na słono. Daje nam ono mnóstwo możliwości. Dziś proponuję zawijańca z suszonymi morelami i śliwkami firmy Sante , która(...)swojej ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma Sante znajdziecie tutaj . Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Czas przygotowania: 150 minut Składniki Ciasto: 2,5 szklanki mąki szczypta soli 7 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g roztopionego masła 1/2 szklanki letniego mleka 3 łyżki naturalnego
Kulinarne przygody GatityDaaaawno nie jadłam tak dobrego ciasta drożdżowego. W smaku, niewiele mu brakowało, do drożdżowego placka Babci Ani. Może kiedyś, w końcu i mnie się uda taki idealny placek upiec. Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu i śliwki(...)dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki: - 5,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru + 1 łyżka stołowa - 35 g świeżych drożdży - 1 szklanka ciepłego mleka - 200g masła - 1 jajko + 1 żółtko - śliwki ok. 1kg - 0,5 łyżeczki cynamonu Z drożdży
CookYourselfKolejna propozycja na Wielkanoc. Tym razem wieniec drożdżowy z pistacjami i konfiturą pomarańczową. Ciekawy w smaku, smaczny, ładnie wyglądający, dwukolorowy, z konfiturą pomarańczową na wierzchu i posiekanymi pistacjami. Warty uwagi i wypróbowania. To już ostatni przepis na Wielkanoc jaki dla Was przygotowałam. Teraz pora zorganizować święta rodzinie, coby zaprzeczyć powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi. Życzymy Wam spokojnych, radosnych Świąt(...)mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych
Made By Mom And SonWiem, że do świąt wielkanocnych jeszcze sporo czasu, ale myślę, że listę świątecznych wypieków warto mieć gotową kilka dni wcześniej :) Taką babkę drożdżową tradycyjnie przygotowuje moja Mama, być może u Was znana jest bardziej piaskowa lub marmurkowa. Bliżej świąt postaram się zamieścić przepis również na takie :) Jest to moja pierwsza, samodzielnie wykonana babka drożdżowa, z której jestem niezwykle dumna(...)przepis jest bardzo prosty, a kluczem do idealnego wypieku jest przestrzeganie kilku zasad, które wymienię poniżej. Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało: Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie. Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz
Chocolate Muffin Blogwiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co łosoś. Pod uwagę brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można je przygotować i doprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony, aby nie zagłuszyć jego prawdziwego smaku. Paskiem ciasta(...)drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową i lodami
Jadło i czytadłoBardzo lubię drożdżowe wypieki. Najchętniej zjadam je jeszcze gorąco, chociaż wiem, że to nie zdrowe. Drożdżowe ciasto poza czekaniem przygotowuje się błyskawicznie i bardzo rzadko kiedy się nie udaje. Chciałam przygotować wersję taką, żeby można było łatwo wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe(...)smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; Drożdże utrzeć z łyżką cukru, łyżką
dom-agi.pldyni, gdyż jego kolor jest dla mnie sam w sobie apetyczny. W dużej mierze rolę odegrała również ciekawość, gdyż nigdy nie jadłam dyni, oprócz pestek, które uwielbiam. Przepis na drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe znalazłam u Kasi . Kiedyś przedstawiałam Wam ślimaczki z budyniem i malinami , które również są na cieście drożdżowym, ale te drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe przeszły moje najśmielsze oczekiwania(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/drozdzowe-slimaczki-cynamonowo-dyniowe/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('a2c20bc2d04fecdce9a6cef1ea1e74e2').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe appeared first
dom-agi.plbyło. Dużo przygotować do Świąt, trochę spraw w firmie w związku z końcem roku i tak czas błyskawicznie pędzi, że nie wiadomo od czego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce nie podbijają naszych serc(...)kuchennym (aby ciasto nie wyschło) i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blat lub stolnicę posypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe no prostokąt o grubość 0,5 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy warstwę masy makowej. Do dokoła pozostawiamy 1 cm margines. Ciasto zwijamy w rulon, przecinamy ostrym i obsypanym mąką nożem
dom-agi.plMimo, że obecnie staramy się ograniczać gluten w naszej codziennej diecie, to nie mogę przecież pozbawiać Was przepisów na zwykłe wypieki. Takie jak ta bułka pszenna drożdżowa, którą miałam okazję piec przed Świętami, ale jakoś nie miałam okazji wcześniej jej dodać na bloga. Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk . Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest(...)zawsze mogę upiec ją dla gości Jedyną wada tej pszennej bułki jest to, że trzeba ją długo wyrabiać ale zdecydowanie jest tego warta. Zapraszam na pyszną, delikatną pszenną bułkę drożdżową. Bułka pszenna drożdżowa Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży
UgotujmyTo.plTuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach(...)Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek na wynos. Moja mama zjadłam dwa kawałki, podobnie tata, który jest znawcą ciasta drożdżowego. Jedynym zarzutem było, że nie zrobiłam ciasta panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna
Wypieki i Rumieńcerusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam. W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. A i oto przepisy: "Zawijaniec Makowy" "Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem" Składniki: Ciasto drożdżowe: 5 szklanek mąki 1/3 szklanka(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Nakrywając pojemnik ścierką. Margarynę rozpuścić w rondelku i delikatnie przestudzić. Do mąki w misce dać cukier, kurkumę, sól i zamieszać. Następnie dać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i zamieszać. Dać żółtko i jajka, margarynę i zagniatać. Dodać tyle mleka z tego pozostałego, aby nasze cisto było miękkie i łatwe do zagniatania. Nie może być za mocno twarde
Moje pyszne gotowanie