drożdżowe - 16813 przepisów (strona:108/1121)

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami 156

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień. Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu(...)podstawie jego receptur robiłam także Tartę szpinakową z truskawkami , Pampuchy drożdżowe czy w końcu Pancakes Ciekawa jestem jakie słodkości u Was sprawdzają się jesienią? Ja jestem przekonana, że ten przepis będzie jednym z tych, do których będę często powracać. Smacznego! Przepis na kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 10 rogalików Czas gotowania: 2 godz Składniki 2 szklanki mąki

Kuchnia Bazylii
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny 163

radości tej postanowiłam podjąć się wyzwania które niedawno sama sobie postawiłam. Wiecie że lubię ciekawe ozdoby stołów świątecznych. Pomyślałam więc sobie, że skoro można upleść z ciasta drożdżowego piękne warkocze do chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka Wielkanocnego Jak pomyślałam tak zrobiłam, a efekt…hm, sami zobaczcie, ja jestem zadowolona To do dzieła Potrzebna będzie miska/forma(...)zginanie) części koszyczka spinacie ze sobą wykałaczkami. I włala! Gotowe Nie taki diabeł straszny…jak na pierwszy raz To jak, kto się pisze na zrobienie swojego?     Drożdżowy koszyczek Wielkanocny was last modified: Kwiecień 6th, 2017 by arbuziaki Artykuł Drożdżowy koszyczek Wielkanocny pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl

Arbuziaki
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 183

tylko brzmi strasznie! Robiłam już bezy z aquafaby i mus czekoladowy – w smaku świetne i szczerze polecam (przepisy poniżej) Majonez z mleka sojowego Majonez z tofu SER PŁATKI DROŻDŻOWE – smakiem przypominają ser, można nimi posypywać potrawy lub dodawać do panierki. dostępne raczej w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w zwykłych marketach wegański parmezan z migdałów i płatków drożdżowych(...)czosnkiem. Gotuj aż sos zgęstnieje, pod koniec dodaj cieciorkę lub tofu i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu.  4. Wyłóż makaron na talerz, polej sosem. Opcjonalnie możesz posypać płatkami drożdżowymi. wegańskie bolognese z cieciorką wegańskie bolognese z tofu   DO CHILI CON CARNE – fasola (powstaje chili sin carne). Robimy podobnie jak chili con carne, ale mięso zastępujemy fasolą. POZOSTAŁE

Powiedz dietom nie
Ciasto drożdżowe z dynią 156

Ciasto drożdżowe smakuje wszystkim w naszej rodzinie. I chyba nie ma nikogo wśród znajomych, kto odmówiłby kawałka pysznej, domowej drożdżówki. Bardzo lubię bułeczki z ziemniakami, makowiec na drożdżowym cieście, czy małe drożdżowe ludziki na dzień Sw. Marcina. Zapach pieczonej drożdżówki rozchodzi się po całym mieszkaniu i wprowadza przytulny, domowy nastroj. Szczególnie teraz

dolcevitainmykitchen
Ciasto drożdżowe z jagodami. 163

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta. Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.   To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.   Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi(...)rządzi się ciasto drożdżowe.  Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda: mleko powinno być letnie, gorące ,,zabije" drożdże, roztopione masło należy wystudzić (z powodu jak wyżej), ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże, warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec. Składniki ciasta

Codziennik Kuchenny
Drożdżówka ze śliwkami 141

smakuje, i można zjeść jeszcze na ciepło - taka najsmaczniejsza.  Dzieci i Pan mąż chcieli tylko spróbować i płowe zjedli, a to największy komplement dla mnie. Znaczy smakuje ;) Ciasto drożdżowe uniwersalne. Możecie użyć różnych owoców, ale ze śliwkami smakuje nam najbardziej. Nie jest pracochłonne.  Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka(...)Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.  W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam.  Przepis z bloga Moje Wypieki lekko zmodyfikowany Przepis na duża blachę 40 na 30 cm Ciasto drożdżowe 15g suchy drożdży instant lub 30 g świeżych 400-480 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka  80 g rozpuszczonego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach 142

Moich eksperymentów z dzikimi drożdżami ciąg dalszy czyli tym razem postawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce gdzieś(...)mnie też wystarczyło. Jabłka powinny być z niesypanych nawozami jabłonek, bo inaczej drożdże mogą się nie urodzić. Efekt wyszedł więcej niż zadowalający, pobawicie się ze mną? Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami 117

zaniemógł. Z tych powodów mój wpis został przełożony na po świętach – wybaczcie mi ten poślizg :). W tym roku z „nowinek” upiekłam bogato nadziany suszonymi owocami zawijaniec drożdżowy. Łatwy, efektowny i szybki zarówno w przygotowaniu, jak i w znikaniu z talerzy. Zdecydowanie do powtórzenia ale z niewielkimi zmianami, które już zawarłam w poniższym przepisie. P.S. w tle ozdoby(...)własnoręcznie wykonane przez Mamę i Siostrę-dziękuję za piękny prezent Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami Ciasto 2 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek

Pieguskowa Kuchnia
Rogaliki drożdżowe 114

Szybki i nieskomplikowany przepis na rogale drożdżowe, który znam jeszcze w czasów dzieciństwa. W zasadzie to były chyba pierwsze rogaliki, które upiekłam gdy zaczynałam eksperymentować w kuchni. Nigdy jeszcze mnie zawiódł ten przepis i zazwyczaj piekę te rogaliki z podwójnej porcji. Najbardziej lubię, kiedy rogaliki są niewielkie (trzeba podzielić ciasto na więcej części) ale nie zawsze mam tyle czasu(...)się pobawić i wtedy robię je takie większe ja te na zdjęciach. Zachęcam Rogaliki drożdżowe 0,5 kg mąki 2 jajka 2 łyżki cukru 10 dkg drożdży 1 palma 6 łyżek mleka dżem porzeczkowy Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i delikatnie podgrzać. Palmę rozpuścić i przestudzić. Dodać do reszty składników i zagnieść. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe

Pieguskowa Kuchnia
MIKOŁAJ Z CIASTA DROŻDŻOWEGO 133

już mój drugi Mikołaj z ciasta drożdżowego, pierwszy nie doczekał sesji zdjęciowej. Uznałam, że skoro tak nam posmakował to koniecznie trzeba ciasto powtórzyć. Bawiłam się jak dziecko razem z moimi synami formując Mikołaja. Mnóstwo radości nam przysporzył, więc Was również zapraszam do zabawy. MIKOŁAJ Z CIASTA DROŻDŻOWEGO 4 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soli(...)Przez pierwsze 15 minut dobrze jest przykryć luźno ciasto papierem do pieczenia, potem odkryć i dopiekać do złotego koloru.       Artykuł MIKOŁAJ Z CIASTA DROŻDŻOWEGO pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
KAPUŚNIACZKI 341

Zapraszam Was na sprawdzony przepis na kapuśniaczki. Bez tych drożdżowych bułeczek nafaszerowanych kapustą kiszoną i grzybami nie wyobrażam sobie Wigilii. Od kiedy upiekłam je, naście lat temu, na stałe zagościły na naszym świątecznym stole. Z podanego przepisu kapuśniaczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Piekę je zawsze w Wigilię z samego rana, ale jeżeli nie macie czasu można upiec je wcześniej(...)razu jak tylko przestygną zamrozić. Doskonale się odświeżają w mikrofali czy też w piekarniku. Przechowuję je zawinięte żeby nie stwardniały. Polecam! KAPUŚNIACZKI CIASTO DROŻDŻOWE 0,5 kg mąki 50 g świeżych drożdży 3 jajka 0,5 szkl mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli FARSZ 50 g suszonych grzybów 2 cebule 400 g kiszonej kapusty

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 167

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe(...)porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek. To zestawienie świetnie się uzupełnia. Drożdżówki nie sa za słodkie więc dla wielbicieli słodkiego polecam oprószenie ich cukrem pudrem. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 370 g mąki 2/3 szkl mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 1 żółtko

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z serem 477

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ten wpis to jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe jakie jadłam. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Długo utrzymuje świeżość i znakomity smak. Świeżo upieczone znika w mgnieniu oka, nim się obejrzycie już go nie będzie i trzeba będzie robić następną porcję! Polecam zrobić(...)drożdżówkę na nadchodzący weekend Ciasto drożdżowe z serem Drukuj przepis Ilość porcji: 2 Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki pszennej -20 g drożdży świeżych -1 szklanka mleka (250 g) -70 g rozpuszczonego masła -pół szklanki cukru -szczypta soli -2 duże jajka Nadzienie twarogowe: -600 g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) -1 jajko -90 g cukru -łyżka cukru wanilinowego

Marta Gotuje
TRADYCYJNE RACUCHY Z JABŁKAMI 112

sztuk jabłek szczypta soli olej roślinny odrobina masła roślinnego lub margaryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podgrzewamy od 3 do 4 szklanek mleka, z czego 1/2 szklanki przeznaczymy później do zaczynu drożdżowego. Zaczyn drożdżowy: łączymy 10 dag drożdży z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki zagrzanego mleka. Mieszamy tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jajka rozcieramy(...)cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie łączymy z ciepłym mlekiem, a później z zaczynem drożdżowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Racuchy nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny masła

wege i kropka
Ciasto drożdżowe 300

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe przygotowałam w urządzeniu o nazwie Varmix 2, który niedawno recenzowałam na blogu tutaj . Ciasto z tego przepisu jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Polecam Ciasto drożdżowe Drukuj przepis Czas gotowania: 35 Składniki -300 g mąki(...)ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. --> Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Studzimy. --> Kruszonka: --> Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę. --> Smacznego Post Ciasto drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania