drożdżowe - 16813 przepisów (strona:102/1121)

Rogaliki drożdżowe z konfiturą 98

Rogaliki drożdżowe z konfiturą (czasem czekoladą) to ostatnio hit w naszym domu. Siedzi człowiek (i małe człowieczki) w domu i szuka po kątach jedzenia 😀 a że praca z ciastem drożdżowym bardzo mnie relaksuje i uspokaja (a kiedyś się go bałam!), to działamy… Artykuł Rogaliki drożdżowe

Kolorowy Przepisownik
RACUCHY DROŻDŻOWE 114

Racuchy drożdżowe, pachnące świeżymi drożdżami i pięknie wyrośnięte to idealny widok na śniadaniowym stole, obok kubka aromatycznego kakao lub gorącej czekolady. Racuchy oprószam cukrem pudrem, polewam miodem/syropem klonowym lub podaję z ulubioną owocową konfiturą, dżemem, a nawet polane roztopioną czekoladą. Są bardzo puchate, delikatne w smaku, najlepsze prosto z patelni! Jeśli lubicie racuchy polecam także racuchy z jabłkami oraz racuchy(...)jogurtowe z truskawkami. Racuchy drożdżowe SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli 3 łyżki cukru pudru (z lekką górką) 1 średnie jajko olej do smażenia cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Zamiast cukru pudru możecie dodać cukier drobny biały

Zasmakuj Kuchni
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach (bez formy) / Crusty Yeast Bread 104

domowy chleb z chrupiącą skórką jest bardzo prosty, świetny dla początkujących i nie tylko. Chrupiący chleb pszenny bez formy upieczecie z użyciem drożdży świeżych lub suchych . Ciasto drożdżowe na chleb możecie też zostawić do wyrastania na noc w lodówce, podobnie jak większość ciast drożdżowych. Jeśli chcecie, możecie mąkę pszenną zastąpić jasną orkiszową. Możecie tez zamiast połowy białej mąki, dodać połowę(...)pełnoziarnistej. Z podanych proporcji upieczecie dwa duże bochenki pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją chrupkość glazurze z mąki ziemniaczanej, której używam do wielu moich domowych chlebów i bułek. Nie jest obowiązkowa, ale zdecydowanie zalecana. Jeśli wolicie, z ciasta możecie uformować dwa okrągłe bochenki. Chrupiący chleb pszenny

Lekcje w kuchni
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką 82

Przepyszne wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe połączone z karmelizowanymi jabłkami o smaku cynamonu i chrupiącą słodką kruszonką – połączenie doskonałe. Czas przygotowania: 120 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na blaszkę 21×21 cm) Ciasto: 300 g mąki ok. 150 ml mleka 20 g świeżych drożdży 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g roztopionego(...)Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia i wlej do pozostałej mąki wymieszanej ze szczyptą soli. Wymieszaj dokładnie. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszaj łyżką lub mikserem. Uwaga : mąka z mlekiem powinna być w tym momencie ciepła a nie gorąca, w przeciwnym razie drożdże zostaną sparzone i mogą później nie wyrosnąć. Dodaj

Słodki Blog
Kruszonka 80

Kruszonka – taki zwykły, prosty dodatek, a nadaje ciastu dodatkowy smak . Bez kruszonki ulubione ciasto już nie smakuje tak samo. Moim ulubionym ciastem jest chałka drożdżowa z owocami i kruszonką i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie drożdżowego czymś innym. Najlepsza kruszonka to taka, która utrzymuje swój kształt . Po upieczeniu wygląda tak samo dobrze jak i przed, a przy tym wszystkim(...)innymi składnikami nożem , poprzez rozgniatanie i ugniatanie. Jeśli planujesz użyć kruszonkę od razu, nie zagniataj całkowicie, czyli nie rób kulki. Luźna i zróżnicowana struktura jest idealna do ciast drożdżowych i biszkoptowych . Jeśli będziesz potrzebować kruszonki nieco później, spokojnie możesz zapakować luźne ciasto do woreczka lub ugnieść na kulkę i zawinąć w folię kuchenną. Taką kruszonkę w kulce możesz później utrzeć

SmartBake.pl
Rogaliki z czekoladą 130

delikatnie wilgotna. Takie rogaliki można zabrać do pracy, czy na piknik, zaś dzieciaczkom dać do szkoły. U mnie obowiązkowo posypane makiem, bo mój syn Piotr kocha mak. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 3,2% 25 g drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 duże(...)jajka) 70 g masła Nadzienie czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 60 g masła 20 ml mleka 3,2% 60 g cukru Dodatkowo: 1 jajko mak mąka ziemniaczana WYKONANIE Ciasto drożdżowe: Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do małej miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut

Passions hobbies life
Racuchy drożdżowe z jabłkami (sprawdzony przepis mojej mamy) 95

Racuchy drożdżowe z jabłkami to moje miłe wspomnienie z dzieciństwa. Moja mama i babcia często takie robiły. Ja sama przygotowywałam je kilka lat temu, jeszcze jak miałam okazję skosztowania ich z mamą... Ostatnio sobie pomyślałam, że moja córka jeszcze nigdy nie jadła takich racuszków i koniecznie musimy to nadrobić, tym bardziej, że w lodówce leżały drożdże. Ten niejednokrotnie sprawdzony przepis(...)podyktowała mi mama i śmiem twierdzić, że jest najlepszy! Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Polecam! Racuchy drożdżowe z jabłkami - składniki: (ponad 40 sztuk) 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 2-3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 1 i 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko Dodatkowo: 4 jabłka Ponadto: olej

Di gotuje
Kokosowa babka majonezowa z lukrem 95

świąt. Na naszym świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć całej gamy kolorowych mazurków, wilgotnych i delikatnych serników, paschy wypełnionej po brzegi bakaliami, no i oczywiście bab. Pieczemy puchate baby drożdżowe z rodzynkami, babki piaskowe i ucierane. Dziś natomiast mam dla Was przepis na najprostszą babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest bardzo delikatna i wilgotna, a jej przygotowanie zajmuje bardzo mało(...)czasu. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Drożdżowa babka z bakaliami Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami  Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Cytrynowa babka z kolorową posypką Zielona babka piaskowa z lukrem Owsiane ciasto z jabłkami i kremem Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Pascha wielkanocna Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Kokosowa

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki naan 93

pizzę się nie sprawdziło i chlebki naan były zbyt suche, wiec następnego dnia użyliśmy więcej jogurtu naturalnego. Podczas dwukrotnego wypiekania chlebków naan wypróbowaliśmy nie tylko dwie różne konsystencje drożdżowego ciasta, ale także dwa sposoby ich wypiekania. My polecamy smażenie chlebków na patelni, gdyż są one bardziej wilgotne i miękkie. Udostępnij Chlebki naan – składniki 350 g mąki pszennej(...)łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia rozczynu. Do miski przełożyć jogurt, wlać oliwę, wsypać mąkę oraz sól, wymieszać. Dodać rozczyn, wyrabiać drożdżowe ciasto przez ok. 10 minut – ciasto będzie dosyć luźne. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Wyrośnięte drożdżowe ciasto na chlebki nann podzielić

niecodziennikpary
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 117

pizzy, ciabatty, chleba, precli) i wielu wielu innych. Jednak doświadczeni, profesjonalni cukiernicy zalecają użycie drożdży świeżych - zapewniają one ciastu lepszy bardziej intensywny aromat. Ja osobiście rzadko robię ciasta drożdżowe, gdyż jestem miłośniczka ciast ucieranych. Jednak, gdy robię już ciasta drożdżowe zawsze używam świeżych drożdży, ponieważ jestem ich zwolenniczką według mnie ciasto lepiej wyrasta i rozchodzi się po całej kuchni(...)niepowtarzalny piękny intensywny aromat przy pieczeniu i lepiej mi smakuje.  Drożdże - to grzyby jednogatunkowe żyjące na podłożu zawierającym cukier. Produkowane są przez przemysł drożdżowy w postaci drożdży prasowanych lub suszonych. Używane są w piekarnictwie (drożdże piekarnicze), piwowarstwie (drożdże piwowarskie) i winiarstwie (drożdże winiarskie). Drożdże używane są głównie przy wypiekach ciast tzw. drożdżowych, czy przy wypiekaniu chleba, czy robieniu ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową 102

Cześć! Ostatnio naszła mnie ochota na zawijane bułeczki drożdżowe. Upiekłam więc ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową i dziś podzielę się z Wami przepisem. Bułeczki są pyszne, bardzo puszyste. Zawijańce drożdżowe z konfiturą to fajna alternatywa dla wersji z cynamonem . Składniki: 250 ml tłustego mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek 500 g mąki pszennej(...)jajkiem i posyp niewielką ilością cukru. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Odstaw do przestygnięcia. Smacznego! Ps. Sprawdź też przepis na zawijańce cynamonowe . Artykuł Ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 103

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty i długo utrzymuje świeżość. Inspirację czerpałam ze strony Moje Wypieki . Składniki na keksówkę 35 cm na 12 cm: 200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody(...)Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia. *można też użyć mieszanki gotowych mąk bezglutenowych tylko bez żadnych ulepszaczy. Smacznego! Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy

moj przepis na
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 94

drożdży instant. W przypadku drożdży suszonych czyli instant warto jednak przeczytać wskazówki na opakowaniu. Sól – to nieodzowny składnik ciasta na pizzę. Przygotowanie – każde ciasto drożdżowe, również na pizzę wymaga czasu. Dlatego zacznijcie przygotowania około 2-3 godziny przed planowanym podaniem. Pizza piecze się krótko, jednak czas wyrabiania i garowania zajmie wam około 2 godziny. Zaczyn – robimy(...)ciasta. Wyrabianie – ciasto na pizzę wyrabiamy ręcznie lub w robocie planetarnym. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do ścianek naczynia lub do rąk. Wyrastanie – Ciasto drożdżowe rośnie dwa razy. Pierwszy raz, tuż po wyrobieniu, wówczas ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka, odstawiamy do podwojenia objętości od 1 do 3 godzin. Ja często pozwalam

moj przepis na
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami 81

Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś(...)Przekonajcie się, że nie Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 510g mąki orkiszowej 700 – 270ml mleka – 60g masła – 15g drożdży świeżych – 1 łyżeczka soli – 3/4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka, sezam

Be Fit Be Strong
Brioszka 113

Jako szczęśliwa posiadaczka ostatniej paczki drożdży, wydzieliłam 1/4 jej zawartości i upiekłam śniadaniową brioszkę. A brioszka od klasycznego drożdżowego różni się tym, że zawiera dość sporo masła, a jajka i żółtka utarte są z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu ciasto jest delikatne i ma delikatniejszą strukturę.  Brioszki mają różne kształty, ale ich wspólnym mianownikiem, oprócz wyżej wymienionych cech(...)jest jeszcze delikatna brązowa skórka. To efekt posmarowania brioszki roztrzepanym białkiem lub jajkiem.  Dużo u nas w tych dniach drożdżowego. Następne czekają w kolejce. Wiem, że waga pójdzie w górę, ale to najmniej istotne w tym czasie. Staramy się ćwiczyć razem z dziećmi, trochę z Ewą Chodakowską, trochę z Qczajem, a ostatnio nawet włączyłam... jogę. Spodobało mi się! Wersja

bistro mama

Proponowane wyszukiwania