drożdżowe - 16813 przepisów (strona:102/1121)

Racuchy drożdżowe z jabłkami (sprawdzony przepis mojej mamy) 107

Racuchy drożdżowe z jabłkami to moje miłe wspomnienie z dzieciństwa. Moja mama i babcia często takie robiły. Ja sama przygotowywałam je kilka lat temu, jeszcze jak miałam okazję skosztowania ich z mamą... Ostatnio sobie pomyślałam, że moja córka jeszcze nigdy nie jadła takich racuszków i koniecznie musimy to nadrobić, tym bardziej, że w lodówce leżały drożdże. Ten niejednokrotnie sprawdzony przepis(...)podyktowała mi mama i śmiem twierdzić, że jest najlepszy! Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Polecam! Racuchy drożdżowe z jabłkami - składniki: (ponad 40 sztuk) 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 2-3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 1 i 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko Dodatkowo: 4 jabłka Ponadto: olej

Di gotuje
Kokosowa babka majonezowa z lukrem 106

świąt. Na naszym świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć całej gamy kolorowych mazurków, wilgotnych i delikatnych serników, paschy wypełnionej po brzegi bakaliami, no i oczywiście bab. Pieczemy puchate baby drożdżowe z rodzynkami, babki piaskowe i ucierane. Dziś natomiast mam dla Was przepis na najprostszą babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest bardzo delikatna i wilgotna, a jej przygotowanie zajmuje bardzo mało(...)czasu. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Drożdżowa babka z bakaliami Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami  Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Cytrynowa babka z kolorową posypką Zielona babka piaskowa z lukrem Owsiane ciasto z jabłkami i kremem Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Pascha wielkanocna Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Kokosowa

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki naan 109

pizzę się nie sprawdziło i chlebki naan były zbyt suche, wiec następnego dnia użyliśmy więcej jogurtu naturalnego. Podczas dwukrotnego wypiekania chlebków naan wypróbowaliśmy nie tylko dwie różne konsystencje drożdżowego ciasta, ale także dwa sposoby ich wypiekania. My polecamy smażenie chlebków na patelni, gdyż są one bardziej wilgotne i miękkie. Udostępnij Chlebki naan – składniki 350 g mąki pszennej(...)łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia rozczynu. Do miski przełożyć jogurt, wlać oliwę, wsypać mąkę oraz sól, wymieszać. Dodać rozczyn, wyrabiać drożdżowe ciasto przez ok. 10 minut – ciasto będzie dosyć luźne. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Wyrośnięte drożdżowe ciasto na chlebki nann podzielić

niecodziennikpary
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 128

pizzy, ciabatty, chleba, precli) i wielu wielu innych. Jednak doświadczeni, profesjonalni cukiernicy zalecają użycie drożdży świeżych - zapewniają one ciastu lepszy bardziej intensywny aromat. Ja osobiście rzadko robię ciasta drożdżowe, gdyż jestem miłośniczka ciast ucieranych. Jednak, gdy robię już ciasta drożdżowe zawsze używam świeżych drożdży, ponieważ jestem ich zwolenniczką według mnie ciasto lepiej wyrasta i rozchodzi się po całej kuchni(...)niepowtarzalny piękny intensywny aromat przy pieczeniu i lepiej mi smakuje.  Drożdże - to grzyby jednogatunkowe żyjące na podłożu zawierającym cukier. Produkowane są przez przemysł drożdżowy w postaci drożdży prasowanych lub suszonych. Używane są w piekarnictwie (drożdże piekarnicze), piwowarstwie (drożdże piwowarskie) i winiarstwie (drożdże winiarskie). Drożdże używane są głównie przy wypiekach ciast tzw. drożdżowych, czy przy wypiekaniu chleba, czy robieniu ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową 116

Cześć! Ostatnio naszła mnie ochota na zawijane bułeczki drożdżowe. Upiekłam więc ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową i dziś podzielę się z Wami przepisem. Bułeczki są pyszne, bardzo puszyste. Zawijańce drożdżowe z konfiturą to fajna alternatywa dla wersji z cynamonem . Składniki: 250 ml tłustego mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek 500 g mąki pszennej(...)jajkiem i posyp niewielką ilością cukru. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Odstaw do przestygnięcia. Smacznego! Ps. Sprawdź też przepis na zawijańce cynamonowe . Artykuł Ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 117

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty i długo utrzymuje świeżość. Inspirację czerpałam ze strony Moje Wypieki . Składniki na keksówkę 35 cm na 12 cm: 200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody(...)Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia. *można też użyć mieszanki gotowych mąk bezglutenowych tylko bez żadnych ulepszaczy. Smacznego! Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy

moj przepis na
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 106

drożdży instant. W przypadku drożdży suszonych czyli instant warto jednak przeczytać wskazówki na opakowaniu. Sól – to nieodzowny składnik ciasta na pizzę. Przygotowanie – każde ciasto drożdżowe, również na pizzę wymaga czasu. Dlatego zacznijcie przygotowania około 2-3 godziny przed planowanym podaniem. Pizza piecze się krótko, jednak czas wyrabiania i garowania zajmie wam około 2 godziny. Zaczyn – robimy(...)ciasta. Wyrabianie – ciasto na pizzę wyrabiamy ręcznie lub w robocie planetarnym. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do ścianek naczynia lub do rąk. Wyrastanie – Ciasto drożdżowe rośnie dwa razy. Pierwszy raz, tuż po wyrobieniu, wówczas ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka, odstawiamy do podwojenia objętości od 1 do 3 godzin. Ja często pozwalam

moj przepis na
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami 93

Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś(...)Przekonajcie się, że nie Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 510g mąki orkiszowej 700 – 270ml mleka – 60g masła – 15g drożdży świeżych – 1 łyżeczka soli – 3/4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka, sezam

Be Fit Be Strong
Brioszka 133

Jako szczęśliwa posiadaczka ostatniej paczki drożdży, wydzieliłam 1/4 jej zawartości i upiekłam śniadaniową brioszkę. A brioszka od klasycznego drożdżowego różni się tym, że zawiera dość sporo masła, a jajka i żółtka utarte są z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu ciasto jest delikatne i ma delikatniejszą strukturę.  Brioszki mają różne kształty, ale ich wspólnym mianownikiem, oprócz wyżej wymienionych cech(...)jest jeszcze delikatna brązowa skórka. To efekt posmarowania brioszki roztrzepanym białkiem lub jajkiem.  Dużo u nas w tych dniach drożdżowego. Następne czekają w kolejce. Wiem, że waga pójdzie w górę, ale to najmniej istotne w tym czasie. Staramy się ćwiczyć razem z dziećmi, trochę z Ewą Chodakowską, trochę z Qczajem, a ostatnio nawet włączyłam... jogę. Spodobało mi się! Wersja

bistro mama
Drożdżowa babka z rodzynkami 105

Drożdżowa babka nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Pamiętam jak Babcia, a później Mama piekły po 6-8 wielkanocnych bab, które potem były układane od największej do najmniejszej – takiej do koszyczka. Lukrowane lub polewane czekoladą stały, pachniały i kusiły, bo przecież można je było zjeść dopiero w niedzielny poranek. Wtedy to znikały, chyba szybciej niż się pojawiały. Składniki(...)wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut. Drożdżową babkę przyozdobić np. lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowa babka z rodzynkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pączki na piwie 103

oraz resztę cukru, dodać żółtka oraz jajko. Wlać rozczyn i przez 5 minut wyrabiać ciasto korzystając z haka, w tym czasie cienkim strumieniem wlewać pozostałe piwo. Gdy składniki ciasta drożdżowego będą już połączone, powoli wlewać roztopione masło, po czym miksować dalej na średnich obrotach przez 10-15 minut, aby ciasto dobrze się napowietrzyło. Będzie ono miało dość luźną konsystencję(...)należy dosypywać mąki. Tak przygotowane drożdżowe ciasto z piwem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat obficie posypany mąką, krótko wyrobić zagniatając kilka razy. Ponieważ ciasto jest klejące ponownie posypać blat mąką i rozwałkować na nim drożdżowe ciasto na grubość

niecodziennikpary
Babka kawowa 136

pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C, grzałka góra - dół, przez 55-60 minut albo do tzw. suchego patyczka. Przepisy na babki wielkanocne Babka marmurkowa ucierana Babka drożdżowa parzona Łatwa babka majonezowa Babka jogurtowa Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku Babka z ajerkoniakiem Babka piaskowa sposób na wykorzystanie białek jajek - Babka drożdżowa na białkach Babka drożdżowa wilgotna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cebularze w trochę innym wydaniu! 141

pamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Chodziły za mną bułki cebularze lub zrobienie chałki. Ale, że w domu były jeszcze dla męża dwie muffinki bananowe do kawy to wymyśliłam cebularze. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy(...)wyczerpania się masła.  Ciasto powinniśmy wyrabiać nie krócej niż 12 -15 minut. Pamiętaj, że w cieście muszą mieć czas wytworzyć się wiązania glutenowe. Dlatego im dłużej wyrabiasz ciasto drożdżowe na mące pszennej tym lepiej! Ciasto pozostawiamy w misie, przykryte ściereczką na około godzinę. Ciasto wyjmij na blat, podziel na 8 części, z każdej uformuj bułeczkę z wgłębieniem w środku

SMYKWKUCHNI
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem – kuchnia podkarpacka 121

kulinarnie pokrewna dusza, ponieważ przepisy Jadwigi bardzo przypadły mi do gustu i już kilka razy prezentowałam je na blogu :) Rogaliki z zeszytu Jadwigi to wypiek na bazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców. Małe drożdżowe(...)bardziej kruche i dłużej można je było przechowywać. Miało to znaczenie na przykład przed weselami, kiedy pieczenie różnych ciast i ciasteczek rozkładano na kilka dni. Poza praktycznymi aspektami krucho-drożdżowe rogaliki są po prostu bardzo smaczne, dlatego pieczone są od kilku pokoleń i nie zanosi się na to, by tradycja ta ustała. Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Faworki 144

Faworki inaczej zwane „chrustem” to jedno z tych dań, które według tradycji jest przygotowywane w czasie karnawału. Własnoręcznie przygotowane faworki to idealna propozycja na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania