Pyszny kołacz drożdżowy łączy w sobie smak drożdżowego ciasta, serowe nadzienie i owoce. Dla mnie takie zestawienie to strzał w 10! Ciasto jest nie za słodkie, mięciutkie i dość długo (jak na ciasto drożdżowe) zachowuje świeżość. Gorąco polecam miłośnikom drożdżowych wypieków :)) Składniki: 400 g m ąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100g cukru 100g masła
Walijskie PichcenieUwielbiam kiedy w naszym domu pachnie ciastem drożdżowym, chyba nic bardziej mi się nie kojarzy z dzieciństwem, jak ten właśnie zapach. Dzisiaj zapraszam na bułeczki z czarnymi porzeczkami, oczywiście można użyć dowolnych owoców jagodowych, ale te z porzeczkami są naprawdę wyśmienite. Składniki na bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru(...)ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko (tak jak ja :-)). Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza, bo drożdżówkę robię raczej spontanicznie, zazwyczaj gdy najdzie mnie
Rozpustne gotowaniejakoś humor poprawić. W takie zimowe wieczory lubimy z mężem napić się gorącego mleka z miodem, lub prawdziwego kakao z cynamonem, a do tego jeszcze cieplutkie bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam(...)wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie
Rozpustne gotowaniesame w sobie) zostały ugotowane z odrobiną soli, - 1 cebula zeszklona na łyżce oleju (w użyciu niezmiennie TEN ), - i jedno z drugim zblendowane z dodatkiem NIEAKTYWNYCH PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH . Płatków daliśmy około 3 dużych łyżek (czyli powiedzmy 1 łyżka płatków na 1 ziemniaka) ale nie trzeba ściśle trzymać się tej proporcji - im więcej płatków, tym lepszy, serowy smak(...)gotowaniu szparagów było już TUTAJ , teraz jest sezon, więc korzystajcie. Sos jest gęsty, lekko ciągnący się (kto blendował kiedyś ziemniaki ten wie, że tak właśnie się zachowują), płatki drożdżowe dają serowy posmak, a cebulka doskonale go podkreśla. Z wyglądu, smaku i klejenia się do zębów kojarzy mi się z sosem serowym robionym niegdyś z serków topionych (ło matko!) - idealny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzbierałam porzeczki czy agrest zasypywałyśmy wszystko sporą ilością cukru i wyjadałyśmy łyżeczkami. A racuchy z jabłkami, cóż ich nigdy nie mogłam się w domu doprosić. A dla mnie drożdżowe to kwintesencja tego rodzinnego ciepła. To taka potrawa, która przypomina dzieciństwo i to bez względu czy masz 20, 30 czy 60 lat! O drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie(...)miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie i da nam cudownie puszyste ciasto. Dla mnie drożdżowe to miłość, rodzina i dom. Mam dla Was dziś puchate racuchy z jabłkami, pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie smakują obsypane cukrem pudrem! Składniki: (na kilkanaście sztuk) 170 g mąki pszennej, 110 g mleka, 3 łyżki cukru, 1 jajko
Plate of JoyBłyskawiczne i przepyszne drożdżówki na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku(...)zamieszać. Do utartych żółtek wsypujemy mąkę, lekko mieszamy, następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z olejem i masłem. Dokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ja nigdy nie wyrabiam długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, poza tym mąka orkiszowa nie lubi długiego wyrabiania (robi się gumowata). Gdy użyjemy mąki pszennej i mamy w zwyczaju długie wyrabianie ciasta drożdżowego, oczywiście możemy wyrabiać
Smaczne ZdroweWielkanoc obok mazurka nie może oczywiście zabraknąć babki lub jej mini wersji, idealnej do koszyczka . Moja propozycja to bezglutenowe i wegańskie marmurkowe babeczki drożdżowe na mące jaglanej i kukurydzianej . Te babeczki powstały na drodze małego eksperymentu, więc jeśli chodzi o smak, to do ideału im jeszcze trochę brakuje, ale chyba wyglądają całkiem nieźle. Dzięki drożdżom są dość pulchne(...)razu po upieczeniu smakują wyśmienicie. Jednak na drugi dzień bliżej im fakturą do babki piaskowej niż drożdżowej, ale to już chyba taki charakter użytej do wypieku mąki. Jeśli lubisz jaglane ciacha, to ta propozycja będzie dla Ciebie jak znalazł. ;) Składniki (na 12 babeczek o średnicy 5 cm) : 1/2 szklanki z mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Food SquareCiasto drożdżowe, czyli w moim regionie "Kołocz", a gdzie indziej placek, jest jednym z podstawowych ciast jakie się u mnie na Śląsku piecze. Mamy tutaj taki fajny zwyczaj noszenia ciasta przed weselem dla znajomych, a czasem i gości weselnych. Wszystko zależy oczywiście od Młodej Pary, gdyż czasem zdarza się tak, że ma ona bardzo dużą rodzinę i bardzo wielu znajomych(...)może to tyle tych moich wspomnień, bo nie chce Wam przynudzać :) Powiem jeszcze tylko, że serniczek upieczony w piekarni wujka mojego Męża, był inspiracją dla mnie przy pieczeniu tego drożdżowego serniczka, który gorąco polecam! Ciasto drożdżowe (spód): 20g drożdży (+ ½ łyżeczki cukru) 1 niepełna szklanka mleka 50g masła ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 szklanki mąki Masa serowa
Smakowy RajJeszcze niedawno myślałam, że zrobienie ciasta drożdżowego jest poza zasięgiem moich kulinarnych możliwości. Długo nie mogłam się przełamać do ich pieczenia i słodkie drożdżówki znałam tylko ze sklepów. Jednak wpadały mi w ręce coraz to nowe przepisy i pomysły na drożdżowe słodkości. W końcu się pokusiłam na upieczenie słodkich bułeczek drożdżowych, a teraz nie potrafię się powstrzymać żeby(...)łyżką cukru i letnim mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło i zostawić do ostygnięcia. Do mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru i zaczyn drożdżowy. Do tego wbić jajko i wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijednych to drożdżowe różyczki, dla innych ślimaczki, a jeszcze inni zwą te bułeczki zawijańcami. Ja najbardziej lubię nazywać je różyczkami, ale niezależnie od tego jak je nazwiemy, stwierdzimy że są pyszne. Wbrew pozorom nie wymagają dużego wkładu pracy, ani długiego czasu oczekiwania, mimo iż są drożdżowe. Tak naprawdę zrobiłam je zupełnie przypadkowo, tzn. przygotowałam ciasto drożdżowe na słodkie, odrywane bułeczki(...)pokombinować, dodać trochę bakalii dla urozmaicenia i tak powstały te oto słodkości. Swoją drogą mini bułeczki kajmakowe też wyszły ciekawe i smaczne, więc niedługo też się pewnie tu pojawią. Drożdżowe różyczki z bakaliami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPoczątkowo z niedowierzaniem podchodziłam do tego przepisu, bo czy ciasto drożdżowe może się udać bez wyrabiania? Ano to jest dowód na to ze może. Tydzień temu przedstawiałyśmy sypaną szarlotkę a dziś sypane ciasto drożdżowe. Wystarczy wszystkie składniki wsypać w przedstawionej kolejności do miski i po upływie kilku godzin wymieszać. To z pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Zachęcona(...)pierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikrucho drożdżowych pasztecikach zostało mi trochę zarobionego ciasta. Jak pisałam, resztka ciasta została wykorzystana „na słodko”. Zrobiłam ciastka krucho drożdżowe z marmoladą. Na paszteciki przygotowałam ciasto z 1kg mąki, poniżej przepis zmniejszony o połowę. Składniki : - 1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 17,5g drożdży instant (lub 35g świeżych) - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia - 200g(...)pieczenia. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Ciastka krucho drożdżowe z marmoladą to propozycja nie tylko na wykorzystanie pozostałości ciasta po pasztecikach. Ciastka są pyszne, więc warto je zrobić nie czekając „na okazję”. Okazją niech będzie trwający karnawał. Z tego samego
mojewypiekiinietylkoprzywołują właśnie wspomnienie domu rodzinnego. Co prawda, pieczywo było z piekarni, ale za to jaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi(...)miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Uwielbiam, gdy po domu roznosi się zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Na śniadanie, czy kolację - z masłem, miodem… mała rzecz, a cieszy. Do tego przepisu, powrócę jeszcze niejeden raz na blogu. A tymczasem – życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Rogale
mojewypiekiinietylkoDrożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić! Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie! Ciasto drożdżowe jest niezwykle delikatne …. a cały wypiek niesamowicie sycący! Śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! Zachwyci niejednego! SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: – mąka – 0,5 kg – drożdże(...)olej – 30 ml – sól – 1 łyżeczka DODATKOWO : – parówka – 6 szt – chili – szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Roztapiamy masło. ZACZYN DROŻDŻOWY: Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie sobie rósł ucieramy żółtka z cukrem. Do miski
Ostra na SłodkoCiasto drożdżowe z jagodami i kruszonką... Puszyste ciasto drożdżowe. Soczyste jagody prosto z lasu. Chrupiąca kruszonka na wierzchu. Nic dodać, nic ująć. Pychota! Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży; 3 szklanki mąki krupczatki; 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%); 1/2 szklanki białego cukru; 2 jaja; 1/2 kostki margaryny; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego. Kruszonka: 1/2 szklanki(...)oraz pozostałą część mąki (3 szklanki pomniejszone o 5 - 6 łyżek dodanych do rozczynu). Następnie dodać margarynę z jajami i aromatem cytrynowym. Całość wyrobić robotem kuchennym z hakami do drożdżowego ciasta. Ciasto można także wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę. Blachę wysmarować
Gospodyni Miejska