Pamiętacie drożdżowy kwiat z powidłami na słodko? Niby zwykła drożdżówka a jednak forma podania zachwyca i od razu lepiej smakuje. A tym razem również kwiat, ale wytrawny. Pyszny jogurtowy chlebek ze sprawdzonego przepisu, z którego piekłam bułeczki , teraz z drobnymi zmianami. Z dodatkiem czosnku, masła i natki pietruszki, a do tego wszystkiego serce z sera camembert. Ser cudownie(...)stopiony, w którym można maczać odrywane płatki drożdżowego chleba - cóż jeszcze więcej do szczęścia potrzeba? Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe
Kocham..lubię..gotuję..Jagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie jagodowym :) W każe lato trzeba skosztować pysznych, puszystych bułeczek drożdżowych z jagodami oraz koniecznie skusić się na pierogi z jagodami . Jagodzianki z poniższego przepisu są najlepsze! Bardzo puszyste, delikatne i z dużą ilością żółtek. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki przepis Bułki z jagodami to super dodatek(...)puszystą, jasną masę. Masło roztopić w garnuszku, pozostawić do ostudzenia. Mąkę pszenną przesiać do dużej miski (może być również misa od robota kuchennego, jeśli macie haki do wyrabiania ciasta drożdżowego), dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko, ubite na puszystą masę jajko z żółtkami oraz roztopiony i ostudzone masło (ale wciąż płynne). Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (wyrabiać nie mniej
Kulinarne PrzebojeDomowe racuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne danie na śniadanie i nie tylko. Proste do zrobienia i przez wszystkich chętnie jedzone. Rewelacyjnie smakują od razu po zrobieniu, jak i później zimne. Racuchy drożdżowe z jabłkami to smak mego dzieciństwa. Uwielbiałam zapach smażonych racuchów unoszący się w kuchni o poranku i z przyjemnością jadłam aromatyczne posypane pudrem placuszki. Chętnie wracam(...)mleko powinno być lekko podgrzane, ale nie gorące. Rozrobione ciasto przed smażeniem odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami: 3 jajka 400 ml mleka 500 g mąki 40 g świeżych drożdży łyżka roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru 3 jabłka cukier puder do posypania olej lub masło klarowane
Gotuj w domuTruskawki już powoli znikają, dlatego póki jeszcze można je kupić przygotujcie to pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką! Zobacz mój przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką: Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plIndyjskie chlebki drożdżowe Indyjskie chlebki drożdżowe Składniki: 150 ml letniego mleka 2 ½ łyżki cukru 2 łyżki suchych drożdży 500 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki oleju jajko ½ łyżeczki soli mąka do podsypania Wykonanie: Mleko mieszamy z ½ łyżki cukru i drożdżami, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy(...)dużej miski, dodajemy resztę cukru, zaczyn drożdżowy, jogurt roztrzepany z olejem, jajkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10 minut. Formujemy kulę, delikatnie nacieramy niewielką ilością oleju, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto zagniatamy ponownie na podsypanym mąką blacie, dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placek, rozciągając ciasto na boki. Rozgrzewamy mocno
Pomysłowa kuchniawiecie miłością bezgraniczną kocham ciasto drożdżowe! Kojarzy mi się ( i pewnie nie tylko mi ) z takimi domowymi mamino-babcinymi wypiekami i domem pachnącym świeżym chlebem prosto z gorącego pieca. Takich dziecięcych wspomnień mam jednak wiele! Słodka karpatka, która mama piekła w piekarniku gazowym, a ja z bratem wyczekiwałam wpatrując się przez szybę w rosnące na cieście góry. Eklerki z nieziemsko(...)takie zwykłe drożdżówki! Są wyjątkowe nie dlatego, że włożyłam całe serce w ich przygotowanie, ale też dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste ciasto drożdżowe, słodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę. Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu! Mama była zachwycona! Spróbujcie i Wy! Polecam! Ps. Przysmak z dyni
Ostra na Słodkocieszyć ciastami z owocami. Wprawdzie rabarbar to warzywo, jednak drożdżówką z nim w roli głównej otwieram sezon na owocowe wypieki :) Od jakiegoś czasu nie kombinuję za dużo z ciastem drożdżowym - stawiam na jeden, sprawdzony przepis i zmieniam tylko dodatki. Tak było i tym razem. Ciasto drożdżowe znane jest Wam np. z tego ( klik ) przepisu. Składniki na dużą blachę: Ciasto(...)drożdżowe: 500 g mąki 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 150 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 kg rabarbaru (waga po obraniu) Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru
My simple kitchenWypiekanie na śniadanie i smaczne bułeczki metodą solno-drożdżową , przepis z Grupy Piekarnicza Brać na FB. Moje nie wyszły idealne, zapomniałam naciąć i oprószyć mąką no i zapomniałam o naczyniu z wodą, ale i tak zjedzone ze smakiem. S kładniki: 12 sztuk roztwór solno-drożdżowy: 100g wody 10g soli 10g świeżych drożdży ciasto: 500g mąki pszennej(...)200g wody 15g miodu płynnego 10g masła roztwór solno-drożdżowy Dzień wcześniej Do zakręcanego słoiczka wlać letnią wodę, dodać sól, zamknąć słoik, wstrząsnąć nim do rozpuszczenia soli.Dodać drożdże,wymieszać do rozpuszczenia. Słoik wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztwór solno-drożdżowy, miód, rozpuszczone i przestudzone masło, dolać wodę.Wymieszać i wyrobić ciasto
Moje domowe kucharzenieChleb domowy Przepis na chleb z boczkiem rozpoczynamy od przygotowania podstawowego ciasta. Ciasto drożdżowe na ten chleb jest delikatne. Drożdżowe ciasto na mleku zawsze wychodzi odrobinę bardziej delikatne i słodsze niż na wodzie. Chleb na drożdżach nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, wcześniejszych przygotowań, regularności, jak w wypadku chleba na zakwasie. Można go zrobić zawsze, o każdej porze, nie pamiętając(...)niebieską pleśnią - 20 g ser żółty - 130 g 1 cebulka dymka Jak upiec chleb? Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do maki z solą. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie robotem potrwa około 3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 30 minut w ciepłe miejsce. Boczek kroimy w kosteczkę, ser pleśniowy również
MamaOskarkaktóry idealnie sprawdzi się jako przekąska w plenerze, przystawka na grillu czy też drugie śniadanie zamiast kanapki. Börek to wywodzący się z Turcji placek z ciasta yufka lub drożdżowego z nadzieniem, które u mnie jest bardzo wiosenne, na bazie sera i liści botwinki, które możecie też zastąpić szpinakiem. Börek może przybierać bardzo różne kształty. Czasem jest to prostokątny(...)borek robi się na bazie ciasta yufka, który w naszych warunkach zastępuję się greckim ciastem filo. Choć filo jest coraz lepiej dostępne w sklepach, to jednak uważam, że ciasto drożdżowe ma nad nim przewagę w tym przepisie. Niestety filo bardzo się kruszy i przez to nie do końca sprawdza się w na wycieczce czy pikniku. Mam nadzieję więc, że podejmiecie
Chilli Czosnek i OliwaWitam Was cieplutko :) Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach i ten smak. Nie ma co ukrywać, że domowy chleb czy bułki są najlepsze. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, wyrabiać go i patrzeć jak rośnie. Jeżeli ciasto drożdżowemu damy ciepło swoich rąk i serce to pięknie nam się odwdzięczy i wyrośnie takie jak chcemy. A dzisiaj mam dla Was pyszny chlebek drożdżowy
Izabelawkuchnirozmrażały się. Ciasta wilgotne typu szarlotka najlepiej położyć na talerzu, który wymościliśmy wcześniej papierowym ręcznikiem czy bawełnianą ściereczką – by wchłaniały nadmiar wilgoci. Ciasta „suche” typu babeczki, drożdżowe nie wymagają specjalnych sposobów. Drożdżowe ciasto jeśli przed zamrożeniem pokroimy w plastry – będziemy mogli w każdej chwili wyjąć sobie plaster, wrzucić do tostera i w minutę cieszyć się pyszną(...)drożdżówką! Rozmrożonych ciast nie można ponownie zamrażać! JAKIE CIASTA MOŻNA MROZIĆ Mrozić można praktycznie wszystkie ciasta: drożdżowe, babeczki, bułeczki, serniki, kruche, szarlotkę, biszkoptowe, ciasteczka nawet torty, ciasta z kremem i ciasta z bitą śmietaną. Mrozić można również surowe ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie. JAKICH CIAST NIE MOŻNA MROZIĆ Nie mrozimy ciast z galaretką, ciast bezowych, makaroników. Artykuł Jak mrozić ciasta
Dorota SmakujeDziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO . Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc! Na moim stole nie może jej zabraknąć Udekorowałam ją lukrem i płatkami migdałowymi, można posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha! Babka(...)drożdżowa z cytrynową nutą Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny – limonki lub pomarańczy 3/4 kostki masła (150 g) lukier: 3/4 cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + płatki migdałów HELIO do posypania (można je lekko pokruszyć
Zasmakuj Kuchnidania Wielkanocne z których każdy wybierze coś dla siebie. Przede wszystkim są tu potrawy Wielkanocne jajeczne, jak i te na słodko. Na przykład między innymi baby, serniki i ciasta drożdżowe.Ponadto także pasztety czy choćby nadziewane na mnóstwo sposobów jajka. Dania wielkanocne, które warto wypróbować: Przystawki i sałatki Jajka faszerowane Jajka faszerowane: rzodkiewkami i zielonym ogórkiem, pieczarkami, awokado, kiełkami, łososiem(...)Zdrowo i pysznie! Sałatka z kaszy bulgur – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Przyznam że osobiście nigdy nie wykorzystywałam w kuchni kaszy bulgur, ale to zastosowanie bardzo mi się podoba. Drożdżowe wypieki Drożdżowy koszyczek wielkanocny Przepis na niego znajdziecie na naszym blogu w tym wpisie- klik . Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest szczególnie trudne. Babka drożdżowa z boczkiem i pieczarkami
ArbuziakiDrożdżowe bułeczki z cynamonem są mięciutkie, przepyszne i kryją w sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez jajek? Pamiętacie dawniejsze przepisy na ciasto drożdżowe. W składnikach podawano kopę jaj na szklankę maki. Ciasto było ciężkie, wilgotne i żółciutkie. Było to w czasach, kiedy nie słyszano o alergii na gluten, laktozę
dolcevitainmykitchen