drożdżowe - 16813 przepisów (strona:80/1121)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką 524

Czas ciepłej herbaty z cytryną, kolorowej apaszki, zbierania liści i kasztanów, kocyków, ciepłych skarpet i przytulania uważam za otwarty. Jesień. Tym razem drożdżowe dla leniwych. Przy tym cieście nie trzeba się (prawie) w ogóle napracować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki w misce, odstawić na jakiś czas, później wymieszać u upiec. Bez żadnego wyrabiania. Brzmi zachęcająco? Jeśli macie ogromną ochotę na drożdżówkę(...)lubicie się trudzić z ciastem drożdżowym to polecam Wam ten przepis. Jak do swojej drożdżówki wykorzystałam śliwki - jak na początek jesieni przystało. Jedynym minusem tego ciasta jest - moim zdaniem - zbytnio wyczuwalny aromat drożdży. Zatem jeśli jednak wolicie klasyczne drożdżowe, to odsyłam po przepis tutaj ( klik ).  Źródło: ( klik )   Blaszka 25x30cm Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki

My simple kitchen
Ciasteczka kruche z wody – kuchnia podkarpacka 192

przez dorosłych. W kuchni podkarpackiej zdecydowanie królują wśród tego rodzaju wypieków ciasteczka na amoniaku, zwane amoniaczkami. Jednakże wypieka się tu od pokoleń również ciasteczka kruche, jak i krucho drożdżowe. To właśnie od tych wypieków zaczynano w czasach przedwojennych, a i długo po wojnie, kilkudniowe przygotowania do wesela, gdyż kruche ciastka długo zachowują swoją świeżość. Przepis, który dzisiaj proponuję, to ciasteczka(...)krucho drożdżowe, czyli takie, do przygotowania których używa się zarówno drożdży, jak i tłuszczu siekanego z mąką. Ale dlaczego z wody? Drożdże piekarnicze, których dzisiaj używamy do wielu domowych wypieków, zaczęto produkować w zachodniej Europie już w roku 1850. Wtedy to w Wiedniu powstała fabryka, w której między innymi produkowano drożdże prasowane. W Polsce drożdżownictwo przemysłowe rozwinęło się końcem

Trzeci talerz
Rogaliki drożdżowe 101

dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam prosty przepis na rogaliki drożdżowe. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuje się u mnie na Św. Marcina, jak nakazuje wielkopolska tradycja. Niestety, nie są to prawdziwe Rogale Marcińskie, jednak od kiedy pamiętam, właśnie rogaliki drożdżowe przygotowywało się w moim domu z tej okazji. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuję z powidłami lub czekoladą, jednak... Tryb czytania Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi

PysiaGotuje.pl
Drożdżowe ciasto malinami i jezynami 161

się zdjęciem zbiorów malin i jeżyn z zapytaniem, czy zjeść od razu czy coś piec. Wybrałam kompromis, część podżarłam, a z reszty upiekłam ciasto. Jest to klasyczne, puszyste ciasto drożdżowe, tyle że zbajerowane o naprawdę fantazyjnym wyglądzie. Za to właśnie uwielbiam drożdżowe ciasto, można z nim robić cuda, pod warunkiem że zna się kilka trików, którymi regularnie się z Wami(...)drożdże z łyżką cukru i odstaw na 15-20 minut, aż się obudzą. Następnie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, szczyptę soli. wymieszaj. Dodaj rozgniecionego banana i zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to 1-2 godziny, musi podwoić swoją objętość. Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami cukru, dzięki temu

greenscarf
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 119

sama się przyznaje, ale jak wiecie ja lubię mega słodkie i wcale mi to nie przeszkadza! Wręcz przeciwnie! Takie mega słodkie dżemy świetnie komponują się z moim ukochanym ciastem drożdżowym. Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem! Zniknęły jeszcze gorące! Od nich nie dało się odejść! Serio! U Was będzie dokładnie to samo! Koniecznie spróbujcie(...)SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt + dżem wiśniowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO DROŻDŻOWE: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko

Ostra na Słodko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 146

względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, którym się z Wami podzielę, pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew(...)banalnie prosty. Upieczone i wystudzone pierogi można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Wiem, wiem – tradycyjne – gotowane, odsmażone na rumiano – nie ma lepszych. Niekoniecznie. Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami są zupełnie inne i naprawdę godne polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane

mojewypiekiinietylko
Paluchy z serem i sezamem 99

Ciasto drożdżowe i ser lubią się do granic możliwości. Przykładem tego są moje paluchy z serem i sezamem, którym nie sposób się oprzeć. Nadają się idealnie na piknik i grilla, co czyni je wiosenno - letnim hitem! Jak to ciasto drożdżowe - najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ja w ogóle ciasto drożdżowe zawsze traktuję jako takie(...)Naturalne 20 g sezamu Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę mieszamy z solą, robimy zagłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, masło i żółtka. Wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 10 minut lub robotem przez 3 minuty. Ciasto zakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Ser ścieramy na malutkich oczkach. Jajko rozmącamy widelcem. Wyrośnięte

MamaOskarka
Drożdżowe babeczki z rodzynkami 122

mięciutkie drożdżowe babeczki w smaku przypominają delikatną brioszkę. Pachną masłem, cytrynową skórką oraz domowym ciepłem i są tak cudownie puchate: wprost rozpływają się w ustach! To wszystko za sprawą dużej ilości masła i delikatnego ciasta, które jest na tyle rzadkie, że trzeba wyrabiać je mikserem. Drożdżowe babeczki polecam szczególnie na leniwe niedzielne śniadanie (można je upiec dzień wcześniej, bo długo(...)zachowują świeżość) lub z powodzeniem wykorzystać na wielkanocny stół, czy do koszyczka. * SKŁADNIKI na 12 drożdżowych babeczek o średnicy 5 cm 250 g mąki pszennej 50 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 125 ml mleka 2 żółtka 100 g masła skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynek szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Mleko podgrzej, aby było letnie

Food Square
Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami 164

Paluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)przyrządzeniu i można je nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie do wymyślania wciąż nowych przepisów jak ten na paluchy drożdżowe ala pizza . Paluchy drożdżowe Składniki: 350 g pszennej mąki 150 g semoliny 300-350 ml mleka, lekko podgrzanego 1½ łyżeczki soli 3 łyżki pomidorowego przecieru 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy

codojedzenia
Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami 125

Paluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)przyrządzeniu i można je nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie do wymyślania wciąż nowych przepisów jak ten na paluchy drożdżowe ala pizza . Paluchy drożdżowe Składniki: 350 g pszennej mąki 150 g semoliny 300-350 ml mleka, lekko podgrzanego 1½ łyżeczki soli 3 łyżki pomidorowego przecieru 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy

codojedzenia
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 111

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne(...)kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych, co miało miejsce 25 września 2015 r. Ojczyzną drożdżowego kapuśniaczka, jak wynika z rejestru prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa, jest Brzozów na Podkarpaciu, który w ten sposób na zawsze

Niedzielny kucharz
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 159

względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, którym się z Wami podzielę, pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew(...)banalnie prosty. Upieczone i wystudzone pierogi można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Wiem, wiem – tradycyjne – gotowane, odsmażone na rumiano – nie ma lepszych. Niekoniecznie. Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami są zupełnie inne i naprawdę godne polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane

mojewypiekiinietylko
Kołocz z jabłkami 147

jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach,  gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru(...)mąki 185 g cukru pudru 1 żółtko 65 g margaryny (można zastąpić masłem) 100 g masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: Jajko do posmarowania Cukier puder  Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: *Zaczyn  Drożdże rozkruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru, letnie mleko i połączyć. Następnie wsypać 1,5 łyżki mąki i przemieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

My sweet a life
Puszyste drożdżowe bułeczki 157

lubi puszystego i świeżego ciasta drożdżowego, wielu kojarzy się to z dzieciństwem, bo przecież nasze babcie i mamy piekły najlepsze drożdżówki. My odnaleźliśmy przepis na bardzo proste i puszyste ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Robiliśmy te bułeczki już kilkakrotnie i zawsze były idealne. Pokażemy jak przygotować drożdżówkę w ciekawej formie, którą zresztą widzicie u góry, ale nic nie stoi(...)masła, resztę mleka (150 ml), żółtka, skórkę z cytryny i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, przynajmniej przez 5 minut. My mamy dość mocny robot kuchenny, który radzi sobie z drożdżowym ciastem, ale można wyrobić je również ręcznie. Ciasto jak każde drożdżowe powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest za mokre dodajemy trochę mąki, jeżeli za twarde, mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto drożdżowe z jabłkami 129

ciasto drożdżowe z jabłkami upiekłam przed feriami ale nie zdążyłam opublikować przed wyjazdem. Nadrabiam więc zaległości. Kiedy je zobaczyłam u dagmary_65- klik szybko pobiegłam po drożdże i upiekłam. Na początku nie chciało mi urosnąć, ale kiedy wpadło w moje ręce, nie miało już żadnych szans – ha ha ha. Jestem zwolenniczką wyrabiania ręcznego wszystkiego co drożdżowe. Wydaje mi się(...)drożdże lubią być „dopieszczane”. Ciasto wyszło bardzo smaczne, dałam mniej jabłek i mocno tego żałowałam, ale tak i tak zniknęło w nieznanych okolicznościach Ciasto drożdżowe z jabłkami 500 g mąki pszennej 50 g drożdży+1 łyżka cukru 1 jajo 2 żółtka 1 szkl mleka 100 g masła 1 łyżka oliwy lub oleju 1/2 szkl cukru 1/4 łyżeczki soli

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania