drożdżowe - 16813 przepisów (strona:80/1121)

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 159

względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, którym się z Wami podzielę, pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew(...)banalnie prosty. Upieczone i wystudzone pierogi można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Wiem, wiem – tradycyjne – gotowane, odsmażone na rumiano – nie ma lepszych. Niekoniecznie. Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami są zupełnie inne i naprawdę godne polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane

mojewypiekiinietylko
Paluchy z serem i sezamem 118

Ciasto drożdżowe i ser lubią się do granic możliwości. Przykładem tego są moje paluchy z serem i sezamem, którym nie sposób się oprzeć. Nadają się idealnie na piknik i grilla, co czyni je wiosenno - letnim hitem! Jak to ciasto drożdżowe - najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ja w ogóle ciasto drożdżowe zawsze traktuję jako takie(...)Naturalne 20 g sezamu Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę mieszamy z solą, robimy zagłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, masło i żółtka. Wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 10 minut lub robotem przez 3 minuty. Ciasto zakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Ser ścieramy na malutkich oczkach. Jajko rozmącamy widelcem. Wyrośnięte

MamaOskarka
Drożdżowe babeczki z rodzynkami 136

mięciutkie drożdżowe babeczki w smaku przypominają delikatną brioszkę. Pachną masłem, cytrynową skórką oraz domowym ciepłem i są tak cudownie puchate: wprost rozpływają się w ustach! To wszystko za sprawą dużej ilości masła i delikatnego ciasta, które jest na tyle rzadkie, że trzeba wyrabiać je mikserem. Drożdżowe babeczki polecam szczególnie na leniwe niedzielne śniadanie (można je upiec dzień wcześniej, bo długo(...)zachowują świeżość) lub z powodzeniem wykorzystać na wielkanocny stół, czy do koszyczka. * SKŁADNIKI na 12 drożdżowych babeczek o średnicy 5 cm 250 g mąki pszennej 50 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 125 ml mleka 2 żółtka 100 g masła skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynek szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Mleko podgrzej, aby było letnie

Food Square
Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami 181

Paluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)przyrządzeniu i można je nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie do wymyślania wciąż nowych przepisów jak ten na paluchy drożdżowe ala pizza . Paluchy drożdżowe Składniki: 350 g pszennej mąki 150 g semoliny 300-350 ml mleka, lekko podgrzanego 1½ łyżeczki soli 3 łyżki pomidorowego przecieru 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy

codojedzenia
Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami 137

Paluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)przyrządzeniu i można je nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie do wymyślania wciąż nowych przepisów jak ten na paluchy drożdżowe ala pizza . Paluchy drożdżowe Składniki: 350 g pszennej mąki 150 g semoliny 300-350 ml mleka, lekko podgrzanego 1½ łyżeczki soli 3 łyżki pomidorowego przecieru 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy

codojedzenia
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 123

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne(...)kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych, co miało miejsce 25 września 2015 r. Ojczyzną drożdżowego kapuśniaczka, jak wynika z rejestru prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa, jest Brzozów na Podkarpaciu, który w ten sposób na zawsze

Niedzielny kucharz
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 178

względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, którym się z Wami podzielę, pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew(...)banalnie prosty. Upieczone i wystudzone pierogi można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Wiem, wiem – tradycyjne – gotowane, odsmażone na rumiano – nie ma lepszych. Niekoniecznie. Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami są zupełnie inne i naprawdę godne polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane

mojewypiekiinietylko
Kołocz z jabłkami 157

jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach,  gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru(...)mąki 185 g cukru pudru 1 żółtko 65 g margaryny (można zastąpić masłem) 100 g masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: Jajko do posmarowania Cukier puder  Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: *Zaczyn  Drożdże rozkruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru, letnie mleko i połączyć. Następnie wsypać 1,5 łyżki mąki i przemieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

My sweet a life
Puszyste drożdżowe bułeczki 172

lubi puszystego i świeżego ciasta drożdżowego, wielu kojarzy się to z dzieciństwem, bo przecież nasze babcie i mamy piekły najlepsze drożdżówki. My odnaleźliśmy przepis na bardzo proste i puszyste ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Robiliśmy te bułeczki już kilkakrotnie i zawsze były idealne. Pokażemy jak przygotować drożdżówkę w ciekawej formie, którą zresztą widzicie u góry, ale nic nie stoi(...)masła, resztę mleka (150 ml), żółtka, skórkę z cytryny i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, przynajmniej przez 5 minut. My mamy dość mocny robot kuchenny, który radzi sobie z drożdżowym ciastem, ale można wyrobić je również ręcznie. Ciasto jak każde drożdżowe powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest za mokre dodajemy trochę mąki, jeżeli za twarde, mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto drożdżowe z jabłkami 137

ciasto drożdżowe z jabłkami upiekłam przed feriami ale nie zdążyłam opublikować przed wyjazdem. Nadrabiam więc zaległości. Kiedy je zobaczyłam u dagmary_65- klik szybko pobiegłam po drożdże i upiekłam. Na początku nie chciało mi urosnąć, ale kiedy wpadło w moje ręce, nie miało już żadnych szans – ha ha ha. Jestem zwolenniczką wyrabiania ręcznego wszystkiego co drożdżowe. Wydaje mi się(...)drożdże lubią być „dopieszczane”. Ciasto wyszło bardzo smaczne, dałam mniej jabłek i mocno tego żałowałam, ale tak i tak zniknęło w nieznanych okolicznościach Ciasto drożdżowe z jabłkami 500 g mąki pszennej 50 g drożdży+1 łyżka cukru 1 jajo 2 żółtka 1 szkl mleka 100 g masła 1 łyżka oliwy lub oleju 1/2 szkl cukru 1/4 łyżeczki soli

Pieguskowa Kuchnia
DROŻDŻOWE „RÓŻYCZKI” Z SEREM 152

efektowne drożdżowe różyczki zdecydowanie powinny przypaść wam do gustu. Przygotowanie ich nie jest zbyt skomplikowane. Ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce, nie klei się zbytnio do rąk i nie potrzebuje długiego wyrabiania, co jest jak dla mnie ogromną zaletą. Bułeczki świetnie się prezentują i są świetnym dodatkiem do filiżanki kawy lub mleka. Zapraszam:) DROŻDŻOWE „RÓŻYCZKI” Z SEREM CIASTO(...)DROŻDŻOWE 25 g świeżych drożdży (zamiennie 2 łyżeczki suszonych) 250 ml mleka 2 jajka 100 g cukru 100 g masła 600-700 g mąki cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE 500 g twarogu 1 jajko 100 g cukru rodzynki skórka starta z połowy cytryny Do podgrzanego ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 196

wierni czytelnicy doskonale wiedzą, że kocham rabarbar 💓. Sezon na to fantastyczne warzywo niedługo się już kończy, więc trzeba koniecznie wykorzystać te ostatnie chwile. Dziś zapraszam Was puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione nadzieniem z rabarbaru z dodatkiem korzennych przypraw. Rabarbar kocha kardamon, goździki, imbir, cynamon... I przepięknie pachnie jak tylko ciacho zacznie się piec. W dzisiejszym wpisie poczytacie też troszkę o rabarbarze(...)Miedź  0.05 mg  Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem 162

roku będzie   Światowym Dniem Pieczenia z Kasią. I między innymi z tego powodu postanowiłam uczcić te wszystkie okazje i upiec ulubione przez wszystkich moich domowników pyszne drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem z dodatkiem kardamonu. Nawet sobie nie wyobrażacie jak one cudnie pachną podczas pieczenia ! Powiem Wam, że to niesamowita radość patrzeć jak rodzinka kręci się po kuchni, krąży wokół(...)niecierpliwością, aż będzie można wyjąć z niego upieczone specjalnie dla nich ciasto. Tak trudno jest im oprzeć się pokusie otworzenia drzwiczek, żeby zobaczyć czy już jest gotowe. Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, można z niego przygotować mnóstwo pysznych dań, tych wytrawnych i tych słodkich. I wcale nie należy się go bać - niektórzy uważają, że jest wymagające w przygotowaniu

Kulinarne przygody Gatity
Wieniec drożdżowy z bakaliami 138

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest(...)Zapraszam. Wieniec drożdżowy z bakaliami Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut Składniki Ciasto: -450 g mąki pszennej -50 g cukru -pół łyżeczki soli -1 szklanka mleka -20 g świeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy

Marta Gotuje
Wieniec drożdżowy z bakaliami 139

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest(...)Zapraszam. Wieniec drożdżowy z bakaliami Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut Składniki Ciasto: -450 g mąki pszennej -50 g cukru -pół łyżeczki soli -1 szklanka mleka -20 g świeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania