Racuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Racuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie smakują posmarowane domową konfiturą. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują(...)świeże. Jeśli chcecie przygotować jakieś słodkości na Tłusty Czwartek, a nie macie cierpliwości do pączków, ten przepis sprawdzi się doskonale. https://youtu.be/ntJQxbZP1X4 Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk): 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 100 g masła 2 jajka 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli łyżka wódki lub spirytusu olejek waniliowy
e-PrzepisyKulinarneTakie pyszne trójkąty drożdżowe dzisiaj mam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale o tym już pisałam wiele razy i dodam, że zawsze mi wychodzi. Tym razem do ciasta dodałam cynamonu, znalazł się on również w nadzieniu i skorupce. A ta skorupka najlepsza. Jeśli takiej nie robiliście to polecam. Zobaczycie jak będzie pysznie. Trójkąty nadziałam domowym powidłem śliwkowym, jeszcze coś(...)najlepsze. Do powidła dodałam cynamon i rodzynki. Nie ukrywam, że wyszły mi obłędnie pyszne i ...słodkie. Pachniało w całym domu jak piekłam, ale ja tak lubię jak dom pachnie drożdżowym :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 2 jajka
IzabelawkuchniWspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne(...)kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych, co miało miejsce 25 września 2015 r. Ojczyzną drożdżowego kapuśniaczka, jak wynika z rejestru prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa, jest Brzozów na Podkarpaciu, który w ten sposób na zawsze
Niedzielny kucharzzimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta z grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis na Thermomix na samym dole. Składniki na kapustę(...)grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 350-400g mąki pszennej 650 – 250ml mleka, ciepłego – 100g masła, miękkiego – 3 żółtka, o temp. pokojowej – 35g świeżych drożdży – 1 łyżka cukru
Be Fit Be StrongWspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne(...)kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych, co miało miejsce 25 września 2015 r. Ojczyzną drożdżowego kapuśniaczka, jak wynika z rejestru prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa, jest Brzozów na Podkarpaciu, który w ten sposób na zawsze
Niedzielny kucharzwiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis! Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego! To najlepszy przepis na jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie(...)totalnie się w nich zakochacie i nie będziecie już chcieli innego przepisu! Gwarantuję! SKŁADNIKI: ( 12-14 szt ) CIASTO DROŻDŻOWE : * mąka pszenna – 550 g * świeże drożdże – 30 * mleko 3,2% – 250 m * masło min. 82% – 100 g * jajko L – 2 szt * cukier – 4 łyżki KRUSZONKA: * mąka krupczatka – 200 g * cukier drobny
Ostra na SłodkoLubicie ciasto drożdżowe, ale przeraża Was czas jego przygotowania i pieczenia? Musicie zostać, dziś przepis dla Was Bułeczki drożdżowe z patelni to obowiązkowy przepis dla każdego miłośnika drożdżówek, ale i dla osób, które nie posiadają piekarnika (lub też z różnych względów nie chcą go uruchamiać, a chcą cieszyć się smakiem i zapachem domowego ciasta drożdżowego Bułeczki drożdżowe z patelni
365 dni dookoła kuchniZapraszam do wypróbowania mojego przepisu na ciasto drożdżowe na mleku kozim – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Moi domownicy nie przepadający za tym mlekiem twierdzili, że go nie czuja a ciasto pyszny, ja z kolei fanka tego mleka lekko wyczuwam jego smak w wypieku, ale dla mnie to plus. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MLEKU KOZIM Składniki(...)Ciasto drożdżowe na mleku kozim (2 bochenki): 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka koziego szczypta soli słoik ulubionego dżemu 3-4 morele Jak zrobić Ciasto drożdżowe na mleku kozim: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy
Dorota SmakujeDrożdżowe bułeczki z rodzynkami. Dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Moja córeczka je uwielbia, ja zresztą również. Najczęściej takie bułeczki jemy na śniadanie lub zabieramy ze sobą na wycieczkę, piknik czy po prostu na działkę Pyszne, proste w przygotowaniu, pachnące wanilią i… te rodzynki. Nie wiem(...)bardzo lubię. Podobnie jak reszta mojej rodziny. U nas rodzynki najczęściej goszczą w drożdżowych wypiekach lub sernikach. Domownicy lubią je też jeść jako przekąskę. Dlatego staram się mieć w domu zapas rodzynek. Ostatnio rodzynki i inne produkty w dużych opakowaniach nabyłam na stronie http://smaknamiare.pl Firma Organic dba o jakość i smak produktów. Dodatkowym atutem są właśnie duże gramatury
Słodkie okruszkiwprawia w tak dobry nastrój, jak zapach świeżych drożdżówek rozchodzący się po domu. I właśnie dlatego szczególnie lubię przygotowywać drożdżowe wypieki w te bardziej ponure dni, bo mogę tym samym poprawić nastrój sobie i innym. A takie drożdżówki to nie tylko sposób na chandrę, ale również smaczne słodkie śniadanie lub drugie śniadanie zabrane do szkoły czy pracy. Aby nadać(...)momentu otrzymania gładkiego i odchodzącego od ręki ciasta). W razie potrzeby podsypujemy dłonie mąką. Jeśli jesteśmy zmechanizowani i dysponujemy robotem, to wrzucamy wszystko do miski z hakiem do ciasta drożdżowego i resztą on się już zajmie (będzie to trwało znacznie krócej). (function(){ var d = document, wid = 'tt-' + parseInt(Math.random() * 9999999).toString(16), se = d.getElementsByTagName('script
Analiza SmakuOpiszę je jednym zdaniem, są genialnie pyszne, szczególnie kiedy są jeszcze ciepłe. Polecam Ci też przepisy: – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe Przygotowanie: ok 2,5 h Ilość : 9-10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią – 60 g roztopionego masła dodatkowo 1 rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek. PRZYGOTOWANIE: Pamiętaj że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko). ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki
nietylkopasta.plnajlepszy przepis na ciasto drożdżowe jaki kiedykolwiek robiłam, a świadczy o tym fakt, że aby zrobić zdjęcie musiałam specjalnie zachować kawałek, zniknął by na pewno dużo wcześniej. Ciasto to zrobicie też z innymi owocami, polecam Wam truskawki czy śliwki. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – ciasto czekoladowe z gruszkami – tort czekoladowy(...)biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych) – 250 ml ciepłego mleka
nietylkopasta.plBułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem to idealny sposób na rozpoczęcie pięknej i słonecznej niedzieli. Normalnie powiedziałabym, że drożdżówka to nie jest dobry pomysł na śniadanie, ale tym razem można zrobić wyjątek. W końcu raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności i spokojnie celebrować niedzielny poranek. Te drożdżówki są wyjątkowe, ponieważ łączą w sobie dwa pyszne składniki(...)czekać, ponieważ sezon na rabarbar jest bardzo krótki. W związku z tym, idźcie na zakupy i przygotujcie sobie te pyszności, a na pewno nie pożałujecie Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem przepis na 6 drożdżówek Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła jajko Rabarbar
365 dni dookoła kuchniBabka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka Na południowo-wschodnim krańcu Polski, w miasteczku Dukla, tradycyjną drożdżową babę wielkanocną piecze się z dodatkiem mąki kukurydzianej. Dzięki temu ciasto ma piękny złoty kolor, a jego konsystencja jest nieco bardziej krucha. Jak każde typowe ciasto drożdżowe, ciasto na babkę wyrasta tyle razy, ile jest pór roku – raz w postaci zaczynu, drugi raz po połączeniu(...)puszyste. Przepisem podzieliła się pani Maria Wojnar z Dukli w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju i promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Babka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka Składniki na dużą foremkę: 500 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 60 g drożdży 1 całe jajko 4-5 żółtek 7 łyżek cukru (oryginalnie 4) 1 szklanka
Trzeci talerz