Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Jabłonka, gmina Dydnia, powiat brzozowski Niedawno proponowałam Wam wykorzystanie jabłek antonówek do zrobienia marmolady. Dzisiaj, śladem Koła Gospodyń Wiejskich z Jabłonki, proponuję wykorzystanie tej marmolady do zrobienia cynamonek. Są to trójkątne ciastka z kruchego ciasta z nadzieniem z marmolady jabłkowej z odrobiną cynamonu. Szybkie i smaczne, należy jednak pamiętać, żeby użyć gęstej marmolady(...)kroimy na kwadraty o boku 7x7 cm. Na każdy kwadrat nakładamy trochę marmolady i oprószamy ją cynamonem. Kwadraty składamy po przekątnej i ostrożnie zlepiamy brzegi (w piekarniku ciastka mogą się lekko otworzyć, ale nie powinna z nich wyciekać marmolada). Ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez
Trzeci talerzKruche ciasteczka pistacjowe z kremem pistacjowym to przepyszne i aromatyczne ciastka, które zachwycą nie tylko miłośników pistacji, ale także wszystkich wielbicieli słodkości. Z tego przepisu dowiecie się jak upiec wspaniałe ciasteczka o delikatnym smaku pistacji, które dzięki kremowemu nadzieniu są jeszcze bardziej wyjątkowe. Jesteście gotowi na kulinarne doznania z duetem pistacjowym? Ilość: około 20 sztuk już złożonych(...)następnie połączyć z jajkiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu należy wmieszać uprzednio zmielone pistacje. Powstałe ciasto rozwałkować na 2-3 mm i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu na połowie ciastek umieścić niewielką ilość
Di gotujełyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka kakao wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z mlekiem oraz ekstraktem waniliowym. lukier powinien wyjś gęsty na tyle aby bez problemu można było nim smarować ciastka. Ok. 2-3 łyżki lukru przekładamy do innej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy. złożenie ciastek: Na jedno ciastko potrzebujemy 3 prostokąciki. Mi wyszło w sumie ok. 14 ciastek(...)foliowy. Lukier nakładamy do woreczka i odcinamy malutki kawałeczek rogu). Wykałaczką przeciągamy po liniach aby otrzymać charakterystyczny wzór. Kremem przekładamy dwa prostokąty a na wierzch kładziemy prostokąciki z lukrem. Ciastka najlepiej podawać w dniu złożenia, gdyż na drugi dzień tracą chrupkość. Krem do przełożenia można przygotować dzień przez przełożeniem i przechować go w lodówce, przykryty folią spożywczą. pocięte ciasto
Domowy Smak JedzeniaBardzo smaczny i atrakcyjnie wyglądający deser w pucharkach z popularnymi ciasteczkami Oreo. Deser jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Idealny deser na każda okazje. Swietny dodatek do “słodkiego stołu” Składniki: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% – 36% 3 łyżki cukru pudru 2 standardowe opakowania ciasteczek Oreo lub według uznania 200 g mrożonych malin(...)kilka świeżych malin do ozdoby kilka listków mięty Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Każde ciasteczko rozdzielić i usunąć warstwę kremu. Można to zrobić za pomocą łyżeczki lub noża. Krem zebrać do osobnej miseczki a ciasteczka pokruszyć za pomoca blendera. Kilka ciasteczek zostawić do ozdoby. Następnie zrobić krem: za pomoca miksera ubić śmietankę. W trakcie
Pani M - kuchnia smakowitaSzybkie ciasteczka ze słodkim twarożkiem Dziś zostawiam Wam pomysł na pyszne, ekspresowe ciasteczka nadziane słodkim waniliowym twarogiem. Ja uwielbiam takie słodkości. Idealne do kawy, herbaty. Takie francuskie ciasteczka można też wziąć do pracy lub po prostu zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Spróbujcie. W prostocie siła Składniki: 250 g półtłustego twarogu 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią(...)można zamienić na zwykły cukier + cukier wanilinowy do smaku) 60 g płynnego białka lub 2 białka jaj 1 ciasto francuskie dodatkowo: cukier do posypania ciasteczek i białko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy na duże prostokąty. Na górze każdego prostokąta robimy z 4 przecięcia. Twaróg mieszamy z cukrem i białkiem. Na każdy prostokąt nakładamy nasz słodki twarożek. Składamy prostokąty
Słodkie okruszkiświetne i bardzo smaczne ciastka czekoladowe przygotujesz w 15 minut . Do tego chwilka pieczenia i już możesz cieszyć się czekoladowym smakiem do kawy lub herbaty. Składniki na około 12 sztuk: 100 g masła 6 łyżek brązowego cukru (jeśli nie masz, użyj biały) 1 jajko 4 łyżki mleka 1 szczypta soli 7 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)ciasta. Mieszam łopatką. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na 30 minut. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, nabieram łyżką ciasto i układam na blaszce w odstępach około 4 cm, ponieważ ciastka urosną. Ciasteczka lekko spłaszczam od góry. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ciasteczka 10-12 minut. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika i odstawiam ciasteczka
Słodki sentymentDzień dobry Kochani w piątek! Zgodnie z naszą tradycją zapraszam Was serdecznie na małe, słodkie co nieco w zdrowej wersji. Tym razem czekają na Was pyszne ciasteczka kakaowo-orzechowe z twarogu, które skradną Wasze podniebienia! Ciasteczka są mięciutkie i jeśli sięgnięcie po nie od razu po upieczeniu to… wręcz rozpływają się w ustach! W naszym domu wytrzymały(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki masła orzechowego 100%, łyżka kakao 100%, 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, rodzynki niesiarkowane, 1/2 szklanki, 1,5 dojrzałego banana. Składniki potrzebne do wykonania ciasteczek Sposób przygotowania Najpierw wrzucamy do miski twaróg, banana, masło orzechowe, proszek do pieczenia i kakao. Następnie całość blendujemy na gładką masę. Później dodajemy mąkę oraz rodzynki i mieszamy wszystko łyżką
Natka Pietruszkiświętem przepis z serduszkiem w tle. Kruche, maślane ciasteczka z posypką cukrową. Bardzo wciągające i uzależniające, trudno się od nich oderwać. Polecam na co dzień i od święta :) CIASTKA MAŚLANE Z CUKREM Składniki: 1/2 kg mąki 375 g masła 100 g drożdży 1/4 szkl śmietany 1/2 łyżeczki cukru dodatkowo do obtoczenia ciastek: ok.1 szkl cukru(...)przelewamy do miski z mąką i posiekanym masłem. Zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy tak długo aby ciasto miało konsytstencję miękkiej plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 1/2 cm i wycinamy ciastka. Ciastka smarujemy z obydwu stron roztrzepanym białkiem i posypujemy/obtaczamy/ cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut
Bon appetit mon amieSzybkie ciasteczka z miodowym twarożkiem i borówkami Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasteczka wypełnione pysznym miodowym twarożkiem i borówkami. Tak prosto i jednocześnie tak pysznie. Ja uwielbiam takie rozwiązanie. Jak nie raz już pisałam „w prostocie siła” Takie ciasteczka sprawdzą się idealnie do kawy lub herbaty. Francuskie ciasteczka z twarożkiem to też świetne rozwiązanie, gdy mają(...)papierze do pieczenia, sprawdźcie na etykiecie produktu). Na każdy prostokąt nakładamy porcję miodowego twarożku zostawiając brzegi wolne. W twarożek delikatnie wciskamy borówki. Brzegi każdego prostokąta smarujemy mlekiem. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 20 min do ładnego zarumienienia ciasteczek. Przed podaniem ciasteczka oprószamy cukrem pudrem. Smacznego The post
Słodkie okruszkiRóże karnawałowe czyli faworki inaczej Pyszne, kruche, delikatne i bardzo efektowne ciastka z ciasta na tradycyjne faworki. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej + mąka do podsypania 6 żółtek 200g gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru duża szczypta soli 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: około pół litra oleju lub smalcu do smażenia cukier puder(...)może być zbyt gorący, bo różyczki zaczną nam się przypalać z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Najlepiej po rozgrzaniu tłuszczu, ustawić moc palnika na środkową i wówczas smażyć ciastka (olej powinien mieć temperaturę około 170’C) *** *** Gdy ciastka zaczną się ładnie rumienić przewracamy je na drugą stronę i smażymy do zrumienienia *** *** Po wyjęciu z oleju ciastka
Blog z Apetytemsuper szybkie ciastka czekoladowe bez pieczenia możecie śmiało mówić pralinki. To najczystsza czekolada z pysznymi dodatkami. Ciastka są bardzo proste i zajmą Wam naprawdę niewiele czasu Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na 8 sztuk: 2/3 szklanki płatków osianych 2 garście migdałów lub orzechów 100 g czekolady (ulubionej) 3 garście żurawiny (mogą być też rodzynki) Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam(...)wystygnięcia. Migdały siekam. Do lekko przestudzonej czekolady dodaję płatki, migdały i żurawinę. Mieszam, a następnie łyżką wykładam na blaszkę lub deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekam aż czekolada zastygnie. Ciastka czekoladowe bez pieczenia gotowe. Smacznego Artykuł Ciastka czekoladowe bez pieczenia pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentskładników na zaplanowane wcześniej ciasto. Uwielbiam klasyczne ciasto kruche. W tym przypadku jest ono z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chyba znów dodałam odrobinę za dużo skórki ponieważ ciastka wydawały mi się lekko gorzkie. Ale nikt inny nie zwrócił na to uwagi więc chyba jestem przewrażliwiona Ciasteczka wyszły idealnie kruche ale jednocześnie nie były twarde. Jeden ich koniec(...)momentu lekkiego zezłocenia. Po 5 minutach można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Po wystudzeniu ciasteczek, rozpuszczamy czekoladę, maczamy w niej jeden koniec ciastka i odkładamy do zastygnięcia czekolady. Przyozdabiamy np posiekanymi orzechami Ciasteczka cytrynowe z czekoladą Ciasteczka cytrynowe Kruche ciastka cytrynowe Ciastka oblane czekoladą Pyszne ciasteczka cytrynowe Smacznego!!! Justyna Artykuł Cytrynowe ciasteczka z czekoladą
Relaxtimepewnie jak się spodziewacie dało się. Jestem bardzo chaotyczna, nie umiem postępować zgodnie z przepisem, a w pieczeniu to bardzo ważne. Wczoraj stwierdziłam: "No dobrze, spróbuję przynajmniej jakieś ciastka", a że w ostatnim czasie smakowały mi ciastka, które przyniosła mojego męża bratowa, to bazując na przepisie(oczywiście nie obeszło się bez zmian) wyszły mi takie o to zawijasy
Kuchnia moimi oczamiDzisiaj przepis na pyszne, kolorowe ciasteczka. Ich wzór przypomina lampki choinkowe. Maślane ciasteczka oblane lukrem, czekoladą i pysznymi M&M’s . Z podanego przepisu wyszło mi 9 ciasteczek więc jeśli masz w domu łasuchy to od razu zrób je z podwójnej porcji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka świąteczne lampki Porcje 9 Składniki ciasteczka: 100 g mąki(...)stopniowo dodajemy przesiany przez sitko cukier puder. Dodajemy sok z cytryny. Ucieramy drewnianą pałką, uważając żeby nie napowietrzyć zbyt mocno lukru ponieważ zrobią się bąbelki, które będą utrudniały lukrowanie ciasteczek. Ilość cukru pudru będzie zależała od wielkości białka dlatego dodajemy go stopniowo regulując tym samym gęstość lukru. W razie gdyby okazał się on zbyt gęsty dodajemy 2-3 krople soku
To co lubię - gotuję i polecamŚwiąteczne ciasteczka z dżemem. Te urocze ciasteczka bożonarodzeniowe są nie tylko idealnym słodkim zakończeniem świątecznej uroczystości, ale także najsłodszym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Te ciasteczka są kruche, wypełnione pysznym domowym dżemem o smaku truskawek. Jeden kęs i jesteś oczarowany prostym i delikatnym smakiem tych uroczych słodkich smakołyków . Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się(...)pieczenia. Połóż troszkę dżemu na środek gwiazdy i delikatnie przykryj gwiazdką z wyciętym środkiem. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj wierzch ciastek. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasteczka przez 20 – 25 minut. Upieczone ciastka wyciągnij i zostaw do ostygnięcia. Możesz posypać cukrem pudrem. Te truskawkowe wypieki z ciasta francuskiego to super łatwe domowe, świąteczne smakołyki! Pyszne świąteczne wypieki wypełnione
Zdrowy Styl Joanny