ciasteczka - 38923 przepisów (strona:91/2595)

Lebkuchen-pierniczki 78

szybki w wykonaniu, a smak obłędny . Pierniczki po dwóch dniach leżakowania są już miękkie i delikatne. Jak już wspomniałam smak lebkuchen jest obłędny bardzo intensywny i aromatyczny, a ciastka rozpływają się w ustach. Swój smak zawdzięczają oczywiście przyprawą korzennym, ale największą rolę ma tutaj miód . Pierniczki przygotowane są tylko na miodzie! Użyłam bardzo smacznego i aromatycznego miodu lipowego , który(...)Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej toczyć kuleczki zwilżoną dłonią, układać na przygotowanej blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć - wilgotna dłonią. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnik, piec przez około 12 minut - opcja grzałki góra - dół. Po upieczeniu ciastka przenieść delikatnie z całym papierem na kratkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Makaroniki z kawą 76

czytania: 2 min Makaroniki z kawą, czyli ciasteczka na bazie ubitych białek z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Dziś przygotowałam makaroniki, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim smakoszom kawy. Ciastka są przepyszne delikatne, chrupiące z lekko wilgotnym wnętrzem. Makaroniki w tej wersji bardzo łatwo przygotujecie w przeciwieństwie do makaroników francuskich, przy których należy przestrzegać wielu zasad i procedur(...)więc końcówka często się zapychała. Na blachę wyciskać małe porcje ciasta, moje krople ciasta miały około 3 cm średnicy, podczas pieczenia ciasto się rozpływa i troszkę rośnie. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st C, piec przez około 10 - 15 minut, nie dopuścić do przypieczenie, należy kontrolować stopień wypieczenia - kiedy brzegi ciastek zarumienią się należy

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą 121

jajko ¼ kostki masła  (50 g)  ½ tabliczki  dowolnej czekolady  (50 g) opcjonalnie szczypta  cynamonu szczypta soli Czas przygotowania:  10 min + 15 min pieczenia Liczba ciastek:  10 – 15 ciasteczek   Przygotowanie Płatki owsiane , mąkę , proszek do pieczenia , cukier / słodzik , jajko , oraz miękkie masło dodajemy do jednego naczynia i całość dokładnie miksujemy (lub mieszamy(...)stopni (u mnie termoobieg + górna grzałka). W międzyczasie nakładamy ciastka na blachę . Aby ułatwić nakładanie ciasta pomagamy sobie dodatkową łyżką, którą zsuwamy ciasto z łyżki. Ponieważ ciastka urosną, należy je nakładać w odstępach 3-4 cm. Ciasteczka owsiane z czekoladą pieczemy przez 15-20 minut (dopóki ciastka się nie zarumienią) a następnie najlepiej jest studzić

WegePrzepis
Rurki z marmoladą – kuchnia podkarpacka 110

Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka Ciastka krucho-drożdżowe to, obok amoniaczków, najpopularniejszy rodzaj ciastek pieczonych od pokoleń w podkarpackich domach. Z jednej strony ciasto jest delikatne i ma przyjemny, drożdżowy zapach, z drugiej jest lekko kruche, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Z ciasta krucho-drożdżowego zwykle piecze się rogaliki, ciastka posypane grubym cukrem, lub przełożone marmoladą. Przepis(...)stopni C przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.   Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie ciastka w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru) 91

Kolejna improwizacja na temat ciastek owsianych. Tym razem w zdrowszej wersji, gdyż słodzone są tylko daktylami i bananem. Do tego są bez mąki, a jedynie z płatkami owsianymi, a masło orzechowe dodaje(...)ciekawego posmaku. Do kawy albo mleka są w sam raz;) Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka: Ciastka owsiane bez cukru Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami Owsiane ciastka razowe z czekoladą   Owsiano-daktylowe kulki mocy Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem

Obiad gotowy
Sernik na zimno z brzoskwinią i musem truskawkowym 110

Sernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie, mamy zalecenie, aby siedzieć w domach w miarę możliwości. A gdy mamy tyle wolnego czasu w domu, oczywiście w moim przypadku kończy się to długim posiedzeniem w kuchni i wymyślaniu pysznych przepisów. Dzisiaj(...)puszki po brzoskwiniach możecie pominąć i galaretki zagotować w wodzie. Truskawki możecie zastąpić innym owocem i mogą one być mrożone, tylko należy wylać nadmiar soku po rozmrożeniu. Przygotowanie: spód Ciastka kruszymy i mieszamy dokładnie z masłem. Spód formy (26) wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy. Formujemy spód z ciastek i chowamy formę do lodówki. masa serowa Brzoskwinie

zdrowo i aktywnie
Sernik na zimno z brzoskwinią i musem truskawkowym 98

Sernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie, mamy zalecenie, aby siedzieć w domach w miarę możliwości. A gdy mamy tyle wolnego czasu w domu, oczywiście w moim przypadku kończy się to długim posiedzeniem w kuchni i wymyślaniu pysznych przepisów. Dzisiaj(...)puszki po brzoskwiniach możecie pominąć i galaretki zagotować w wodzie. Truskawki możecie zastąpić innym owocem i mogą one być mrożone, tylko należy wylać nadmiar soku po rozmrożeniu. Przygotowanie: spód Ciastka kruszymy i mieszamy dokładnie z masłem. Spód formy (26) wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy. Formujemy spód z ciastek i chowamy formę do lodówki. masa serowa Brzoskwinie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kruche ciasteczka jak za dawnych lat 120

Dzisiaj zapraszam na kruche ciasteczka. To zdecydowanie przepis należący do top 5 przepisów na te smakołyki. Ciastka wychodzą bardzo kruche, delikatne, rozpływają się dosłownie w ustach. Są tak kruche, że przy wyjmowaniu ich z pieca, trzeba uważać, bo łatwo się łamią. Po ostygnięciu trochę twardnieją, ale nadal są kruche. Swój smak i konsystencję, kruche ciasteczka zawdzięczają smalcu. Nigdy nie robiłam(...)wiedziałam czego mogę się spodziewać. Robiłam i owszem szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem, ale w szarlotce sam smak ciasta nie jest tak bardzo obnażony jak w wypadku kruchych ciasteczek Po pierwszym gryzie już wiedziałam, że to będzie zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka. Od razu przypomniał mi się smak dzieciństwa i smak ciastek, takich klasycznych, posypanych

Mieszam w Garnku
Wegańskie ciasteczka z matchą 130

Wegańskie ciasteczka z matchą urzekły mnie swoim pięknym, zielonym kolorem. Tak naprawdę upiekłam je po raz pierwszy tylko dlatego: bo ładnie wyglądały. Na początku nie byłam przekonana co do ich smaku. Wydawało mi się, że będą gorzkie i ciężko będzie nazwać je ciasteczkami. Oczywiście zupełnie się myliłam Ciasteczka okazały się słodkie i naprawdę bardzo smaczne Przetestowałam je także na domownikach(...)również byli zachwyceni Polecam je z kilku powodów: ciasteczka są wegańskie, bezglutenowe, nie zawierają oleju oraz nabiału są łatwe i szybkie w wykonaniu to idealny pomysł do popołudniowej herbaty, na przekąskę, a nawet deser! Wegańskie ciasteczka z matchą Składniki na 10 ciasteczek: 125 g mąki orkiszowej 30 g erytrolu szczypta soli pół łyżeczki esencji migdałowej pół łyżeczki proszku do pieczenia

365 dni dookoła kuchni
Ciasteczka owsiane z żurawiną 85

Szukasz szybkiego przepisu na pożywne ciasteczka? To tu! :) Ciasteczka owsiane to super przekąska, deser, a ze szklanką mleka to dobra alternatywa dla śniadania, kiedy baaaardzo się spieszysz. Do ciastek możesz dodać ulubione nasiona, orzechy, suszone owoce lub świeże owoce, które nie puszczają za dużo soku. W tej wersji dodałam świeżą żurawinę (podczas pieczenia raczej zamienia się w "rodzynki" niż dżem(...)która dodaje ciastkom orzeźwiającej kwasowości :) Są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania, polecam! Ciasteczka owsiane z żurawiną Składniki na ok. 20 ciasteczek: 1,5 szklanki płatków owsianych (ja użyłam zwykłych) 2 czubate łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru (ja użyłam drobnego cukru do wypieków, ale można go zastąpić np. cukrem brązowym) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego

Gary Bez dna
Kruche ciasteczka z cukrem – pyszne 144

Kruche ciasteczka z cukrem – pyszne – do chrupania, do kawki, herbatki, na deser. Takie ciasteczka kojarzą mi się z dzieciństwem, uwielbiałam je, szczególnie moczone w kakao. Nie są trudne do przygotowania, można nadać im ulubione kształty, można bawić się z dziećmi wycinając je. Można też zrobić ich wersję wykwintną, przygotowując kruche ciasteczka z cukrem fiołkowym. PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA(...)CUKREM Składniki na kruche ciasteczka z cukrem: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 125g masła lub margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier kryształ do posypania Jak zrobić kruche ciasteczka z cukrem: Zaczynamy od przygotowania suchych składników. Najpierw mąkę, cukier puder i sodę należy

Dorota Smakuje
Ciastka francuskie z bananem i czekoladą + film 156

Ciastka francuskie z bananem i czekoladą to niesamowicie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich łasuchów słodkości. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce.     składniki na 8-10 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 2 banany 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych(...)lekko dociskamy widelcem. Koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C.   Artykuł Ciastka francuskie z bananem i czekoladą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Ciasteczka z marmoladą 105

ciasteczek można dodać dowolny dżem, konfiturę, powidła, twaróg z cukrem waniliowym lub ulubioną marmoladę smakową. Polecam do popołudniowej kawy, przy dobrym towarzystwie, do celebracji chwil i zabawnych rozmów Ciastka są pyszne, wręcz uzależniają, cieszą oko i podniebienie. Wystudzone posypcie cukrem pudrem. Ciasteczka z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżeczek marmolady, u mnie wieloowocowa o smaku różanym(...)Jajko roztrzepuję widelcem w szklance. Ciasto rozkładam na blacie kuchennym, kroję na równej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat układam łyżeczkę marmolady, zwijam ku sobie 2 przeciwległe rogi, zlepiam dobrze. Ciastka smaruję dokładnie roztrzepanym jajkiem (łączenie rogów, wierzch ciasta oraz wystające środki ciastek). Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasteczka układam

Zasmakuj Kuchni