ciasteczka - 38126 przepisów (strona:97/2542)

Francuska przystawka z buraczkami i śledzikiem 165

Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty z okienkami, nie należy jednak przyciskać, bo nam ciasto nie wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli małe kwadraciki, które nam się nie przydadzą też należy upiec i wykorzystać(...)kroimy na nieduże paski i nakładamy na sam wierzch masy. Jeżeli ciastka nie będą od razu podawane, to dobrze jest na ich dno wyłożyć listek sałaty, tak aby ciastko nie nabrało wilgoci z masy buraczanej i przy spożywaniu było nadal chrupiące

Jadło i czytadło
Muffinkowe serniczki z kokosowo – ciasteczkową kruszonką 131

kakaowych z madzieniem jogurtowym; - 100 g masła; Masa: - 50 dag twarogu trzykrotnie zmielonego; - pół szklanki drobnego cukru; - łyżka cukru wanilinowego; - 2 łyżki budyniu; - 2 jajka; - banany; Kruszonka: - 100 g ciastek belVita „5 zbóż+mleko” - 50 g masła - 2 łyżki wiórek kokosowych; Wykonanie: Ciastka na spód drobno pokruszyć, dodać roztopione masło. Wymieszać starannie i włożyć do każdej(...)Twaróg zmiksować dodając cukier, cukier wanilinowy, budyń i na końcu jajka. Miksować do powstania gładkiej masy. Nakładać do każdej papilotki porcję masy. Na wierzchu układać po 3 plasterki banana. Ciastka na kruszonkę pokruszyć, dodać wiórki kokosowe i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Układać na wierzchu każdego serniczka. Piec w temperaturze 150 stopni przez 30 minut! Smacznego! function load(url, callback

dom-agi.pl
Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 115

suflety. I choć wymagają niewiele składników, do ich przygotowania będą nam potrzebne duże zapasy cierpliwości, optymizmu, intuicji i szczęścia. Jak przystało na francuską arystokrację, na spotkanie z tymi ciasteczkami trzeba odpowiednio się przygotować i poznać kluczowe zasady makaronikowego savoir vivre , w przeciwnym razie nie będzie nam dane rozkoszować się ich smakiem.  Przed ponad rokiem próbowałam się z nimi zaprzyjaźnić(...)zlekceważyłam zasady i zamiast makaroników wyjęłam z piekarnika ciasteczka płaskie jak berety ... Pomyślałam wtedy, że skoro tak kapryszą, to ja się z nimi nie będę zadawać. Ale po udanym spotkaniu z sufletem (klik) po raz kolejny doszłam do wniosku, że nie ma rzeczy niemożliwych. Czasami trzeba do nich dojrzeć, wybrać lepszy czas, metodę albo po prostu od samego początku uwierzyć

KUCHARNIA
Ciastka półfrancuskie na dwa sposoby 161

Przepis z zeszytu mojej mamy. Robiłyśmy te ciastka na święta. Pomysł, aby przekładać je dżemem był mój :)Miałam jakieś 13-14 lat i wtedy te ciastka nie doczekały świąt :)Tym razem zrobiłam je dla mojej córki do przedszkola. Okazja nie byle jaka - pasowanie na przedszkolaka :)Ciastka półfrancuskie nie są idealne do takich przekładańców, ponieważ w trakcie pieczenia(...)dość nierówno rosną (robią się brzuszki), ale w smaku nic im nie dorówna, więc to, że nie są jak od linijki, można im naprawdę wybaczyć. Ciastka robię zawsze z podwójnej porcji. Czytaj więcej

bistro mama
Ciastka francuskie z serem 198

kolejny sięgam po ciasto francuskie. Było już na słodko i wytrawnie, a będzie… ponownie na słodko. Ciastka francuskie z serem, to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.   Składniki na 24 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g) - 450g twarogu półtłustego - ½ szklanki drobnego(...)kulinarnych na bardzo wysokiej pozycji. Kruche i delikatne, listkowane ciasto, osłodzone masą serową, przyprószone cukrem pudrem stanowi łakomy kąsek dla dorosłych i dla dzieci. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z serem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z marmoladą 157

Ciasto francuskie jeszcze niejeden raz zagości na moim blogu. Ponieważ, jak już wspominałam, daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą.   Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - marmolada twarda - 1 jajko - cukier puder lub lukier Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku kółko(...)użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście u mnie, tym razem, ciastka francuskie z marmoladą. Dokładnie takie, jakie pamiętam z cukierni. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z marmoladą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka koperty z marmoladą 227

Pyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciastka z masłem orzechowym, orzechami i czekoladą. 318

Ostatnio w TV widziałam program, w którym powstały ciastka z czekoladą i orzechami, mi jednak było mało i wyszperałam przepis, w którym dodatkowo użyte jest masło orzechowe. Proces przygotowania ciastek trwa max 10 minut, pieczenie 20, nooo kilka minut powinny przestygnąć, więc w sumie wychodzi, że ciastka robi się mega szybko, a co najważniejsze ich smak przebija(...)zmiksować. Dodać masło orzechowe, wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać. Do masy wmieszać czekoladę i orzechy. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nie masę w sporych odstępach – ciastka się rozleją i bardzo urosną. Piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić jeszcze kilka minut (będą miękkie i łamliwe) na blasze, po czym

Z butelką mleczka w tle
Ptysie 134

proszek budyniowy. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.    Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka  i miksujemy minimum 5 minut.    Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm, zachowując spore odstępy.    Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.    W tym czasie(...)przygotowujemy krem. Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.    Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.    Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki. Po kilku minutach będą wystudzone.    Ostrym nożem odcinamy górę ciastek.    Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami

Maminek kulinarny
Świąteczne pierniczki 227

miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka, gdy my będziemy zmywać naczynia. Potrzebne nam (na około 160 ciastek różnej wielkości): - po 3 szklanki mąki żytniej    i pszennej - 1/2 litra miodu - 2 płaskie łyżeczki(...)Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie

W poszukiwaniu inspiracji
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 285

Kruche, rozpływające się w ustach ciastka, z lekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani stolnicy, więc sprzątania po nich jest bardzo mało. Zgniatanie ciasta przy pomocy zwykłego ręcznego miksera - dla mnie bosko! Razem z konfiturami ETERNO wyszedł mi niesamowity smak. Jaka konfitura? Skoro ciasta są lekko cytrynowe(...)odstawiłam na ponad godzinę do lodówki. W tym czasie mogłam zabrać się za biscotti, ale o nich w następnym poście :) Po ponad godzinie wyciągnęłam ciasto i zabrałam się za ciastka. Tak jak autorka wspominała na początku ważyłam sobie ciasto po 13 g, ale potem robiłam kulki na tak zwane oko na wielkość małego orzecha włoskiego. Kulki układałam na blaszce

Blondynka Gotuje
Wyśmienitki 494

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka przełożone marmoladą.  Czas pieczenia:   20 minut                     Temperatura pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka maszynkowe 161

Czas pieczenia:   około 15 minut                     Temperatura pieczenia:   180  °C      

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi 163

Mam do zużycia spory zapas płatków kukurydzianych, po intensywnym poszukiwaniu "czegoś" z tymi  płatkami trafiłam na chrupiące ciasteczka . Wyszło ich dokładnie 30 sztuk w sam

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką 237

Pojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia