ciasteczka - 39423 przepisów (strona:97/2629)

Ciastka francuskie z marmoladą 223

Ciasto francuskie jeszcze niejeden raz zagości na moim blogu. Ponieważ, jak już wspominałam, daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą.   Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - marmolada twarda - 1 jajko - cukier puder lub lukier Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku kółko(...)użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście u mnie, tym razem, ciastka francuskie z marmoladą. Dokładnie takie, jakie pamiętam z cukierni. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z marmoladą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka koperty z marmoladą 285

Pyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciastka z masłem orzechowym, orzechami i czekoladą. 371

Ostatnio w TV widziałam program, w którym powstały ciastka z czekoladą i orzechami, mi jednak było mało i wyszperałam przepis, w którym dodatkowo użyte jest masło orzechowe. Proces przygotowania ciastek trwa max 10 minut, pieczenie 20, nooo kilka minut powinny przestygnąć, więc w sumie wychodzi, że ciastka robi się mega szybko, a co najważniejsze ich smak przebija(...)zmiksować. Dodać masło orzechowe, wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać. Do masy wmieszać czekoladę i orzechy. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nie masę w sporych odstępach – ciastka się rozleją i bardzo urosną. Piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić jeszcze kilka minut (będą miękkie i łamliwe) na blasze, po czym

Z butelką mleczka w tle
Ptysie 189

proszek budyniowy. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.    Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka  i miksujemy minimum 5 minut.    Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm, zachowując spore odstępy.    Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.    W tym czasie(...)przygotowujemy krem. Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.    Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.    Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki. Po kilku minutach będą wystudzone.    Ostrym nożem odcinamy górę ciastek.    Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami

Maminek kulinarny
Świąteczne pierniczki 270

miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka, gdy my będziemy zmywać naczynia. Potrzebne nam (na około 160 ciastek różnej wielkości): - po 3 szklanki mąki żytniej    i pszennej - 1/2 litra miodu - 2 płaskie łyżeczki(...)Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie

W poszukiwaniu inspiracji
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 342

Kruche, rozpływające się w ustach ciastka, z lekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani stolnicy, więc sprzątania po nich jest bardzo mało. Zgniatanie ciasta przy pomocy zwykłego ręcznego miksera - dla mnie bosko! Razem z konfiturami ETERNO wyszedł mi niesamowity smak. Jaka konfitura? Skoro ciasta są lekko cytrynowe(...)odstawiłam na ponad godzinę do lodówki. W tym czasie mogłam zabrać się za biscotti, ale o nich w następnym poście :) Po ponad godzinie wyciągnęłam ciasto i zabrałam się za ciastka. Tak jak autorka wspominała na początku ważyłam sobie ciasto po 13 g, ale potem robiłam kulki na tak zwane oko na wielkość małego orzecha włoskiego. Kulki układałam na blaszce

Blondynka Gotuje
Wyśmienitki 552

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka przełożone marmoladą.  Czas pieczenia:   20 minut                     Temperatura pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka maszynkowe 217

Czas pieczenia:   około 15 minut                     Temperatura pieczenia:   180  °C      

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi 223

Mam do zużycia spory zapas płatków kukurydzianych, po intensywnym poszukiwaniu "czegoś" z tymi  płatkami trafiłam na chrupiące ciasteczka . Wyszło ich dokładnie 30 sztuk w sam

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką 312

Pojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka pierożki z jabłkiem 222

Ciasteczka serowe wypełnione jabłkiem w sam raz na szybką przekąskę. Super smakują jeszcze ciepłe, aż ciężko się od nich oderwać :) Czas pieczenia:   25 min - 30

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 211

Zamarzyły mi się ciasteczka, łatwe, szybkie w wykonaniu no i smaczne. Wybór padł na ciasteczka z białą czekoladą i migdałami znalezione na Domowych Wypiekach . Szybko zrobione

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek na kwaśnym mleku 214

Kolejna wersja murzynka, tym razem na zsiadłym mleku. Puszysty, wilgotny i czekoladowy, czego chcieć więcej ... Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklana cukru 2 szklanki zsiadłego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ptysie z bitą śmietaną 230

Pamiętam moje pierwsze ptysie, totalna porażka urósł tylko jeden a z reszty zrobiły się placuszki , to mnie bardzo zniechęciło do tego rodzaju ciasta. Ale z tego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Polewa a'la biała czekolada do ciast 223

Fajny sposób na zrobienie pysznej polewy, który wzbogaci nie jedno ciastko :) Składniki: 3 łyżki wody 2 łyżki cukru 100g margaryny  4 kopiate łyżki mleka w proszku ( np. Łaciate) Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto. Smacznego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia