wanilii i oczywiście chałwy... Cud, miód, chałwa i orzechy! Na tyle jest słodka, że nie trzeba praktycznie słodzić. Zamieniając mąkę pszenną na mąkę razową, wyjdą nam w miarę "odchudzające" ciastka. Także... Do dzieła! Składniki: (1 szklanka = 250 ml) na około 8 sztuk w zależności jakiej wielkości zrobicie 100 g masła 75 g chałwy waniliowej 1 łyżeczka miodu(...)jajo + 1 do rozbełtania żeby posmarować ciastka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chałwę rozdrabniamy na mniejsze kawałki - można widelcem albo ręką porwać. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kulki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegołyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez ok 8-10 min (uważać by się nie spaliły) Ciastka wyjąć i wystudzić. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Białka ubić(...)pianę, stopniowo dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, długo ubijać aż masa będzie sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Środki ciastek ugnieść łyżeczką by powstały dołki, włożyć w nie po kilka malin, przykryć łyżką budyniu i na wierzchu dekoracyjnie ułożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st lekko przyrumienić i zmniejszyć temperaturę
Gotowanie jest łatwepójdzie łatwo. Ogólnie powinno się udać, wedle uznania jeżeli wasze ciasto będzie się zbytnio kleić podsypcie je odrobiną mąki. Teraz ciąg dalszy zabawy w dzieci, będziemy lepić ciastka. Przed tym jednak, polecam wyjąć wszystko z piekarnika, zdarzało się już pewnie piec patelnie czy coś. No to blacha ląduje na stole lub blacie, na niej papier do pieczenia(...)ciastka, dajcie im trochę miejsca bowiem rozjadą się nieco podczas pieczenia. Teraz już wstawiamy piekarnik na 150 stopni, niech się rozgrzeje. Każda blacha pełna ciastek ląduje w rozgrzanym piecu na 20-25 min. Ciepłe najlepsze, nie jedzcie tych prosto z pieca, ale takie ciepłe, przestygnięte są zawsze najlepsze! Udanej niedzieli, ja uciekam, bo kawa mi stygnie! Smacznego
Kuba GotujeDziś bardziej skupię się na dekoracji, niż na przepisie. Do przygotowania tych mini ciastek można upiec dowolny biszkopt (najlepiej niski), powycinać(...)niego kółka, nasączyć i przełożyć ulubioną masą i ozdobić wg poniższej instrukcji :) W ten sposób można również udekorować babeczki. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki (na 7-9 ciastek): Biszkopt: 1 szklanka mąki (minus trzy łyżeczki, które uzupełnimy kakao) 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka 3 łyżeczki kakao Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną
Domowa Cookierenka Agisiebie, więc będzie kolejne wielkie malowanie :D Ale najpierw śmigam sobie po kawkę ( a jak :D). Miłego wtorku kochani :* A poniżej coś zdrowego do pochrupania ;) Wcześniej już robiłam ciastka digestive ( klik ), ale kto powiedział, że nie można do oryginalnego przepisu wprowadzić drobnych zmian? :) Miałam ochotę na coś orzechowego i jednocześnie zdrowego i tak oto zrodził się pomysł(...)ciastek dodać orzechy :) Miałam zamiar udekorować je jeszcze czekoladą, ale ledwo co udało mi się zrobić zdjęcia, bo tak szybko znikały z talerza :) Składniki na około 25 ciastek 150 g mąki pełnoziarnistej 25 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych 50 g orzechów włoskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny
My simple kitchenDzisiaj postanowiłam upiec dla odmiany coś na słodko, nie na zakwasie ani nie na drożdżach. Kilka lat temu znalazłam w internecie fajny przepis na ciastka owsiane. Bardzo często je piekłam. Są sycące, nie za słodkie i naprawdę bardzo smaczne. W oryginalnym(...)przepisie jest mąka pszenna - ja wypróbowywałam je i z mąką razową pszenną i z żytnią. Nadszedł jednak dzień na wykorzystanie mąki kukurydzianej, którą niedawno zakupiłam. Kwestią sporną jest czy ciastka te będą bezglutenowe, bo jedni piszą, że owies zawiera gluten, inne źródła podają, że nie. Wypróbuj! Składniki: ( na 15 ciastek) 1/2 kostki masła ( 100 gram) szklanka płatków owsianych
apetytnapieczeniepodania katarzynki są dziełem Katarzyny, córki toruńskiego młynarza. Podczas, gdy dziewczyna przygotowywała specjalne smakołyki na przyjazd króla, pszczoły podpowiedziały jej, aby dodała do ciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla i dworzan i zostały one nazwane katarzynkami. Nie wiadomo dziś, w której z tych legend jest więcej prawdy, ale fakt(...)grubość 8-10 mm. Najłatwiej jest na silikonowej stolnicy lub pomiędzy 2 arkuszami papieru. Wtedy nie trzeba podsypywać mąką. Wycinać foremką pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować pędzelkiem wodą. Piec w 180°C (góra/dół) przez 10-12 minut. Nie należy przekraczać czasu pieczenia, bo pierniczki mogą stać się zbyt twarde i już
Pełny talerzMiałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru(...)płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta lepić niewielkie kule, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko spłaszczać. Zachować niewielkie odstępu - ciastka mogą nieznacznie rozlać się po blaszce. Piec przez 5 minut w temperaturze 175 stopni. Z blaszki zdejmować po przestudzeniu - wcześniej ciastka będą miękkie i mogą się rozpadać. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!lubi słodyczy, w mojej głowie mocno zaświeciła się lampka ostrzegawcza: "uciekaj!", bo ponoć nie powinno się ufać ludziom, którzy nie lubią słodyczy. Powiedział natomiast, że lubi ciastka z buraków cukrowych, które robiła mu Babcia Zosia - pierwszy raz wtedy słyszałam, że ktoś może wykorzystywać buraki do czegokolwiek w kuchni. A że te parę lat temu jednak nie uciekłam - mogłam zdobyć(...)facebooku: KLIK Kroimy Obieramy i kroimy w dużą kostkę Gotujemy, studzimy i mielimy po czym dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i uzyskujemy ciasto Formujemy ciastka, smarujemy jajkiem i do pieca! Po zarumienieniu wyjmujemy i... smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty z okienkami, nie należy jednak przyciskać, bo nam ciasto nie wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli małe kwadraciki, które nam się nie przydadzą też należy upiec i wykorzystać(...)kroimy na nieduże paski i nakładamy na sam wierzch masy. Jeżeli ciastka nie będą od razu podawane, to dobrze jest na ich dno wyłożyć listek sałaty, tak aby ciastko nie nabrało wilgoci z masy buraczanej i przy spożywaniu było nadal chrupiące
Jadło i czytadłokakaowych z madzieniem jogurtowym; - 100 g masła; Masa: - 50 dag twarogu trzykrotnie zmielonego; - pół szklanki drobnego cukru; - łyżka cukru wanilinowego; - 2 łyżki budyniu; - 2 jajka; - banany; Kruszonka: - 100 g ciastek belVita „5 zbóż+mleko” - 50 g masła - 2 łyżki wiórek kokosowych; Wykonanie: Ciastka na spód drobno pokruszyć, dodać roztopione masło. Wymieszać starannie i włożyć do każdej(...)Twaróg zmiksować dodając cukier, cukier wanilinowy, budyń i na końcu jajka. Miksować do powstania gładkiej masy. Nakładać do każdej papilotki porcję masy. Na wierzchu układać po 3 plasterki banana. Ciastka na kruszonkę pokruszyć, dodać wiórki kokosowe i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Układać na wierzchu każdego serniczka. Piec w temperaturze 150 stopni przez 30 minut! Smacznego! function load(url, callback
dom-agi.plsuflety. I choć wymagają niewiele składników, do ich przygotowania będą nam potrzebne duże zapasy cierpliwości, optymizmu, intuicji i szczęścia. Jak przystało na francuską arystokrację, na spotkanie z tymi ciasteczkami trzeba odpowiednio się przygotować i poznać kluczowe zasady makaronikowego savoir vivre , w przeciwnym razie nie będzie nam dane rozkoszować się ich smakiem. Przed ponad rokiem próbowałam się z nimi zaprzyjaźnić(...)zlekceważyłam zasady i zamiast makaroników wyjęłam z piekarnika ciasteczka płaskie jak berety ... Pomyślałam wtedy, że skoro tak kapryszą, to ja się z nimi nie będę zadawać. Ale po udanym spotkaniu z sufletem (klik) po raz kolejny doszłam do wniosku, że nie ma rzeczy niemożliwych. Czasami trzeba do nich dojrzeć, wybrać lepszy czas, metodę albo po prostu od samego początku uwierzyć
KUCHARNIAPrzepis z zeszytu mojej mamy. Robiłyśmy te ciastka na święta. Pomysł, aby przekładać je dżemem był mój :)Miałam jakieś 13-14 lat i wtedy te ciastka nie doczekały świąt :)Tym razem zrobiłam je dla mojej córki do przedszkola. Okazja nie byle jaka - pasowanie na przedszkolaka :)Ciastka półfrancuskie nie są idealne do takich przekładańców, ponieważ w trakcie pieczenia(...)dość nierówno rosną (robią się brzuszki), ale w smaku nic im nie dorówna, więc to, że nie są jak od linijki, można im naprawdę wybaczyć. Ciastka robię zawsze z podwójnej porcji. Czytaj więcej
bistro mamakolejny sięgam po ciasto francuskie. Było już na słodko i wytrawnie, a będzie… ponownie na słodko. Ciastka francuskie z serem, to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste. Składniki na 24 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g) - 450g twarogu półtłustego - ½ szklanki drobnego(...)kulinarnych na bardzo wysokiej pozycji. Kruche i delikatne, listkowane ciasto, osłodzone masą serową, przyprószone cukrem pudrem stanowi łakomy kąsek dla dorosłych i dla dzieci. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z serem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoCiasto francuskie jeszcze niejeden raz zagości na moim blogu. Ponieważ, jak już wspominałam, daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - marmolada twarda - 1 jajko - cukier puder lub lukier Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku kółko(...)użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście u mnie, tym razem, ciastka francuskie z marmoladą. Dokładnie takie, jakie pamiętam z cukierni. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z marmoladą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko