Widzę, że serowe ciasteczka wytrawne cieszą się ogromnym powodzeniem na blogu i często do nich zaglądacie. Dziś mam fajny pomysł na ich wykorzystanie z pastą łososiową. Powstanie nam pyszna i elegancka przekąska na imprezę karnawałową czy domówkę. Pamiętajcie tylko, żeby te kanapeczki na raz przełożyć pastą tuż przed podaniem, żeby ciasteczka były chrupiące. Jeśli przygotujemy je zbyt(...)wcześnie, ciasteczka namokną i zrobią się miękkie. Serowe ciasteczka z pastą łososiową Czas przygotowania: 120 minut Składniki Ciasteczka: 170 g tłustego białego sera 30 g startego żółtego sera 180 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej sól gruboziarnista kminek jajko do posmarowania ciasteczek Pasta łososiowa: 200 g wędzonego łososia 100 g mielonego serka z wiaderka
Kulinarne przygody Gatityzwiązku z tym, że ten sernik z galaretką robimy często, potrzebna była jakaś odmiana. Zainspirował Nas do niej przepis Maniusi i tak powstał ten przekładany ciastkami korzennymi i polany domową polewą. Nutka korzennych przypraw dodaje mu świątecznego charakteru, ale my polecamy go zarówno na co dzień jak i od Święta. Korzenny(...)twarogową. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy stale mieszając tak długo aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy folią aluminiową. U mnie blaszka miała wymiar 24x28 cm. Układamy na spodzie warstwę ciastek korzennych, Wylewamy połowę masy serowej, a na niej układamy kolejną warstwę ciastek. Następnie wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy całość kolejną warstwą ciastek. Ciasto odkładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJuż od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia tych ciasteczek. W końcu przyszła mobilizacja i chęci i ciasteczka upieczone. Ale powiem wam, że mimo iż ciasteczka są pracochłonne warto je upiec, są pyszne. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to niestety to nie są dla niego ciasteczka. Te nie zbyt słodkie. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 250g(...)folię i włożyć na około 30 minut do lodówki. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wykrawać kółka o średnicy około 2-3 cm. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zmiksować białko z cukrem pudrem i posmarować z wierzchu połowę ciasteczek. Piec w 170 stopniach około 15-17 minut po upieczeniu ostudzić
Ala piecze i gotujewyrobić ręcznie: wysypujemy składniki na blat, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy. Przygotowane ciasto owijamy folią i umieszczamy na pół godziny w lodówce. Schłodzone ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy okrągłe ciastka i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni około 12 minut. Wyjmujemy ciastka i przekładamy na kratkę aby ostygły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy(...)cukierniczym. Dekorujemy rogi i oczy oraz dajemy kropkę w miejscu przyczepienia noska. Do ciekłej czekolady przyciskamy czerwony groszek. Odkładamy na bok do czasu, aż czekolada zastygnie. Smacznego Tak wyglądają ciastka zapakowane na prezent - zdjęcia wykonane przez Magdalena Sobkowiak - fotografia
Kolizje Smakówprzepisu i filmiku pokazującego jak zrobić ganache. 1 batonik kinder country 1 kinder bueno white kilka ciastek Oreo biszkopty przełożone masą (kupiłam takie w sklepie Biedronka) kilka ciastek w polewie czekoladowej ( u mnie to była Milka) garść M&M, tu chodzi o te z orzechem w środku Połowę ganache przelałam do worka cukierniczego i włożyłam do zamrażarki(...)boki tortu. Po tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba się wersja bez ciastek na bokach, ale to kwestia gustu
Blondynka GotujeByły ciastka z patelni , teraz pora na ciasteczka z mikrofalówki. Sama w to nie wierzyłam, ale jednak się udało! Przygotowuje się je jak zwykle ciastka, jedna różnica polega na tym, że nie pieczemy ich w piekarniku, a podgrzewamy w mikrofalówce. Bardzo kruche i maślane. Możecie do nich dodać ulubione składniki takie jak czekolada, rodzynki itp. Polecam(...) nie pomieściłyby się na jednym talerzu. Można zajadać jeszcze ciepłe lub poczekać aż przestygną. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Zobacz również: Walijskie ciastka z patelni
Nastoletnie Wypiekanieokoło 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwiatek) wyciąć ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Porcja na około 30 sztuk. Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościOstatnio podałem Wam podstawowy przepis na ciasteczka owsiane , tym razem przygotujemy pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. Uwielbiam te ciasteczka jako dodatek do kawy w pracy, albo zdrowa przekąska wieczorem do kubka gorącej herbaty z cytryną. Ciasteczka owsiane - składniki: 2 szklanka płatków owsianych 2 jajka 1/2 szklanki cukru 100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 2 łyżki(...)pestek dyni 2 łyżki żurawiny Ciasteczka owsiane - przepis: Masło roztapiamy w rondelku. Wszystkie składniki razem z masłem mieszamy w misce. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto formując ciasteczka . Nie muszą być idealnie, bo w tym ich cały urok :) Ciasteczka owsiane z żurawiną wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasteczka kokosowe Na pewno tak jak ja wiecie jak to jest, gdy złapie Was błogie lenistwo i jednocześnie ochota na coś słodkiego. Niestety, przez tą pierwszą bestyję to nawet nie chce nam się pośladków ruszyć w stronę najbliższego sklepu, a co dopiero siedzieć w kuchni i kombinować. Na szczęście jest rozwiązanie tego problemu, a są nim… ciasteczka kokosowe(...)zjeść jeszcze ciepłe lub zaraz po przestygnięciu, ponieważ następnego dnia już nie są takie fajne w smaku i teksturze. Myślę jednak, że dla większości z Was zjedzenie tych kilku ciasteczek nie będzie większym problemem, prawda? Dużym plusem jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu, więc nawet dziecko by sobie poradziło z ich zrobieniem. W końcu te ciasteczka kokosowe
Blendmanżółtko 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli 150 g malin 150 g białej czekolady 250 g mascarpone 80 g kakaowych ciastek zbożowych Sposób przyrządzania: Żółtko, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy zmiksować. Dodać mąkę, sól i 50 ml mleka, ponownie zmiksować(...)odstawić w chłodne miejsce. Kakaowe ciastka zbożowe zmiksować na piasek. Maliny dokładnie oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Zimny budyń zmiksować z mascarpone. W pucharkach ułożyć warstwami budyń, owoce, pokruszone ciastka kakaowe. Wierzch udekorować pokruszonymi ciastkami i malinami. Deser schłodzić w lodówce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychpodjeść ;) ) 400 ml śmietany 30% około kilogram truskawek 30-40 malin 2 galaretki truskawkowe, słodzone żelatynę cukier i cukier puder 100 g masła Ponieważ do wykonania spodu sernika użyłam ciastek czekoladowych, a niestety znalazłam tylko takie przełożone kremem, to rozpoczęłam od oddzielenia ciastek od śmietankowej masy i dokładnego rozdrobnienia ich w malakserze. W garnuszku, na małym ogniu rozpuściłam(...)masło i gdy leciutko przestygło, dodałam do ciastek. Po wymieszaniu masa była delikatnie wilgotna. Wyłożyłam formę folią spożywczą, spód i brzegi, lecz wcześniej lekko zwilżyłam jej powierzchnię wodą, dzięki temu folia lepiej przywarła i dała się uformować. Do tortownicy trafiły ciastka, które delikatnie docisnęłam do spodu. Zabrałam się za przygotowanie pierwszej, śmietankowej warstwy. Na początek ubiłam śmietanę
PichceniomaniaUwielbiam szybkie, proste w wykonaniu ciasteczka. Zawsze poprawiają mi humor Potrafię wymyślić je na poczekaniu z dostępnych w domu składników. Takie niespodziewane chyba zawsze są najlepsze Dziś zapraszam Was na karobowe ciasteczka (ciasteczka bez mąki). Powinny posmakować w szczególności wielbicielom kokosowych smaków Szybkie, pyszne, takie na jeden kęs. Nic tylko jeść. Spróbujcie. Składniki: (na 1 mniejszą blaszkę) 1 łyżka karobu(...)szklanki drobnych wiórków kokosowych (u mnie od Pro-BIO ) 1/2 szklanki cukru* około 60 g margaryny / masła 2 jajka* mała szczypta soli * można dać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasteczka, ale nie proponuję przekraczać ilości 2/3 szklanki. Użyłam jajek klasy M, ale mogą być większe masa będzie wówczas wilgotniejsza, a przez to łatwiejsza do lepienia. Przygotowanie: W misce ubijamy mocno
Słodkie okruszkiwiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku, ½ szkl. zmiksowanych truskawek Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa, truskawki WYKONANIE Spód: masło rozpuszczamy, ciastka kruszymy za pomocą blendera. Masło łączymy z ciastkami i wiórkami kokosowymi. Tak powstałą masą wykładamy formę o wymiarach 20x28 cm, wyłożoną folią aluminiową. Masa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy(...)sztywno, dodajemy cukier, następnie serek i wystudzoną czekoladę. Na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy wylewamy na ciastka. Wkładamy do lodówki aż masa stężeje. Masa truskawkowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie serek i truskawki. Na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy wylewamy na ciastka. Truskawki kroimy na mniejsze części. Galaretkę rozpuszczamy w 1 ½ szkl. wrzątku
słodki bratekpianką jogurtową z truskawkami i galaretką na spodzie z ciastek Degistive. Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami i z jogurtem o ulubionym smaku :) Składniki: Na spód: * 300 g ciastek degistive * 120 g roztopionego masła Na piankę: * 500 ml śmietany kremówki * 5 serków homogenizowanych truskawkowych po 150 g każdy * 400 g truskawek * 3 łyżki żelatyny namoczonej w 6 łyżkach(...)smaku. Dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, serki truskawkowe, 6-7 łyżek schłodzonej galaretki i żelatynę namoczoną w wodzie, wszystko wymieszać i wylać na spód z ciastek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i ponownie chłodzić w lodówce
Zrób to smaczniebananowo-orzechowe ciastka z ciecierzycy~ Ciastka z fasoli już byly więc teraz czas na ciecierzyce, która w tej roli sprawdza się równie dobrze, o ile nawet nie lepiej! Ciastka były z tych miękkich, słodziutkie dzięki bananowi i cukrowi kokosowemu (który przy okazji nadaje lekko karmelowy posmak) i cudownie orzechowe <3 PRZEPIS /2 porcje(...)ciastek/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam tej z BioIndygo.pl ) ~średni, bardzo dojrzały banan ~2 łyżki cukru kokosowego ~2 łyżki (lekko czubate) masła orzechowego (moje było również z BioIndygo.pl ) ~2 łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej ~1/3 łyżeczki sody ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Blendujemy ciecierzycę, banana i masło orzechowe. Nastepnie do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy
breakfast of dreams