Ciasteczka regionalne to bardzo smaczne kruche ciastka kakaowe, które swoim kształtem przypominają każdemu dobrze znane ciasteczka regionalne. Te były oblane czekoladą, ale stwierdziłam, zamiast robić polewy, dodałam kakao do ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te kruche ciasteczka smakują obłędnie i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Czas pieczenie również nie jest bardzo długi, więc proces przygotowania razem z pieczeniem nie jest bardzo(...)długi. Moje ciasteczka regionalne idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia, dodatek do kawy, a nawet na prezent bla bliskiej osoby. CIASTECZKA REGIONALNE – PRZEPIS Składniki 220 g mąki tortowej 30 g kakao 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśniej śmietany szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło miksujemy ze szczyptą soli oraz
Przepiski.plBardzo smaczny sernik kajmakowy mocno kremowy. Ciasto łatwo się przygotowuje i pysznie smakuje. SKŁADNIKI : 200 g dowolnych ciastek maślanych 100 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru ( można dodać mniej ) 200 ml śmietany 30 % 1 kg sera wiaderkowego 1 budyń waniliowy bez cukru 40 g 460 g masy kajmakowej dowolne orzechy do posypania PRZYGOTOWANIE(...)początek miksujemy 200 g ciastek maślanych. Ciastka można użyć dowolne o dowolnym smaku. Do ciastek wlewam 100 g rozpuszczonego masła. Miksujemy dalej. Uszyko wałam tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyłam ją papierem do pieczenia i teraz wykładamy na dno ciastka. 3 jajka przekładam do misy robota i wsypuję szklankę cukru. Całość
Kulinarne Fantazje Mariolitrudno mu się oprzeć Myślę, że to jest przepis, przy którym muszę napisać, że koniecznie trzeba go wypróbować. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kakaowy spód: 200 g ciastek pepite beurre (użyłam tych grubych ) 1 łyżka kakao 80 g masła Masło rozpuszczam w rondelku. Ciastka blenduję na piasek, dodaję kakao i całość zalewam rozpuszczonym masłem. Mieszam do momentu(...)uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia i wysypuję ciastka. Wyrównuję, ugniatam i wstawiam tortownicę do lodówki. Masło rozpuszczam w rondelku. Ciastka blenduję na piasek, dodaję kakao i całość zalewam rozpuszczonym masłem. Mieszam do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia i wysypuję
Słodki sentymentKruche ciasteczka z jabłkami to deser, który rozpływa się w ustach. Ciasteczka z kawałkami jabłek są bardzo proste w przygotowaniu, ale i bardzo smaczne. Do przygotowania ciastek z jabłkami potrzebujemy podstawowych składników, takich jak są potrzebne do przygotowania kruchego ciasta. Mój przepis jest na ciasteczka z jabłkami, jednak możecie tutaj wykorzystać dowolne owoce, jednak ważne jest aby były dość twarde(...)Mogą to być chociażby gruszki, brzoskwinie czy morele. Jeśli aktualnie nie ma sezonu na owoce, to wykorzystajcie takie z zalewy. Muszę przyznać, że te ciasteczka bardzo szybko znikają z talerza, najlepsze są kilka minut po upieczeniu, jak tylko odrobinę przestygną. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się aromat pieczonego kruchego ciasta oraz zapach pieczonych jabłek. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kruche ciasteczka migdałowe z tego przepisu są wręcz idealne! Rewelacyjnie smakują z dodatkiem filiżanki kawy czy kubka mleka. Takie ciasteczka pokochają dzieciaki, jak i osoby dorosłe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka z migdałami nie dość, że świetnie smakują, to na dodatek są bardzo łatwe w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Poniżej opisałam Wam w kilku krokach jak je przygotować(...)KRUCHE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI – PRZEPIS Składniki 150 g masła 300 g mąki 120 g cukru 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki sody 2 garści migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę mieszamy z sodą oraz cukrem wanilinowym. Miękkie masło ucieramy z dodatkiem cukru. Kolejno dodajemy jajko, a następnie stopniowo mąkę. Przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy
Przepiski.plCiasteczka amoniaczki to rewelacyjna przekąska, którą pamiętam z czasów dzieciństwa. Głównym składnikiem tych ciasteczek, jak sama nazwa mówi, jest amoniak. Dzięki niemu ciasto ładnie wyrasta, a ciasteczka są pulchniutkie i chrupiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Amoniaczki to ciasteczka, które można przygotować na co dzień, ale także na święta. Wówczas polecam do ich wykrawania użyć świątecznych foremek. Przepisów na ciasteczka(...)amoniaczki jest naprawdę wiele. Uważam, że mój jest naprawdę prosty, a ciasteczka smakują wyśmienicie, dlatego też chciałabym się nim z Wami podzielić. Takie ciasteczka robi się naprawdę szybko, a ich smak jest obłędny. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis. PRZEPIS NA AMONIACZKI Składniki 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 150 g cukru 3 żółtka 1/4 szklanki śmietany (kwaśnej
Przepiski.plKruche ciasteczka z kremem karmelowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche ciasteczka z pysznym kremem o smaku karmelowym z solą morską. Uwielbiam ten krem <3 Mogłabym go wyjeść łyżeczką ze słoiczka Ciasteczka są proste w przygotowaniu Idealne do weekendowej kawy, herbaty lub od tak na poprawę nastroju Mi była bardzo dziś potrzebna taka dawka słodyczy Jeśli lubicie(...)małe słodkości, to warto zrobić takie kruche ciasteczka z kremem. Składniki: 200 g mąki pszennej + do podsypania 110 g masła 100 g cukru 1 jajko M Dodatkowo: krem o smaku karmelowym z solą morską cukier puder jajko Uwaga! Ciasteczka wychodzą dość słodkie. Jeśli wolicie mniej słodkie można pominąć oprószanie cukrem pudrem lub dodać ciut mniej cukru do ciasta. Przygotowanie
Słodkie okruszkiMiękkie ciasteczka Amaretti to chrupiąca skórka z delikatnie miękkim i ciągnącym się środkiem. Ciasteczka w smaku przypominają odrobinę słynne „makaroniki”. Ciasteczka te powstają ze zmiksowanych migdałów, likieru amaretto. Podawane są z czymś delikatnie kwaśnym, na przykład dżemem z czarnej porzeczki. Te ciasteczka najlepiej smakują kolejnego dnia po przygotowaniu, jednak bardzo często nie udaje im się doczekać tego kolejnego(...)dnia :) Składniki 170 g migdałów 1 jajko 130g cukru 60g cukru pudru 20 ml likieru amaretto dżem z czarnych porzeczek Ciasteczka Amaretti – przepis Migdały rozdrabniamy w blenderze, albo ścieramy na tarce. Następnie migdały, jajko cukier i likier amaretto mieszamy w misce. W zwilżonych dłoniach formujemy kulki. Wielkością powinny przypominać orzech włoski. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blasze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe – Pyszne, orzechowe, kruche ciastka. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pięknie pachną i wspaniale smakują, na pewno będą u mnie na Święta. W przepisie można również wykorzystać orzechy laskowe i migdały. Polecam! Inspiracja z gazetki „pyszne ciasta na Boże Narodzenie” nr 3/2010. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe Składniki na około 50 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) szczypta soli 100g zmielonych orzechów włoskich 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) Dodatkowo: cukier
Mała Cukierenka