Dzięki uprzejmości firmy frendi.pl wraz z całą rodziną mieliśmy okazję przetestować dwa rodzaje ciasteczek od firmy CHOJECKI SP. Z O. O ., która to jest wiodącym producentem ciastek. Przyznam szczerze, że testowanie trwało kilka tygodni, ponieważ chcieliśmy obdarować ciasteczkami możliwie całą rodzinę i zebrać od nich opinię na ich temat. Ciasteczka przyszły w bardzo ładnie zapakowanej kopercie. Kiedy otworzyliśmy kopertę(...)zobaczyliśmy w niej dwa piękne kartonowe opakowania ciasteczek La Crema. Tymi opakowaniami były ciasteczka o smaku: cytrynowym i czekoladowym . Jak sam producent je określa, są to: Kruche ciasteczka z półpłynnym kremem czekoladowym i (drugie) cytrynowym. W asortymencie producenta znajdują się też inne smaki, m. in. orzech, advocat i macchiato. Kruche ciasteczka z półpłynnym kremem czekoladowym Co prawda
Gotuję Testujęmałe co nieco". Warto wtedy zamiast po czekoladę sięgnąć na przykład po owoce z jogurtem naturalnym. Takie połączenie uwielbiam zjadać na śniadanie, a z dodatkiem moich ulubionych ciastek korzennych (czekam(...)cały rok :P ), tworzą zgrany zespół w deserze. Spróbujcie :) Składniki (4 porcje): 1 banan 1 dojrzałe mango garść malin (najlepiej mrożone) ok 200ml jogurtu naturalnego 5 ciastek korzennych Przygotowanie: Ciastka pokruszyć na drobny miał. Mango i banana obrać i zmiksować na gładką masę. Do wysokich szklanek lub kieliszków wykładać na przemian ciastka, jogurt, mus z mango
ChilliJemyśmietany ciasto dłużej zachowuje świeżość i wydaje się bardziej delikatne w smaku. Przepis pochodzi z broszurki "Opoczyńskie jadło" wydanej przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno. Składniki (na ok. 30 ciastek): 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania jajko 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru (jeśli zamierzacie posypać ciastka cukrem pudrem, można nie słodzić(...)grubość ok. 3-5 mm. Szerokim kubkiem wykrawać w cieście krążki. Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką na zewnątrz i przykryć drugą połową krążka, zlepiając boki ciastka. Tak uzyskane żabie mordki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C (pieczenie góra-dół) przez 30 minut (drugą turę 25 minut). ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzieskładnikowe ciasteczka tahini W związku z tym, że ciasteczka kokosowe , które były z tylko 2 składników, cieszyły się Waszym ogromnym zainteresowaniem i uznaniem, postanowiłem przygotować ciasteczka tahini . Są, moim zdaniem, jeszcze lepsze od tamtych, a równie proste do zrobienia! Dodatkowo postanowiłem wykonać te ciastka w nawiązaniu do wczorajszego wpisu, uczącego Was jak zrobić mąkę kokosową. Ciasteczka tahini oczywiście nie mogą(...)tahini lub do pobliskiego sklepu z żywnością bliskowschodnią. W większości super i hipermarketów tahini, jak i mąka kokosowa są dostępne, więc nie musisz dramatyzować, że nie masz jak zrobić ciasteczek. Czy, co i na co można zmienić? Uprzedzając pytania co do zastępowania tahini masłami orzechowymi… oczywiście można to zrobić, ale to już nie będą ciasteczka tahini tylko ciasteczka orzechowe
Blendmanmożna w nie było schować nowe przetwory. Stąd pomysł na wykorzystanie zapasów marmolady z pigwowców oraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek): 470 g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 40 g świeżych drożdży łyżka cukru jajko (w temperaturze pokojowej) 20 g miękkiego masła ok. 220 ml ciepłego mleka 2 małe(...)żeby odróżnić nadzienie). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem. Pozostawić je na ok. kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę. ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . W tomie
Weekendy w domu i ogrodziektóry nie koniecznie powinien gościć na naszych stołach za sprawą chemii, którą w sobie posiada. Dlatego też nie ukrywam, że z pewnymi obawami zasiadałem do recenzji książki 5 minutowe ciastka z kubka , którą otrzymałem od wydawnictwa Publicat . Okazało się jednak, że moje obawy były całkowicie niepotrzebne, książka mile zaskakuje. Chyba, że należycie do osób, które nie korzystają z kuchenki(...)kubka to pozycja, którą warto mieć na swojej kuchennej półce. Często okazuje się zbawieniem gdy zaskoczą nas znajomi, a my nie mamy nic co moglibyśmy podać do kawy. Przygotowanie ciastek jest bajecznie proste, a ilość przepisów w książce jest wystarczająca aby zadowolić każdego. Poza tym zawsze można ruszyć wyobraźnię i skomponować swoje własne, unikalne ciasto z kubeczka do czego
Mr. Tastemoja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać(...)razem rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm,a następnie nacinając każdy pod skosem wycinamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mleko podgrzewamy w rondelku, a następnie dodajemy do niego
Czary - gary w kuchniCiastki"..... mmmm. Wszyscy lubią "ciastki", my też, a z masłem orzechowym to mój Młody bardzo bardzo. To są ciastka, które upieczesz raz, a potem jeszcze raz, i jeszcze i jeszcze. A jak już powiesz sobie dość, nie piekę ich więcej, to wtedy przyjdą Twoje dzieci i spytają "mamo, kiedy upieczesz te ciastka?". U mnie tak to wygląda. Chcesz(...)formuję ugniatając w dłoniach nieduże kulki, tak ok. 1 kopiasta łyżka ciasta. Układam na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczam i wciskam po 2 - 3 sztuki M&M`s. Ciastka jak widać nie rosną zbytnio więc nie musimy robić zbyt wielkich odstępów. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 8 minut, max.10 minut. Po tym czasie delikatnie
Blondynka Gotujesamym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują jak delikatne(...)faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam. Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek: 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany olej do smażenia na głęboko Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż
Jadło i czytadłokonieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera z powodu nadmiernego ciepła do rąk. Ciasto mielimy przez maszynkę i tniemy je według własnych upodobań co do długości ciastek. Wykładamy ciasta w pewnej odległości od siebie aby się nie posklejały. Pieczemy w temperaturze 180*C na 15 minut - ciastka muszą być zarumienione , wtedy mamy pewność ,że są gotowe(...)Grubsze ciastka oraz te chudsze należy piec osobno. Na koniec ciasta można udekorować lukrem, czekoladą czy też posypką - wedle uznania :) SMACZNEGO
W Moim Magicznym DomuLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie macie robota kuchennego, to będziecie musieli poświęcić trochę czasu na jego ubijanie, bo zajmuje, to aż 15 min! Lukier po wyschnięciu idealnie trzyma swoją formę i nie kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują(...)sitko do herbaty. Do misy miksera przesiewamy cukier puder, dodajemy białka, ocet i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach 15-20 min. I lukier jest gotowy do dekorowania pierniczków lub ciasteczek. Ja im udekorowałem pierniczki wg. tego przepisu. Jeżeli chcemy barwimy lukier za pomocą barwników spożywczych. Jak dekorować ciasteczka takim lukrem? Mój ulubiony i wg. mnie najładniejszy sposób, to gdy całe
Kuchnia Łukaszapokruszoną chałwę, zmiksować na gładką masę. Do drugiej części dodać masę krówkową oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Ciastko posmarować masą chałwową, pokryć drugim ciastkiem, masą orzechową i kolejnym ciastkiem. Na górze ułożyć rozetkę lodów. Od razu podawać. Lody Carte d'Or Chocolate Brownie nadają niepowtarzalnego smaku i są pięknym wykończenie deseru. Możecie je znaleźć w nowym, świątecznym(...)roku marka ta wprowadza dwa nowe mocno czekoladowe smaki. Wykorzystane przeze mnie lody Catte d'Or Chocolate Brownie serwowane są w postaci 6 pięknych rozetek posypanych pokruszonymi ciastkami brownie oraz polane sosem czekoladowym. Rozetki te sprawiają, że nie trzeba już dodatkowo dekorować deseru, ponieważ same w sobie są wystarczająco efektownym wykończeniem. Wpis zawiera lokowanie produktu
Z miłości do słodkościkruchego ciastka sprawia, że całość nie jest przesłodzona, smak zrównoważony, a całość pyszna. Ciasteczka można przygotować w kilku etapach: jednego dnia przyrządzić krem kokosowy i upiec ciasteczka, następnego - ciastka przełożyć kremem i udekorować polewą czekoladową. Dzięki takiemu podziałowi, nie spędzimy w kuchni całego popołudnia, a schłodzonym kremem będzie nam łatwiej przełożyć ciastka. Ciasteczka po oblaniu czekoladą należy(...)schłodzić, a przechowywać - ze względu na obecność kremu i polewy czekoladowej - w lodówce. Z poniższych proporcji składników wychodzi 10 dość sporych ciastek (czyli 20 przed przełożeniem kremem). Ciasteczka Bounty Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 80g cukru pudru 50g śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KREM KOKOSOWY 80ml śmietanki 30% 40g białej czekolady 30g masła
Smakołyki BerenikiZakochałam się w tych ciastkach :) Zdrowe, mało słodkie i pyszne. Czy jeszcze kogoś trzeba zachęcać? :) Idealne do chrupania na drugie śniadanko. Na przykłąd w takiej wersji: pokruszone ciastka, do tego jogurt naturalny ze szczyptą cynamonu a wszystko polane łyżeczką miodu... :) Długo u mnie nie poleżały - jakieś krasnoludki dobrały się do puszki i ciastka trafiły do ich brzuszków(...)Zatem niebawem powtórka:) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Składniki na około 25 ciastek 175 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej) 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę. Wszystkie składniki
My simple kitchenMiałam ochotę upiec coś z suszoną żurawiną. Moje ciastka nie do końca są owsiane, bo połączyłam je z płatkami żytnimi. Wydawały mi się mało słodkie, więc stopiłam tabliczkę mlecznej czekolady i posmarowałam nią spody ciastek. Skład : 100 g miękkiego masła ( 1/2 kostki ) 2 małe jajka lub jedno duże 2/3 szklanki mąki pszennej (typ 450) 1/3 szklanki cukru(...)dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą. Ja z podanych składników upiekłam ok. 20 ciastek - nabierałam łyżeczką małe porcje, formowałam kulki i spłaszczałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 200 stopniach
apetytnapieczenie