Opis: Połączenie syropu klonowego z delikatnymi, prażonymi orzechami, to niebiańskie połączenie. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 kostki masła
Ciastka i ciastaMimo, że święta już za nami to nadal nie możemy się rozstać ze świątecznymi stempelkami do ciastek :) Dzieci co drugi dzień koniecznie chcą robić ciastka, by tylko móc wyciskać świąteczne motywy. W związku z tym poszukuje coraz to nowych przepisów na nie, bo wersja ciastek kruchych już nieco się nam przejadła. Obecnie królują ciastka kakaowe. Pychota(...)polecamy wypróbować (nie koniecznie ze świątecznymi ozdobami :)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: około 30 ciastek Czas przygotowania: 15 minut + czas na chłodzenie ciasto 60 minut + czas pieczenia 12 minut Składniki: 180g mąki pszennej 150g miękkiego masła 80g cukru 40g kakao Żółtko Szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy końcówką „hakiem
Kolizje Smakówciastka! Są przepyszne! Co prawda przy przygotowywaniu musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto jest dość kruche i trzeba obchodzić się z nim delikatnie. Z ciasta wycinałam okrągłe ciastka, po czym odbijałam stemple – znajdziecie je już w większości sklepów z wyposażeniem kuchni/domu Zobaczcie też: Kruche ciasteczka maślane Ciastka czekoladowe Przepis na ciastka cynamonowe Drukuj przepis(...)cukier puder i cynamon. 3 Zagniatamy na jednolitą masę. 4 Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. 5 Rozwałkowujemy partiami i wycinamy ciasteczka (dodatkowo możecie użyć stempli do ciastek, jak zrobiłam to ja). 6 Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, do zrumienienia. Artykuł Cynamonowe kruche ciasteczka pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiMoje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia choineczek. Bałwanki, skarpetki zostały szybko zjedzone Za piękne foremki do pieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos . Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce A wracając do ciasteczek… polecam(...)codziennej herbatki i na święta. Spróbujcie. Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek – ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasteczek) 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 1 czubata łyżeczka cynamonu* 2 żółtka jajek klasy M szczypta soli (u mnie Vita z potasem o obniżonej zawartości sodu o’Sole ) opcjonalnie – 1/2 cytryny + cukier
Słodkie okruszkiDzięki uprzejmości firmy frendi.pl wraz z całą rodziną mieliśmy okazję przetestować dwa rodzaje ciasteczek od firmy CHOJECKI SP. Z O. O ., która to jest wiodącym producentem ciastek. Przyznam szczerze, że testowanie trwało kilka tygodni, ponieważ chcieliśmy obdarować ciasteczkami możliwie całą rodzinę i zebrać od nich opinię na ich temat. Ciasteczka przyszły w bardzo ładnie zapakowanej kopercie. Kiedy otworzyliśmy kopertę(...)zobaczyliśmy w niej dwa piękne kartonowe opakowania ciasteczek La Crema. Tymi opakowaniami były ciasteczka o smaku: cytrynowym i czekoladowym . Jak sam producent je określa, są to: Kruche ciasteczka z półpłynnym kremem czekoladowym i (drugie) cytrynowym. W asortymencie producenta znajdują się też inne smaki, m. in. orzech, advocat i macchiato. Kruche ciasteczka z półpłynnym kremem czekoladowym Co prawda
Gotuję Testujęmałe co nieco". Warto wtedy zamiast po czekoladę sięgnąć na przykład po owoce z jogurtem naturalnym. Takie połączenie uwielbiam zjadać na śniadanie, a z dodatkiem moich ulubionych ciastek korzennych (czekam(...)cały rok :P ), tworzą zgrany zespół w deserze. Spróbujcie :) Składniki (4 porcje): 1 banan 1 dojrzałe mango garść malin (najlepiej mrożone) ok 200ml jogurtu naturalnego 5 ciastek korzennych Przygotowanie: Ciastka pokruszyć na drobny miał. Mango i banana obrać i zmiksować na gładką masę. Do wysokich szklanek lub kieliszków wykładać na przemian ciastka, jogurt, mus z mango
ChilliJemyśmietany ciasto dłużej zachowuje świeżość i wydaje się bardziej delikatne w smaku. Przepis pochodzi z broszurki "Opoczyńskie jadło" wydanej przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno. Składniki (na ok. 30 ciastek): 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania jajko 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru (jeśli zamierzacie posypać ciastka cukrem pudrem, można nie słodzić(...)grubość ok. 3-5 mm. Szerokim kubkiem wykrawać w cieście krążki. Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką na zewnątrz i przykryć drugą połową krążka, zlepiając boki ciastka. Tak uzyskane żabie mordki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C (pieczenie góra-dół) przez 30 minut (drugą turę 25 minut). ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzieskładnikowe ciasteczka tahini W związku z tym, że ciasteczka kokosowe , które były z tylko 2 składników, cieszyły się Waszym ogromnym zainteresowaniem i uznaniem, postanowiłem przygotować ciasteczka tahini . Są, moim zdaniem, jeszcze lepsze od tamtych, a równie proste do zrobienia! Dodatkowo postanowiłem wykonać te ciastka w nawiązaniu do wczorajszego wpisu, uczącego Was jak zrobić mąkę kokosową. Ciasteczka tahini oczywiście nie mogą(...)tahini lub do pobliskiego sklepu z żywnością bliskowschodnią. W większości super i hipermarketów tahini, jak i mąka kokosowa są dostępne, więc nie musisz dramatyzować, że nie masz jak zrobić ciasteczek. Czy, co i na co można zmienić? Uprzedzając pytania co do zastępowania tahini masłami orzechowymi… oczywiście można to zrobić, ale to już nie będą ciasteczka tahini tylko ciasteczka orzechowe
Blendmanmożna w nie było schować nowe przetwory. Stąd pomysł na wykorzystanie zapasów marmolady z pigwowców oraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek): 470 g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 40 g świeżych drożdży łyżka cukru jajko (w temperaturze pokojowej) 20 g miękkiego masła ok. 220 ml ciepłego mleka 2 małe(...)żeby odróżnić nadzienie). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem. Pozostawić je na ok. kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę. ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . W tomie
Weekendy w domu i ogrodziektóry nie koniecznie powinien gościć na naszych stołach za sprawą chemii, którą w sobie posiada. Dlatego też nie ukrywam, że z pewnymi obawami zasiadałem do recenzji książki 5 minutowe ciastka z kubka , którą otrzymałem od wydawnictwa Publicat . Okazało się jednak, że moje obawy były całkowicie niepotrzebne, książka mile zaskakuje. Chyba, że należycie do osób, które nie korzystają z kuchenki(...)kubka to pozycja, którą warto mieć na swojej kuchennej półce. Często okazuje się zbawieniem gdy zaskoczą nas znajomi, a my nie mamy nic co moglibyśmy podać do kawy. Przygotowanie ciastek jest bajecznie proste, a ilość przepisów w książce jest wystarczająca aby zadowolić każdego. Poza tym zawsze można ruszyć wyobraźnię i skomponować swoje własne, unikalne ciasto z kubeczka do czego
Mr. Tastemoja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać(...)razem rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm,a następnie nacinając każdy pod skosem wycinamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mleko podgrzewamy w rondelku, a następnie dodajemy do niego
Czary - gary w kuchniCiastki"..... mmmm. Wszyscy lubią "ciastki", my też, a z masłem orzechowym to mój Młody bardzo bardzo. To są ciastka, które upieczesz raz, a potem jeszcze raz, i jeszcze i jeszcze. A jak już powiesz sobie dość, nie piekę ich więcej, to wtedy przyjdą Twoje dzieci i spytają "mamo, kiedy upieczesz te ciastka?". U mnie tak to wygląda. Chcesz(...)formuję ugniatając w dłoniach nieduże kulki, tak ok. 1 kopiasta łyżka ciasta. Układam na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczam i wciskam po 2 - 3 sztuki M&M`s. Ciastka jak widać nie rosną zbytnio więc nie musimy robić zbyt wielkich odstępów. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 8 minut, max.10 minut. Po tym czasie delikatnie
Blondynka Gotujesamym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują jak delikatne(...)faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam. Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek: 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany olej do smażenia na głęboko Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż
Jadło i czytadłokonieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera z powodu nadmiernego ciepła do rąk. Ciasto mielimy przez maszynkę i tniemy je według własnych upodobań co do długości ciastek. Wykładamy ciasta w pewnej odległości od siebie aby się nie posklejały. Pieczemy w temperaturze 180*C na 15 minut - ciastka muszą być zarumienione , wtedy mamy pewność ,że są gotowe(...)Grubsze ciastka oraz te chudsze należy piec osobno. Na koniec ciasta można udekorować lukrem, czekoladą czy też posypką - wedle uznania :) SMACZNEGO
W Moim Magicznym DomuLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie macie robota kuchennego, to będziecie musieli poświęcić trochę czasu na jego ubijanie, bo zajmuje, to aż 15 min! Lukier po wyschnięciu idealnie trzyma swoją formę i nie kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują(...)sitko do herbaty. Do misy miksera przesiewamy cukier puder, dodajemy białka, ocet i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach 15-20 min. I lukier jest gotowy do dekorowania pierniczków lub ciasteczek. Ja im udekorowałem pierniczki wg. tego przepisu. Jeżeli chcemy barwimy lukier za pomocą barwników spożywczych. Jak dekorować ciasteczka takim lukrem? Mój ulubiony i wg. mnie najładniejszy sposób, to gdy całe
Kuchnia Łukasza