Cześć! Czas jesienny ma do siebie zupę z dyni. Uwielbiam taką odmianę menu. Podaję tę zupę w formie zupy krem. Można ją jeść z dodatkiem pieczywa czosnkowego, świetnie smakuje w takim towarzystwie! Składniki: * 70 dkg dyni obranej * 2 marchewki średniej wielkości * 2 pietruszki albo 1 duża * ok. 10 dkg selera (korzeń) * 1 czerwona papryka *1 czerwona cebula * 1 ziemniak(...)przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nalewałam do talerzy i oprószyłam natką pietruszki. Notatki: * miałam bulion drobiowy, może być również z innego rodzaju mięsa bądź warzywny, będzie smaczna zupa również na samym maśle. * świetnie komponują smakowo z tą zupą białe warzywa (pietruszka, seler) * nie ma potrzeby obierać papryki ze skórki * wyszło mi z tej porcji 3,5 l zupy
Pieprzyć z FantazjąSzczerze mówiąc mało kiedy gotuję takie zupy-krem, ale tym razem skusiłam się na taką zupkę, jak tylko zobaczyłam na blogu Najsmaczniejsze.pl ..Prosta do zrobienia i na dodatek smaczna, polecam..ja nie miałam korzenia imbiru , więc dałam sproszkowany...zamiast papryki chilli dałam słodką , a zupka była i tak ciut pikantna, dla w sam raz.. 500 g pomidorów(...)również pokroić. Następnie wszystko przełożyć do misy multicookera, dodać oliwę, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.Zalać wodą i dokładnie wymieszać. Zamknij pokrywę urządzenia. Ustawić program Boil [ 30 minut]. Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czerwoną papryką. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i np.z groszkiem ptysiowym
Moje domowe kucharzeniePieczona, dojrzała papryka oraz soczyste pomidory w duecie, pod postacią pysznej i aromatycznej zupy krem. Posypana odrobiną tartego sera cheddar oraz podana dodatkowo z chrupiącymi grzankami serowymi smakuje jeszcze lepiej 👌 1,2 litra rosołu 3 duże papryki czerwone 1/2 kg pomidorów malinowych 25 g masła klarowanego 1 ząbek czosnku szczypta soli oraz cukru trzcinowego około 40 g sera cheddar(...)się zredukują (nie odparowywać do końca!), dodać paprykę, przesmażyć razem 5 minut. Warzywa przełożyć do wrzącego rosołu, zagotować i zmiksować. Podawać z bagietką zapieczoną z cheddarem i dodatkowo wierzch zupy posypać startym serem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDelikatna, kremowa i aksamitna zupa. Jak każdą zupę krem, tak i tą uwielbiam. Szybka do zrobienia i smaczna. Dobra na każdą porę roku, a szczególnie w sezonie kalafiorowym ;) SKLADNIKI: (ok. 4-5 porcji) 1 średni kalafior 1,5 L bulionu warzywnego 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego pół łyżeczki(...)bulion, doprawić solą oraz pieprzem, dodać tymianek i gałkę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zdjąć z ognia, przestudzić i zupę zmiksować. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać. Zupę można podawać z grzankami, prażonym słonecznikiem lub innymi dodatkami
Calzonella.comBardzo lubię ogórki kiszone , w każdej proponowanie kompozycji , i tak sobie pomyślałam że zaproponuję zupę krem , właśnie z tym pysznym warzywem , smak jest bardzo zaskakujący , i uzależnia od siebie , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler por ( tylko biała część(...)zakryło nam wszystkie warzywa i dodajemy 1 kostkę rosołową i gotujmy do miękkości naszych warzyw . Jak nasze warzywa są już miękkie , miksujemy na gładką masę , ostrożnie bo nasza zupa jest bardzo gorąca , jak już mamy zmiksowaną zupkę na bardzo gładką masę , doprawiam do smaku , oraz dodaję pieprz ziołowy , i gałkę muszkatołową , i gotowe do podania . Super smakuję z grzankami
Mój Smakrazem smażę około 5 minut. Po tym czasie dodaję resztę przypraw, smażę jeszcze minutę. Całość zalewam gorącym bulionem, gotuję około 15 minut do miękkości słodkich ziemniaków. Warzywa miksuję na krem. Zupę podaję z serem pleśniowym, posypaną świeżą natką lub kolendrą
JejKuchniamożna ją zmiksować i wtedy będzie gładka jak ta na zdjęciach, lub tylko lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Druga wersja równie smaczna jak pierwsza, idealna dla tych, którzy za zupami kremami nie przepadają. Składniki ok 30g liści czosnku niedźwiedziego 100 g szpinaku 360 g ziemniaków, pokrojone w kostkę 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę(...)gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodać liście czosnku niedźwiedziego (zachowując kilka do dekoracji) i szpinak. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Zupę lekko przestudzić a następnie zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać mleko, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Podgrzać, ale już nie gotować. Podawać
Stare GaryOstatnio pisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego(...)przez następne dwie godziny. A dziś, po wystygnięciu, zamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę! BULION WARZYWNY Składniki: 1 duża cebula pokrojona w talarki 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 seler naciowy pokrojony w talarki 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 liść
Gotowanie to kochanieJesień najbardziej kojarzy mi się z dyniowymi przysmakami. Dynia jest znakomita zarówno do słodkich deserów jak i wytrawnych pyszności. Dziś w menu boska zupa dyniowa z dodatkiem sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 500g musu z dyni (żółtej, na zdjęciach stoi mała hokkaido do ozdoby) 2 duże ziemniaki 100g sera mascarpone od Mlekoma 100g sera cheddar od Mlekoma 1 łyżeczka startego(...)chwilach chipsy serowe powinny być gotowe. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Do przygotowanego bulionu dodajemy kawałki upieczonej dyni, ugotowane ziemniaki, przyprawy, mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zupę podajemy z chipsami serowymi. Na zdjęciach: talerz głęboki
Gotowanie i blogowanieBardzo smaczna,rozgrzewająca zupa krem, w pięknym pomarańczowym kolorze. To zasługa batatów - słodkich ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie ostrą papryczkę. Polecam! składniki 25 g masła lub oliwy 5 łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry 300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera. Podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać zupę do talerzy, przybrać bazylią, posypać płatkami chili, dodać łyżkę jogurtu. Można podać
Stare GaryDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z CUKINII Z KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry(...)pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy do czasu aż zmięknie. Wrzucamy warzywa pozostałe z gotowania wywaru i obrany czosnek. Całość zalewamy wywarem i gotujemy do całkowitej miękkości wszystkich składników. Następnie zupę miksujemy na gładko. Doprawiamy słodką śmietanką i solą (jeżeli jest to potrzebne). Podajemy z posiekanym mięsem indyczym, kiełkami i jogurtem, ułożonymi w centralnej części talerza. Wokół tej kompozycji, doprawiamy sosem
Życie zamknięte w smakuPrzyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca zupa idealna na zimne, jesienne dni. Można ją podawać jako zupę krem lub w postaci rzadkiej. SKŁADNIKI 200 g suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą być wyczuwalne w zupie. Na koniec wsypać ciecierzycę, wymieszać i podawać
Passions hobbies lifeadobo zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy (kapusta to produkt, który mamy w lodówce jeszcze z menu z poprzedniego tygodnia 5 patentów na dania z kurczaka (i bez) ). Zupę krem dobrze jest zjeść z pajdą ciemnego chleba, a łosoś zyska na smaku jeśli dodać do niego pokrojoną cienko marchew. Czyszczenie spiżarni, czyli gotowanie z tego co jest pod ręką(...)możliwości. My np. zrobiliśmy łososia z brokułem, choć w oryginale występowały szparagi, makaron orzo do krewetek, zastąpiliśmy ryżem, który jest zdrowszy, a poza tym był pod ręką, a do zupy dodaliśmy mleczko kokosowe zamiast śmietany. Chodzi o to, żeby nie ganiać do sklepu za każdym brakującym produktem, ale wykorzystać składniki, które są w domu. To tyle:) Życzymy Wam smacznego
Niedzielny kucharzzupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale nie smak. Brokuł myjemy, trzonek oddzielamy, koronę dzielimy na małe różyczki. Duże róże brokułu kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora rozcinamy nie całkiem do końca wzdłuż i dokładnie płuczemy go między listkami(...)zalewamy mlekiem. Mieszamy – zawartość garnka szybko i widocznie zgęstnieje. Mieszając pora, wędzonkę i zasmażkę wlewamy do garnka rosół lub bulion, wrzucamy różyczki brokułu, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, do miękkości warzyw. Doprawiamy solą (najlepiej sola czosnkową) i pieprzem według uznania. Na koniec zupę można potraktować dwojako – odławiamy łyżkę wędzonki, pora i brokułu. odkładamy do dekoracji
Karo in the KitchenTradycyjne gazpacho po prostu uwielbiam. Robiąc kremowe zupy pewnego razu wpadłam na pomysł, żeby zrobić Gazpacho z dodatkiem pieczonej papryki, a nie tej świeżej. Dodało mu to zdecydowanego intensywnego smaku. Nie jest to tradycyjny hiszpański chłodnik, ale zdecydowanie można go podawać w dwóch odsłonach w zależności od pogody i na zimno i na ciepło :) Składniki: 6 bardzo dojrzałych pomidorów(...)oddzieliły się od kramu). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając do pomidorów wraz papryką oraz obraną cebulą, oliwą i cytryną. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę lub delikatnie podgrzewamy. Podajemy z grzankami lub ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię wersję z mozzarella i bazylią
ChilliJemyKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki(...)uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut. Można podpiec przed podaniem. Przyozdobić prażonym sezamem. Podawać ze świeżą bagietką lub innym ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja KuchniaKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki(...)uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut. Można podpiec przed podaniem. Przyozdobić prażonym sezamem. Podawać ze świeżą bagietką lub innym ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchniawiedzieliśmy, gdzie dokładnie jedziemy na 50-tkę mojego taty. W związku ze znajomością tej okolicy, jadąc autem obstawialiśmy okoliczne restauracje. Jeden z typów okazał się trafionym. Zamówiliśmy: Krem z kurek w czarce chlebowej. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z sezonowymi warzywami z pieca w miodzie i puree ziemniaczanym. Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu(...)biznesowy. Obsługa jest bardzo miła, stale dopytuje czy wszystko jest w porządku i czy dania są smaczne. Potrawy podawane są niezwykle szybko. Wszystkie dania prezentują się bardzo zachęcająco. Zupa krem z kurek (na którą wszyscy się zdecydowaliśmy) była przepyszna, bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona - pełnia smaku. Polędwiczki według taty były "odlotowe". Poprosiłam o stek średnio wysmażony. Danie ogólnie było
Karola gotujezgodne "bue". Bo zupka jest wegetariańska. Pomysł na nią zaczerpnęłam z przepisowni Tesco. Przepis nie był dopracowany, ale posłużył mi jako inspiracja na poradzenie sobie z naszymi patisonami. ZUPA KREM Z PATISONA (2 porcje) 1 łyżka masła 2 średnie patisony (około kilograma) 1 marchewka 1 cebula 800 ml wody 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz(...)patison zrobi się lekko przezroczysty. Dorzucamy drobno posiekany czosnek, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Warzywa wyjmujemy z wywaru i miksujemy, stopniowo dodając pozostały bulion, aż otrzymamy idealną konsystencję. Zupę podajemy ciepłą, z łyżką kwaśnej śmietany i grzankami. Jeden z patisonów w dziczy. Drugi był podobnego rozmiaru. Smacznego
les mirabelles