PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem (4 porcje) Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h Składniki: 450 g średnich buraków, umytych 1 duża cebula, posiekana w drobną(...)minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości warzyw, przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij i wyrzuć liście laurowe, wlej śmietankę i zmiksuj zupę blenderem po czym
karmelowyzbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)przypalić warzyw. 4. Dorzuć do garnka podzielonego na małe kawałki brokuła. 5. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut) 6. Zblenderuj zupę, dodaj serek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem 7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczywem, łososiem wędzonym i serkiem 8. Smacznego
U Fiolkizbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)przypalić warzyw. 4. Dorzuć do garnka podzielonego na małe kawałki brokuła. 5. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut) 6. Zblenderuj zupę, dodaj serek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem 7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczywem, łososiem wędzonym i serkiem 8. Smacznego
Fiolka w kuchnizostało bo to przecież nic przyjemnego, z drugiej jednak strony czekam na to, bo to by oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula(...)rzeczywiście sa jakieś złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc
pyszne zdrowościGęsta, sycąca zupa krem z warzyw, które zwykle mamy pod ręką: marchewki, ziemniaków, pietruszki i cebuli. Z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy, na chłodny dzień nada się idealnie. Można podać ją z chrupiącymi grzankami lub świeżymi bagietkami, a zaspokoi głód największego głodomora :D Składniki na ok. 4-5 porcji: 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy(...)ziele angielskie, przykryć i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Na koniec dodać sól, pieprz oraz ewentualnie curry (jeśli lubimy go dużo) i dokładnie zblendować. Jeśli zupa będzie za gęsta, bo zbyt dużo płynu wyparuje podczas gotowania, można dolać trochę wody, by ją rozrzedzić i jeszcze chwilę pogotować. Podawać na ciepło, np. z kleksem jogurtu naturalnego
Simply Foodwarzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora, który miał stanowić dekorację, a okazał się dodatkiem, który gorąco polecam jako składnik obowiązkowy(...)ognia. Z rondla ze szparagami wyłowić ugotowane końcówki rośliny. Do reszty wrzucić pora z zasmażką, zdjąć garnek z ognia i zmiksować blenderem ręcznym. Ponownie wrzucić końcówki szparagów do zupy. Pozostawić do dalszego gotowania. Do śmietany dodać 3 małe chochle zupy. Po każdej chochli wymieszać dokładnie ze śmietaną. Całość dolać ponownie do zupy. Dobrze wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem
W kuchni wieczoremzabierać się za kupno dyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę
Be Fit Be StrongZamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub rybnej, na święta proponuję Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem oliwy estragonowej i ziaren granatu. Jej oryginalny i subtelny smak na pewno zaskoczy Waszych gości, a jeśli podacie ją w eleganckich talerzach firmy Ambition będzie smakowała jeszcze lepiej! Czas przygotowania : ok. 60 min. Porcja dla 4 osób : ● 300 g marchewki ● 2 czerwone papryki(...)solą i pieprzem, wstaw na nagrzanego piekarnika na około 40 minut. W międzyczasie zagotuj bulion warzywny, dodaj upieczone do miękkości warzywa. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj gorącą zupę w eleganckich, kwadratowych talerzach firmy Ambition , doprawioną oliwą z dodatkiem estragonu i posypaną ziarenkami granatu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSezon na szparagi trwa i dlatego korzystajmy i jedzmy je pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was zupę krem z zielonych szparagów. Podałam ją z ptysiowym groszkiem. Jest bardzo smaczna i wiosenna. Polecam również tartę ze szparagami , szparagi z jajkiem , pieczarki faszerowane szparagami i inne. Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją(...)około 7 minut. Wszystko zblendować na gładko, dodać starty żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Zagotować do rozpuszczenia sera. Wlać śmietanę i wymieszać. Na talerzu posypać groszkiem ptysiowym. zupa szparagowa
O kuchni z uczuciemPyszna zupa-krem z dyni o obłędnie pomarańczowym kolorze, podana z lekko podprażonymi dyniowymi pestkami. Rozgrzewająca i pożywna (choć bezmięsna), cudownie pachnąca curry. Do tego wyjątkowo prosta i dość szybka do zrobienia. Doskonała nie tylko na obiad, ale także do popijania z kubeczka podczas chłodnych, jesiennych wieczorów. Gorąco polecam! :) Składniki (na ok. 6 porcji): 500 g surowej dyni (już obranej(...)minutach wlewamy rosół (lub wywar z warzyw). Gotujemy do momentu aż ziemniaki oraz dynia będą miękkie. Na koniec całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Zupę podajemy z lekko podprażonymi pestkami dyni. Świetnie smakuje też z odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego! *Jeśli chcecie użyć gotowego puree z dyni, dodajecie je do garnka dopiero po obsmażeniu ziemniaków. Dalej postępujemy
MyCookBook.plPyszna, szybka i pożywna zupa! Idealna na chłodniejsze dni. Dla tych co dynię uwielbiają i dla tych co jej jeszcze nie próbowali. Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa. Kolor zachęci każdego :) Składniki: 700 g obranej dyni - u mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki(...)wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii. Idealnie do tego pasuje grzanka z bagietki, przesmażona na oliwie pozostałej ze smażenia szałwii, oraz delikatnie przesmażona
Plate of Joytylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Taka właśnie powinna być jesienna zupa. Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: (na 4 porcje) 5 strąków czerwonej papryki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie, dojrzałe pomidory 800 ml bulionu 2 łyżki masła(...)gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzach udekorować śmietaną i listkami bazylii. Smacznego! W tle widzicie bułeczki - dodatek, który wydał mi się nieodzowny. Sama w sobie zupa nie byłaby wystarczająco sycąca - z dodatkiem bułeczek sprawdziła się jako pełnoprawny obiad. Przepis na bułeczki - już jutro
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupa ze świeżych pomidorów. Bez dodatku bulionu i wody. Bez skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Najlepsza o tej porze roku, kiedy nietrudno o pełne smaku, dojrzałe w słońcu pomidory. Przygotowując tę zupę najlepiej kupować gruntowe, miejscami miękkie pomidory, których dodatkową zaletą jest zazwyczaj nieco niższa cena. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 2 kg świeżych pomidorów (miękkich, bardzo dojrzałych; np. malinowych lub bawole serce(...)dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i suszonym oregano. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 15 minut. Odstawiamy z ognia, studzimy. Blendujemy na gładki krem, przelewamy z powrotem do garnka. Przed podaniem podgrzewamy. Podajemy z pokrojoną na małe kawałki mozzarellą, świeżymi pomidorami i posiekaną bazylią
cool and mintypomarańczowe. Można je wykorzystywać w naprawdę wielu postaciach. Ja osobiście bardzo ją lubię i często gości na moim stole. Prawda,że piękna? Proponuję dziś pyszną i pomarańczową zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym z dodatkiem świeżego imbiru. Jest sycąca, lekka i naprawdę pyszna. Składniki: 500 g kawałka dyni puszka mleczka kokosowego 2 szt. marchewek średni seler(...)około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej użyć bulionu. Przykryłam i gotowałam około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie. Pozostało już tylko wszystko zmiksować i ewentualnie
potrawyregionalnePyszna i pożywna, smakowicie przyprawiona zupa z batatami i ciecierzycą zabierze Was w podróż do Maroka Polecam! Fanom batatów polecam zupę krem z batatów i buraków , zapiekankę z batatów . Zachęcam do wypróbowania sera żółtego z batatów . Pyszny jest też tort batatowo-bananowy i fit brownie . Polecam również babeczki z kremem z batatów . Składniki: 2 niewielkie bataty 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy(...)dalej! Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Marokańska zupa z batatami i ciecierzycą pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pl