Zupa krem z marchewek w połączenie z przepysznymi małżami Św. Jakuba to strzał w dziesiątkę. Składniki: 6 małży Św. Jakuba 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 500 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki wytrawnego wermutu natka(...)słabym ogniu zeszkliłem na maśle. Do cebuli dodałem marchew, wlałem rosół. Gotowałem do miękkości marchwi. Odcedziłem ( wywar z marchwi zachowałem ). Marchew zmiksowałem razem z wywarem i śmietaną. Zupę wlałem ponownie do garnka, gotowałem na słabym ogniu ok. 10 minut. Posypałem resztą pietruszki, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i wermutem. Małże można ewentualnie krótko obsmażyć na oliwie. Plastry małży posypałem
R'n'G KitchenMłoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża(...)razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku. Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gesta, można dolać trochę bulionu. Plastry boczku ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowyrodzaj zupy je z niesmakiem... Dzisiaj grochówkę przygotowałam z dodatkiem bekonu, więc nieco tłusta wersja. Wegan i wegetarian zapraszam na odsłonę grochówki bez dodatku mięsa, w kremowej odsłonie: zupa-krem-z-grochu . A tym czasem zapraszam na grochówkę z boczkiem :-) Składniki: groch łuskany 400 g, marchew 2 szt, ziemniaki 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula pół szt, boczek(...)praskę czosnek. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na rumiany kolor i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy do zupy posiekany koperek
kulinarne odsłony patiPyszna zupa krem wegetariańska. Zrobicie ją w 30 minut. Mango polecam jeść nie tylko jako dodatek do deserów. Idealnie komponuje się w daniach wytrawnych. 1 mango 2 bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 kawałek por biała część 1 kawałek selera korzeń 1 pietruszka korzeń 1 ziemniak sól, pieprz, kurkuma, papryczka chili jogurt naturalny gęsty(...)pokrojoną cebule, czosnek i por. Do cebuli dodaję warzywa białe które wyjmuję z bulionu. Wlewam też połowę bulionu. Całość miksuję blenderem. Dodaję trzy łyżki jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Jak zupa jest za gęsta dolewam wody. Do garnka w którym zostały bataty, marchew, dodaję pokrojone mango i chwilę gotuję. Całość miksuję blenderem. Dodaję trzy łyżki jogurtu, sól, pieprz, kurkumę, papryczkę chili
wesoła kuchniaZupa krem z dyni to ciekawa opcja na jesienno-zimowe późne obiady, gdy wracamy do domu zmarźnięci po całym dniu. Kremowa, aromatyczna, pełna rozgrzewającego organizm cynamonu, imbiru i kurkumy, jest przy tym bardzo pożywna, lekko pikantna i delikatnie słodka. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Jeśli masz trochę więcej czasu polecam upieczenie(...)nabierać lekko brązowego koloru. Wlej do garnka wodę wraz z bulionem, wrzuć do niej listek laurowy i 3 goździki . Zagotuj. Dodaj kawałki dyni. Gotuj przez kilka minut. Wyjmij z zupy goździki i listek laurowy. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach – dodaj następnie do zupy. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i wrzuć
Eat me! Fit me!jajko, oraz gałka muszkatałowa. Zamiast czosnku użyłam czosnek niedźwiedzi, oraz sól czosnkową, gdyż czosnkowe dodatki świetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 250 ml rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały(...)jajka ugotowanego na twardo, doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki muszkatałowej. Gwarantuję Wam, że zupę szpinakową z jajkiem i serem topionym zjecie z apetytem. The post Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam na pyszną zupę krem z pomidorów , pomidory przepyszne , słodziutkie , prosto z krzaczka , zapach jest oszałamiający po prostu aż szkoda nie przyrządzić pysznego kremu z tych pysznych pomidorków , zapraszam do wypróbowania . Składniki 2 marchewki 1 cebula 1 mały seler pęczek pietruszki 1 ,5 pomidorów 1 kostka rosołowa 3 szklanki wody 3 średnie(...)pomidory ze skóry , po obraniu wszystkich pomidorów kroję je w kostkę i przesmażam na patelni z odrobiną masła , pomidorki smażymy około 20 minut , tak aby zrobiła nam się taka zupa , po 20 minutach pomidory przelewamy do sitka i przecieramy do miski , kiedy mamy przetarte pomidory , dodajemy wszystko do gotujących się warzyw . Kiedy warzywa mamy już miękkie to blenderem wszystko
Mój Smakktórych tematem przewodnim była stylizacja i fotografowanie zup. Oczywiście przy okazji mogliśmy też przetestować przygotowane przez Gienia Mientkiewicza zupy, które służyły nam za modele. Bardzo przypadła mi do gustu zupa krem z żółtej papryki. Nieco ją zmodyfikowałam, jest pyszna, a jej kolor po prosty zachwyca. Zapraszam. Krem z papryki Czas przygotowania: Składniki: 5 dużych żółtych papryk 1000 ml bulionu(...)niej drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec wrzucamy na chwilę posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Upieczoną paprykę wraz z sosem dokładnie blendujemy i dodajemy do zupy wraz z mascarpone. Dodajemy przyprawy. Gdy ziemniaki będą miękkie całość blendujemy. Chorizo kroimy w plasterki, smażymy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się lekko wytopi przekładamy je do zupy
Kulinarne przygody Gatitybardzo aromatyczne – sprawdzą się nie tylko jako przekąska na imprezę czy na domowy wieczór z Netflix’em, ale będą też świetnym dodatkiem do przeróżnych dipów, sosów, sals, past, zup kremów, grillowanych sałatek czy hummusu . Odmierzamy sobie potrzebną ilość ciepłej, ale nie gorącej wody (w temperaturze 45-50°C), wsypujemy do niej cukier i suszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. W temperaturze(...)ciepłą wodę po 1 łyżce do ciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Musi być miękkie i elastyczne. Ja w kuchni gotowałam wcześniej zupę – ciasto przy zagniataniu potrzebowało dodatkowej łyżki mąki. Jeśli macie centralne ogrzewanie i suchą kuchnię – ciasto może potrzebować dodatkowej łyżki wody. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy z powrotem do miski
Karo in the Kitchensię nam stworzyć kilka obłędnie smacznych dań, które powstały "z tego co akurat w lodówce", a które na stałe weszły w nasze kuchenne menu. Dzisiaj przychodzimy do Was z zupą krem. Robi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :) SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków) 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu(...)Dobrze jest wrzucić boczek na zimną patelnię i stopniowo zwiększać temperaturę. Dzięki temu tłuszcz lepiej się wytopi. Ściągamy gotowy bekon na ręcznik papierowy, a na patelnię dolewamy kilka łyżek zupy. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Chleb kroimy drobno i rumienimy na suchej patelni przez 1 - 2 minuty, co chwila mieszając. Gotową zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, skwarkami
Kuchnia od dwojgaoraz posypką z mielonych migdałów i pokruszonych ciasteczek amaretti. Te tradycyjne włoskie ciasteczka są niezwykle intensywne w smaku i bardzo chrupiące. Nadają zupie głębszy i bardziej nasycony smak. Taka zupa to świetny sposób na szybki i jednocześnie wykwintny poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 1 cebula 500 g dyni / obranej ze skórki(...)zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15-20 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy pokruszonymi ciastkami amaretti oraz mielonymi migdałami. Dekorujemy, usmażonymi na mocno rozgrzanej oliwie, listkami szałwii
cool and mintyAksamitna zupa krem z kalafiora z ziemniakami i cebulą ... to pyszna, gęsta i sycąca zupka na mój dzisiejszy obiad. Do przygotowania nie potrzeba długiej listy składników tylko kilka warzyw i podstawowe przyprawy, więc jest bardzo prosta i szybka do zrobienia :-) Składniki na 4-5 porcji : 1 kostka bulionu warzywnego 1 duży kalafior 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 szklanki wody(...)szklance gorącej wody i wlej do garnka, dodaj kolejne 3 szklanki wody. Teraz wrzuć kalafiora - gotuj na małym ogniu do momentu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Zblenduj zupę na gładką, kremową konsystencję - dodaj łyżkę masła, dopraw solą, pieprzem i gałką i ponownie blenduj. Gotową zupę przelej do miseczek - udekoruj wybranymi ziołami, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i cebulką
Alutka-Gotujeraczej oliwy lub masła. Inne często dodawane warzywa to czosnek, seler i marchewka. Trzeba przyznać, że moja wersja pachnie nieziemsko i przyda się na pewno przy przygotowywaniu szybkich zup-kremów (zwłaszcza takich "na szybko" i "dla jednego"), risotta i sosów do makaronów. Składniki: (na 2 większe, lub 3 mniejsze słoiczki) 2 duże marchewki 2 duże cebule(...)mieszankę do malaksera, lub użyj blendera ręcznego i zmiksuj całość na pastę - nie musi być gładka. Przechowuj w czystych słoiczkach w lodówce, albo zamrażaj poporcjowane. Przyda się przy risotto, zupach i sosach. Przepis z bloga Jack Monroe Cooking on a bootstrap
Lejdi of the housebędzie lekko słodkawa, o zdecydowanym, ale delikatnym smaku. Do tego odrobina prażonych orzechów laskowych, czy ziaren słonecznika i jogurtu - i mamy fajny obiad, który w końcu mogę Wam polecić :-) Zupa z pieczonej dyni Składniki na 4 porcje: dynia o wadze około 1-1,2 kg (najlepiej piżmowa, ale może być zwyczajna) żółta słodka papryka 1 marchew 2 szklanki dobrego, esencjonalnego(...)skóry. Warzywa podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną drobno cebulkę. Dodać dynię, marchew, paprykę, dolać rosół i razem zagotować. Zblendować na jednolity krem. Zupa powinna być gęsta. Doprawić do smaku solą i pieprzem i chwilkę jeszcze pogotować, by smaki się przegryzły. Podawać gorącą z odrobioną jogurtu i pestek. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyCześć! Czas jesienny ma do siebie zupę z dyni. Uwielbiam taką odmianę menu. Podaję tę zupę w formie zupy krem. Można ją jeść z dodatkiem pieczywa czosnkowego, świetnie smakuje w takim towarzystwie! Składniki: * 70 dkg dyni obranej * 2 marchewki średniej wielkości * 2 pietruszki albo 1 duża * ok. 10 dkg selera (korzeń) * 1 czerwona papryka *1 czerwona cebula * 1 ziemniak(...)przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nalewałam do talerzy i oprószyłam natką pietruszki. Notatki: * miałam bulion drobiowy, może być również z innego rodzaju mięsa bądź warzywny, będzie smaczna zupa również na samym maśle. * świetnie komponują smakowo z tą zupą białe warzywa (pietruszka, seler) * nie ma potrzeby obierać papryki ze skórki * wyszło mi z tej porcji 3,5 l zupy
Pieprzyć z FantazjąSzczerze mówiąc mało kiedy gotuję takie zupy-krem, ale tym razem skusiłam się na taką zupkę, jak tylko zobaczyłam na blogu Najsmaczniejsze.pl ..Prosta do zrobienia i na dodatek smaczna, polecam..ja nie miałam korzenia imbiru , więc dałam sproszkowany...zamiast papryki chilli dałam słodką , a zupka była i tak ciut pikantna, dla w sam raz.. 500 g pomidorów(...)również pokroić. Następnie wszystko przełożyć do misy multicookera, dodać oliwę, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.Zalać wodą i dokładnie wymieszać. Zamknij pokrywę urządzenia. Ustawić program Boil [ 30 minut]. Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czerwoną papryką. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i np.z groszkiem ptysiowym
Moje domowe kucharzenie