Zupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek. Nam w zupełności wystarcza jako sycące danie obiadowe. Składniki: ? 6 ziemniaków ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki oliwy ? 200 g sera pleśniowego ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? sól, pieprz do smaku(...)litra wody gorącej, lekko posolić. ? Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotować, aż będą miękkie. ? Dorzucić ser pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści. ? Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. ? Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć na maśle. – Zupę podawać posypaną gruboziarnistym pieprzem i natką pietruszki z grzankami
To co kochamZupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek. Nam w zupełności wystarcza jako sycące danie obiadowe. Składniki: • 6 ziemniaków • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 200 g sera pleśniowego(...)litra wody gorącej, lekko posolić. • Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotować, aż będą miękkie. • Dorzucić ser pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści. • Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. • Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć na maśle. – Zupę podawać
To co kochampyszna zimowa zupe.Doskonale nadaje sie na zdrowe i lekkostrawne chipsy.Przepis ponizej. Gdy zostanie zebrany nieprzemarzniety,moze miec gorzkawy smak.Wtedy najlepiej go zblanszowac, a reszte wlozyc do zamrazarki i przemrozic. Zupa krem z jarmuzu: 4-5 lisci z jarmuzu 2 ziemniaki 1 cebula 1-2 zabki czosnku 0,75 litra bulionu z warzyw listek laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego koperek(...)kostke ziemniaki.Gotowac nastepne 15 minut.Gdy warzywa beda miekkie zblendowac na gladki krem.Podawac z dodatkiem zielonego koperku i szczypta galki muszkatalowej.Mozna ozdobic kleksem jogurtu greckiego. Chipsy jarmuzowe swietnie smakuja do zupy,ale moga tez stanowi calkiem odrebne danie-zdrowa i niezwykle chrupiaca przekaske. Wykonanie chipsow z jarmuzu: Wystarczy porwac na kawalki liscie odzielone od grubej lodygi.Powinny byc dobrze osuszone.Ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smakowita , kremowa i aromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu na lato. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i w sam na letnie dni . składniki na 6 porcji 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe kalafiory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta(...)przez praskę czosnek , dusimy często mieszając. Dodajemy 6 szklanek wody , sól i gotujemy do miękkości warzyw , doprawiamy solą , białym pieprzem , przyprawą curry dodajemy szczyptę bazylii i tymianku . Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie ją miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo
Smakowite DaniaJeżeli ktokolwiek ma potrzebę doznać wizualnie jesiennej barwy złotego słońca, aksamitnej w konsystencji struktury tego co przełykamy, to nie może zostać obojętny wobec zupy krem z porów! Dodatkowo dostarcza ona dla naszego organizmu wszystko co najlepsze z pełnego bukietu warzyw, które oprócz wspomnianego wcześniej pora są jej składnikami. Zatem jeżeli jesteś wybitnym smakoszem, lubisz zdrowo się odżywiać, lub z jakiegokolwiek(...)piórka, marchewkę i ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzane masło, podsmażmy i zalewamy gorącym bulionem. Całość gotujemy około 20-25 minut, studzimy i blendujemy. Zblendowaną zupę przecieramy przez drobne sito, dodajemy śmietanę, podgrzewamy.Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchenkraju kulinarnie (ale i pod względem klimatu również) ma więcej wspólnego z tym, co je się na Węgrzech czy w innych krajach Europy Środkowej. Taką też propozycją jest ta zupa-krem ze świeżej i kiszonej kapusty. Składniki (6 porcji): - 3 łyżki oleju lub wegańskiego masła - 1 cebula - 2 średnie ziemniaki - 400 g świeżej białej kapusty - 300 g kiszonej kapusty(...)garnka wlewamy 1.5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny. Gdy ziemniaki i kapustą będą miękkie, miksujemy blenderem. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 4) Zupę serwujemy z podsmażoną wegańską kiełbasą
Roślinożerni urlopowiczetreściwe i mówią że wody jeść nie będą. Generalnie zaliczałem się do tej drugiej grupy, jedzenie ma być konkretne i treściwe a nie woda z kluskami. Ale odkąd poznałem zupy krem to polubiłem je jadać. Raz na jakiś czas można sobie taka przyrządzić. Dodajesz wszystko na co masz ochotę miksujesz i gotowe. Na ten konkretny przepis wpadłem przypadkiem, chyba podczas(...)wlewamy bulion, wrzucamy drobno posiekane ziemniaki, przesmażoną cebulę z czosnkiem, wysmażony boczek oraz majeranek i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy serek kanapkowy i mieszając rozpuszczamy go w zupie. Blendujemy i zupka gotowa. Podaję ją z grzankami, mega smakuje również z małymi mięsnymi klopsikami Smaczny i bardzo treściwa zupka. Wartości odżywcze oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana
Smacznie Pysznie Kaloryczniecoś wspaniałego! Przepyszna, niezwykle kremowa i gęsta, sycąca, delikatna, w 100% wegańska. Aktualnie należy do moich najlepszych zup, które swoją drogą jadam niemalże codziennie. Bo kto nie lubi zup? 😂😄 Składniki (4 porcje): 750 g włoszczyzny (2 duże marchewki, duży kawałek selera, kawałek pora, 2 średnie pietruszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 łyżka oleju kokosowego(...)cebulą i czosnkiem i zalej wodą. Po zagotowaniu dodaj przyprawy, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie całość zblenduj na gładki krem
Zdrowie na języku :PPokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć na suchej patelni. Będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup-kremów. Kawałki dyni obrać ze skóry. Najłatwiej zrobić to kładąc dynię na desce i dużym, ostrym nożem odkrawając twarda skórę po kawałku. Obkrojoną ze skóry dynię pokroić w niewielką kostkę(...)pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika. Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów
Codzienna kuchnia niecodziennarestauracjach. Podróżując po Roztoczu wstąpcie na tradycyjną zupę pokrzywową do Zagrody Guciów , gdzie znajdziecie prostą wiejską kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych przez tamtejsze prababki. Dziś polecam smaczną i zdrową zupę krem z młodego kalafiora podaną z blanszowanymi listkami pokrzywy. Będziecie zachwyceni :) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1-1,5 l domowego bulionu, 1/2 młodego kalafiora, 2-3 młode ziemniaki(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Listki pokrzywy przelać wrzątkiem na sicie, przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie lub odcisnąć z wody, poszatkować w cienkie paski. Do gorącej zupy dodać pokrzywę, wymieszać, podać z plastrami chili. Zupę można przybrać chipsami z pokrzywy (przepis) . Tkaniny lniane Kardelen by Mira design
SzczyptaSmaQbardzo zachwyca smakiem,postanowiłam spróbować.Przypraw użyłam podobnych jak do przygotowania kapusty czerwonej na jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Składniki na 4 porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz(...)selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót nabierze pieknego czerwonego koloru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa krem z białych warzyw z bazyliowymi grzankami i kiełkami 🌱🌷 Dlaczego warto ją zrobić dowiecie się ze stories. Można zrobić ją również w wersji #vegan 💛 Składniki: 1 duży seler 2 średnie pietruszki 1 por (biała część) 1/2 główki kalafiora 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka (można zrobić na roślinnym) 2 łyżki masła (lub oleju) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)Wrzucamy resztę warzyw i smażymy przez 5 min. Wlewamy wodę lekko ponad poziom warzyw. Gotujemy przez 20 min z przyprawami. Na końcu blendujemy i dolewamy mleko, jeżeli wolimy rzadszą zupę dolewamy więcej mleka
CzarnawisienkaWrzesień to idealny czas na zupy krem, które uwielbiam ! Gęste, sycące i pełne wartości odżywczych a do tego niezwykle proste. U mnie króluje obecnie krem z cukinii, który polecam i Wam - poniżej przepis. Składniki: 2 duże cukinie 1,5 l bulionu - z warzywami, na których się gotował pieprz, sól oliwa ser tarty grana padano - do doprawienia 4 ząbki czosnku(...)sól dla smaku. Następnie blendujemy - oczywiście nasz bulion z cukinią powinien wystygnąć - ale ja nigdy nie mam na to czasu ;) Po zblendowaniu gotujemy jeszcze ok 10 min - gęstą zupę łatwiej przypalić, dlatego warto czasem zamieszać. Gruszkę kroimy w plastry, które grillujemy. Cienko pokrojoną kiełbasę żywiecką lub bekon - podsmażamy na patelni - aby osiągnąć efekt chipsa. Nakładamy na talerz, następnie dodajemy
dlaSmaQbardzo mi zasmakowała, że nie mogłam sobie odmówić, aby zrobić ją w domu. Nie oczekiwałam, że uda mi się uzyskać dokładnie ten sam smak, a jednak prawie się udało. Zupa smakowała niemalże identycznie, a więc wyśmienicie. W restauracji podana była z gruszkami pokrojonymi w kostkę (chyba troszkę podgotowane), ja w domowej wersji podałam bez tego owocu, wkroiłam boczek(...)selera. Całość zalać 1 litrem wody, dodać kostki bulionowe, licie laurowe, ziele angielskie, gotować do momentu rozgotowania się ziemniaków. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupa będzie dość gęsta i taka właśnie powinna być. Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i dodać do zupy, popieprzyć i ewentualnie posolić. Na samym końcu dodać śmietanę
Jadło i czytadłopieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B* - kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia(...)mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne zastawa
królestwo garów