zupa krem - 8065 przepisów (strona:184/538)

Zupa kalafiorowa bez śmietany 172

Kolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem  (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy(...)kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić w kostkę i również dorzucić do zupy. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka. Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa krem z zielonych szparagów z ziołami prowansalskimi 105

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krem z zielonych szparagów Składniki na krem szparagowy: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały ziemniak 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 l wywaru warzywnego lub buliony drobiowego z warzywami 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)przesmażyć, po czym wszystko zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 min. pod przykryciem. Na koniec dodać wierzchołki pędów szparagów i gotować jeszcze ok. 3 min. Zupę zmiksować blenderem. Jeżeli jest zbyt gęsta można dodać bulionu, wody lub słodkiego mleka. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

Gotujemy i jemy
Zupa dyniowa z soczewicą 220

Teraz mamy sezon na dynię wiec polecam zupę krem z dodatkiem soczewicy. Jest bardzo smaczna i sycąca, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 1 szklanka purre z dyni 1 puszka soczewicy 3 szklanki rosołu  2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru 0,5 łyżeczki ostrej papryki(...)cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy purre z dyni oraz odsączoną soczewicę, wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą. Zupę miksujemy blenderem, przelewamy do miseczek wierzch posypujemy prażonymi pestkami z dyni

Bajeczna Kuchnia
Zupa z czosnku niedźwiedziego 170

Kroimy razem z łodyżkami. W garnku rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy pokrojony czosnek, oprószamy solą himalajską i podsmażamy (właściwie dusimy) chwilę, aż zmięknie. Połowę przekładamy (jeżeli lubicie zupy krem – dodajcie całość) do garnka z wrzącym bulionem (czystym, bez warzyw) i miksujemy blenderem (popularną „żyrafą”). Dodajemy śmietankę kokosową (zebraną z 1 puszki mleka kokosowego), ponownie miksujemy. Stawiamy(...)jajkiem na twardo i, do wyboru, z ryżem, ziemniakami z wody lub – z czym kto lubi. Do dekoracji użyłam kwiaty czosnku niedźwiedziego, koperek, chilli nitki i igiełki pomidorowe . Zupa z czosnku niedźwiedziego jest daniem błyskawicznym i bardzo prostym w wykonaniu. Można ją przygotować w wersji mięsnej (na bulionie drobiowo warzywnym) lub wegetariańskiej (na bulionie warzywnym). Właśnie dzięki krótkiej obróbce czosnku

mojewypiekiinietylko
zupa na piątek- krem z żółtego grochu 113

kremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka.  Składniki: 300 g grochu łuskanego połówki 1 duża marchew korzeń pietruszki kawałek selera 1 mała cebula liście laurowe ziele(...)liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa - krem z pora 93

Pyszna, aromatyczna zupa - krem z pora. Składniki: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 duży por 5 ząbków czosnku kawałek selera  4 ziemniaki 2 marchewki 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) sól i pieprz do smaku 50 g ziaren słonecznika Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaki, cebulę, seler, por obieramy, myjemy i drobno kroimy.  Cebulę i por podsmażamy(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Do garnka wkładamy podsmażoną cebulę z porem oraz pozostałe warzywa. Dolewamy bulion i pieprzymy. Całość gotujemy do zmięknięcia warzyw. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia

Smak mojego domu
Zupa-krem z kukurydzy 120

kukurydzy. Bo tylko zupy trzymają mnie jesienią przy życiu. Uwielbiam zupy i ten kto je wymyślił powinien dostać Nobla, czy tam innego Pulitzera. Teraz więc chciałbym przedstawić wam zupę-krem z kukurydzy. Madzia właśnie zrobiła wprawiając mnie tym w doskonały nastrój. Madzia wie, że mi wiele do szczęścia nie potrzeba :) 1 kg kukurydzy z puszki 2 litry bulionu(...)masło i dodajemy czosnek, kukurydzę, starty imbir, tymianek i kurkumę. Podsmażamy trochę i dodajemy do gotującego się bulionu. Trochę podsmażonych ziaren kukurydzy zostawiamy. Dodamy na koniec w całości do zupy na talerzu. Gotujemy kilka minut i miksujemy blenderem. Przecieramy przez sito, zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i podajemy na talerze. Do każdego talerza dodajemy kilka/kilkanaście ziaren kukurydzy (odłożonych wcześniej

Marder&Marder Manufacture
Cebulowe ciasteczka z kremem z pomidorów. 164

ogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :) Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek.     Cebulowe chrupiące ciasteczka, na dodatek zupa krem z pomidorów (4-5 osób) Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma(...)blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie

vegetanie
Zupa krem z zielonego groszku 125

Styczeń, zimno, dobrze nie jest. W taką pogodę warto posilić się czymś naprawdę dobrym i rozgrzewającym. Na przykład jakąś zupą-kremem. Taką właśnie jak ta z zielonego groszku. Jak jeszcze parę grzanek do niej dodamy to naprawdę będzie sycąca. A skoro o grzankach mowa... Dawno temu, przy okazji przepisu na grzanki, wspominałem Wam jak to znany katolicki podróżnik Wojciech Cejrowski(...)się sprawa zakończyła. A właściwie chyba nie zakończyła, ciąg dalszy będzie z całą pewnością. Historia będzie długa, ale warto przeczytać. Oczywiście nie ma ona żadnego związku z dzisiejszą zupą, więc kto chce to śmiało może przejść od razu do przepisu. A kto ma parę wolnych chwil i chęci to niech czyta. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Lekka włoska zupa z selerem naciowym 196

Lekka, dietetyczna wręcz (nowość na blogu! :D) zupa warzywna prosto z Włoch. Właściwie, to prosi się, by ją zmiksować i zrobić z niej zupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej. Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. 1 litr warzywnego bulionu  1 średnia cebula 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka 2 grubsze laski selera(...)ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente. Na koniec całość doprawiamy włoskimi przyprawami oraz solą i pieprzem do smaku

Kuchenna Kontrrewolucya
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 66

wybieram. Sprawdzone przepisy bazowe! Warto zebrać sobie w jednym miejscu takie sprawdzone przepisy lub pomysły na posiłki – ja do tego używam mojego bloga. Listę dań podzieliłam na kategorie: zupy , potrawy mięsne , wegetariańskie , jakieś przekąski i sałatki . Promocje! Z jednej strony to super sposób by zaoszczędzić, ale z drugiej strony to najgorszy sposób, aby wydawać pieniądze na “bzdury(...)wszystkie te, z których później w łatwy sposób można zrobić kolejne danie. Najbardziej popularny jest oczywiście rosół, na bazie którego można stworzyć wiele innych dań: – bulion: zupy (pomidorowa, zupy krem), risotto, – mięso : opanierować i usmażyć, placuszki , zapiekanka – warzywa: sałatka jarzynowa , pasta na kanapki. Gotować na 2 dni! Odkąd pamiętam najlepiej sprawdza mi się ten sposób gotowania, zamiast

KuchniaWeDwoje.pl
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 132

później w łatwy sposób można zrobić kolejne danie. Najbardziej popularny jest oczywiście rosół, na bazie którego można stworzyć wiele innych dań: – bulion: zupy (pomidorowa, zupy krem), risotto, – mięso : opanierować i usmażyć, placuszki , zapiekanka – warzywa: sałatka jarzynowa , pasta na kanapki. Gotować na 2 dni! Odkąd pamiętam najlepiej sprawdza mi się(...)całą pierś z kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej na mniejsze kawałki lub piekę w piekarniku, wtedy gdy wrócimy po pracy szybko przygotujemy sobie posiłek. Tak samo warzywa

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa krem z pasternakiem 177

Pyszna biała zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami.  Składniki: 600 g ziemniaków 2 korzenie pasternaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 30% pieprz, sól chleb na grzanki masło klarowane do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę(...)miękkie. Wlej bulion i śmietankę. Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Chleb pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni lub maśle klarowanym/oleju.  Przed podaniem posyp zupę grzankami. Można posypać zieloną pietruszką

Ze smakiem i z pasją
Zupa brokułowa z czosnkowymi grzankami 154

Zupa - krem z brokułów i dodatkiem warzyw, a do tego prażone migdały i czosnkowe grzanki. Harmonia smaku!. Płatki migdałów można kupić na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki; duży brokuł lub dwa małe ok. 2 litrów esencjonalnego bulionu 2-3 ziemniaki marchew 1/4 selera lub 1/2 pietruszki migdały w płatkach  oliwa z oliwek ocet Grzanki: 4-5 kromek chleba masło lub oliwa(...)oliwę. Warzywa kroimy na drobno, brokuł wykorzystujemy w całości razem z środkiem. Pokrojony brokuł, marchew, ziemniaki i selera wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zasmażamy kilka minut, żeby podkręcić smak zupy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i od razu dodajemy ok. 2 łyżek octu jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 2. Obrany

Apetyczna babeczka
Pieczona ciecierzyca 217

napisać osobny post dotyczący przygotowania tej przekąski ponieważ w internecie aż roi się od różnego rodzaju przepisów na “pieczoną ciecierzycę na 20 sposobów”. :) Dopiero przepis na krem z pieczonych buraczków z dodatkiem pieczonej ciecierzycy zmusił mnie do tego aby w ramach jego uzupełnienia dodać też post o niej. Chrupki z ciecierzycy na słono i na słodko Pieczona ciecierzyca(...)rozmarynem a także z sezamem. Tak naprawdę możliwości są nieograniczone i wszystko zależy od naszych preferencji i wyobraźni. Pieczona ciecierzyca świetnie sprawdza się w roli przekąski lub dodatku do zup kremów czy sałatek. Sekret idealnie upieczonej cieciorki Tak jak napisałam na początku, cieciorkę piekłam już nie raz więc przepis ten w między czasie ewoluował. Miałam kilka nieudanych podejść i metodą

Book of spells