sosy - 72234 przepisów (strona:299/4816)

Sos czosnkowy z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) 234

Podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej bardzo brakowało mi sosów. Na co dzień przygotowujemy je na bazie oleju, podczas diety tłuszcz jest całkowicie zakazany, więc trzeba sobie radzić jakoś inaczej. Ugotowany kalafior jest bardzo fajnym spoiwem, dodaje się go między innymi do  wegańskich burgerów z kalafiora . Mój sos przygotowałam z dodatkiem wody, ale możecie go zrobić na bazie wywaru(...)kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera 210

Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy(...)robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych daniach jak lasagnia. Małe

Niedzielny kucharz
Klopsy w sosie grzybowo – koperkowym 156

chwilkę smażyć. Następnie wlać wodę, tyle żeby klopsy były przykryte w połowie wysokości. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Gotować klopsy około 15 minut. Podczas gotowanie raz przewrócić klopsy. Sprawdzić smak sosu i doprawić solą.Mąkę wymieszać w małej ilości wody i powoli wlać do gotującego się sosu. Dokładnie wymieszać. Do jogurtu wlać trochę gorącego sosu, wymieszać. Następnie wlać jeszcze trochę sosu(...)Teraz już można wlać jogurt do sosu. Dodać pozostały koperek. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Niedzielny obiad: Kotlety parmigiana, czyli schabowy pod pierzynką 205

wypisz-wymaluj nasz kotlet schabowy nieco tylko inaczej podawany, bo pokrojony w plastry. Kotlety parmigiana, czyli danie jakie dzisiaj Wam polecamy, to właściwie nic innego jak schabowy zapiekany w sosie pomidorowym. Niby niewiele, a różnica jest ogromna. Sos jest zawiesisty, kwaskowy i świetnie współgra ze słodkawą mozzarellą i słonym tartym parmezanem. Danie jest zapiekane bardzo krótko, dzięki czemu panierka(...)kotletach nadal jest zwarta, niemal chrupiąca, bo nie zdąży nasiąknąć sosem. Zapiekankę można zrobić z dobrze rozklepanym schabowym, ale najlepiej smakuje z kotlecikami z cienko rozbitej polędwiczki. Możecie też użyć filetów z kurczaka, lub indyka. Sposób na szybkie panierowanie Polecamy Wam nasz patent na szybkie panierowanie mięsa: wbijcie jajka do głębokiej misy i zanurzcie większą partię kotletów za jednym razem

Niedzielny kucharz
Pikantny, bazyliowy, sos włoski z cukinii 140

Pikantny, bazyliowy , sos włoski z cukinii W tym roku cukinie oszalały , nie da się tego przejeść , trzeba przerobić . Sosy, kocha cala nasza rodzinka , bez wyjątku więc nie było dylematu ,co zrobić w pierwszej kolejności . Sos opisany w poniższym przepisie , jest słodkawy , pikantny i niezwykle aromatyczny . Doskonały do kanapek , frytek , mięsa , a nawet jako baza do pizzy . Polecam , szczególnie, że jest(...)gotujemy dalej około godzinki , bardzo często mieszając , żeby się nie przypaliło . Zestawiamy z gazu , studzimy . łatwe Ja zostawiam na noc i kończę drugiego dnia . Wystudzone warzywa miksujemy na gładki sos , przy użyciu dowolnego sprzętu – moim faworytem jest mikser do koktajli Ponownie przelewamy do garnka , doprowadzamy do wrzenia , mieszając , ostrożnie , gdyż sos jest gęsty i lubi prysnąć złośliwie . Wsypujemy zioła

Ogrodnik w podróży
Szybki kurczak z warzywami w sosie 588

Szybki kurczak z warzywami w sosie śmietanowo-serowym to bardzo pyszne i proste do przygotowania danie na obiad, idealne dla osób zapracowanych, gdyż można je przygotować z mrożonych warzyw, dzięki czemu ugotowanie posiłku nie zajmie nam więcej niż 30 minut, ale oczywiście równie dobrze sprawdzą się świeże warzywa. Kremowy sos, który swój wspaniały żółty kolor zawdzięcza kurkumie, świetnie komponuje się(...)warzywami i kurczakiem. Potrawa jest delikatna i treściwa. Danie podajemy z ziemniakami lub ryżem. Polecam! Składniki na dwie porcje kurczaka z warzywami w sosie: 500 g piersi z kurczaka 250 g mrożonych warzyw: marchewka, groszek, brokuł, kalafior albo inne ulubione 1/2 szklanki bulionu drobiowego 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów 100 g serka topionego

e-PrzepisyKulinarne
Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco 170

Danie na wskroś wegetariańskie, które przypadnie do gustu również amatorom steków. Pieczony kalafior ma smak, ma jędrność, ma charakter. Świetnie pasuje do niego kwaskowaty, orzechowy sos romesco. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 50 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 duże Pieczony kalafior – pycha! Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. Choć(...)wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom. Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco, który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek , od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco z bloga NaturallyElla . Składniki: Główka kalafiora

Niedzielny kucharz
Enchilada z kurczakiem i warzywami 262

Enchilada z kurczakiem i warzywami Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie, które przyrządza się zazwyczaj z placków tortilli z farszem, sosem i serem. Moja wersja tego dania z kurczakiem, warzywami, sosem pomidorowym i serem mozzarella jest prosta , szybka i bardzo smaczna. Takie danie świetnie sprawdzi się na przyjęciu czy jako szybki obiad. Polecam!     Składniki: 6 placków tortilli (Mogą być(...)ogniu, ciągle mieszając – do zrumienienia *** *** Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa mieszamy z przestudzonym kurczakiem *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Przygotowujemy sos: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy *** *** Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz listki bazylii. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut *** *** Po tym czasie

Blog z Apetytem
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym 169

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym to najłatwiejsze do przygotowania danie obiadowe. Klopsiki są aromatyczne, mięciutkie, zanurzone w delikatnym sosie z dużą ilością koperku. Idealny posiłek na szybki obiad, który odpowiedni jest również dla dzieci. Czym różnią się klopsiki od pulpetów? Według mnie chyba tylko tym, że klopsiki przed duszeniem są obsmażane, a pulpety nie, ale to jest moja ocena(...)Pulpeciki mogą stanowić samodzielne danie lub mogą być dodawane do zup, klopsiki zaś są duszone i najczęściej podawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także z ryb. Moje klopsiki zrobione są z mielonego mięsa indyka i duszone w sosie koperkowym. Klopsiki koniecznie trzeba obsmażyć, wtedy zachowają soczystość i zbyt długo ich nie dusić

Kuchcik gotuje
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 1180

Gulasz z kurczaka z pieczarkami – czyli pyszny gulasz drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem pieczarek w aromatycznym, ciemnym sosie. Polecam również przepis na: gulasz drobiowy z serduszek drobiowych . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right(...)380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka – ok. 570g 250g pieczarek 1 cebula – ok. 160g 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa i 1 łyżka do doprawienia sosu gulaszowego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku mąka pszenna

Kulinarne Przeboje
Sos chimichurri 187

wodza. Jednak nic bardziej mylnego! Jedyne, co jest w nim magicznego, to jego świetny smak! Samo słowo pochodzi zaś prawdopodobnie z baskijskiego określenia tximitxurri , oznaczającego również rodzaj dressingu. Oryginalny sos chimichurri wywodzi się z Argentyny, gdzie jest jednym z głównych dodatków do asado — sposobu grillowania potraw na otwartym ogniu. Podstawowymi jego składnikami są świeże zioła: pietruszka oraz oregano, a także(...)czosnek, ocet i oliwa. Reszta dodatków to różne wariacje na temat chimichurri . Z wyglądu może przypominać on pesto, jednak jego smak z popularnym włoskim sosem ma niewiele wspólnego. Sos chimichurri to idealny dodatek do grilla, burgerów, sałatek, czy kanapek. Przygotowałem z nim dla Was kilka interesujących przepisów, które pojawią się już niebawem. A Wy z czym chcielibyście zjeść chimichurri ? * SKŁADNIKI

Food Square
Piersi z kurczaka w sosie z sera feta 153

miałam tego dnia zbyt dużo czasu na gotowanie, ale miałam ochotę na obiad szybki i smaczny – szybki tutaj jest kurczak, a charakteru i wyrazu dodaje mu sos z twardego sera feta. Ten prosty sos z greckiej, sezonowanej w solance fety z dodatkiem czosnku i z listkami świeżej bazylii możecie wykorzystać też do szaszłyków souvlaki . Daleko mu do nudy! Piersi kurczaka(...)deski – dzielimy filety w poprzek na dwa cieńsze, równe kotlety. Niczego nie rozbijamy, zostawiamy kurczaka jak jest. Mięso nacieramy mieszanką ziół włoskich, lekko solimy i pieprzymy, odkładamy.   Sos szykujemy w kąpieli wodnej – potrzebny nam do tego mały rondelek i szklana lub metalowa miseczka, którą umieścimy nad powierzchnią gotującej się w rondelku wody. Twardą fetę – w żadnym wypadku

Karo in the Kitchen
Szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym 275

Szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym. To idealna propozycja na obiad, jak i przyjęcie. Kawałki kurczaka może również dodać do sałatek. U nas dziś moje szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka podałam z domowymi frytkami, sałatą i wspomnianym sosem czosnkowym. Polecam, to naprawdę prosty i pyszny pomysł na obiad. Do przygotowania szybkich paprykowo-ziołowych kawałków kurczaka użyłam masła klarowanego(...)łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku około 1 i 1/2 łyżki przyprawy kebab gyros pieprz i sól do smaku (soli odrobina) 2 pełne łyżki masła klarowanego Sertop Na sos czosnkowy: 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu jogurt naturalny (u mnie pół małego kubeczka, chciałam łagodniejszą wersję) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki

Słodkie okruszki
Sos czosnkowy 154

Opis sos czosnkowy: Sos czosnkowy – kremowy i bardzo aromatyczny sos to niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Jest idealny również do pieczonych ziemniaków, mięs z rusztu i wszystkich grillowanych warzyw. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko kilka prostych i tanich składników. Przygotowujemy go na bazie jogurtu naturalnego, więc nie jest wysoko kaloryczny. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego (typu bałkańskiego) 3 łyżki(...)dużego słoika dodajemy jogurt naturalny oraz majonez. Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Żeby nie było grudek w sosie, zawsze używam do wymieszania blendera. Gotowy sos odstawiamy do lodówki, żeby przegryzł się smakiem. Artykuł Sos czosnkowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 250

szklanki ciepłej wody; 1/4 szklanki pełnego mleka w proszku; Opakowanie drożdży suchych instant (o wadze 7 g); 1 łyżka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżki oleju. ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY: 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej; 1/4 szklanki zimnego mleka; 65 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/4 łyżeczki suszonego tymianku; Szczypta białego pieprzu; Szczypta soli.  DODATKI(...)blachy i delikatnie docisnąć palcami do boków blachy (tworząc rant pizzy). Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY: Do rondelka włożyć masło i, gotując na średnim ogniu, rozpuścić. Do rozpuszczonego masła wsypać mąkę i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotować na średnim ogniu, aż powstanie złocista

Gospodyni Miejska