chleb - 26576 przepisów (strona:299/1772)

Domowe Chleby na Zakwasie – cz.1 – Krótka Historia Zakwasu 155

Krótka Historia Zakwasu Zapewne, każdy z Was miał okazję skosztować chleb przygotowany na naturalnym zakwasie i zapewne niewielu z Was wie, że historia zakwasu to ponad 4000 lat pieczenia chlebów w domu. Najstarszy chleb jaki znaleziony został przez archeologów był twardy i płaski, pochodził z Krety a jego wiek określa się na 6100lat. Egipcjanie około... Więcej The post Domowe Chleby

Magiczny Garnek
Muhammara, pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich 203

ogniem. Jeżeli wiec macie kuchenkę gazową, możecie na niej upiec paprykę, dzięki czemu uzyskacie bardziej autentyczny aromat. W przeciwnym razie jak ja upieczcie paprykę w piekarniku. Muhammara - pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich Składniki / na 6 porcji: 3 duże czerwone papryki 1 papryczka chilli pozbawiona pestek 1 ząbek czosnku 125 g obranych orzechów włoskich, z grubsza pokrojonych(...)spora szczypta soli 50-60 g miękiszu wczorajszego chleba lub bułki, lub świeży chleb bez skórki lekko podsuszony w piekarniku i połamany na kawałki 1 łyżka melasy z granatów* sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy extra vergin  + do polania po wierzchu do podania: opieczony chleb, świeże warzywa, domowe chrupaki z za'atarem (poniżej napisałam, jak je robię) * Melasa

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb owsiany 210

domu mówimy na owsiany chleb - chleb Jeremka, bo to jest jego ulubione pieczywo.  Ostatnio przyłapałam go jak zajadał się suchymi kromkami.  Chleb pieczony na zakwasie żytnim. Puszysty o regularnych dziurkach, bardzo lekki. Przyjemnie się go wyrabia i bardzo dobrze formuje. Możecie upiec go na kamieniu po uprzednim wyrastaniu w koszykach, lub w foremce.  Polecam(...)pól godziny.  Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 stopni. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuch dźwięk. Studzić na kratce. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pudding chlebowy - idealny na śniadanie! 211

pieczywa tostowego 3 jaja 400 ml mleka 100 ml syropu z agawy, bądź innego płynnego słodziwa ulubiona konfitura Bardzo lubimy puddingi chlebowe, ale dostać u nas w domu czerstwy chleb to prawie niemożliwe. Dlatego ja do przygotowania pieczywa używam tostera. Skoro już przy nim jesteśmy to powiem Wam jaki mam w nowym domu. Otóż, przeprowadzka, "nowe życie", postawiłam więc(...)jedną warstwę 6 kromek pieczywa tostowego. 4 w całości, reszta po bokach przekrojona na połówki. W tosterze opiekamy 12 kromek pieczywa. Naczynie dokładnie smarujemy masłem. Następnie układamy pierwszą warstwę chleba. Smarujemy ją ulubioną konfiturą. U mnie czekotruskawka, mniam! :) Zakrywamy ją drugą warstwą pieczywa. W naczyniu rozkłócamy jajka z mlekiem oraz syropem z agawy. Mieszaniną zalewamy nasz chleb i odstawiamy całość

MamaOskarka
chleb z kaszy gryczanej 175

razu ukroiłam Na pierwszy rzut oka wygląda na zakalec ale to tylko złudzenia… jak dla mnie jest smaczny, no i zdrowy Jest to moje pierwsze podejście do tego chleba i już kasza moczy się na następny Polecam wszystkim cierpliwym

Domowy Smak Jedzenia
Chleb pszenno żytni na zakwasie - prosty przepis na jeden bochenek 312

Dawno nie piekłam chleba . Jemy go mało i łatwiej kupić kawałek ze sprawdzonej piekarni niż robić samemu. Ale zatęskniłam za zapachem świeżo pieczonego, domowego pieczywa i popełniłam ten chleb, który widzicie na zdjęciu. Kilka osób prosiło mnie o przepis na jeden, nie za duży bochenek , pieczony najlepiej w zwykłej keksówce. Tak jak my nie jedzą zbyt wiele pieczywa więc pieczenie(...)więcej. To bardzo prosty przepis, a ciasta wcale nie trzeba wyrabiać bo przez noc doskonale poradzi sobie samo i ładnie wyrośnie. Nie masz zakwasu i chcesz upiec chleb? Zrób chleb na zwykłych drożdżach i upiecz go w naczyniu żaroodpornym! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb pszenny na zakwasie pszennym 164

Chleb pszenny na zaczynie i mące pszennej mieszanej. Polecam gorąco aby pyszny chleb zagościł i na Twoim stole. Ja piekę chleb raz w tygodniu aby przez cały tydzień cieszyć się zdrowym i wciąż świeżym pieczywem, dlatego polecam serdecznie pieczenie własnego pieczywa. Na początku może być to nieudolny bochen aby z czasem nabierać coraz piękniejszych kształtów. Jeśli nie macie zakwasu pszennego(...)można go wykonać samemu, to nic trudnego. Zaczynamy pieczenie? Chleb pszenny na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu 181

Kolejny bochen na mym stole i już spieszę się dzielić przepisem. Chleb prosty w wykonaniu więc każdy może upiec, ci mało piekący a tym bardziej zaawansowani. Ja użyłam tutaj dzikich jabłuszek i mrożonych mirabelek do wyhodowania dzikich drożdży. Najpierw zrobiłam wodę zakwasową aby potem zrobić zakwas i zarobić chleb, polecam taką metodę bo jest prosta. Chleb rośnie sobie swoim tempem(...)pieczemy go gdy uznamy że jest gotowy. Miłego wypiekania. Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach i kwasie chlebowym 220

Pyszny chleb dziś mam do pokazania. Ważne abyście zakupili prawdziwy kwas chlebowy nie jakieś sklepowe podróby. Zajrzyjcie do sklepów z żywnością regionalną czy ze zdrową żywnością. Ja miałam oryginalny wileński, rozlewany w Polsce. Chleb ma głęboki karmelowy smak i puszysty miękisz, wart wypróbowania. Podałam tutaj dwie możliwości wypiekania chleba: w foremce i w garnku żeliwnym, możecie wybrać co lepiej(...)odpowiada. Chleb pszenny na drożdżach i kwasie chlebowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb z ziaren bez mąki 169

zdrowotnych. Że biała maka to niby taka niezdrowa, że gluten, że coś tam jeszcze... Dlatego właśnie dla tych osób (i w sumie dla wszystkich innych również) mam doskonałe rozwiązanie: chleb zupełnie bez mąki. Składa się z samych ziaren, płatków, otrębów, itp. Bez grama mąki. Samo zdrowie. I naprawdę smakuje doskonale. Osobiście lubię zwykłą pszenną mąkę, lubię, gdy chleb aż tętni

Marder&Marder Manufacture
Jesienny chleb z dynią i figami 205

Aniu, chleb upieczony, dziękuje za zaproszenie mnie do październikowej piekarni :) Składniki : 100 g puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego ( u mnie żytni) 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej - taką dałam, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych(...)upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut. Wystudź chleb na ruszcie. Chleb piekłam w kamionkowej foremce o wymiarach 10 x  32 cm. Wyrabiałam ręcznie drewnianą łyżką

Proste Potrawy
Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem 197

ryby, z kotem czającym się obok nóg, to nie lada sztuka. A wracając do samej pasty, to jej różne warianty pojawiały się w moim rodzinnym domu. Z past do chleba słynął tata. Zawsze coś tam wymodził z niczego. Oczywiście do zrobienia tej pasty, nie musicie użyć wędzonej makreli. Równie dobry jest dorsz czy inna wędzona rybka. Warto tylko chwilę się(...)u00f3\u0142t\u0142ustego\r","1 makrela\r","szczypiorek\r","1 szalotka\r","2 \u0142y\u017cki oleju\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 \u0142y\u017cki keczupu"],"name":"Pasta do chleba z makreli w\u0119dzonej z serem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Makrel\u0119 obieramy.\r","Szalotk\u0119 siekamy w kostk\u0119.\r","Szczypiorek drobno kroimy.\r","Pozosta\u0142e

Mieszam w Garnku
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito) 182

Chleb idealny, gdy mamy ma ł o czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem m ą ki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny.  Smacznego! **** Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente(...)robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy jogurt, olej i mleko.  W yrabiamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.  Ciastu nadajemy okrągły kształt.  Chleb wykładamy  na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola i due tipi

La grande e la piccola cuoca
Prosty chleb żytni z żurawiną na zakwasie 193

będę nic pisał to odnajdźcie mnie na Facebooku i przemówcie do rozsądku, dajcie porządnego kopa w tyłek. Tymczasem, przechodząc do meritum, mam dla Was przepis na bardzo prosty chleb z żurawiną na zakwasie. Smakuje wybornie, suszona żurawina nadaje mu charakterystycznej słodyczy. A robi się go wyjątkowo łatwo, nawet ktoś, kto będzie pierwszy raz brał się za chleb da sobie radę

Marder&Marder Manufacture
Chleb na dzikich drożdżach z truskawek z czipsami truskawkowymi 181

Dziś kolejny pyszny chleb na dzikich drożdżach, uwielbiam sprawdzać z czego one się urodzą a z czego nie. Z truskawek zrodziły się pięknie i stąd powstał chleb z czipsami. Jak zrobić czipsy znajdziecie na blogu. Chleb jest pyszny i aromatyczny, idealny na śniadanie czy kolację a także na kanapki do pracy czy szkoły. Dzieciaki będą zachwycone. Chleb na dzikich drożdżach

Moje Małe Czarowanie