Przepis na pyszną zapiekankę z chleba. Nadaje się zarówno na obiad, jak i syte śniadanie na ciepło. Składniki: opakowanie chleba tostowego 300 g szynki, salami lub kiełbasy 250 g żółtego sera 2 jajka 2 pomidory 250 ml śmietany 18% garść oliwek zielonych 2 cebule pęczek szczypiorku sól, pieprz, papryka ostra zioła prowansalskie Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)oliwki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w paski. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy warstwę chleba. Układamy na nim połowę szynki i cebuli, oliwki, kilka plastrów pomidora, zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i czynność powtarzamy, aż powstaną trzy warstwy. Na wierzch ostatniej kładziemy
e-PrzepisyKulinarnejuż kiedyś pisałam piekę sama chleb . Doszłam w tym do takiej wprawy że wszystko odmierzam na oko.Ale ten dokładnie sprawdziłam wszystkie miarki aby podać w miarę dokładne proporcje W pieczeniu chleba , obojętnie jakiego, ważne jest jedna zasada , wszystkie artykuły muszą być cieple Jeśli coś będzie zimne ,chleb będzie słabo rósł. Slkadniki(...)rośnie . Do pieca wkladam jak ciasto podwoi swoją objętość . Temperatura pieca 250 stopni przez 15-20 minut. potem z miejszam do 170 stopni ok 30 minut i można chleb wyjmowac . ŻYCZe SMACZNYCH KROMEK
Eli Gotowanierazem upiekłam chleb tak pyszny ze sama byłam zaskoczona. Kocanka to ziele które może służyć jako lek ale także jako przyprawa, pachnie jak maggi i jest rewelacyjnym dodatkiem do sałatek, zup, sosów, podbija ich smak. Chleb z jej udziałem jest lekko słonawy i bardzo aromatyczny, dodatek ostropestu powoduje że chleb jest jeszcze lepiej strawny. Polecam serdecznie. Chleb orkiszowo - żytni
Moje Małe CzarowanieCzasami chodzą za nami smaki na własnoręcznie upieczony chlebek, chlebek ,który jest na pewno o wiele lepszy od tego kupnego i smakuje najlepiej sam, z masłem. Oto przepis na chleb, który zrobicie niemal wszędzie. Składniki: -300 g mąki orkiszowej -300 ml wody -15-20 g świeżych drożdży -pół łyżeczki soli -2-3 łyżki siemienia lnianego,ja dałam mielone -pół szklanki(...)Ziołowo Mi od Ziarenkowo -jajo Do miski wsypujemy mąkę, rozpuszczamy drożdże w wodzie i wlewamy ją do mąki. Dodajemy siemię lniane,sól i ziarna. Zostawcie trochę na posypanie chleba. Mieszamy dokładnie, ciasto będzie bardzo gęste.Odstawiamy na półtorej godziny,aż zwiększy swoją objętość. Keksówkę - im dłuższa tym chleb niższy- smarujemy masłem i posypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy, pędzlujemy
Z Kuchni Do Kuchnijuż wiecie zaglądając do mnie dobrego chleba nigdy w moim domu nie za wiele. Nieraz piekę kilka bochenków, zamrażam jak wiem że nie będę mogła upiec na bieżąco. Potem wyjmuję z zamrażarki i pyszny i domowy chleb towarzyszy mi zawsze. Polecam chleb szybki na drożdżach. Chleb dyniowy z pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOdważyłam się i zrobiłam chleb do żurku. Nie wyszedł doskonały, na pewno nie taki jakich naoglądałam się na różnych stronach. Ale jest !!! Wspaniale się w nim jadło dziś żurek i spokojnie mogłam sobie go podgryzać, taki mięciutki. A co najważniejsze, czego się bałam - nie przecieka :) Składniki: 11g suszonych drożdży, 15g cukru, 300ml lekko ciepłej wody, 500g mąki pszennej + odrobina(...)Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190stopni na 30min. Po tym czasie wyjąć i położyć na kratkę do wystygnięcia. Odciąć górę i zrobić wgłębienie na zupę, wyciągając chleb. Następnym razem chleb upiekę na silikonie, ponieważ papier do pieczenia przykleja się do chleba i trzeba się później troszkę pomęczyć by go oderwać. Smacznego
W kuchni u Monikirozdział życia ale dzisiaj cieszymy się jeszcze wspólnym, nieśpiesznym konsumowaniem posiłków i wypiekaniem o poranku. Nie kupuję dużo kulinarnych książek ale są takie, którym oprzeć się nie potrafię. "O chlebie" Elizy Mórawskiej korciła już od jakiegoś czasu. W końcu ją kupiłam. Część egzemplarzy okazała się być wydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną(...)strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była na blogu, i znam je niemalże na pamięć ponieważ korzystam nieustająco
Dzieje kuchennej WiewiórySzybki chleb, niewiele przy nim pracy a efekt? no cóż można powiedzieć? jest pyszny. Namawiam Was do wypieku własnego chleba już tyle lat i nikt się nie przyznaje czy piecze i czy może dzięki moim przepisom zaczął piec? No cóż pora na kolejny chleb, bochenek pachnący pestkami dyni i słonecznika, polecam gorąco. Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dynią i słonecznikiem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowaniePieczenie chleba, gdy na zewnątrz panuje tak wysoka temperatura, ma swoje wady i zalety. Do tych pierwszych zalicza się z pewnością szybkość wyrastania ciasta i zmniejszone ryzyko jego opadnięcia. Do wad... no cóż - temperatura. Chciałoby się zachować w domu odrobinę chłodu, a czy jest to możliwe z rozgrzanym piekarnikiem? Ten chleb piekę zawsze do gulaszu z kalmarów . Jest ciężki (zwarty(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI Składniki: - 350 gram mąki - 150 mililitrów wody - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 20 gram świeżych drożdży (opakowanie suszonych) - 100 gram sera typu greckiego (feta) - 100 gram czarnych oliwek
Życie zamknięte w smakuZawsze chciałam upiec chleb na zakwasie. Nie miałam jednak zakwasowego źródła (chociaż teraz to coraz częstsze, że znajoma znajomej przekazuje wyhodowany przez siebie zakwas). Zaczęłam więc od niego. Miałam pewne wątpliwości, czy postępuje dobrze, ale zapach samego zakwasu i - później - gotowego pieczywa, uświadomił mi, że najlepiej na świecie ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB Składniki: - mąka żytnia razowa - woda mineralna, źródlana lub przegotowana - słoik Przygotowanie: 50 gram mąki mieszamy z 50 mililitrami wody (lub więcej, ale zachowując stosunek 1:1). Przykrywamy ściereczką lub gazą
Życie zamknięte w smakupolecam bo są naprawdę smaczne :) Potrawa wolna od glutenu. * Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Pęczek pietruszki Puszka krojonych pomidorów Kromka chleba* ½ szklanki mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku Oliwa do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru Makaron dla 4 osób ( u nas klasycznie makaron spaghetti) *Osoby(...)diecie bezglutenowej chleb mogą zastąpić ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy, nie przepłukujemy zimną wodą. Kiedy makaron się gotuje siekamy szalotki bardzo drobno i szklimy na odrobinie oliwy. Chleb wkładamy do miseczki z mlekiem. W misce umieszczamy mięso mielone, zeszkloną cebulkę, chleb odciśnięty z mleka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekane
Kolizje Smakówprawda od dłuższego już czasu preferuję chleby na zakwasie (zwłaszcza nasz ulubiony super prosty chleb z ziarnami), ale od … Czytaj dalej
brunetkawkuchniMoja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion(...)żeby przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam do zupy w całości, dopiero jak się podgotowało i zmiękło, pokroiłam w kostkę). Oprószamy solą, pieprzem, paprykami. Podsmażamy na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę, aż się lekko zarumieni. Następnie mięso
e-PrzepisyKulinarneWczoraj wieczorem znalazłam ten chlebek u Zauberi . Miałam właśnie wstawiać zaczyn na jakiś inny, bo poprzedni chleb akurat "wychodził". Pomyślałam, że zaeksperymentuję i zamiast czekać do następnego dnia na chlebek, będę miała go już jutro rano. Wymieszałam składniki, jak cytowała Zauberi za Mistrzynią , zostawiłam na noc w foremce w najcieplejszym miejscu w domu, czyli w łazience i rano upiekłam. Smakuje(...)fantastycznie. Zachęcam Was do upieczenia tego najszybszego i najprostszego chleba na zakwasie. Przepis zmieniłam, jak podaję w przepisie. Składniki na małą formę keksówkę: 100 g mąki żytniej (użyłam typ 720) 300 g mąki pszennej (użyłam typ 1150) 1,5 łyżeczki soli 2 gramy świeżych drożdży - nie dawałam drożdży wcale , 250 ml wody, 1 łyżka zakwasu żytniego - dałam 3 pełne
Kuchnia PrezydentowejJakiś czas temu byłam na warsztatach kulinarnych w Kulinarnych Kreacjach gdzie piekliśmy chleb. Nigdy do tej pory nie robiłam pieczywa i po raz pierwszy odważyłam się upiec samodzielnie chleb na Święta. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie ale chleb wyszedł rewelacyjnie, a najbardziej smakował cieplutki z masełkiem. Dobrze że upiekłam dwa bo na Wigilii nie byłoby co jeść do karpia(...)Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 550 g mleka lub wody - 80g masła - 40g drożdży - sól i cukier do smaku - słonecznik Ciasto na chleb możemy zagnieść sami lub zrobić to za pomocą robota. Najpierw zaczynamy od mąki, soli i cukru. Jeżeli nie lubimy pieczywa o słodkawym smaku to nie dajemy cukru. Dalej kruszymy drożdże i dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy
Kuchenne Wariacje