Kremowy sos do indyka pieczonego przygotowałam gdy w piekarniku piekł się w piekarniku mój pierwszy Indyk w maśle ziołowym. Sos przygotowałam na bazie tłuszczu zgromadzonego w brytfance w której piekł się indyk – taki tłuszcz jest najlepszym składnikiem na przygotowanie sosu. Składniki na: Kremowy sos do indyka pieczonego tłuszcz z dna brytfanki jedna łyżka mąki 3 […] The post Kremowy(...)sos do indyka pieczonego appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekPrzepyszne danie obiadowe: świeża polędwica z dorsza, podana na puree ziemniaczano-jabłkowym z sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z jarmużu, który nadaje daniu chrupkości (oczywiście jarmuż możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie(...)soczystej ryby nie sprawi Wam problemu. Bardzo zaskakujący jest sos maślany, który zaraz po ugotowania i spróbowaniu, sprawia wrażenie dość mocno octowego. Ale gdy się poleje nim całe danie – WOW. Fantastycznie łączy wszystkie elementy na talerzu. A to puree ziemniaczano-jabłkowe … Wydaje Wam się dziwne? Spróbujcie go, a gwarantuje Wam, że będziecie ciągle takie przyrządzać :) Danie jest
Moja DelicjaKolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów. Tym razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos. Sos świetnie będzie nadawał się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów(...)Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez 3 godziny od momentu zagotowania się sosu na dość dużym
moj przepis naZrazy z łopatki w sosie własnym Pyszne i kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że w chłodne dni , moje dzieciaki pochłaniają je jak by to były pączki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest wolno duszona , na dodatek podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos pieczeniowy , który nie ma sobie równych . Jeśli dodamy kaszę i zasmażane buraczki ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pychota " class
Ogrodnik w podróżyszparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić na 3-4cm fragmenty. Sałata lodowa jest zrobiona ultraszybko- wystarczy przekroić(...)główkę na pół. Dla dwóch osób starczy jedna połowa, podzielona dodatkowo na ćwiartki. Rozkładamy ja na talerzach. Sos miętowy to sos używany przez anglików do jagnięciny, ale i w tym połączeniu sprawdził się znakomicie. Można kupić go w słoiczku, np. w delikatesach Alma. Jeśli nie macie sosu w słoiku, posiekajcie kilka dużych, dorodnych listków mięty, skropcie je sokiem z cytryny
Karo in the KitchenDzisiaj przypomniałam sobie, że przecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie słodki i lekko kwaśny. Taki sos podaję najczęściej z ryżem, czasami z makaronem, z dodatkiem mięsa lub fantastycznej ciecierzycy- w zależności od chęci :) Dzisiaj proponuję klasyczną wersję- z mięsem z piersi kurczaka i ryżem(...)Tylko pamiętajcie by przy wyborze ananasa z puszki nie kierować się niską ceną, ananas będzie 'blady', bez smaku i słodyczy! Polecam, sos jest przepyszny- spróbujcie koniecznie! Składniki na 4 porcje: * pierś z kurczaka- 250 g * papryka- 2 małe (żółta i czerwona) * ananas w puszce- 1 szt. (w plastrach) * sok pomidorowy- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * imbir
Kraina Miodem Płynącasos pesto Gotowy sos pesto W oryginalnym, można by rzec szlachetnym wykonaniu, do zrobienia sosu pesto używa się orzeszków pinii i najlepszych gatunków oliwy, oczywiście wyłącznie tłoczonej na zimno. Sos taki stosujemy, przy szczególnych okazjach ( chociażby z racji wysokich cen składników, niezbędnych do jego wykonania). Czy oznacza to, że sos pesto jest produktem ekskluzywnym, stosowanym rzadko(...)niewielkich ilościach. Oczywiście że nie, zresztą możemy się o tym przekonać, wchodząc do najbliższego sklepu, gdzie znajdziemy słoje z sosem w którym orzeszki pinii, zastąpiono słonecznikiem, zaś zamiast oliwy dodano olej ( najczęściej słonecznikowy). Teraz to my musimy dokonać wyboru, czy decydujemy się na zakup pasty pesto w supermarkecie, co jest oczywiście kwestią jednej chwili. Czy też przygotujemy pastę sami
Miód i pieprzGrillowane bakłażany, aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa oliwek sól sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa(...)indyka) 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól pieprz sos beszamelowy 1 łyżka masła 2 łyżki maki 300-400 ml mleka 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku) gałka muszkatołowa sól pieprz dodatkowo 3-4 łyżki tartego
DefinicjaSmakusos jest idealny do podawania z pieczonymi, grillowanymi czy smażonymi mięsami. Bez problemu możecie go kupić w sklepie ale tego, który zrobicie sami, żadna sklepowa butelka nie przebije! Bazą amerykańskiego sosu BBQ są pomidory, cebula, czosnek, gorczyca, cukier i ocet. Czasami spotykam też przepisy, które mają w składzie wino lub piwo. Mój sos ma gęstą konsystencję, jest lekko pikantny(...)lekko słodki, cudnie pachnie dymem i wędzeniem. I robi się prawie sam w 5 minut. Naszykujcie sobie dwa wyparzone słoiki pojemności 250ml lub szklaną butelkę. Ten sos spokojnie można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy. Jak go zrobić? Wszystkie składniki zblendujcie ze sobą. I już, gotowe. Prościej naprawdę nie można. Jeśli nie macie ręcznego blendera, śliwki trzeba bardzo drobno posiekać
Karo in the Kitchenszalotki - 2 ząbki czosnku - 4 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Składniki na „sos”: - 500g pieczarek brunatnych - 3 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - masło (najlepiej sklarowane) - świeżo mielony pieprz kolorowy - różowa sól himalajska Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy na plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę(...)masło, dodajemy cebulę oraz pokrojony w kostkę czosnek. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy pieczarki, solimy, przykrywamy pokrywką na ok. 8 minut. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy do wyparowania wody. Gdy „sos” się zredukuje doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym i w miarę potrzeby solą – do smaku. Do przygotowania ciasta użyłam miksera koktajlowego. Ziemniaki, szalotki i czosnek kroimy w kostkę. Do pojemnika miksera
mojewypiekiinietylkobraku czasu oraz nadmiaru obowiązków rozdałam :) Wcześniej zrobiłam jeszcze kilka słoików przecieru pomidorowego (tym razem z czerwonych Bawolich Serc). Zapełniłam całą "pomidorową" półkę w piwnicy, więc postanowiłam zrobić gotowy sos na zimę z pomidorów i papryki. Składniki (na 9 słoików o pojemności 0,5 litra) : 4 kg pomidorów (oczywiście można mniej) 6 papryk 0,5 kg cebuli 2 chili(...)imbir (bez włókien). Gotować całość ok. 20 minut od zawrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zestawić i poczekać aż trochę ostygnie. Masę zmiksować w blenderze na gładką papkę. Do sosu wrzucić ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać ocet, cukier i sól. Gotować na małym ogniu do żądanej konsystencji (u mnie to była prawie godzina
Weekendy w domu i ogrodzieKurczak w sosie cebulowym białym był pomysłem na szybki i prosty obiad, który sprawi że obiad będzie troszkę inny aniżeli standardowy kurczak w sosie własnym. Pierwotnie kurczak miał być w sosie śmietanowym, lecz w trakcie przygotowań postanowiłam dodać cebulę i tak oto powstał kurczak w sosie cebulowym białym. Składniki na: Kurczak w sosie cebulowym białym […] The post Kurczak(...)sosie cebulowym białym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekZrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na stół wjeżdżały ONE, z pysznym sosem i ukochanymi pyzami (tak nazywamy je w Wielkopolsce, w innych regionach znane są jako kluski na parze albo pampuchy). Pamiętam, że Babcia nawet owe pyzy robiła(...)związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe z obłędnym sosem winno-grzybowym najlepiej smakują z pyzami. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Pasta seppia z grzybami
Pociąg Do KuchniCzyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno! Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić(...)pół. Można z tego zrezygnować i nafaszerować rurki w takiej długości jakie są. Wówczas nie gotujemy już makaronu. Faszerujemy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni
Moja Galeria SmakuDzisiaj zapraszam na pyszny sos, którego podstawą jest pieczony kurczak. Jest to kolejna propozycja na szybki obiad, pod warunkiem, że ma się akurat kawałek pieczonego mięsa. Za bazę do sosu mogą nam posłużyć resztki z kurczaka pieczonego na tymianku lub pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest to naprawdę pyszne danie, pieczone mięso dopełnia smak aksamitnego, kremowego sosu, a dodatek(...)brokułów przełamuje smak nadając mu świeżości. Pycha!!! Składniki na makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami kawałek pieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz ze skórką) 1 średnia cebula 400 ml wody 1 kostka mięsna 2 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 250 g ugotowanego brokuła 350 g makaronu olej sól pieprz 1 listek laurowy
Rozpustne gotowanie