sosy - 72234 przepisów (strona:311/4816)

Sos Czosnkowy Light z Ogórkiem dla Leniwych :) 155

Sos czosnkowy Light? Dla leniwych? Ale o co się rozchodzi? Już tłumaczę. Light, bo bazą jest wyłącznie jogurt naturalny, czyli nie dodajemy śmietany, nie dodajemy majonezu jak to zwykle bywa przy klasycznym sosie czosnkowym do pizzy. Czemu dla leniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło(...)Dlatego wlewam sobie jogurcik, przeciskam czosneczek i sobie doprawiam i mieszam, tym razem ot tak sobie wrzuciłam ogóreczka, bo miałam ochotę troszkę sobie pokroić coś dla relaksu :) Tak powstał sos, lekki, orzeźwiający i momentami chrupiący. Dla nas pyszny! A dla Was? Kto zrobi? :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis

Blondynka Gotuje
Domowy Sos do Big Maca 2315

jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's. Wyjątkowego i charakterystycznego smaku Big Maca nadaje mu m.in. "Sos Big Mac", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Receptura oryginalnego "królewskiego sosu" jest oczywiście tajemnicą restauracji, jednak na podstawie smaku oraz składników wyczuwalnych w dipie można przygotować sos bardzo zbliżony do oryginału. Jest on równie smaczny jak ten z McDonald(...)przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. Domowy Sos do Big Maca - Składniki: 2 łyżki gęstego majonezu łyżeczka musztardy kilka kropel octu winnego łyżka sosu worcestershire ok. 2-3 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych (ok. 55 g) łyżeczka drobno pokrojonej cebuli (ok. 30 g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta czosnku w proszku szczypta słodkiej papryki w proszku szczypta gorczycy (zmielonej

Słodka Strona
Sos pieczarkowy aromatyczny z szybkowaru 263

Zarówno wyglądem, jak i smakiem bardzo przypominają one grzyby leśne. Robiąc niedawno zakupy, oczarowana ich pięknym kolorem, wrzuciłam parę sztuk do koszyka. I tak powstał aromatyczny i niepowtarzalny sos pieczarkowy! Do zaromatyzowania pieczarek użyłam świeżego rozmarynu i tymianku. Sos wykończyłam zieloną pietruszką oraz Crème fraîche, która nadała mu bardzo winnego posmaku. Czerwone cebulki karmelizowane wprowadzają element słodyczy(...)białego, wytrawnego wina (użyłam   Sauvignon Blanc) 50 ml śmietany kremówki lub   Crème fraîche   ok. 1,5 łyżeczki skrobi jęczmiennej (więcej jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos) lub innej ok. 1 łyżka zimnego masła masło + oliwa do smażenia  Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze oliwę z masłem dorzuć szalotki i cebulę czerwoną, dodaj szczyptę soli i podsmażaj chwilę

Szybko Szybkowar
Ryba po grecku 180

sobie Wigilii bez makowca, tak nie wyobrażam sobie bez ryby po grecku. Każdy ma swój sposób na jej przygotowanie i preferuje ulubiony gatunek ryby. Moim skromnym zdaniem najlepszy do sosu greckiego jest dorsz, a dodatek jednej przyprawy sprawia, że moja ryba po grecku ma wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak.   Składniki: - filet z dorsza – ok. 1 kg - sól(...)cytryny - mąka pszenna do panierowania ryby Składniki na sos grecki: - 2 marchewki - kawałek selera - pietruszka - 2 cebule - kawałek pora - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka cynamonu - sól - pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) - przecier pomidorowy (kilka łyżek) - kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące (nadmiar mąki otrząsamy

mojewypiekiinietylko
Świąteczna pieczeń z szynki 215

Smaczna pieczeń z szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć delikatna a sam sos, o zdecydowanym sojowym smaku. Nam, bardzo smakowało. Przepis znaleziony w grudniowym numerze miesięcznika "Kuchnia" 2014r. składniki 1 kg szynki wieprzowej młotkowany czarny pieprz i zielony pieprz 1 drobno posiekana(...)papryczka chili 50 g masła 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej marynata 4 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 szklanki białego wina 100 ml sosu sojowego ciemnego 2 -3  ząbki czosnku - rozgniecione 1-2 gałązki rozmarynu przygotowanie Mięso umyć, osuszyć,  związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty. Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich

Stare Gary
Pulpety w sosie koperkowym 198

Delikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka. Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością! Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym … A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym! Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń! Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli(...)dokładką! SKŁADNIKI: - mięso wieprzowe zmielone – 500 g - jajko – 1 szt - tarta bułka – 2 łyżki - sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 łyżeczka - mąka – 50 g SOS: - śmietana – 3 łyżki - mąka – 3 łyżki - mleko – ok. 3/4 szklanki - koperek – 1 duży pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski, w bijamy jajko. Dodajemy

Ostra na Słodko
Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu 233

Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu... Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka. O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii. Z dodatkiem ostrej papryczki chili. W nim zatopione rurki makaronu. A całość oprószona startym parmzeanem. Aromatyczny, inny, pyszny! Polecam! Składniki: 250 g makaronu penne; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu(...)smażyć na średnim ogniu przez krótką chwilę. Następnie dodać pomidory z puszki (wraz z zalewą), odcedzonego tuńczyka. Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu przez około 20 minut. Sos przyprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Makaron z sosem podawać gorący, oprószony drobno startym parmezanem i (ewentualnie) przyozdobiony listkami

Gospodyni Miejska
Grillowane podudzia z sosem Sriracha i pomarańczą 159

Wyjątkowe połączenie smaku marmolady pomarańczowej i ostrego sosu Sriracha zachwyci naszych gości zgromadzonych przy grillu. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka sól i pieprz oliwa z oliwek na sos: 500g marmolady pomarańczowej 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki sosu sriracha Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Podudzia natrzeć oliwą z oliwek, solą(...)pieprzem. W międzyczasie rozgrzać grilla do około 190 stopni. Grillować podudzia około 30 minut (kilkukrotnie obracając w tym czasie). W ostatnich 10 minutach nacierać podudzia przygotowanym wcześniej sosem w odstępach 2-3 minutowych. Grillowane podudzia z sosem Sriracha i pomarańczą is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowane podudzia z sosem Sriracha i pomarańczą appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 527

makaronową. Jest ona na tyle specyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak spaghetti, stąd też jej nazwa. Można podawać same pasemka z sosem i świetnie zastąpią tradycyjny makaron, przy czym są bardzo dietetyczne. Proponuję dziś troszkę inną wersję, bo nadziewaną warstwowo serkiem śmietankowym z bazylią, pysznym, mięsnym sosem pomidorowym i zapieczoną z grubą(...)porcje) Składniki na pieczoną dynię: 2 małe dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Składniki na mięsny sos: 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara

karmelowy
Wieprzowina słodko-kwaśna 301

Dziś będzie azjatycko - przed Wami dość czasochłonny, niemniej jednak rewelacyjnie smaczny sposób na wykorzystanie naszego domowego sosu słodko-kwaśnego . Składniki: - 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) - sos słodko-kwaśny (ilość taka jak w przepisie) - mrożona mieszanka chińskich warzyw - sos sojowy - pieprz - tłuszcz do smażenia Jak łatwo się domyślić, przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane - najlepiej zacząć od sosu(...)mojej ulubionej mieszanki znajdziecie tu . Tymczasem mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i wkraczamy w najbardziej czasochłonny etap, gdyż wieprzowina musi nam zmięknąć. Podczas smażenia doprawiamy ją nieco pieprzem i sosem sojowym. Gdy będzie już miękka, na patelni lądują warzywka. Następnie po zmięknięciu warzyw na patelni ląduje nasz sos. Teraz czas na doprawienie według uznania większą ilością pieprzu i sosu sojowego

Kulinarne zapędy Kokosa
Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi 234

tego przepisu , ale te były przygotowane z młodych ziemniaków. Placki są grubsze, rumiane z dodatkiem pietruszki, do tego są chrupiące. Dodatkowo przygotowaliśmy pyszny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem sosu Barbecue firmy Winiary. Uwielbiam ich sosy z nakrętką, gdyż są bardzo poręczne, można ich używać do zimnych i ciepłych dań, do tego, gdy nie zużyjemy całego opakowania, wystarczy zakręcić nakrętkę(...)wstawić do lodówki, te sosy to świetny pomysł. Można przygotować do gulaszu placki wielkości patelni, ale takie mini placki są bardziej poręczne, przynajmniej nie nasiąkną sosem i pozostaną cały czas chrupiące. Przecież zawsze można poprosić o dokładkę;) Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi Składniki na gulasz wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruszka z szynką na liściach szpinaku 168

Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał trwa, możemy podać naszym gościom, gdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty z hurtownia(...)Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. kod: Straga Polecam również Gruszkę z szynką na liściach sałaty gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Polecam.   Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka • plasterki szynki westfalskiej • 1/4 opakowania szpinaku • kapary marynowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) 637

rybami. Sałatki takie cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś a la sos vinegrette (winegret). Do tego grzanki z chleba. Jeśli zrezygnujemy z chleba to będzie to lekka dietetyczna sałatka typu light. Kolorowa Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka(...)light), polecam! Składniki: mix sałaty, 2 pomidory, 2 jajka, sos 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka – musztarda z chili i imbirem, 1 łyżeczka – ocet jabłkowy, 2 łyżeczki – oliwa z oliwek + 1 łyżeczka do podsmażenia chleba 1 kromka chleba, Mix sałaty układamy do szklanek. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki, pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser bananowy 495

żółtka 1 łyżka cukru sok z jednej niedużej cytryny 2 średnie banany (180g po obraniu) masa serowa 250g serka homogenizowanego naturalnego 60g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru sos karmelowy 50g cukru 70g śmietanki 30% 20g masła 6 herbatników banan do dekoracji Wykonanie: KREM BANANOWY - banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus - żółtka(...)bananowy, mieszając, podgrzewać aż krem lekko zgęstnieje (4-5 minut) - gotowy krem zdjąć z ognia, ostudzić - jeśli chcemy mieć krem o całkiem gładkiej konsystencji, można przetrzeć go przez sito SOS KARMELOWY - do rondelka przełożyć cukier, masło i śmietankę, całość podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, mieszać, by nie dopuścić do przywarcia - po 5-10 minutach, gdy sos zgęstnieje

Smakołyki Bereniki
Spring rollsy z warzywami 345

wyjątkowo lekka i do tego nie wymaga gotowania. Są to po prostu chrupiące warzywa zawinięte w papier ryżowy. Niby nic – a jednak spring rollsy maczane w słodko-słonym sosie są pyszne. Idealne na upał, lekkostrawne i zdrowe. Musimy tylko pokroić warzywa, a potem już tylko fajnie się bawimy zwijając nasze dietetyczne sajgonki. Możemy oczywiście użyć dowolnych warzyw. Oprócz tych(...)chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ziaren sezamu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania