sosy - 72234 przepisów (strona:300/4816)

Keczup z cukini 103

Przyznam szczerze że trochę sceptycznie podchodziłam do tematu no bo jak się ma cukinia do keczupu? :) ani jej kolor ani jej smak  nie przypomina tego słynnego sosu :) Ale w tym roku cukinia obrodziła na ogrodzie i trzeba jakoś spożytkować więc przewertowałam kilka przepisów w internecie i zrobiłam swój keczup z cukinii. Powiem wam że jestem niesamowicie zadowolona że się(...)zdecydowałam go zrobić !!! Przepyszny sos będzie świetnym dodatkiem jako sos na zimno ale też świetnie się sprawdzi jako baza do różnego rodzaju sosów na ciepło do makaronów i ryżu wystarczy dodać wędlinę czy mięso i mamy pyszne danie. Zdecydowanie polecam. Na ok. 3 litry sosu 3 kg obranej i wypestkowanej cukinii /kabaczka 1 kg cebuli 700 gram przecieru pomidorowego

Andzia Pichci
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 133

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje(...)wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90-100 min., aż mięso będzie kruche. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze

Kuchnia MagdaLeny
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 133

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje(...)wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90-100 min., aż mięso będzie kruche. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze

Kuchnia MagdaLeny
Sos czosnkowy – sprawdzony przepis 191

Osobiście nie wyobrażam sobie pizzy bez sosu czosnkowego. Sosy kupne moim zdaniem są dość słabe w smaku (nie znalazłem jeszcze takiego, który by mi w 100% odpowiadał) dlatego też najlepiej przyrządzić sos samodzielnie. Samo przygotowanie nie jest wcale trudne, wystarczy kilka składników, które często posiadamy na co dzień w domu. Poniżej przedstawiam przepis na sos, z którego zawsze korzystam(...)moim zdaniem jest najlepszy. Osobiście zachęcam również do eksperymentowania z lekką modyfikacją proporcji tak aby zrobić sos „pod siebie”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu (czubate) 1 łyżeczka musztardy (czubata) 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (czubate) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Obieramy ząbki czosnku z łupin. Do kubka lub słoiczka dodajemy 5 czubatych łyżek gęstego

Blog kulinarny S9.PL
Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką 649

Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek , placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą  pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek(...)serka topionego dla ładnego zagęszczenia sosu. Spróbujcie, polecam. Składniki: około 125 g pieczarek (można dać więcej) 1 pełna łyżka masła 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka suszonej cebuli płatki szczypta granulowanego czosnku *   czarny mielony pieprz do smaku (nie żałujemy go) sól do smaku pół szklanki śmietanki kremówki 30% pół trójkącika serka topionego (u mnie śmietankowy z borowikami

Słodkie okruszki
Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym 169

Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, a smakuje wyśmienicie. Delikatny kurczak i brokuł w połączeniu z wyrazistym sosem czosnkowym tworzą bardzo udaną kompozycję, którą świetnie uzupełniają pomidory i oliwki. W sezonie letnim sałatkę można przygotować z grillowaną piersią z kurczaka. [embed]https://youtu.be/wmVpS7GUmS4[/embed] Składniki na sałatkę z brokułem(...)sosie czosnkowym: brokuł spora pierś z kurczaka 2 pomidory garść oliwek zielonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego cukier, sól i pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli i cukru, aż będzie miękki, ale nierozpadający się. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem. Pierś podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 154

Sycące i pełne smaku pulpeciki z fasoli i płatków owsianych, podane w pysznym, kremowym sosie ze śmietanki i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub ryżem i mizerią z ogórka. Przygotujecie je ekspresowo, bez mąki i jajek, z kilku, łatwo dostępnych składników. Wystarczy rozdrobnić je z przyprawami, a następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty(...)nieco mniej soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano i majeranku; szczypta chili 1 łyżka oleju, np. kokosowego SOS POMIDOROWY Z KOPERKIEM 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody (najlepiej z 1 łyżką sosu sojowego) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30% 1 łyżeczka mąki

cool and minty
Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym 249

Synuś przyjechał w odwiedziny, więc mamusia ugotowała pyszny obiad , kurczak ze szparagami w kremowym sosie. Uwielbiam szparagi. Moja rodzina uwielbia szparagi. Właśnie pojawiły się pierwsze szparagi i nie pozostało mi nic innego jak przyrządzić kurczaka ze szparagami. Kurczak ze szparagami świetnie pasuje z sosem o cytrynowym smaku. Lubię dodać do cytrynowego sosu odrobinę czosnku i parmezanu. Parmezan nie tylko zagęszcza(...)sos ale również nadaje mu fajnego smaku. Taki cytrynowy sos można przyrządzić też tylko do samych szparagów zielonych czy białych. Kurczak ze szparagami 4 porcje Składniki: 2 łyżki masła 900 g odfiletowanych udek z kurczaka 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 500 g zielonych szparagów 1 mała cebula 550 ml śmietanki, 30% 150 ml bulionu z kurczaka 30 g parmezanu

codojedzenia
Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie 235

Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – to kolejna propozycja na wielkanocny przepis . Na blogu znajdziecie już przepis na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym lub zapiekaną w cebuli, a tym razem postawiliśmy na białą kiełbasę w piwie i musztardzie . Na większości polskich stołów biała kiełbasa podawana jest gotowana (parzona) z kleksem musztardy lub chrzanu. Warto jednak(...)pieczoną w różnych marynatach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do wykonania białej kiełbasy pieczonej w piwie polecam szczególnie ziarnistą musztardę francuską, która idealnie podkreśla smak całego dania. Ze względu na słony sos sojowy potrawy nie trzeba już dosalać. Poza tym, w brew pozorom smak piwa nie jest mocno wyczuwalny. Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – Składniki

Kulinarne Przeboje
Kremowy sos z sera pleśniowego do mięsa i warzyw [PRZEPIS] 135

Uniwersalny sos z sera pleśniowego, który idealnie podkreśla smak mięsa i warzyw. Najlepiej wychodzi z włoskiej gorgonzoli, ale możecie zrobić go też z innego sera z przerostami pleśni – na przykład polskiego lazura. Ważne, żeby nie miał twardej skórki. Ten sos idealnie sprawdzi się też jako dip. Przepis na sos z sera pleśniowego Składniki: 100 gramów gorgonzoli, cebula, łyżka mąki(...)mleka, sól, pieprz, masło. Zrób tak: posiekaną cebulę zeszklij na odrobinie masła, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj – zasmaż, następnie wlej mleko i cały czas mieszając rózgą zagotuj. Sos zgęstnieje. Teraz dodaj ser porwany na małe kawałki i ponownie mieszaj około 2 minut aż całkowicie się rozpuści. W tym momencie wszystko można zmiksować blenderem. Gdyby sos wyszedł za gęsty, dolej

Kulinarna Polska
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 177

odrobinie oleju smażymy mięso ok. 5 minut z każdej strony. Przekładamy zrazy na większą patelnię, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jeśli został to ogórek kiszony – sos nabierze wyjątkowego smaku. Zrazy dusimy pod przykryciem przez ok. 40 minut. W kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną wody i dodajemy do sosu. Zmniejszamy ogień pod zrazami i dusimy(...)sos zgęstnieje. Danie to możecie podać z ziemniaczkami i sałatką z ogórka kiszonego i cebulki. Smacznego!   Artykuł Delikatne i kruche zrazy z karkówki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegańska lazania – lasagne z soczewicą 103

Pyszna, prosta, pożywna i w pełni roślinna lazania. Smakowite nadzienie z soczewicy i marchewki w pomidorowym sosie zapiekana z sosem beszamel ułożonym między warstwami makaronu lasagne naprawdę łatwo się robi, a smakuje wszystkim. I od razu odpowiadam na pytanie, które często mi zadajecie nie dając wiary, że dzieci mogą lubić warzywa “Tak, dzieci też ją jedzą i bardzo im smakuje(...)wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 szklanki passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Beszamel sos: 4 łyżki oleju 3 łyżki mąki ryżowej 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego (lub więcej) 2 łyżki (30 ml) płatków drożdżowych nieaktywnych (koniecznie!) 1/4 łyżeczki (1 ml) pieprzu Dodatkowo: makaron

Lamarida.pl
Kaczka duszona w sosie pieczarkowym 115

Kaczka duszona w sosie pieczarkowym Kaczka zazwyczaj ląduje na większości polskich stołów jako pieczona w całości . Bywa nadziewana lub podawana z sosem pomarańczowym … Zawsze zastanawiało mnie czemu nikt jej nie dusi w sosie . W końcu spróbowałam , oczywiście tylko dlatego że mam własne kaczuchy i taki eksperyment nie bije po kieszeni Wiadomo kaczka do tanich nie należy . Wyszła pyszna , krucha(...)ustach . Moja familia stwierdziła w przeważającej ilości głosów trzy do jednego , że jest to najlepszy sposób na kaczkę . Tylko najmłodszy był lekkim oportunistą , ale dlatego że nie przepada za sosami . Naprawdę czasami warto zerwać z rutyną i zrobić coś nowego . Pieczona kaczucha na różne sposoby jest pyszna , ale duszona nie ma sobie równych .. Składniki : 1 kaczka o wadze około

Ogrodnik w podróży
Pieczona kapusta 141

każdy z Nas, ale czy ktoś z Was jadł ją upieczoną? Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Pod wpływem pieczenia kapusta robi się wtedy lekko słodkawa, pyszna. A dodatek sosów podkręca całość. Moim faworytem jest zdecydowanie sos z sosem sojowym, cebulką i chilli. Ilość porcji: 2-3 porcje Czas przygotowania: 1- 1,5 godziny Składniki: kapusta – około 700g olej(...)łyżki suszone pomidory – 2 łyżki cebula – ½ sztuki chilli – ¼ świeżej papryki sos sojowy – 2 łyżki natka pietruszki – ¼ pęczka oliwa lub olej lniany – 3 łyżki czosnek – 1 ząbek nasiona słonecznika – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170°C. Kapustę pokrój na nieduże kawałki. Mogą przypominać grubsze plastry. Każdy kawałek posmaruj odrobiną oleju

wiecejwarzyw.pl
Czerwony sos do pizzy 128

Dziś klasyczny czerwony sos do pizzy przygotowany z pomidorów i ziół, który przygotowuję na kilka sposobów: ze świeżych pomidorów, szczególnie w sezonie z pomidorów z puszki, z pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego z passaty do sosu często dodaję łyżeczkę żurawiny i chrzanu do sosu dodaję kilka łyżek pasty z papryki i bakłażanów – ajwar dodaję dużo ziół(...)zioła prowansalskie i cząber, czasem wrzucam do sosu wędzoną paprykę, nadaje świetnie charakterystyczny smak Czerwony sos do pizzy SKŁADNIKI: puszka pomidorów krojonych 400g 1 łyżka koncentratu pomidorowego duży ząbek czosnku opcja: 1 szalotka 2 łyżki oliwy sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk płaska łyżka cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, przesmażam na niej drobno posiekany czosnek oraz szalotkę

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania