sosy - 72234 przepisów (strona:294/4816)

Spaghetti Napoli 186

Spaghetti Napoli... Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym. Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw. Całość posypana parmezanem. Klasyka gatunku. Zapraszam do spróbowania! Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka pomidorów (około 400 g z zalewą); 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz Oliwa/olej do smażenia(...)Twardy, dojrzewający ser do posypania np. parmezan (około 20 g). Sposób wykonania: Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem  na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotować sos. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę. Pomidory wylać z puszki do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę, lub jeśli ktoś woli sos z kawałkami pomidorów, rozgnieść je widelcem

Gospodyni Miejska
Sałatka warstwowa gyros-kebab 2169

kebab zawsze jest inna, ale jej podstawowym składnikiem jest zawsze mięso z kurczaka i kapusta pekińska, a reszta ewaluuje, za każdym razem przygotowuję ją trochę inaczej (raz ma inny sos, albo inne warzywa). Składniki na 2 miski 4 piersi z kurczaka, 1 op. przyprawy gyros / kebab, słoik ogórków konserwowych, 2 czerwone cebule, 1 sos salsa Winiary 1 sos czosnkowy Winiary(...)puszki (groszek, kukurydza, czerwona fasola) olej do dekoracji ogórek i ugotowana marchew Kapustę pekińską drobno kroimy i solimy, układamy na durszlaku aby zmiękła, nadmiar soli odciskamy, ¾ kapusty mieszamy z sosem czosnkowym. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju, dodajemy całe opakowanie przyprawy do gyrosa, chwilkę jeszcze podsmażamy, studzimy i przekładamy kurczaka do misek. Przykrywamy ½ kapustą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z sosem tamaryndowym 333

Kolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula plasterek masła 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego kawałeczek chili 1/2 średniej papryki czerwonej 200 g makaronu „Czarniecki(...)kształcie ryżu 4 jajka 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki soku z limonki sałata sól Sos mandarynowy: 4 łyżki wody 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć

Oryginalny smak
Cannelloni 213

oliwek suszone pomidory Czosnek sól,pieprz,bazylia liście biała kiełbasa parzona masło w razie potrzeby kasza manna błyskawiczna ketchup u mnie DWORSKI ser Grana Padano Edam Rycki w plastrach sos beszamelowy przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi Chicken Masala Wykonanie Do niskiego rondla lub na patelnię z pokrywą wlej oliwę z oliwek.  Doprowadz do wrzenia . Obierz i pokrój(...)cannelloni,użyję po raz pierwszy brytfanny Florina ,ona jest z pokrywą, więcej o niej znajdziecie  TUTAJ Zazwyczaj cannelloni zapiekałam w naczyniach bez pokrywy, przez co musiałam dawać więcej sosu, żeby mi się górna warstwa nie spiekła i musiałam uważać , co chwilkę sprawdzać, wyłączać górną grzałkę, majstrować przy temperaturze. A tak to postanowiłam zrobic test brytfanny Toscana również do cannelloni

Z Kuchni Do Kuchni
Banan z parowaru w 4 wariantach 231

pojemnika do ryżu nakładamy 2 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/4 mlecznej czekolady, którą drobno kroimy i pół łyżeczki cynamonu. Banany w parowarze dajemy na  dolnej półce w folii aluminiowej, sos na górze. Włączamy parowar na 7 minut.Co 2-3 min otwieramy na kilka sekund pokrywkę i mieszamy sos. Przy 7 minutach banany nie powinny być ani bardzo miękkie, ani twarde(...)parowaniu wykładamy na talerz, dodajemy gałkę lodów i polewamy wszystko sosem oraz posypujemy płatkami migdałów. Sos wychodzi bardzo słodki, jak ktoś woli mniej słodki, polecam przepis 4.   2. Banana obieramy i w całości kładziemy na folii, polewamy go łyżką  miodu wielokwiatowego i przyprawiamy cynamonem. Banana na folii aluminiowej wkładamy do parowaru i włączamy go na 8 minut

Parowar Faceta
Potrawka z ryżu 258

Pomysł na takie danie i   dodanie sosów sałatkowych podpatrzyłam gdzieś na jakimś opakowaniu ryżu ..w sumie i tak zrobiłam inaczej..ale inspiracja z opakowania.. Prosto i smacznie...mieszanka różnych smaków..słodki, kwaśny ..ale dość ciekawe połączenie...po zeszkleniu cebuli z tymi sosami okazało się , że jest on trochę kwaśny...dodałam więc domowy sos słodko -kwaśny(...)koniec doprawiłam chińską przyprawą 5 smaków..do tego dania wykorzystałam produkty z Piątnicy ..polecam.. 2 saszetki ryżu parabolicznego Piątnica 20 dkg pieczarek 20 dkg kiełbasy 1 cebula  sos słodko-kwaśny 2 łyżki pomidorów suszonych Piątnica   przyprawa chińska 5 smaków sos  sałatkowy włoski  sos koperkowo-ziołowy Ryż ugotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem 17729

kurczaka pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą lodową, pomidorkami i czerwoną cebulą, posypane mixem prażonych ziaren słoneczniku, dyni i orzeszków pini, tuż przed podaniem zostają skropione sosem winegret (vinaigrette). Ta sałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Tym razem panierka została przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką(...)połówki pomidorków i piórka czerwonej cebuli i robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, pomidorów, cebuli i pasków kurczaka. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fricassee z piersi kurczaka. 1242

Chicken fricassee. O ostatecznym smaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs  i obowiązkowo na półmisku  powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi(...)stopionego masła ,włożyć mały kawałek cynamonu i związać końce "rękawa". Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h. Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając

Kulinarny karnet Christophera
Sezamowy filet z indyka z pieczoną dymką 272

filetu i jakoś aż głupio mi było włożyć go do piekarnika :) Efekt smażenia bardzo mnie zadowolił - indyk był soczysty (wyszedł chyba nawet lepszy od tego pieczonego), a słodki sos pasuje do niego idealnie - a czas przygotowania trzy razy krótszy :) Polecam!  Składniki (dla dwóch osób): 300 g filetu z indyka 100 g ryżu jaśminowego 3 łyżki sosu(...)łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 4 małe dymki w całości 1/2 łyżki czarnego sezamu 1/2 łyżki białego sezamu CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce łączymy sos hoi sin i sos sojowy. Filet z indyka kroimy na cienkie paski i dokładnie obtaczamy w sosie. Wstawiamy do lodówki

Tajskie smaki
Kurczak słodko-kwaśny 387

kuchniach Świata w czasach PRL-u. W tamtych latach kupienie produktów używanych do gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z  cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa marynowaną dynię...  Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam(...)octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 2 kopiaste łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki w papierze ryżowym 327

przygotowania gołąbków używamy najczęściej liści kapusty, a ja tym razem zrobiłam gołąbki w papierze ryżowym. A dodatkiem był pyszny sos pomidorowo-śliwkowy. Składniki: papier ryżowy 20 dag mięsa mielonego 20 dag pieczarek 10 śliwek węgierek - świeżych 2 cebule, 5 ząbków czosnku jajko duże puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, majeranek, bazylia, ewentualnie bułka tarta cukier, olej do smażenia, sos sojowy Przygotowanie(...)Pokrojoną drobno cebulę i utarty czosnek w moździerzu ( 2 ząbki ) przesmażamy na oleju Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 10 min. Jeśli sos nie odparuje dodajemy łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy

Proste Potrawy
Drodzy Państwo magia się dzieje! 265

czym szybko przeniosłam się na meksykańską i tacos. Ihhhaaaaaa! Tłuściutkie ostrawe mięso i piekielnie ostre chilli, do tego soczysty pomidor, chrupiąca sałata, orzeźwiająca kolendra i limonka, maślane awokado, ostry sos połączony z łagodzącym jogurtem. Drodzy Państwo, magia, powtarzam jeszcze raz magia w czystej postaci. Do roboty! Składniki: MIĘSO: 250g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 150g boczku gotowanego w kawałku ostra(...)SAŁATKA: sałata lodowa 1 1/2 pomidora papryczka chili (może być świeża - ok 1/2 może być marynowana klick - 8-10 krążków) garść kolendry 1/2 awokado 1/2 limonki sól i pieprz SOS: jogurt naturalny mały sos do tacos (ja kupiłam w Lidlu, ostrość medium bardzo polecam) POZOSTAŁE: ser żółty tacos 1/2 limonki dla chętnych tequila z cytryną i solą do popijania - polecam

Brzuszki Łakomczuszki
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 468

które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego(...)pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo , jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem na bazie oliwy i octu winnego oraz sumakiem. Piyaz przygotowałam w ramach kolejnej odsłony wspólnego pichcenia potraw kuchni tureckiej razem z Emilią  i Panną Malwinną . Zajrzyjcie do dziewczyn, znajdziecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ananasowe klopsiki z teriyaki 214

kurczaka lub indyka 3-4 plastry ananasa 1 cebula dymka 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 łyżki sosu sojowego sól, świeżo mielony pieprz Sos teriyaki: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa 3 łyżki cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek świeżego(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ananasa rozdrabniamy (w malakserze lub siekamy drobno nożem), a następnie wyciskamy z niego sok wprost do szklanki (potrzebujemy 1/4 szklanki soku – do sosu). Sok odstawiamy, a ananasa dodajemy do mięsa. Dorzucamy zblendowane: czosnki, dymkę oraz imbir (można także drobno posiekać lub zetrzeć na tarce). Solimy i pieprzymy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy

Poezja smaku
Satay z kurczaka z salsą ananasową 213

pokroję je w paski i nabiję na patyczki jak harmonijkę. Satay z kurczaka z salsą ananasową był bardzo smaczny i warty ponownego przygotowania. 1 pierś kurczaka 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego imbir sól i chili do smaku 4 łyżki sosu sweet chili limonka szczypta curry oliwa odrobina sosu piri piri świeża kolendra Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu(...)ostrygowego, dodajemy szczyptę curry, trochę startego imbiru, sos sweet chili, sok z limonki, sos sojowy, oraz odrobinę sosu piri piri , oliwę i mieszamy. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w wąskie długie paski. Przygotowaną marynatą nacieramy paski kurczaka, posypujemy posiekaną kolendrą. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania